Robici írta: ↑2021.12.10., pén. 22:43
A Bayz cuccról ami eszembe jutott: egyrészt őszintén sok sikert kívánok nekik! Én sose hallottam se ezt se más hasonló cuccot még. Úgy látom ez teljesen az ellenkezője annak az irányzatnak mint amit például a Kii meg a Dutch&Dutch csinál a kardioid sugárzási megoldásaikkal. Nekem speciel inkább az az irányzat tetszik mert ha jól értem ott pont az a lényeg, hogy a szobaakusztikától minél függetlenebb legyen a visszaadás, a Bayz-nél meg pont hogy a mindenfelésugárzási megoldás miatt szerintem egyrészt az kis méretű szobákba alkalmatlan (az ára alapján mondjuk nem is gondolom hogy 15 négyzetméteres zeneszobákba vásárolnák) másrészt iszonyú érzékeny lehet a szobaakusztikára. Talán alapvetően kétféle elvárás lehetséges az alkalmazással kapcsolatban is a leírások alapján: aki ide-oda járkálva hallgatja és viszonylag kis eltérést szeretne hallani a hangzásban, annak megfelelő. Aki viszont (mint én) egy sweet spotban hallgat és nem érdekel, hogy a szoba más részein hogy szól, de nagyon igényli a fókuszált térhatást annak nem való. Gondolom én, de lehet, hogy nem is ilyen, de én elnézve ezt, nem tudom elképzelni hogy ez fókuszált és precíz térhatást ad, maximum óriási hodályokban.
Ez is egyfajta elképzelést próbál meg a végletekig tökéletesíteni de ez be is határolhatja az alkalmazási lehetőségeit.
Minden hangsugárzó érzékeny valamennyire a helység akusztikára, az AN sarokban doboz elv, Naim falra tolt doboza is, sorolhatnánk tovább melyik mennyire. A körsugárzók, BayZ féle is elvileg jobban közelíti az akusztikus hangszerek térben közel egyenletes körbe haladó hullám görbéit, a fel-le, tényleges függőlegesen terjedő, harmadik dimenziót jelentő hangterjedést már kevésbé.
Ezzel részben ellentmond az, hogy a maradva a hagyományos(?) akusztikus mikrofonos felvételi módoknál, a mikrofon(ok) az előre haladó első hullámfrontot veszik elsődleges hangként, majd a térben széterjedő reflexiós hangok helységcsillapítás függően késleltetve hozzá adódnak az első front hangnyomás hullámhoz. Az ellentmondás az, hogy egy kör, pláne egy gömbsugárzó elvhű hangsugárzó működéséhez valahogy a több mikrofont körbe kéne rakni az adott hangszer körül, gömbsugárzó leképzéshez pedig a mikrofonokat gömbfelületen valahogy. Ezt szinte képtelenség így mikrofonozni. Alternatív megoldás, hogy mikrofont minden hangszer belsejében helyezik el, de ez meg nagyon nem azt a hangzást adja, amit egy koncert hallgató élőben szokott hallani. Ez a közelmikrofonozás maximuma, a legtöbb hifist idegesít ez a fajta hangzás.
Klasszikus akusztikus mikrofonozás, ahol a mikrofon az előadó-hangszer és a képzeletbeli vagy tényleges koncert hallgató között van. Ennek rögzítése, majd kónuszos hangsugárzón leadva a hangsugárzó képzeletben kb ott lehet, ahol az élő felvételen volt a mikrofon. Ez monóban, egy mikrofonos felvételnél majdnem 100%-os hangzás, hangzó tér leképzés. Sztereo kétmikrofonra is igaz ez a hangszer, hangtér leképzés. Sok mikrofonnal, sokcsatornán analóg, de főleg digitális módon kevergetve, maszterezve ennek jelentősége elveszik.
6moons hosszú (túlzottan hosszú) bemutatójában is ellentmondásos, mert egyik helyen írja, nagy teret kíván a hangsugárzók körül, tehát a körsugárzóra-hallgatóra érkező közeli reflexiók elronthatják a hangképet. Másik helyen írja, a nagy helység, nagy hangerő hívei nem fogják szeretni, vélhetően nem túl magas max hangnyomás képessége miatt.
https://6moons.com/audioreview_articles/bayz/