Robici írta: ↑2021.10.29., pén. 11:31
Tömeges igényt viszont egyáltalán nem látok, mint írtam ez egy erősen rétegigény, akik majd eldöntik, hogy kell-e nekik vagy nem.
Tömeges igény egyáltalán nincs már a minőségi zenehallgatásra sem. Ezt szerintem Te is tapasztalod, hacsak nem valami nagyon zeneelit-környezetben élsz.
Viszont kell vigyázni a kijelentésekre. Az sa-cd.net, az általam ismert legteljesebb SACD adatbázis tele van többcsatornás felhasználói értékelésekkel. Íme mindkettőnk egyik kedvence, két felhasználói értékelés, mindkettő a többcsatornás rétegről szól.
http://sa-cd.net/showtitle/3977
A HRAudio.net-en is egy halom többcsatornás koment van.
Van tehát közönsége a többcsatornás felvételeknek. Nem véletlen, hogy a ma is kapható SACD-k szinte mindegyikén ott a többcsatornás (felvétel vagy mix).
Már az AVX-es pályafutásom elején megfogalmaztam abbéli véleményemet, hogy az SACD korong legnagyobb hozzáadott értékét a CD koronghoz képest én a többcsatornás rétegben látom (ha van). Már amennyiben nem "effektezésre" használják a több csatornát, hanem a felvétel helyszíne akusztikai jellemzőinek reprodukálására (már amennyire ezt lehet egy másik, szintén akusztikai jellemzőkkel bíró helyiségben). A legmarkánsabban ez templomi felvételeknél érhető tetten. Az teljesen rendben van, ha valakinek erre nincs semmi szüksége. DE. Aki még nem hallott többcsatornás élő felvételt, az NE a filmek direkt 3D effektere kihegyezett hangsávja alapján alkosson a többcsatornás zenéről véleményt, hanem előbb hallgasson meg egy valódi többcsatornás felvételt SACD-ről. Az élmény érdekes lehet. Mondom, még egy átlagos kommersz házimozi rendszeren is.
Just my two pence.
(én sem "fogyasztom" a többcsatornás zenét, de igenis hallgatok néha. Akár SACD-ről /amiből elég sok van itthon/, akár DVD-ről vagy bluray-ről. Ha olyan minőségű lenne a házimozi-rendszerem, mint a sztereó rendszrem, akkor bizony fogyasztója lennék a többcsatornás zenének).