Bár kitartóan elutasítod az érkező tanácsokat, én is teszek egy próbát. Telefonon a Google dokumentumok applikációban létre tudsz hozni táblázatokat, listákat, amiket aztán bármikor, bármilyen eszközről elérsz, módosíthatsz. Ennél egyszerűbb digitális megoldás szerintem nincs a feladatra, de bonyolultabb feladatokra is használható (sok nagy rendszertervezési és telepítési projectet is ilyen felületen szervezünk). Amennyiben ez is kifog rajtad (nem hinném), tényleg csak a kockás füzet marad.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Általában a hifiről
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11017
- Kapcsolat:
Re: Általában a hifiről
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2021.11.10., szer. 14:22-kor.
- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3234
Pontos számot nem tudok mondani, kb. 1100db CD, és nagyjából 600db Lp a gyűjteményem.ZolaBA írta: ↑2021.11.10., szer. 08:33Hány lemezről van kb. szó? mondjuk 1000? az nyilvántartás szempontjából nem sok. A már javasoltakon kívül más trükkös módszerekkel is megoldható, pl:
- lefotózod a borítókat, átnevezed a képeket (ha kész egyben le lehet kicsinyíteni) - telefon galéria abc-ben nézve, gyors látványos, jópofa
- telefon névjegyzék (célszerű lehet más login alá tenni, de előtaggal is jó, pl "cd", "lp")
- google keep, böngészőben és telefonon is megy, kereshető - pici átgondolással jól fel lehet építeni
- és ha már excel, ott a google sheet is (excel a böngszőben, online)
(ezekhez az online telefonos google dolgokhoz nem nagyon kell érteni, nincs mit elrontani és magától ment)
A többit hagyjuk, nem tudom követni.
Naívan én azt gondoltam, hogy létezik valami tök egyszerű(valóban egyszerű) telefonos app, ami egy üres táblázat "abc" sorrendbe, amit magam kitölthetek, elmenthetek. De amik itt eddig felmerültek, azok jók, nagyon jók, csak nem az ilyen primitív, tudatlan embereknek valók mint én. Ezek mind feltételeznek, ill. igényelnek némi alap képzettséget, ismereteket, ami nálam teljesen hiányzik.
Nem lehet elrontani? Nem ismersz engem.
Egy klíma központot, tervrajz alapján bármikor felépítek(most is ezt csinálom), de a fenti dolgok simán kifognak rajtam.
A számítás technikához kuka vagyok, de az a szerencsém, hogy a zene hallgatáshoz, ez még nem elengethetetlen. Még.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
Hát akkor a legjobb megoldás talán az lenne, ha a párod regisztrálna a discogson.

Nem véletlenül mondjuk ám ezt neked, egy regiszteres jegyzetfüzetnél ez jóval kezelhetőbb, és mindig nálad lehet a telefonban, ha elmész a piacra.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
- lefotózod a borítókat, átnevezed a képeket (ha kész egyben le lehet kicsinyíteni) - telefon galéria abc-ben nézve, gyors látványos, jópofa
- telefon névjegyzék (célszerű lehet más login alá tenni, de előtaggal is jó, pl "cd", "lp")
- google keep, böngészőben és telefonon is megy, kereshető - pici átgondolással jól fel lehet építeni
(ezekhez az online telefonos google dolgokhoz nem nagyon kell érteni, nincs mit elrontani és magától ment)
- ZolaBA
- Törzsvendég
- Értékelés: 1723
Hány lemezről van kb. szó? mondjuk 1000? az nyilvántartás szempontjából nem sok. A már javasoltakon kívül más trükkös módszerekkel is megoldható, pl:
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!
- tamagaba
- Törzsvendég
- Értékelés: 598
- Kapcsolat:
Autóba Burmester-t hallott már valaki?
Vagy otthoni hifi-t tőlük
Vagy otthoni hifi-t tőlük
... Mire jó a kerekes kút? Oda lehet tolni, ahol víz van - Hofi Géza ...
- zoli73
- V.I.P.
Az interneten való szörfözéshez kb. semmilyen ismeretek nem kellenek, azt az én apósom(66) is megoldja. Viszont a lentebb taglalt, szöveg szerkesztő, táblázat készítő, stb. programok használata már valamilyen szintű gyakorlatot igényel. Viccesen mondva, én még olyan embert sem láttam, aki ért hozzá, nem hogy én csináljam.
Ne adjam fel? Ez már megtörtént kb. 8-9 évvel ez előtt. Városba költöztünk, kicsivel több szabadidőm lett, és beiratkoztam egy kezdő számítógép kezelői tanfolyamra, mondván csak hasznomra válik.
