Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6103

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

juliush írta:
2021.10.29., pén. 18:44
Aszpirin írta:
2021.10.29., pén. 18:03
Tömeges igény egyáltalán nincs már a minőségi zenehallgatásra sem.
Szigorúan magánvéleményem és leírva nyilvánvalóan kockáztatom, hogy e közösség nagy ellenkezésével fog találkozni, de én épp úgy látom, hogy épp ellenkezőleg! Korábban soha nem látott tömegek jutnak hétköznapi eszközeik által szinte "alanyi jogon" olyan minőséghez, melyről a "boldog békeidőkbéli" hifisták - kevés kivételtől eltekintve - csak álmodozhattak. És korunk "audiofilje" nem tud mit kezdeni ezzel a ténnyel, kétségbeesetten próbálja magát megkülönböztetni, valami különleges, ezoterikus tudás, tapasztalat birtokosának beállítani.
Lehet, hogy a JBL Flip-et vagy Boombox-ot nevezed olyan minőségnek? mert én ezt léátom szinte mindenhol: telefonon youtube-ről lejátszott zene, ami egy Flip-en szólal meg. Kábé. Exogalokat és Harbetheket (nyilván itt a minőségi kategóriára célzok, picit gonoszul) nem látok minden második háztartásban ;)
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4149

Hozzászólás Szerző: juliush »

Aszpirin írta:
2021.10.29., pén. 18:03
Tömeges igény egyáltalán nincs már a minőségi zenehallgatásra sem.
Szigorúan magánvéleményem és leírva nyilvánvalóan kockáztatom, hogy e közösség nagy ellenkezésével fog találkozni, de én épp úgy látom, hogy épp ellenkezőleg! Korábban soha nem látott tömegek jutnak hétköznapi eszközeik által szinte "alanyi jogon" olyan minőséghez, melyről a "boldog békeidőkbéli" hifisták - kevés kivételtől eltekintve - csak álmodozhattak. És korunk "audiofilje" nem tud mit kezdeni ezzel a ténnyel, kétségbeesetten próbálja magát megkülönböztetni, valami különleges, ezoterikus tudás, tapasztalat birtokosának beállítani.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Robici írta:
2021.10.29., pén. 11:31
Tömeges igényt viszont egyáltalán nem látok, mint írtam ez egy erősen rétegigény, akik majd eldöntik, hogy kell-e nekik vagy nem.
Tömeges igény egyáltalán nincs már a minőségi zenehallgatásra sem. Ezt szerintem Te is tapasztalod, hacsak nem valami nagyon zeneelit-környezetben élsz.

Viszont kell vigyázni a kijelentésekre. Az sa-cd.net, az általam ismert legteljesebb SACD adatbázis tele van többcsatornás felhasználói értékelésekkel. Íme mindkettőnk egyik kedvence, két felhasználói értékelés, mindkettő a többcsatornás rétegről szól.
http://sa-cd.net/showtitle/3977
A HRAudio.net-en is egy halom többcsatornás koment van.

Van tehát közönsége a többcsatornás felvételeknek. Nem véletlen, hogy a ma is kapható SACD-k szinte mindegyikén ott a többcsatornás (felvétel vagy mix).

Már az AVX-es pályafutásom elején megfogalmaztam abbéli véleményemet, hogy az SACD korong legnagyobb hozzáadott értékét a CD koronghoz képest én a többcsatornás rétegben látom (ha van). Már amennyiben nem "effektezésre" használják a több csatornát, hanem a felvétel helyszíne akusztikai jellemzőinek reprodukálására (már amennyire ezt lehet egy másik, szintén akusztikai jellemzőkkel bíró helyiségben). A legmarkánsabban ez templomi felvételeknél érhető tetten. Az teljesen rendben van, ha valakinek erre nincs semmi szüksége. DE. Aki még nem hallott többcsatornás élő felvételt, az NE a filmek direkt 3D effektere kihegyezett hangsávja alapján alkosson a többcsatornás zenéről véleményt, hanem előbb hallgasson meg egy valódi többcsatornás felvételt SACD-ről. Az élmény érdekes lehet. Mondom, még egy átlagos kommersz házimozi rendszeren is.

