Mint kispénzű hifista szeretnék megosztani valamit kábel témában. Talán valaki rátalál megoldásnak is, más meg technikailag tartja érdekesnek. Nagyon keresem a nyugodt, kifejezetten finom, nagyon természetes hangzást, aminek igazán jó atmoszférája van. Hifista szempontból elképesztően alacsony szintű anyagokból most mégis hallok egy ilyesmi hangot.
A hangfal egy noname mikrohifi szinte papírvékony mdf zárt doboza, amelyben a szélessávú hangszóró valószínűleg 150 Hz alatt nem sokat csinál (és akkor lehet, hogy eufemisztikusan fogalmaztam), az erősítő talán a legolcsóbb hangszóró erősítő, amit lehet kapni, egy PAM8403 D-osztályú, aminek mérete egy 20 Ft-osé, 4 db ceruzaakksiról megy, és mégis...Egyedül a forrást merem büszkén leírni, bár ára annak is szerény, egy kínai mini PC-re kötött kézi készítésű japán USB-DAC, a Sparkler Audio Tiny, amit a készítője egyenesen neked szállít, ha megveszed.
És akkor amivel összekötöttem: összekötőnek egy rövid csavart érpár (pici készülékek esetében lehet arasznyi is), ahol egy ér 0.5 mm átmérőjű ékszerdrót (rézszínű dekorációs drót) cipőfűzőbe dugva, a hangszórókábel pedig a legalapabb fejhallgató kábel, amit kicsit körülményesen, de kibújtattam a pvc köpenyéből, sajnos a benne lévő szálak sok helyen elszakadtak vagy összegubancolódtak, de így is működik. Tápkábele csak a mini pc-nek van, de az nyilván semmi extra, usb-nek pedig közönséges usb kábel, csak eltávolítottam róla az árnyékolást. A hang pedig fantasztikus.