Nos, hogy is kezdjem.... nem tudod jól.robi20064 írta: ↑2021.11.26., pén. 12:36A valos esemeny az csak magara az utra es a hajok "beszorulasara" vonatkozik amennyire tudom. Minden mas misztikus korites a sorozat kedveert lett kitalalva, es mivel ez jelentos reszet teszi ki a sorozatban levo tortenetnek igy a valos esemeny dolgot itt nem annyira erzem mervadonak. Ennyi erovel A Dolog is szinte valos esemenyre epul![]()
A hajók útjáról és történetéről a már jóval többet tudunk, és amit tudunk, ahhoz a film hű. Habár a hajókat 2014-ben (Erebus) és 2016-ban (Terror) találták meg ("in excellent condition"), vagyis később, mint a film alapjául szolgáló regény, a filmsorozat maga 2018-ban készült, és ami addig kiderült, az bizony mind benne van a filmben. mivel a legénység maradványait (egymástól távol lévő több helyszínen is) már jóval korábban megtalálták, és egyebeket is, az elég biztosan kijelenthető, hogy az ólommérgezés, a kannibalizmus nem fikció, és a durva erőszakot is alátámasztják a leletek.
Ami a misztikumot illeti: ha jól emlkszem - de ebben most nem vagyok biztos, mert már jó ideje láttam a sorozatot - a misztikum maga ugyan jelen van a rejtélyes események képében, de egészen az utolsó (vagy max az utolsó előtti) epizódig semmi olyan nem történik, ami ne lenne magyarázható pl. egy méretes és igen éhes, ezért merész jegesmedve támadásaival. Az, hogy nagy, az talán érzékelhető, de hogy mekkora pontosan (és azáltal, hogy nem "evilági" lényről van szó), csak a végkifejleténl derül ki.
Az, hogy mennyit tudunk ma a HMS Terror történetéből, a róla szóló wikipédia-cikk röviden összefoglalja: https://en.wikipedia.org/wiki/HMS_Terror_(1813)
Az viszont viszonylag új (és mindenképp a film utáni) fejlemény, hogy 2019-ben több merülést végeztek, és a teljes fedélzetet sikerült feltérképezzék, de a kapitény fülkéjébe nem sikerült bejutni, ennek ellenére a hajó legjobb állapotban lévő részének tűnik. Ezért 2020-ra egy egy újabb expedíciót tervezek, abban a reményben, hogy a kapitányi kabinban írott dokumentumokat találhatnak, de ezt a kísérletet "elmosta" a COVID-helyzet. Mindenesetre jól látható, hogy a HMS Terror története a mai napig kutatás tárgya és foglalkoztatja a kutatókat - és nem kizárt, hogy további információk látnak napvilágot.
A fentiek fényében az utolsó mondatodat nem kicsit érzem "erősnek". A cselekmény alapvető elemei igenis valós megtörtént eseményeken alapulnak.
De szerintem nem is ez a lényeg, hanem hogy érdemes-e megnézni ezt a sorozatot. Szerintem igen. Szerinted? Ezt nem tudtam a hozzászólásodból megaállapítani.