Just my two pence.

(én sem "fogyasztom" a többcsatornás zenét, de igenis hallgatok néha. Akár SACD-ről /amiből elég sok van itthon/, akár DVD-ről vagy bluray-ről. Ha olyan minőségű lenne a házimozi-rendszerem, mint a sztereó rendszrem, akkor bizony fogyasztója lennék a többcsatornás zenének).
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

pärt
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 5094

Hozzászólás Szerző: pärt »

3D filmet moziban egyszer-kétszer láttam; az akciódúsabb jeleneteknél kifolyt a szemem, annyira szaggatott volt. Lehet, hogy valami szerényebb technológia volt, mindenesetre nem sírom vissza.

A sokcsatornás hm audioval az a bajom, hogy a hozzá gyártott tartalmak esetén van értelme a használatának, amik viszont engem rendszerint hidegen hagynak. Előttem nyekken, mögöttem pukkan, amott reccsen, emitt robban... Szóval a koncepció eleve kizárja, hogy ne a történések közepében érezzem magam (ami kényszerítő erejű nyomásként megkötheti az alkotók kezét), ráadásul ez az akusztikus túlmagyarázás mentesít a szellemi munkától, ami egy alkotás befogadásának sajátja kell legyen. Képtárban sem várom el, hogy a csendéletet szemlélve virágillatot érezzek, esetleg olvasás közben a fejezet hangulatához illő zenét játszon a könyvem. Jó, tudom, hogy ezeknél a fimeknél általában nem a marha nagy műélvezés a cél.

Mielőtt félremenne: ez nem kirohanás a sokcsatornás, színes-szagos filmek ellen, csak egy (valószínűleg többek által osztott) vélemény. A szórakoztató elektronikának mindig voltak, lesznek felfutó, aztán alászálló hóbortjai:a valós zenehallgatási hajlandóságtól szinte alig függően toronnyá növő zenekeltők (a lakberendezési magazinokban egy időben kötelező hifitornyok) quadro, aztán hordozható kütyük, videómagnók, autóhifi őrület, sokcsatornás házimozi, MP3, 3D TV, hipszterbakelitezés...Ezek egy része túléllt, megújult, más részük eltűnt, vagy kevesek pislákoló érdeklődése tartja életben. Az biztos, hogy az ortodox 2.0 tábor nagyon konzervatív, szóval nem tudom hogy mekkora igény van egy ilyen új formátumra.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3245

