wittao írta: ↑2021.12.10., pén. 00:16
sutemenyx írta: ↑2021.12.09., csüt. 23:41
wittao írta: ↑2021.12.09., csüt. 23:22
A Kii egyik nagy kedvencem az aktiv dobozok kozott. Az ATC es PMC mellett a tobbi nem tudta elnyerni a tetszesemet. Nagy a szoras az aktivak kozott is. Ki gondolta volna.
Most akkor mi van a switch-ekkel?
Na ezaz! Mi van a switchekkel? A te véleményedet nagyon vártam volna!
:)
Köszi Süti, az a helyzet, hogy ha lehet kerülöm a vitákat, így is szép komment-cunami kerekedett a részvételem nélkül is.
Mivel mi gyártunk is, így akármit mondok, írok rögtön bele lehet hozni az érdek dolgot és kereskedőzni egyet. Ha lehet ettől is megkíméltem magamat is és a fórumtársakat is.
Egyre több nemzetközi topikot foglalkozik azzal, hogy a switch-ek használatával változik a stream-elt és helyi hálózatról (NAS) lejátszott fájl alapú lejátszás minősége. Nagy általánosságban arról számolnak be, hogy számukra javul a zenei produkció. Természetesen van a másik oldal, elsősorban méréseket előtérbe helyezők (ASR) és informatikai/hálózati adatkommunikációban jártas szakemberek, akik szerint ez mind lehetetlen, nem változik semmi. "bits are bits" ...
Úgy gondolom, hogy nagyon nehéz manapság még olyan mérőrendszer összeállítása, ami valamit ezek közül megjelenít és vizuálissá tesz. Ezek a dolgok egyelőre a szkeptikus "tábort" erősítik, mivel akik "csak hallják" ennél tovább nem tudnak menni. A mérések pedig azt mutatják nincs itt semmi látnivaló.
Gyártói oldalon is egyre inkább jönnek ki a saját megoldásokkal. Kicsit ködös megfogalmazásokkal kapargatják általában a felszínt, de ez pont a fentiek miatti tojáshéjakon lépkedés véleményem szerint.
Magam részéről használtam PP OCXO órázott switcheket (most is van 2db idehaza), a meglehetősen népszerű DGS 108-ból is van egy kazal (azt hiszem 6-8db), mzperx által megépített, még Andrea Mori által dizájnolt órajel kiegészítővel is elláttam őket, valamint lineáris tápról kapják a delejt. Lineáris táp és jobb órajel nélkül egymás után fűzve is számomra jobbnak tűnt a produkció, ahogy pedig a lineáris tápok, órajel egységek bekerültek egyre jobban és jobban tetszett a produkció. És akkor most jön a nehéz kérdés, hogy vajon mi is lett "jobb"? Elsősorban a mélytartomány tűnik nekem jóval pontosabbnak. Egyik barátomnak termetes subwooferrel ellátott hangsugárzója van, ami kellemesen elvan 20 Hz környékén is, és nála is teljesít 2db switch. Ott nagyon erőteljesen kottázható volt a switch-ek rendszerbe kötése, illetve kivétele onnan. Emellett a térben pontosabbnak érzem a hangszerek pozícióit, egy-egy hang lecsengése tovább hallható, amiből arra tudok következtetni, hogy a zajszint lejjebb kerül a hallható tartományban (talán bizonyos tartományokban, vagy a teljesben ezt nehéz megfogni).
Amikor szóba kerül a dolog, arra szoktam buzdítani mindenkit próbálja ki, sokba ez nem kerül. Persze a komolyabb komponenseket tartalmazó készülékek ára elég húzós tartományok felé is elmozdul. De legalább ki-ki vérmérsékletének megfelelően bele tudja vetni magát a témába.
Köszönöm szépen! Éppen ilyesmi beszámolókra lettem volna kíváncsi. Akár fordítva is, hogy akinél esetleg nem működött a dolog, ott mi volt a tapasztalt jelenség.
Az a helyzet, hogy szerintem nagyjából bármelyik átlagos hifista úgy kezdi a hifis pályafutását, hogy egy jó hangfal és egy bármilyen erősítő megfelelő lesz számára. Először szóba sem kerül, hogy az eltérő erősítőknek/forráseszközöknek/digitális holmiknak vagy akár a kábeleknek és főként a tápkábelezésnek bármiféle hangzásra gyakorolt hatása lenne, sőt lehetne! Szép lassan aztán persze kiderül, hogy ezek is számítanak, ha valaki jobban belemerül.
Nos ez a switch téma is ugyanilyen. Nyilván a legtöbb emberben a kétkedés merül fel, hiszen ez egy hálózati eszköz, ami bithelyes, ráadásul totál aszinkron, hibajavítást is tartalmazó protokollal működik, ahogy azt juliush is kifejtette. Ugyanúgy és ugyanolyan jól jön rajta az internet, ha csak 1db van és akkor is, ha 6db.
Viszont ha megvan a korábbi tapasztalat, hogy minden eddigi dologról is sorban kiderült, hogy hatással van a hangzásra, ugyanezen analógia mentén talán érdemes ehhez is nyitottan hozzáállni. Ahogy írtam, én is kipróbáltam, és bizony valami mindenképpen hallható. Innentől viszont már leginkább az érdekel, hogy miért és milyen logika mentén lehet vele foglalkozni, ehhez talán jól jönnének az elbeszélések minél több embertől.
Két kérdést még feltennék ezzel kapcsolatban, ha megengeded.
Az egyik, hogy az általad felsorolt pozitívumok mellett esetleg volt-e bármiféle nyilvánvaló vagy akár csak mintha jellegű negatívum, a hang bizonyos aspektus beli romlása?
A másik, hogy egymás után téve a switcheket volt-e olyan pillanat, amikor már inkább egyet vissza kellett lépni, mert jobb volt úgy, mint még egy további beiktatásával?