A második alkalom után ott is hagytam, nem tudtam mit kezdeni a rám zúduló információ halmazzal, amit az első órán megmutattak, elmagyaráztak, azt a következőre már el is felejtettem. Számomra teljesen logikátlan, összefüggéstelen, megjegyezhetetlen volt az egész. Feladtam.
Minden bizonnyal be vagyok oltva informatika ellen.
Csak egy példa, ha meg szeretnék itt hírdetni valamit, a képek feltöltését, átméretezését, stb. a párom csinálja meg nekem. Ezerszer megmutatta már, hogy kell csinálni, másnap már nem tudnám utána csinálni. Ő már elfogadta, hogy én ehhez teljesen kuka vagyok.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
Apósom 70 évesen kezdett számítógéppel foglalkozni, leginkább az interneten szörfözni. Most 91 éves, és naponta beszélgetnek Messengeren a lányaival, PC-je, tabletje és okostelefonja is van. Soha nem késő, ne add fel.

erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
- pärt
- Hazajáró lélek
- Értékelés: 5048
Egy sima listához tényleg bőven elég egy kézírással vezetett füzetke.
Egyébként ez hozzászólás számomra nagyon szimpatikus. Egyrészt önbolondítás nélküli őszinte vallomás, másrészt a hobbink űzésével kapcsolatosan is követendő minta: légy tisztában vele, hogy mire van szükséged, és mindez mennyi időt, energiát érdemel.
Egyébként ez hozzászólás számomra nagyon szimpatikus. Egyrészt önbolondítás nélküli őszinte vallomás, másrészt a hobbink űzésével kapcsolatosan is követendő minta: légy tisztában vele, hogy mire van szükséged, és mindez mennyi időt, energiát érdemel.
- zoli73
- V.I.P.
Köszönöm(a többieknek is), hogy segíteni próbálsz!s4tch írta: ↑2021.11.09., kedd 16:19Azért kéri egyből a belépési adatokat, mert ahogy beszkennelsz egy lemezt, azt egyből adhatod is hozzá a gyűjteményhez - a gyűjteményt pedig logikusan fiókhoz fogja rendelni az app. Szerintem ez teljesen rendben van így.zoli73 írta: ↑2021.11.08., hétf. 20:41Nem hagyott nyugodni, letöltöttem az app-ot, belementem, és le is töröltem.
Hogy kezdődik? Regisztráció, email cím, felhasználónév, jelszó, stb. stb.
Nem, nekem erre nincs szükségem. Nem igaz, hogy e nélkül már semmi nem megy?
Ezt nem nekem találták ki, nekem csak egy táblázat kell, amibe abc sorrendbe listázhatom a meglévő lemezeimet, illetve hozzáadhatom az újonnan beszerzetteket, pont. Nekem ennyi kell, nem több.
Ha nem szeretnél személyes adatot megadni, kreálj egy zoli73_discogs júzert a freemailen, és használd csak erre. Jópofa beszkennelni egy CD-t pár másodperc alatt anélkül, hogy bármit be kéne pötyögnöd a telefonba vagy a számítógépen. Még egy excelt is gyorsabb így előállítani, mint kézzel: telefonnal beszkenneled a lemezeket, a discogs rendszeréből utána ki lehet exportálni a gyűjteményt csv-ben, azzal meg azt csinálsz excelben, amit csak szeretnél.
Gondolkodtam, hogy mit is válaszoljak, de csak az igazat tudom mondani.
Amiket írsz, és a többiek is, úgy látom ezek eléggé kézenfekvő dolgok itt mindenkinek, de nekem sajnos nem.
Nem hogy végrehajtani nem tudom őket, de a nagy részét nem is értem.
Szégyen, vagy nem, de én úgynevezett "informatikai analfabéta" vagyok.
Ezeket az ismereteket soha nem tanultam(vagyis egyszer megpróbáltam), a mindennapi életben sem kell használnom, sőt megjegyezni sem nagyon tudom. A számítógépes ismereteim, csak a legalapabb műveletekre szorítkoznak. Tudom, ez a mai világban elég gáz, de ez van, nem akarom szépíteni.

Azért kéri egyből a belépési adatokat, mert ahogy beszkennelsz egy lemezt, azt egyből adhatod is hozzá a gyűjteményhez - a gyűjteményt pedig logikusan fiókhoz fogja rendelni az app. Szerintem ez teljesen rendben van így.zoli73 írta: ↑2021.11.08., hétf. 20:41Nem hagyott nyugodni, letöltöttem az app-ot, belementem, és le is töröltem.