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

white-tiger írta:
2021.10.29., pén. 13:46
Robici írta:
Teljesen kívülállóként én úgy látom, ez most egy N+1-edik nekifutás abba a történetbe amibe a múltban már párszor belebuktak a gyártók. Már ha jól értem hogy most itt egy újabb sokcsatornás "térhatású" felvételi technikáról van szó. Technikailag persze érdekesség meg játszási lehetőséget ad a fejlesztőknek és a kipróbálóknak. Valamit fejleszteni kell, a növekedési meg az újra való kényszer nem ad lehetőséget a megállásra. De ezek legtöbbször nem minőségi, hanem mennyiségi fejlesztések. Akárcsak a nagyfelbontású digitális, ahol az a lényeg, hogy újabb és újabb, minél nagyobb számot lehessen a dobozra vagy a weboldalra írni, de ez is csak mennyiségi fejlődés. A múltban volt kevesebb csatorna is, a jövőben meg lesz 9még több csatorna, de ennyi. El lehet adni ugyanazokat a zenéket meg újakat is most már egy újabb formátumban. Valószínűleg egy viszonylag szűk vásárlóközönséget lehet vele izgatni, de ennyi. Aknek volt pénze/lehetősége moziszobát építeni az már eddig is épített, akinek nem volt vagy nem kellett neki az ezután se fog. Aki az elmélyült zenehallgatás híve (bármilyen célból) annak se fog megváltást hozni. Részben egyetértek istvan01 hozzászólásával, abban viszont nem, hogy nem a zenét szolgálná. Ez csak egy eszköz, a használók döntik el mire alkalmazzák. Tömeges igényt viszont egyáltalán nem látok, mint írtam ez egy erősen rétegigény, akik majd eldöntik, hogy kell-e nekik vagy nem. Nem látom, hogy ez a media markt-os "otthonra házimozit" jellegű vásárlók tömegeinek készülne. A piac a 3D tv-től a kvadrofóniáig sok mindenről eldöntötte, hogy tömeges méretekben nincs rá igény. Ha pedig "úthenger" kell a bevezetéséhez akkor pláne nincs rá igény.
Amire volt igény az elmúlt években, az például a stream (hogy kapcsolódjak egy régebbi beszélgetéshez). Ezt épp a piac kényszerítette ki és az ezredforduló "mp3 letöltése" óta kiforrotta magát de nem azért mert az "ipar" akarta (na ők pont nem), hanem a vásárlói szokások kényszerítették ki. Erre a sokcsatornás zenefelvételre nem látok ilyen tömeges igényt. Mondom ezt úgy, hogy soha nem láttam, nem hallottam ilyet. Van ismerősöm aki látott ilyesmit (házimozi sokcsatornás koncertfelvétel profi teremben), lelkendezett is róla hogy milyen fantasztikus, aztán hazament és nyugodtan hallgatja otthon a sztereó rendszerét, filmekhez meg a normál árkategóriás soundbar-ját.
“A piac a 3D tv-től a kvadrofóniáig sok mindenről eldöntötte, hogy tömeges méretekben nincs rá igény.”
Amikor bejött a 3D tévézés, sokan vettek ilyet, én is. Nem bántam meg. Nagyon jó otthoni mozizásra.
Csak 20 ezerrel volt drágább ez a változat, aztán egyszerre csak nem tartalmaztak az utána kikerülő típusok…
De miért is…?
Talán már forrás sincs hozzájuk. Meg aztán képzelj el, egy alapból szemüveges ember(kb. a társadalom harmada), hogy tudja felvenni a 3D szemüveget rendesen, a saját szemüvegére pluszban, nem éppen életszerű.
Én is szemüveges vagyok, egyszer ültem be 3D-s filmre a moziba. Két szemüveggel a fejemen, nem hogy nem élveztem a filmet, és a 3D képélményt, hanem egyenese szenvedés volt. Többet nem is mente 3D vetítésre.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

vidor2009
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 390

Hozzászólás Szerző: vidor2009 »

