Ezt így könnyű leírni, meg mást, és annak rendszerét is leírni. De biztos ez?
Mi van azokkal, akik biztos, hogy nem jobb hallással, HM-re való dobozokkal "dijumdissum-dömm-dümm-dümm" zenével is hallják?

Ezt így könnyű leírni, meg mást, és annak rendszerét is leírni. De biztos ez?
Még az elején, amikor megvettem az első, normális, sok érből fonott hsz madzagomat (tehát az eredeti értékének többszörösét költöttem, más anyagtisztaság, más keresztmetszet, más geometria), elsőre hatalmas változás volt hangban, még azt is hallottam, hogy járatódik, jön a mély-energia. Lelkesen elmeséltem egy sokkal tudósabb barátomnak, ő elmagyarázta, hogy ez miért hülyeség. Ezek után már sosem tudtam hallani különbséget.
Arra emlékszem, hogy amikor az erősítő és CD közé még 2003-ban betettem az akkor kb. 10-12e Ft-os Neotech RCA-t a gyári, tyúkbél fekete helyett, elég jól hallható különbséget adott. Pedig az még az előző, alacsonyabb kategóriás Marantz szett volt.viri írta: ↑2021.12.15., szer. 10:41Vagy nem tudom, nekem más ötletem nincs, hogy mi lehet. Illetve még annyi, hogy nyilván nem mindenki egyformán érzékeny a finom változásokra, ettől még senki nem süket, meg ugyan úgy élvezeti a zenét, stb. csak próbálom megfejteni a jelenséget, már Alex beírásánál is ezen gondolkodtam, hogy vajon ilyenkor mi van a háttérben?
Simán lehet.
Valószínűleg azért mert mindkét kábel áteresztőképessége/minőségi színvonala magasabban van mint amit Alexünk rendszere képvisel. Vagy a hallása.
Idén vettem egy nagyobbacska (kb. 3kilós darab) sungit piramist, mert jól néz ki. Persze ezoarcok szerint ez is mindenre jó:viri írta: ↑2021.12.15., szer. 10:41nem lehet az, hogy mint egy fordított placebo működik nálad ez a dolog? Úgy értem, hogy annyira elhiszed azt hogy nincs különbség, hogy aztán tényleg nem veszed észre. Persze ott van a 2 barát kérdése, az meg már tömeghipnózis :) Vagy nem tudom, nekem más ötletem nincs, hogy mi lehet. Illetve még annyi, hogy nyilván nem mindenki egyformán érzékeny a finom változásokra, ettől még senki nem süket, meg ugyan úgy élvezeti a zenét, stb. csak próbálom megfejteni a jelenséget,
Hát igen, erre az eshetőségre nem is gondoltunk
Bármi lehetséges. Az egyik barát kifejezetten kábelbuzi, mindent IS hall, ha bármit cserélsz. Legalábbis ő hallja, de most nem hallott. Szóval x-akta a dolog.viri írta: ↑2021.12.15., szer. 10:41Sejtem hogy mely kábelek lehettek ezek, és ha V betűvel kezdődik, akkor főleg teljes rejtély előttem, (az erős karakterük miatt) hogy nem hallottatok különbséget. Tudom hogy Te vagy az egyik aki régen is mindig bírtad, hogy nem szoktál különbségeket hallani, és most írás közben beugrott, hogy nem lehet az, hogy mint egy fordított placebo működik nálad ez a dolog? Úgy értem, hogy annyira elhiszed azt hogy nincs különbség, hogy aztán tényleg nem veszed észre. Persze ott van a 2 barát kérdése, az meg már tömeghipnózis :) Vagy nem tudom, nekem más ötletem nincs, hogy mi lehet. Illetve még annyi, hogy nyilván nem mindenki egyformán érzékeny a finom változásokra, ettől még senki nem süket, meg ugyan úgy élvezeti a zenét, stb. csak próbálom megfejteni a jelenséget, már Alex beírásánál is ezen gondolkodtam, hogy vajon ilyenkor mi van a háttérben?
Sejtem hogy mely kábelek lehettek ezek, és ha V betűvel kezdődik, akkor főleg teljes rejtély előttem, (az erős karakterük miatt) hogy nem hallottatok különbséget. Tudom hogy Te vagy az egyik aki régen is mindig bírtad, hogy nem szoktál különbségeket hallani, és most írás közben beugrott, hogy nem lehet az, hogy mint egy fordított placebo működik nálad ez a dolog? Úgy értem, hogy annyira elhiszed azt hogy nincs különbség, hogy aztán tényleg nem veszed észre. Persze ott van a 2 barát kérdése, az meg már tömeghipnózis :) Vagy nem tudom, nekem más ötletem nincs, hogy mi lehet. Illetve még annyi, hogy nyilván nem mindenki egyformán érzékeny a finom változásokra, ettől még senki nem süket, meg ugyan úgy élvezeti a zenét, stb. csak próbálom megfejteni a jelenséget, már Alex beírásánál is ezen gondolkodtam, hogy vajon ilyenkor mi van a háttérben?earforce írta: ↑2021.12.15., szer. 09:57Igen, ez a kedvencem. Egyébként ebben a felbontás dologban van valami.
