robi20064 írta: ↑2021.10.26., kedd 23:50
wittao írta: ↑2021.10.26., kedd 23:42
robi20064 írta: ↑2021.10.26., kedd 22:24
Azota a VPN/proxy + PayPal mar nem eleg, olyan bankkartya kell amit az adott orszagban allitottak ki ahonnan probalkozol, de lehet meg tovabb szigoritottak (az okat nem teljesen ertem, de ez van).
Ez amúgy nekik vajon miért jó? Nem értem ezt, hogy görcsösen zárnak be mindenféle kiskapukat.
Úgy néz ki, hogy biztos az adott ország jogi dolgainak rendezéséig inkább blokkolnak mindent.
Elso sorban en is jogi dolgokra gondolok.
Ne legyen kérdés, szerzői jogi okok állnak a háttérben. Amióta gyakorlatilag nincs számottevő fizikai adathordozó eladás, azóta a szerzőknek a streaming az egyik komoly megjelenési módjuk a hallgatók felé.
Néha ez a pénz előadónként sem kevés, de világszinten volumenében mindenképpen dollár és euró milliárdokról beszélünk - havonta. Senki nem kockáztat meg drága és hosszadalmas szerzői jogi pereket, inkább addig nem kezdi meg a szolgáltatást, amíg le nem tisztázottak a jogi keretek.
Ezt cifrázza, hogy pl az angolszász jog szerint a szerzői jogok eladhatók-vehetők, addig a legtöbb európai jog szerint nem (nálunk sem). Ehhez adjátok hozzá, hogy bizonyos országokban a jogtulajdonossal (annak harcias ügynökével) kell elszámolni, máshol meg erre szakosodott szerzői
jogvédő jogkezelő szervezetekkel, mint nálunk az Artisjus.
További csavar, hogy a kereső algoritmusok alkalmazkodnak az előfizetés helyéhez, mert magyar zenéket (pláne magyar nyelvű podcast-eket) minek ajánljanak más országok előfizetőinek? Illetve megzavarja a fentebb írott elszámolásokat, ezért sem engedik a szervereik VPN trükkökkel becsapni magukat.
Ehhez tegyük még hozzá, ha egy zenét nem találsz meg a Tidal-en, nem biztos, hogy nincs fent. Rég rájöttem, hogy csak pontos keresésre ad pontos találatot. Sokszor elég elírni egy betűt, és már nem ismeri fel. Külön kavar a nem angolszász nevek keresése. Próbáljátok ki: Béla Bartók és Bartók Béla, vagy Rachmaninoff/Rachmaninov keresésre mennyire más listákat képes kiadni, Franz Lisztről és Liszt Ferencről ne is beszéljünk - és tudnám folytatni.
Mindkét fenti szempontból magasan veri a mezőnyt a Spotify, nem véletlenül nem mondtam le a Tidal mellett sem a Spoty előfizetésemet, és ha valamit nem találok, oda keresek vissza, úgyhogy a magam részéről alig várom a Spotify Hifit, de ez már másik téma!