Ezt nem nekem találták ki, nekem csak egy táblázat kell, amibe abc sorrendbe listázhatom a meglévő lemezeimet, illetve hozzáadhatom az újonnan beszerzetteket, pont. Nekem ennyi kell, nem több.
Ha nem szeretnél személyes adatot megadni, kreálj egy zoli73_discogs júzert a freemailen, és használd csak erre. Jópofa beszkennelni egy CD-t pár másodperc alatt anélkül, hogy bármit be kéne pötyögnöd a telefonba vagy a számítógépen. Még egy excelt is gyorsabb így előállítani, mint kézzel: telefonnal beszkenneled a lemezeket, a discogs rendszeréből utána ki lehet exportálni a gyűjteményt csv-ben, azzal meg azt csinálsz excelben, amit csak szeretnél.
- zoli73
- V.I.P.
Köszönöm Rudi Bácsi, de inkább hagyjuk...
Aha megvan a megoldás, remélhetően kevesen alkalmazzák, mert ami jó azt gyorsan el kell rontani, aztán megvannak rá már a szakszavak is, igaz úgy hangzik mint a „tudományos jazzdobos” kifejezés, tehát: Termékkategória pozicionálás.
https://av-magazin.hu/filleres-hangfalt ... t-sorozat/
https://av-magazin.hu/filleres-hangfalt ... t-sorozat/

Orr: Iso Tek EVO3 Polaris
Horgony: Nordost Blue Heaven, Iso Tek EVO3 premier, AudioQuest Rocket 33
Fedélzet: Asus PN 60
Híd: Mátrix X Spidf 2 (lvds hdmi)
Kormány: Cambridge cxa 81
Kémény: Musician Pegasus
Tat: Quadral Chromium Style 8
Ja és a negyedik dimenzió az biza a zene
Horgony: Nordost Blue Heaven, Iso Tek EVO3 premier, AudioQuest Rocket 33
Fedélzet: Asus PN 60
Híd: Mátrix X Spidf 2 (lvds hdmi)
Kormány: Cambridge cxa 81
Kémény: Musician Pegasus
Tat: Quadral Chromium Style 8
Ja és a negyedik dimenzió az biza a zene
Sima word táblázat megfelelő fejléccel, az is minden oszlopra rendezhető és kereshető (pl. kiadó, előadó, cím stb.).
- tonee73
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6251
Senki sem mondta, hogy kell, csak ajánlottuk.zoli73 írta: ↑2021.11.08., hétf. 21:04
Nem kétlem, hogy ez a legnagyobb adatbázis, de azt nem értem, hogy a saját gyűjteményemhez ez hogyan, és miért kell, hogy kapcsolódjon?
Excel tábla, hallottam róla, de nem tudom, én ilyesmihez tudatlan vagyok, szégyenlem, de ez van. Lehet mégiscsak marad a regiszteres füzet.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
- zoli73
- V.I.P.
Nem kétlem, hogy ez a legnagyobb adatbázis, de azt nem értem, hogy a saját gyűjteményemhez ez hogyan, és miért kell, hogy kapcsolódjon?tonee73 írta: ↑2021.11.08., hétf. 20:45Ma már minden így megy.Egyébént ennél részletesebb és pontosabb adatbázis nincs.zoli73 írta: ↑2021.11.08., hétf. 20:41Nem hagyott nyugodni, letöltöttem az app-ot, belementem, és le is töröltem.tonee73 írta: ↑2021.11.07., vas. 21:48
Én a Discogs-ot használom, szerintem nincs vetélytársa (bár nem is kerestem).
https://www.discogs.com/
App-ja is van:
https://www.discogs.com/app
Szerintem csinálj egy ecxel táblát, ha csak ennyi kell.
Excel tábla, hallottam róla, de nem tudom, én ilyesmihez tudatlan vagyok, szégyenlem, de ez van. Lehet mégiscsak marad a regiszteres füzet.
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Értékelés: 9038
Excel?zoli73 írta: ↑2021.11.08., hétf. 20:41Nem hagyott nyugodni, letöltöttem az app-ot, belementem, és le is töröltem.tonee73 írta: ↑2021.11.07., vas. 21:48Én a Discogs-ot használom, szerintem nincs vetélytársa (bár nem is kerestem).zoli73 írta: ↑2021.11.07., vas. 21:18Talán itt a legjobb helye a kérdésemnek...