white-tiger írta:
2021.10.29., pén. 13:46
Robici írta:
Teljesen kívülállóként én úgy látom, ez most egy N+1-edik nekifutás abba a történetbe amibe a múltban már párszor belebuktak a gyártók. Már ha jól értem hogy most itt egy újabb sokcsatornás "térhatású" felvételi technikáról van szó. Technikailag persze érdekesség meg játszási lehetőséget ad a fejlesztőknek és a kipróbálóknak. Valamit fejleszteni kell, a növekedési meg az újra való kényszer nem ad lehetőséget a megállásra. De ezek legtöbbször nem minőségi, hanem mennyiségi fejlesztések. Akárcsak a nagyfelbontású digitális, ahol az a lényeg, hogy újabb és újabb, minél nagyobb számot lehessen a dobozra vagy a weboldalra írni, de ez is csak mennyiségi fejlődés. A múltban volt kevesebb csatorna is, a jövőben meg lesz 9még több csatorna, de ennyi. El lehet adni ugyanazokat a zenéket meg újakat is most már egy újabb formátumban. Valószínűleg egy viszonylag szűk vásárlóközönséget lehet vele izgatni, de ennyi. Aknek volt pénze/lehetősége moziszobát építeni az már eddig is épített, akinek nem volt vagy nem kellett neki az ezután se fog. Aki az elmélyült zenehallgatás híve (bármilyen célból) annak se fog megváltást hozni. Részben egyetértek istvan01 hozzászólásával, abban viszont nem, hogy nem a zenét szolgálná. Ez csak egy eszköz, a használók döntik el mire alkalmazzák. Tömeges igényt viszont egyáltalán nem látok, mint írtam ez egy erősen rétegigény, akik majd eldöntik, hogy kell-e nekik vagy nem. Nem látom, hogy ez a media markt-os "otthonra házimozit" jellegű vásárlók tömegeinek készülne. A piac a 3D tv-től a kvadrofóniáig sok mindenről eldöntötte, hogy tömeges méretekben nincs rá igény. Ha pedig "úthenger" kell a bevezetéséhez akkor pláne nincs rá igény.
Amire volt igény az elmúlt években, az például a stream (hogy kapcsolódjak egy régebbi beszélgetéshez). Ezt épp a piac kényszerítette ki és az ezredforduló "mp3 letöltése" óta kiforrotta magát de nem azért mert az "ipar" akarta (na ők pont nem), hanem a vásárlói szokások kényszerítették ki. Erre a sokcsatornás zenefelvételre nem látok ilyen tömeges igényt. Mondom ezt úgy, hogy soha nem láttam, nem hallottam ilyet. Van ismerősöm aki látott ilyesmit (házimozi sokcsatornás koncertfelvétel profi teremben), lelkendezett is róla hogy milyen fantasztikus, aztán hazament és nyugodtan hallgatja otthon a sztereó rendszerét, filmekhez meg a normál árkategóriás soundbar-ját.
“A piac a 3D tv-től a kvadrofóniáig sok mindenről eldöntötte, hogy tömeges méretekben nincs rá igény.”
Amikor bejött a 3D tévézés, sokan vettek ilyet, én is. Nem bántam meg. Nagyon jó otthoni mozizásra.
Csak 20 ezerrel volt drágább ez a változat, aztán egyszerre csak nem tartalmaztak az utána kikerülő típusok…
De miért is…?
A "fejlesztések" régen nem a minőségről,hanem a profitról szólnak!
(Nagyobb gyártók alkalmaznak olyan mérnököket,akiknek az a feladatuk,hogy megtalálják,hol lehet "olcsítani"!!!)
Üdv. Gyuri :napsut:

white-tiger
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 95

Hozzászólás Szerző: white-tiger »

Robici írta:
De miért is…?

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

PgSpa írta:
2021.10.29., pén. 12:28
Kíváncsi lennék rá, hogy az Alia Vox "Heritage" sorozatnál, amelyek régi '70-80-as évekbeli felvételek újrakiadásai, hogyan keverik ki a 5.0 hangot? Próbáltál már ilyet? Mondjuk Manuel Mohino tud valamit...
Nem, sajnos csak olyant próbáltam, amit már eredetileg 5.0-ban vettek fel.

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 435

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

Aszpirin írta:
2021.10.28., csüt. 22:27
fapaci írta:
2021.10.28., csüt. 21:50
- program közben többször is felnyihogtam, hogy na ehhez mit szólna az AVX-es törzsgárda, pláne hogy pár nappal ezelőtt a térbeli pozícionálás is volt itt téma. Hát gondoltam, berakok egy képernyőről mentett képet, hátha kialakul valami értelmes diskurzus.
Az AVX törzsgardából lene akinek tetszene, lenne akinek nem. Szerintem ebben sincs értelme ily módon általánosítani.
Én pl. - mea maxima culpa - szoktam néha a totál kommersz HM rendszeremen 5.0-s SACD réteget hallgatni, sőt még koncertfilmeket is gyakran megnézek többcsatornás hanggal. De visszatérve az 5.0 SACD-hez, megint az AliaVox+ot hoznám fel, mert ők képesek igen ízléses 5.0-s felvételeket készíteni… és igen, szerintem pl. egy templomi felvételnél a hátsó hangszórókból jövő visszhang/lecsengés tud hozzáadott értéket képviselni, legalabbis nálam. Ezzel biztos sokan nem értenek egyet, és máris latszik, miért nem lehet egyszerűen egy kalap alá venni az AVX törzsközösséget.
Én a valódi Atmos zenére is nagyon kíváncsi vagyok, bar sajnos tényleg totálkommersz a HM “rendszerem” és Atmos-képessége már a mindössze két felső hangsugrzó és azok elhelyezése miatt is nagyon alap (de azért nem hallgathatatlan).
Kíváncsi lennék rá, hogy az Alia Vox "Heritage" sorozatnál, amelyek régi '70-80-as évekbeli felvételek újrakiadásai, hogyan keverik ki a 5.0 hangot? Próbáltál már ilyet? Mondjuk Manuel Mohino tud valamit...

