Nekem pont az a bajom a mai "siker" filmekkel, hogy objektíven gyengék, nem szubjektíven. Mert hát vannak olyan filmek, amik nem tetszenek, de attól még tudom azt mondani, hogy rendesen megcsinálták őket, nem gagyik, minőség szempontjából nem tudok beléjük kötni.
Nézzük fapaci Rambo-ját, amit nagyon régen láttam 1x-er. Történet építés szempontjából emlékeim szerint rendben volt. Ahogy a volt vietnámi katona a társadalomba nem tudott visszailleszkedni és a társadalom se tudott vele mit kezdeni, valamint hogy az igazáért megpróbált kiállni és így fajultak el a dolgok. Talán nem is voltak túlmagyarázva az indítékok. Utána kevésbé van meg a részletes történet, de emlékeim szerint olyan nagyon nagy következetlenségek nem voltak benne. Párbeszédek bár nem voltak bonyolultak, de erőltetettek se. Színészi játék a film kategóriájához képest rendben lévőnek tűnt. Komolyan volt véve az egész. Manapság ezt a filmet tuti úgy forgatnák le, hogy mindent is megmagyaráznak. (Rambo tuti magában beszélne és elmondaná mit miért tesz, hogy a néző is értse) Tuti lenne benne valami bugyuta, olcsó poén. Mint ahogy valamelyik filmben, mikor eszik valami szendvicset a karakter a leszállópálya mellett és kifújja a kezéből a leszálló repülőgép mikor épp harapna bele, aminek semmihez semmi köze, se felépítve nem volt, se értelme.
Szóval bár nem vagyok a Rambo műfajának híve, de minőségileg szerintem 1-2 polccal magasabb szintet képvisel, mint bármelyik Marvel.
De lehetne párhuzamot vonni kalandfilm vonalon is. Pl Indiana Jones - Red Notice. Utóbbi egyszerűen gagyi. Nincs rendes történet, karakter építés. Gagyi, életszerűtlen fél vicces semmiből jövő, semmibe tartó párbeszédek, mikor a kommandósok már elkapták egyiket, másikat, akkor nagyon életszerű, hogy még hagyják percekig ott viccelődni őket egymással, stb.
De lehetne említeni A 7 mesterlövész eredeti vs remake-jét is, ahol az eredetinek pont az volt a lényeg, hogy a társadalomba már nem illeszkedő fejvadászok nem is a pénzért(mert nem tudnak nekik adni) segítenek az embereken, hanem pusztán azért mert ilyenek, ehhez értenek. (ami mellesleg nem is lett elmagyarázva, kimondva, de pont aza lényeg, hogy gondolkozzon a néző) Ezzel szemben a feldolgozásban már pénzért segítenek, mert különben a nézőnek gondolkoznia kéne a motivációkon, stb.