Néhány hónapja számoltam be, hogy bekerült a rendszerembe (ami sztem kellő felbontású, de majd Alex leírja hogy az-e) kb. 2M HUF-nyi kábel. Egy ÁLTALAM is elismert magyar kábelguru (többet nem segíthetek :) ) igen impozáns kábelszettéről volt szó, aminek egyetlenegy komponense sem az olcsó és gagyi réz (fúj réz :) ) ligában focizik és én sem hallottam semmi difit a saját töki réz kábeleimhez képest. De másik 2 jófülű barátom sem. Ilyen ez. El kell fogadni. Szar a rendszerem.
Valszeg a Musical Fidelity F széria vagy a 2.7-es Magneplanar a szűk keresztmetszet, netán a Metrum DAC - arról is csak rosszat hallani , illetve a REL S széria is keni a mélyet![]()
Igen, ez a kedvencem. Egyébként ebben a felbontás dologban van valami.
Sőt, brit tudósok, és itteni tapasztalt fórumozók is azt állítják, hogy a tisztán(ak nevezett) ezüstkábelek hangja sem egyforma. Valaki itt ezüstkábelt árul már évek óta. Úgy tudom, nem vett minden fórumozó belőle, és ennek is biztosan van oka.
Én olyan balga vagyok, azt hittem, hogy az egész topik, mind az 1050 oldalon erről szólt eddig. Mégis csak újra előkerülnek a szkeptikusok?Aszpirin írta: ↑2021.12.14., kedd 22:29De egy adott rendszerben bizony - és ez tapasztalat, talán valós, talán placebo - tud különbségeket okozni egy kábel, a hangfalkábel pedig kifejezetten. Az, hogy mekkorát, már bőven egyéni ízlés, megítélés - és igen, a hallottak megítélésének képessége - függvénye.
sajnos,én nem mérek,nem a szakmám,nincs mivel sem,csak a fülemre tudok hagyatkozni,valahogy ha visszanézem a dolgaimat,soha nem használtam olyan rendszert,amely jeleskedett volna a részletgazdagságban,extrém nagy felbontásban...volt olyan korszakom amikor minden hétvégén,más-más forgalmazotol,kábelszetteket hoztam el,és csak figyeltem néha mint a mozibanRobici írta: ↑2021.12.14., kedd 20:21Persze szándékosan volt provokáló amit írtam. Hogy a kábeleknél maradjunk, már korábban is leírtam egybként hogy én hallható egyértelmű különbséget csak hangfalkábeleknél szoktam hallani. (Minden más az én tapasztalatomban eddig a "mintha" kategóriába esett - egy kivétellel - amit én elhanyagolhatónak tartok.)dixie-chicken írta: ↑2021.12.14., kedd 18:50nem okvetlenül a "felbontás" lehet a hibás...egy szeánsz,ismeretlen rendszerben-környezetben,komoly,tapasztalt hifistákat is megtéveszthet-elbizonyitalanithat...
Egyébként tavaly mikor még hifiztem itthon és ismerősöktől voltak itt cuccok, kíváncsiságból csináltam egy mérést a mikrofonommal a fülre is (nem drasztikusan, de azért) hallhatóan eltérő két hangfalkábel között (a kábelet a rendszerbe kötve a hallgatási pozícióban REW-es mérés). A mérés kicsi, de egyértelmű eltérést mutatott. Az egyik hangfalkábellel majdnem a teljes sávban nagyobb volt a hangnyomás érték egy picit mint a másikkal, ami már hallható. Persze ez simán benne van az otthoni használatra szánt egyszerű mikrofon hibahatárában, meg nyilván pontatlan az egész, de amikor ide-oda cserélgettem a kábeleket, mindig ugyanez az eredmény jött ki. Ennek biztos megvan a műszaki oka de ahhoz már én egyáltalán nem értek.