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4149

Hozzászólás Szerző: juliush »

Kocka mérnökként látnék ebben a tényleg sokcsatornás rendszerben potenciált picit más szemszögből tekintve és más célokat (is) megcélozva. Egy ilyen Atmos-szerű megoldás nem csak arra lenne képes, hogy szépen elhelyezze az effekteket az ideális helyen csücsülő hallgató körül, hanem segítségével i.) épphogy számtalan különböző sweet spot-ra lehetne optimalizálni, sőt akár a hallgató mozgását követve valós időben optimalizálni az aktuális helyzetéhez (az a kutya nem csak a kanapé közepén ülve ugatna a megfelelő szomszédtól :D ), illetve emellett ii.) a helyiség akusztikus anomáliáit is jobban lehetne kézben tartani. Ugyanakkor vitathatalan, hogy ennek tényleg magas szintű megvalósításához nagyon-nagyon mélyen kellene a zsebbe nyúlni és őrülten számításigényes az eljárás.
Zenerajongóként amúgy meg szeretem megadni a módját, a sweet spotban csücsülve hallgatni a két csatornányi lejátszásra és hangosításra optimalizált költségvetésű rendszeremen keresztül! Úgyhogy nyilván nem én vagyok a célközönség.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

fapaci írta:
2021.10.29., pén. 10:17
Aszpirin írta:
2021.10.29., pén. 09:43
Persze, nem is állítottam, hogy te írtad. Ezt én írtam. Mert az értelmes diskurzushoz, amit vártál, ez szükséges lenne, véleményem szerint.
Okay, szerinted az itteni közönségnek tudnia kellene ilyen technikai megállapításokat tennie. Szerintem ez nem reális elvárás a hifisták felé, nem is szándékoztam ebbe az irányba menni, hiszen már többször is belebuktunk és primitív sárdobálás lett a vége.
Valószínűleg ismét csak egy félreértés van, és úgy érzem, körbe-körbe járunk.
Én így értettem, összegezném: értelmes diskurzust vártál a képed alapján, de aztán megjegyezted, hogy nem az Atmos zenében való létjogosultságára gondoltál, hanem a felvételkor alkalmazott technikai megoldásokra. Én erre írtam, hogy ha ez az értelmes diskurzus témája, akkor ehhez ezeket a technikai megoldásokat a képed alapján be kellene azonosítania az AVX közösségének, amire most írod, hogy ez nem reális elvárás (szerintem sem). Szóval az értelmes diskurzus hiánya ebből ered, és az értelmes diskurzus iránti elvárás sem reális. De meglehet, hogy ismét rosszul értettem valamit. :smile53:

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1189
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

