alto írta: ↑2021.09.29., szer. 12:33
Elképesztő technikai tudás ilyen fiatalon. Az látszik, hogy hihetetlenül sok ázsia származású komolyzenészt termel ki az ottani zeneoktatás, nagyon magas szintű hangszeres tudással, de valahogy igazi, ihletett művész nagyon kevésből lesz. Ez nem valamiféle rasszista megközelítés - ami nagyon távol áll tőlem - de valami olyasmi lehet a háttérben, hogy az ázsia zenei gyökerek, a zenei kultúra (gondoljunk csak pl. a hagyományos kínai operára) annyira más mint az európai komolyzenei hagyományok, hogy eltérő módon értelmezik ezeket a műveket, ami európai füllel valahogy idegenül hat. Kicsit olyan mint amikor egy operaénekes próbál rockot énekelni, hiába rendelkezik általában képzettebb énektudással, az eredmény mégsem autentikus.
Ez a srác Ausztráliában nőtt fel és tanult zenélni, köze nincs az ázsiai zeneoktatáshoz.
Wikipédia:
Li was born in Australia to Chinese parents. His mother is an accountant and his father is an engineer. He currently attends Scotch College in Melbourne. He began playing violin when he was five years old. As of 2020, he was studying music with Robin Wilson, head of violin at Australia’s National Music Academy in Melbourne.
Ha jól értettem, Kínában akkor járt először, amikor az albumán lévő egyetlen kínai darab eredeti előadásmódjára volt kíváncsi.
Szerintem eléggé ihletett a játéka. Érdemes meghallgatni a lemezt, mert bár videóban a híres Vihar-témában látni, valószínűleg nem az a legalkalmasabb az "ihletettség" bemutatására.
A srác egész testéből zenél, állandóan mozog, egy rövid dokumentumfilmben azt látjuk (és mondja is), hogy a lemez felvételekor mezítláb kellett zenélnie, mert a folyamatos mozgásával és dobogtatásával a cipője által kiadott zaj zavaró volt.
(P.S.: 5 évesen kezdett el hegedülni, vagyis 5 év alatt jutott el arra a szintre, amit a videón látunk. Elképesztően tehetséges. Én 6 évesen kezdtem, heti 2x2 órám volt magántanárral, és mindennap több órát gyakoroltam, mégis 8 év folyamatos önkínzás után, 14 éves koromban még álmodni sem mertem volna arról a technikai és művészi szintről, amit a srác nyújt itt. Abba is hagytam, amint volt szabad akaratom a szüleimmel szemben, mert nem volt sikerélményem a zenélésben... arra sajnos tényleg születni kell, hogy valaki 5 év alatt hegedűvel erre a szintre eljusson. Nem elég az elhivatottság és a rengeteg munka. Ezért is írtam, hogy "csodagyerek")