A lemezgyüjteményem katalogizálását szeretném valami modern, praktikus formába önteni. A jelenlegi megoldás(regiszteres füzet) működik, de nem túl praktikus.
Létezhet ilyen, vagy hasonló célra fejlesztett telefonos applikáció esetleg?
Ha valaki tud ilyet, vagy más jó ötlete van, akkor szívesen veszem.
Köszönöm!
App-ja is van:

Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
- tonee73
- Kiemelt Moderátor
Ma már minden így megy.Egyébént ennél részletesebb és pontosabb adatbázis nincs.zoli73 írta: ↑2021.11.08., hétf. 20:41Nem hagyott nyugodni, letöltöttem az app-ot, belementem, és le is töröltem.tonee73 írta: ↑2021.11.07., vas. 21:48Én a Discogs-ot használom, szerintem nincs vetélytársa (bár nem is kerestem).zoli73 írta: ↑2021.11.07., vas. 21:18Talán itt a legjobb helye a kérdésemnek...
A lemezgyüjteményem katalogizálását szeretném valami modern, praktikus formába önteni. A jelenlegi megoldás(regiszteres füzet) működik, de nem túl praktikus.
Köszönöm!
App-ja is van:
Szerintem csinálj egy ecxel táblát, ha csak ennyi kell.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
- zoli73
- V.I.P.
Nem hagyott nyugodni, letöltöttem az app-ot, belementem, és le is töröltem.tonee73 írta: ↑2021.11.07., vas. 21:48Én a Discogs-ot használom, szerintem nincs vetélytársa (bár nem is kerestem).zoli73 írta: ↑2021.11.07., vas. 21:18Talán itt a legjobb helye a kérdésemnek...
Köszönöm!
App-ja is van:
- zoli73
- V.I.P.
Köszönöm, a segítséget!LIMAR írta: ↑2021.11.08., hétf. 09:03A Discogs nem megkerülhető, ha nagyobb gyűjteménnyel rendelkezel. A gyűjtemény első bevitele eltart egy ideig. Aztán a karbantartása, további lemezek hozzáadása már egyszerű és gyors.
Ha van vonalkód, akkor a keresőbe azt kell beírni és egyből adja a konkrét albumot. Ha nincs, előadó/album, klasszikusaknál zeneszerző/mű címe/karmester.
A magyarokat zömmel ismeri, de van olyan, amit nem.
Van lehetőséged új albumot berakni a Discogsba, ezzel segíted a többieket, bővíted az adatbázist.
Pop/rock/jazz kiadványokból előfordul, hogy több száz kiadás is van. Ezek közül több lépcsős szűréssel megtalálhatod a saját kiadványodat. Ez macerás. Előfordul, hogy csak a "mátrix" alapján tudod beazonosítani a saját példányodat.
Klasszikus lemezeknél egyszerűbb a helyzet. Bár a népszerű albumokból ott is előfordulhat nagy számú kiadás.
A gyűjteményed, adott album értékére is iránymutatóak a Discogson történt értékesítések adatai. Bár nekem van kb 200 olyan albumom, amiből a Discogson még nem volt értékesítés. Ott az eladásra kínált lemezek ára lehet iránymutató.
Amikor már készen van a gyűjteményed bevitele, a saját albumaid között könnyen tudsz keresni, kilistázni a keresett albumaidat.
Hát, hogy mennyire nagy a gyűjteményem, az eléggé relatív, mindenesetre ahhoz elég nagy, hogy már többször sikerült megvennem olyan lemezeket, amik már megvannak. Ez elég bosszantó, leginkább e miatt volna szükségem erre az app-ra, vagy valami rendszerező megoldásra, ami a telefonomban mindig velem van, és könnyen ellenőrizhető.
Az, hogy a feltöltése sok időt vesz igénybe, arra számítottam, ez nem tántorít el.
Viszont, ahogy elnézem a kezelését, sokrétűségét, lehet kifog rajtam.
Majd hétvégén rászánom az időt...
-
- Törzsvendég
- Értékelés: 3333
- Kapcsolat:
A Discogs nem megkerülhető, ha nagyobb gyűjteménnyel rendelkezel. A gyűjtemény első bevitele eltart egy ideig. Aztán a karbantartása, további lemezek hozzáadása már egyszerű és gyors.
Ha van vonalkód, akkor a keresőbe azt kell beírni és egyből adja a konkrét albumot. Ha nincs, előadó/album, klasszikusaknál zeneszerző/mű címe/karmester.
A magyarokat zömmel ismeri, de van olyan, amit nem.