Teljesen kívülállóként én úgy látom, ez most egy N+1-edik nekifutás abba a történetbe amibe a múltban már párszor belebuktak a gyártók. Már ha jól értem hogy most itt egy újabb sokcsatornás "térhatású" felvételi technikáról van szó. Technikailag persze érdekesség meg játszási lehetőséget ad a fejlesztőknek és a kipróbálóknak. Valamit fejleszteni kell, a növekedési meg az újra való kényszer nem ad lehetőséget a megállásra. De ezek legtöbbször nem minőségi, hanem mennyiségi fejlesztések. Akárcsak a nagyfelbontású digitális, ahol az a lényeg, hogy újabb és újabb, minél nagyobb számot lehessen a dobozra vagy a weboldalra írni, de ez is csak mennyiségi fejlődés. A múltban volt kevesebb csatorna is, a jövőben meg lesz még több csatorna, de ennyi. El lehet adni ugyanazokat a zenéket meg újakat is most már egy újabb formátumban. Valószínűleg egy viszonylag szűk vásárlóközönséget lehet vele izgatni, de ennyi. Aknek volt pénze/lehetősége moziszobát építeni az már eddig is épített, akinek nem volt vagy nem kellett neki az ezután se fog. Aki az elmélyült zenehallgatás híve (bármilyen célból) annak se fog megváltást hozni. Részben egyetértek istvan01 hozzászólásával, abban viszont nem, hogy nem a zenét szolgálná. Ez csak egy eszköz, a használók döntik el mire alkalmazzák. Tömeges igényt viszont egyáltalán nem látok, mint írtam ez egy erősen rétegigény, akik majd eldöntik, hogy kell-e nekik vagy nem. Nem látom, hogy ez a media markt-os "otthonra házimozit" jellegű vásárlók tömegeinek készülne. A piac a 3D tv-től a kvadrofóniáig sok mindenről eldöntötte, hogy tömeges méretekben nincs rá igény. Ha pedig "úthenger" kell a bevezetéséhez akkor pláne nincs rá igény.

Mathias
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 274

Hozzászólás Szerző: Mathias »

fapaci írta:
2021.10.29., pén. 10:17
sőt a fogyasztóknak most lenne lehetőségük beleszólni a fejlesztési folyamatba, tehát talán itt sem lenne értelmetlen beszélni róla.
De ki lesz a fogyasztó?
A maradi hifisták, mint pl én, úgy is maradnak a 2 csatornánál. Én házi mozizni se akarok már 2 csatornánál többel. Sőt, sztereó zenehallgatásnál is nálam a sokadik szempont, vagy még inkább semennyire se szempont, hogy "honnan ugat a kutya", vagy hogy a térben melyik hangszer hol helyezkedik el és hogy arra rá lehessen mutogatni. Gondlom vannak hozzám hasonlóak még, mi eleve kiesünk mit célközönség.
A házi mozisok körében, ahol eleve sok csatorna van, vagy olyan hifistáknál, ahol a HM is ki van építve, már lehet esélye a dolognak. Kérdés hogy közülük hányat lehet megfogni.
Az is lehet, hogy életképes a sokcsatornás zenehallgatás, de az is lehet, hogy jön-megy lesz ez is.
Én mondjuk eléggé nem vagyok képben, hogy most akkor technikailag miről is beszélünk pontosan. Hány csatorna, milyen formátum, stb?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11038
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Aszpirin írta:
2021.10.29., pén. 09:43
Persze, nem is állítottam, hogy te írtad. Ezt én írtam. Mert az értelmes diskurzushoz, amit vártál, ez szükséges lenne, véleményem szerint.
Okay, szerinted az itteni közönségnek tudnia kellene ilyen technikai megállapításokat tennie. Szerintem ez nem reális elvárás a hifisták felé, nem is szándékoztam ebbe az irányba menni, hiszen már többször is belebuktunk és primitív sárdobálás lett a vége. De pl. Istvan01 vette a lapot és arra reagált, ami a képen látható, az Atmos és hasonló sokcsatornás technika létjogosultsága zenei, ráadásul akusztikus jazz felvételek esetén. Ez nem stúdiótechnikai kérdés, sőt a fogyasztóknak most lenne lehetőségük beleszólni a fejlesztési folyamatba, tehát talán itt sem lenne értelmetlen beszélni róla. A kiadók részéről hatalmas igény mutatkozik, az ezzel kapcsolatos oktatások, technikai fejlesztések is nagy ütemben zajlanak már a mamutnak számító AVID-hez hasonló vállalatoknál is, tehát hamarosan beindul a piaci úthenger.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