Az a baj szerintem a "csak a meghallgatás a fontos" irányzattal, hogy sajnos a fület a legkönnyebb becsapni.dixie-chicken írta: ↑2021.12.14., kedd 18:50...van hogy hetekig,hónapokig élni kell vlmivel,mire leesik igazán hogy merre is van az arra..nincs mindig meg a John Wayne féle "berúgom a kocsmaajtót,lövök,és majd kérdezek" effektus...a hirtelen "ég és föld" külömbségek veszélyesek...![]()
A BayZ-vitát végigkövettem, és szándékosan nem folytam bele, bár szomorúság töltött el. Megvan a véleményem róla, de úgy hogy nem hallottam egyetlen BayZ hangsugárzót sem, legfeljebb a kinézetükről meg az árukról tudnék véleményt formálni...
Egész egyszerűen elírtam, ennyi. Egyenként szigetelteket akartam írni, mea culpa. Engedj meg nekem ennyi tévedést egy hosszú és fáradságos munkanap után. Tényleg nem árnyékolásra gondoltam...
Persze szándékosan volt provokáló amit írtam. Hogy a kábeleknél maradjunk, már korábban is leírtam egybként hogy én hallható egyértelmű különbséget csak hangfalkábeleknél szoktam hallani. (Minden más az én tapasztalatomban eddig a "mintha" kategóriába esett - egy kivétellel - amit én elhanyagolhatónak tartok.)dixie-chicken írta: ↑2021.12.14., kedd 18:50nem okvetlenül a "felbontás" lehet a hibás...egy szeánsz,ismeretlen rendszerben-környezetben,komoly,tapasztalt hifistákat is megtéveszthet-elbizonyitalanithat...
Az a baj szerintem a "csak a meghallgatás a fontos" irányzattal, hogy sajnos a fület a legkönnyebb becsapni.dixie-chicken írta: ↑2021.12.14., kedd 18:50...van hogy hetekig,hónapokig élni kell vlmivel,mire leesik igazán hogy merre is van az arra..nincs mindig meg a John Wayne féle "berúgom a kocsmaajtót,lövök,és majd kérdezek" effektus...a hirtelen "ég és föld" külömbségek veszélyesek...![]()
Fogalmam sincs. És nem azért kérdeztem, mert nem hiszek benne vagy nem tapasztaltam meg a hangfalkábelek közötti különbséget. Valójában pont a hangfalkábel az, aminek a hatásáról leginkább meg vagyok győz(őd)ve, ellentétben mondjuk a tápkábelekével. De erről másutt már írtam.
Nyilván (teflonnal) szigeteltet akart írni, nem árnyékolást, egyszerű elírás. Persze értette mindenki, aki akarta.
Miért lennének az ábrán látható kábel vezetői egyenként árnyékoltak? Egyáltalán hogy kerül szóba a hangfal kábel árnyékolása?
nem okvetlenül a "felbontás" lehet a hibás...egy szeánsz,ismeretlen rendszerben-környezetben,komoly,tapasztalt hifistákat is megtéveszthet-elbizonyitalanithat...nem kábeles téma,inkább az "alátét-rezgéscsillapitás" témához tartozna,de talán értelmezhető...cimbimnek van egy komolynak mondható rendszere,"nagyfelbontásos" hangja van,komoly,tapasztalt hifistáknak csinált egy szeánszot,a Lampizator DAC G7/BigFoot alatt csereberélgette a Finite Ceraball és a sima tüske alátéteket,és nem tudták a vendégek összeszedni gondolataikat,vakteszten mikor mi is van a készülék alatt,és mi is pontosan az eltérés...a tiszta ezüstkábeleknek az értéke (Goertz AG) a rendszerben,még ma is,használtipaci áron,egy komoly használtautó értékét képviseli...nemrég olvastam valahol,valaki cipőfűzövel felakasztotta az M2Tech Young-ot egy kampó segitségével a felső polcra,és drámai változásokrol beszélt,az egész rendszernek az értéke,a cimbimnél 1 tápkábel értéke
Én ezzel úgy vagyok, ha elsőre is hallani a különbséget, arra szánok időt, pénzt, ha van rá mód.pali923 írta: ↑2021.12.14., kedd 17:51Látod, még az a drága Marantz is felesleges volt, meg az akusztika.Alex_Aston írta: ↑2021.12.14., kedd 17:21Én az ilyen "mintha" és "talán" dolgokkal nem foglalkozom. Ennyit nem ér nekem az egész.![]()
![]()
(Bocsi, ez is magas labda volt!)![]()
Gondolom Te már elgondolkodtál rajta, szóval hedd kérdezzek vissza: szerinted?
Látod, még az a drága Marantz is felesleges volt, meg az akusztika.Alex_Aston írta: ↑2021.12.14., kedd 17:21Én az ilyen "mintha" és "talán" dolgokkal nem foglalkozom. Ennyit nem ér nekem az egész.