Van lehetőséged új albumot berakni a Discogsba, ezzel segíted a többieket, bővíted az adatbázist.
Pop/rock/jazz kiadványokból előfordul, hogy több száz kiadás is van. Ezek közül több lépcsős szűréssel megtalálhatod a saját kiadványodat. Ez macerás. Előfordul, hogy csak a "mátrix" alapján tudod beazonosítani a saját példányodat.
Klasszikus lemezeknél egyszerűbb a helyzet. Bár a népszerű albumokból ott is előfordulhat nagy számú kiadás.
A gyűjteményed, adott album értékére is iránymutatóak a Discogson történt értékesítések adatai. Bár nekem van kb 200 olyan albumom, amiből a Discogson még nem volt értékesítés. Ott az eladásra kínált lemezek ára lehet iránymutató.
Amikor már készen van a gyűjteményed bevitele, a saját albumaid között könnyen tudsz keresni, kilistázni a keresett albumaidat.
- Csatolmányok
-
- Discogs.jpg (243.99 KiB) Megtekintve 1936 alkalommal
- tamagaba
- Törzsvendég
- Értékelés: 598
- Kapcsolat:
Minden cuccot próbálunk lineáris átvitelre behúzni
csak a fülünk nem úgy hall
aztán jön egy hangsugárzó, ami magasba és mélybe beleemel és azt fogjuk jobbnak hallani
Persze a mérnök, azt mondja, hogy lineárra kell csinálni mindent ...
Volt olyan esetem, hogy a félsávos Revóval felvettem valamit és jobbnak hallottam, mint az eredeti digi forrást
pedig mérve a magnó gyengébb - de ez már pszihó lógiga
csak a fülünk nem úgy hall
aztán jön egy hangsugárzó, ami magasba és mélybe beleemel és azt fogjuk jobbnak hallani
Persze a mérnök, azt mondja, hogy lineárra kell csinálni mindent ...
Volt olyan esetem, hogy a félsávos Revóval felvettem valamit és jobbnak hallottam, mint az eredeti digi forrást
pedig mérve a magnó gyengébb - de ez már pszihó lógiga

... Mire jó a kerekes kút? Oda lehet tolni, ahol víz van - Hofi Géza ...
- tonee73
- Kiemelt Moderátor
Igazán én sem tudtam, hogy van app-én a rendes webes felületet használom csak.zoli73 írta: ↑2021.11.07., vas. 22:01Az oldalt, magát ismerem, de nem tudtam, hogy app-ja is van.tonee73 írta: ↑2021.11.07., vas. 21:48Én a Discogs-ot használom, szerintem nincs vetélytársa (bár nem is kerestem).zoli73 írta: ↑2021.11.07., vas. 21:18Talán itt a legjobb helye a kérdésemnek...
Köszönöm!
App-ja is van:
Ha ilyen jól ismered, és használod, akkor egy pár szót írhatnál a tapasztalataidról, pl. Magyar előadókkal hogy áll?
Köszönöm!
Sok magyar lemezem nincs, csak HBB és Deák Bill (meg Presser), de gyorsan megtaláltam őket.
A használat nem bonyolult, a bal oldali keresőablakban tudsz előadó / album név vagy mindkettő megadásával keresni.
Ha meg van a kiadvány akkor alatta legörgetve a "find your version"-re kattintva tovább tudsz finomítani a saját darabod vonalkód alapú keresésére.
Ha megtaláltad és csináltál fiókot magadanak akkor már adhatod is hozzá az "add to collection" gombbal a saját kollekciódhoz.
- zoli73
- V.I.P.
Az oldalt, magát ismerem, de nem tudtam, hogy app-ja is van.tonee73 írta: ↑2021.11.07., vas. 21:48Én a Discogs-ot használom, szerintem nincs vetélytársa (bár nem is kerestem).zoli73 írta: ↑2021.11.07., vas. 21:18Talán itt a legjobb helye a kérdésemnek...
Köszönöm!
App-ja is van:
Ha ilyen jól ismered, és használod, akkor egy pár szót írhatnál a tapasztalataidról, pl. Magyar előadókkal hogy áll?
Köszönöm!
- tonee73
- Kiemelt Moderátor
Én a Discogs-ot használom, szerintem nincs vetélytársa (bár nem is kerestem).zoli73 írta: ↑2021.11.07., vas. 21:18Talán itt a legjobb helye a kérdésemnek...
Köszönöm!
App-ja is van:
- zoli73
- V.I.P.
Talán itt a legjobb helye a kérdésemnek...
Köszönöm!
Köszönöm!