fapaci írta:
2021.10.28., csüt. 23:58
Aszpirin írta:
2021.10.28., csüt. 23:18
fapaci írta:
2021.10.28., csüt. 23:11
Amúgy nem az Atmosról alkotott véleményekre gondoltam (hiszen ez zenei területen szerintem mindenkinek újdonság még, nagyon keveseknek van saját tapasztalata), hanem a felvétel közben alkalmazott technikai megoldásokra.
…amelyeket az AVX törzsgárdának meg is kellene tudnia állapítani egyetlen általad berakott képernyőképből, ahhoz hogy értelmes diskurzus kialakulhasson…
Ilyesmit nem írtam, nem gondoltam. Hagyjuk!

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Aszpirin írta:
2021.10.28., csüt. 23:18
fapaci írta:
Amúgy nem az Atmosról alkotott véleményekre gondoltam (hiszen ez zenei területen szerintem mindenkinek újdonság még, nagyon keveseknek van saját tapasztalata), hanem a felvétel közben alkalmazott technikai megoldásokra.
…amelyeket az AVX törzsgárdának meg is kellene tudnia állapítani egyetlen általad berakott képernyőképből, ahhoz hogy értelmes diskurzus kialakulhasson…
Ilyesmit nem írtam, nem gondoltam. Hagyjuk!

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

fapaci írta:

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Aszpirin írta:
2021.10.28., csüt. 22:27
Az AVX törzsgardából lene akinek tetszene, lenne akinek nem. Szerintem ebben sincs értelme ily módon általánosítani.
A kivételekre való tekintettel valóban nem jó dolog általánosítani, de talán nem hiba a tendenciákról beszélni, még ha nem is érvényesek mindenkire. Amúgy nem az Atmosról alkotott véleményekre gondoltam (hiszen ez zenei területen szerintem mindenkinek újdonság még, nagyon keveseknek van saját tapasztalata), hanem a felvétel közben alkalmazott technikai megoldásokra.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

fapaci írta:
- program közben többször is felnyihogtam, hogy na ehhez mit szólna az AVX-es törzsgárda, pláne hogy pár nappal ezelőtt a térbeli pozícionálás is volt itt téma. Hát gondoltam, berakok egy képernyőről mentett képet, hátha kialakul valami értelmes diskurzus.
Én pl. - mea maxima culpa - szoktam néha a totál kommersz HM rendszeremen 5.0-s SACD réteget hallgatni, sőt még koncertfilmeket is gyakran megnézek többcsatornás hanggal. De visszatérve az 5.0 SACD-hez, megint az AliaVox+ot hoznám fel, mert ők képesek igen ízléses 5.0-s felvételeket készíteni… és igen, szerintem pl. egy templomi felvételnél a hátsó hangszórókból jövő visszhang/lecsengés tud hozzáadott értéket képviselni, legalabbis nálam. Ezzel biztos sokan nem értenek egyet, és máris latszik, miért nem lehet egyszerűen egy kalap alá venni az AVX törzsközösséget.
Én a valódi Atmos zenére is nagyon kíváncsi vagyok, bar sajnos tényleg totálkommersz a HM “rendszerem” és Atmos-képessége már a mindössze két felső hangsugrzó és azok elhelyezése miatt is nagyon alap (de azért nem hallgathatatlan).

