Snipi írta: ↑2021.12.15., szer. 11:58
Nekem kábel ügyben az tetszett a legjobban, hogy egyszer hoztak hozzám egy nagyon drága és nagyon vastag kábelt. (ha jól emlékszem hangfal kábel volt.) Nem akartam kábelt cserélni, mert teljesen meg voltam (vagyok) elégedve a sajátommal. No de azért bekötöttem. És nagyon tré volt.
Erre a kábel gazdája azt merte mondani, hogy nem a kábel rossz, csak kihozza az én gagyi rendszerem hibáit.
Mondom neki, akkor azt mivel magyarázod, hogy én 2eFt/méter kábelemmel meg jó? Erre nem tudott mit mondani.

Csak az előbbi megállapítását ismételgette ... Na most akkor ez hogyan is van?
Meg emlegette a szinergia szót. Erre bekötöttem egy másik rendszerembe (7 van) és ott is pocsék volt
Ez azért nem ilyen egyszerű. A te példádra nem tudok mit mondani, mert nem voltam ott, nem ismerem a részleteket. De saját tapasztalataim vannak az elmúlt időkből:
- Jártam úgy, hogy vettem egy bejáratott táp kábelt és annak ellenére, hogy napi 24 órában ment nem volt jó. Már el akartam adni, amikor 10 nap (240 óra) járatás után végre megszólalt rendesen. Szóval, ha csak bekötsz egy kábelt, vagy egy elektronikát lehet napok kellenek, mire a rendszerbe szokik és megmutatja mit is tud, addig nem biztos, hogy jó lesz.
- Én is jártam úgy, hogy egy drága ic kábelt bekötöttem egy 300 Ft-os helyére. Bizony jobbnak hallottam az olcsót. Nálam valóban az fordult elő, hogy az olcsó kábel jótékonyan elfedett ezt-azt (nem enged át minden frekvenciát, elfedi a részleteket vagy éppen a felharmónikusokat) amit egy jobb kábel átenged. Vagyis az olcsó kábel jótékonyan elfedte a rendszer hibáit. És valóban, mert erősítő csere után már a drágább kábelt hallottam jobbnak.
- A rendszer minden komponensének hasonló, közel azonos szinten kell lennie (nem árban, hangzásban). Ha valami kiemelkedő jó a többi komponenshez képest, akkor nincs meg a rendszer szinergia, valóban el tudja rontani a hangot. De fordítva is igaz, ha valami gyengébb, mint a rendszer többi része, akkor annak a hangját fogod hallani, gyakorlatilag lerontja a többi komponens tudását. Egy barátom járt így egy phonoval, túl jó volt a rendszeréhez képest a phono, összességében a kapott hang rossz volt. Szintén erősítő cserét követően helyreállt a világbéke és meg is vette azt a phonot.
- Jártam úgy is, hogy egy angol erősítőt kipróbáltunk egy angol hangfalpárossal és nagyot zenéltek együtt, de ugyanez az erősítő nagyon gyengus volt egy amerikai dobozzal. Egyszerűen nem illettek össze, míg a másik esetben egymásra találtak. Fontos a komponensek helyes illesztése, szinergiája.
- És persze olyan is van, hogy egy drága komponens túlárazott, a konkurencia termékei között találni hasonló áron sokkal jobbat...
Hangsúlyozom ezek a saját tapasztalataim...