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Hozzászólás Szerző: audioline »

fapaci írta:
...hátha kialakul valami értelmes diskurzus.
Ez a "hátha" beszédes. Kihámozható színvonal értékelés részedről. :D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Aszpirin 2021.10.28., csüt. 22:15-kor.
Ok: elrontott idézetszint javítása
.

rTom
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 91

Hozzászólás Szerző: rTom »

fapaci írta:
rTom írta:
2021.10.28., csüt. 16:59
Most, hogy már rekultiváltuk a házimozizó közgazdász bébifókákat, szeretnék kérni némi magyarázatot a képhez. Szeretném azt remélni, hogy nem csak egy gumicsontot kaptunk. Őszintén, és kéretik nem kötekedésnek ( félre) érteni.
Szerintem itt már minden gumicsontnak tekinthető. :D

Az AVID cég által szervezett online előadáson vettem részt tegnap este, ahol a sokcsatornás, Atmos lejátszó rendszerekkel kompatibilis hangfelvételek néhány technikai fogását mutatták be kompetens hangászok segítségével. A részleteket nem fejtegetném korábbi fogadalmam miatt, de a - egyébként igen magas szinvonalú - program közben többször is felnyihogtam, hogy na ehhez mit szólna az AVX-es törzsgárda, pláne hogy pár nappal ezelőtt a térbeli pozícionálás is volt itt téma. Hát gondoltam, berakok egy képernyőről mentett képet, hátha kialakul valami értelmes diskurzus.
Köszi. Kutyi ugye volt benne?
Egyébként szerinted fogunk valamikor így zenét hallgatni, ( ahogy mozizni) egy erre alkalmas csúcstechnikával felszerelt "lehallgatótérben" ?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

rTom írta:
Most, hogy már rekultiváltuk a házimozizó közgazdász bébifókákat, szeretnék kérni némi magyarázatot a képhez. Szeretném azt remélni, hogy nem csak egy gumicsontot kaptunk. Őszintén, és kéretik nem kötekedésnek ( félre) érteni.
Szerintem itt már minden gumicsontnak tekinthető. :D

Az AVID cég által szervezett online előadáson vettem részt tegnap este, ahol a sokcsatornás, Atmos lejátszó rendszerekkel kompatibilis hangfelvételek néhány technikai fogását mutatták be kompetens hangászok segítségével. A részleteket nem fejtegetném korábbi fogadalmam miatt, de a - egyébként igen magas szinvonalú - program közben többször is felnyihogtam, hogy na ehhez mit szólna az AVX-es törzsgárda, pláne hogy pár nappal ezelőtt a térbeli pozícionálás is volt itt téma. Hát gondoltam, berakok egy képernyőről mentett képet, hátha kialakul valami értelmes diskurzus.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2886
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

dixie-chicken írta:
2021.10.28., csüt. 19:34
Alex_Aston írta:
2021.10.28., csüt. 16:54
sutemenyx írta:
2021.10.28., csüt. 16:44
Nincs is jobb, mint napelem inverterről hajtani egy 16db KT90-et tartalmazó Convergent Audio végfokot, ami csöves 100W A-osztály :D
Akkor a fűtés is meg van oldva :napsut:
már 4db is elég,nemhogy 16.... :D
Végre látni valahol normális kondikat! :D
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2732

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Alex_Aston írta:
2021.10.28., csüt. 16:54
sutemenyx írta:
2021.10.28., csüt. 16:44
Nincs is jobb, mint napelem inverterről hajtani egy 16db KT90-et tartalmazó Convergent Audio végfokot, ami csöves 100W A-osztály :D
Akkor a fűtés is meg van oldva :napsut:
már 4db is elég,nemhogy 16.... :D
Csatolmányok
pointe 5.jpg
pointe 5.jpg (53.92 KiB) Megtekintve 1712 alkalommal
pointe 1.jpg
pointe 1.jpg (57.99 KiB) Megtekintve 1712 alkalommal
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

rTom
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 91

Hozzászólás Szerző: rTom »

sutemenyx írta:
Kilyukadunk mingyar oda, hogy a “régenmindenjobbvolt” az még ma is jobb, mert nem kell letermelni. Na hát hónapokkal ezelőtt mondtam, hogy régi szuper alkatreszekbol kell epitkezni. Igy mar duplan igaz! :D
Régen ha volt, akkor volt jobb!

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”