Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Avatar
Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 6828
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 5994
Tartózkodási hely: Szár

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Alex_Aston írta:
2021.10.07., csüt. 22:12
Amikor még nem volt bolti finomszesz, miből főzték? Honnan nézzük a hagyományt...? gondolkodik.gif
Szerintem ne a szociizmust vegyük alapul, mert akkor a pálinka is hagyományosan finomszesz, meg aroma, mint ami volt az átkosban a bolti termék kb.99%-ban, és a mostani tiszta gyümölcs párlat nem is hagyományos, hanem átverés ;)

Inkább üljünk össze, és kóstoljunk közösen! :cheers1:
Ejnye, Alex, megint nem figyelsz eléggé, pedig ott a válasz, hadd idézzem szó szerint magamat:
Az áfonyát - és nem, nem áfonyaszörpöt, minek bajlódni előbb a szörpkészítéssel, ha figyeltél, írja is a cikkben, hogy “ropogott az áfonya” - azért tették bele pálinkába “hagyományosan”, és azért cukrozták agyon, illetve abba a pálinkába, ami másként ihatatlan volt, úgy viszont finom. Ez volt a “hagyományos!“
Összeülni: ofkóznátürlihh, sőt, miccsezni is melléje, “natúr” gretáron (nem holmi puhány “barbecue”-izében :) :) :) - akár vállalom is, nálunk a kertben szuperrusztikus környezetben, csak legyen zsép idő és melegebb… térjünk vissza erre tavasszal, ígérem, felejthetetlen lesz, a pálinkával ellentétben a miccset mindenki szereti, aki nem vega - de előbbit sem hanyagoljuk majd :) Fogj majd szavamon.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Avatar
Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5055
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 3303

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Aszpirin írta:
2021.10.07., csüt. 21:45
Alex_Aston írta:
2021.10.07., csüt. 21:07
Na, rákerestem, mit írnak esetleg róla.
https://www.palinkafozes.com/hirek/2012 ... inka-titka
Ez egy jó kis írás.
De hát ez a szilvapálinkáról szól. Az egy más tészta. Kevered, téged is megtéveszt a “pálinka” a “kokojzapálinká”-ban.
Amikor a kokojzapálinkához ér: egyrészt: kár, hogy nem kérdezte meg, miből készül. Mert egy hóttbiztos: az igazi jó erdélyi szilvóriumot senki nem fogja elcseszni áfonyaszirup beletöltésével. Arra teljesen megfelel a boltban kapható tiszta szesz vagy egyéb, önmagában nem kellemes főzet is - és aki azt mondja, hogy nem az a “hagyományos”, az hidd el nekem, “szépíti a valóságot” - hogy finoman és diplomatikusan fogalmazzak. Az áfonyát - és nem, nem áfonyaszörpöt, minek bajlódni előbb a szörpkészítéssel, ha figyeltél, írja is a cikkben, hogy “ropogott az áfonya” - azért tették bele pálinkába “hagyományosan”, és azért cukrozták agyon, illetve abba a pálinkába, ami másként ihatatlan volt, úgy viszont finom. Ez volt a “hagyományos!, ha tetszik, ha nem.
Csakhogy ugye a “hagyományos” szót most mar szépíteni kell, szóval elhiszem, hogy most már akad, aki tényleg önmagában is finom pálinkából (és nem bolti alkoholból) készít “hagyományos” kokojzapálinkát turistavakítás céljából, de ez hidd el, pont annyira “hagyomanyos”, mint a baranta…

Mellesleg: az 54 százalék “se több se kevesebb”, titka: ennyi lesz a lehullott besztercei szilvából (ez egy fajta, nem csak besztercében terem, erdély többi részén is termesztik) kétszer főzött pálinka alkoholtartalma, ha - ahogy azt kell - a második főzet elején kiveszed a “rezest”, idejében leállsz a főzéssel és nem adsz hozzá semennyi desztillált vize (mint ahogy Pannóniában szokás). Azért az a “se több, se kevesebb” is némi toleranciával értendő, de tényleg kicsi a tolerancia - egy-két százalék plusz vagy mínusz.

Elnézést a mítoszrombolásért.

(főztem pálinkát épp eleget Erdélyben kamaszkoromban az apámmal, kisüstben, besztercei szilvából. És láttam nem egy helyen, otthon nálunk is, hogy készül a “kokojzapálinka”).

A “néha büdös a magyar szilvapálinka” megjegyzéssel viszont nagy igazságot mondott…
Mit keverek?
Írtam, hogy almából főzi emberünk Oroszhegyen. Mert az ugye semleges ízű, és mégsem finomszesz.
A cikket csak azért tettem be, mert ez a kettő volt találat oroszhegyi palinkára.

Amikor még nem volt bolti finomszesz, miből főzték? Honnan nézzük a hagyományt...? gondolkodik.gif
Szerintem ne a szociizmust vegyük alapul, mert akkor a pálinka is hagyományosan finomszesz, meg aroma, mint ami volt az átkosban a bolti termék kb.99%-ban, és a mostani tiszta gyümölcs párlat nem is hagyományos, hanem átverés ;)

Inkább üljünk össze, és kóstoljunk közösen! :cheers1:
Csak a Marantz! :-D

Avatar
Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 6828
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 5994
Tartózkodási hely: Szár

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Alex_Aston írta:
2021.10.07., csüt. 21:07
Na, rákerestem, mit írnak esetleg róla.
https://www.palinkafozes.com/hirek/2012 ... inka-titka
Ez egy jó kis írás.
De hát ez a szilvapálinkáról szól. Az egy más tészta. Kevered, téged is megtéveszt a “pálinka” a “kokojzapálinká”-ban.
Amikor a kokojzapálinkához ér: egyrészt: kár, hogy nem kérdezte meg, miből készül. Mert egy hóttbiztos: az igazi jó erdélyi szilvóriumot senki nem fogja elcseszni áfonyaszirup beletöltésével. Arra teljesen megfelel a boltban kapható tiszta szesz vagy egyéb, önmagában nem kellemes főzet is - és aki azt mondja, hogy nem az a “hagyományos”, az hidd el nekem, “szépíti a valóságot” - hogy finoman és diplomatikusan fogalmazzak. Az áfonyát - és nem, nem áfonyaszörpöt, minek bajlódni előbb a szörpkészítéssel, ha figyeltél, írja is a cikkben, hogy “ropogott az áfonya” - azért tették bele pálinkába “hagyományosan”, és azért cukrozták agyon, illetve abba a pálinkába, ami másként ihatatlan volt, úgy viszont finom. Ez volt a “hagyományos!, ha tetszik, ha nem.
Csakhogy ugye a “hagyományos” szót most mar szépíteni kell, szóval elhiszem, hogy most már akad, aki tényleg önmagában is finom pálinkából (és nem bolti alkoholból) készít “hagyományos” kokojzapálinkát turistavakítás céljából, de ez hidd el, pont annyira “hagyomanyos”, mint a baranta…

Mellesleg: az 54 százalék “se több se kevesebb”, titka: ennyi lesz a lehullott besztercei szilvából (ez egy fajta, nem csak besztercében terem, erdély többi részén is termesztik) kétszer főzött pálinka alkoholtartalma, ha - ahogy azt kell - a második főzet elején kiveszed a “rezest”, idejében leállsz a főzéssel és nem adsz hozzá semennyi desztillált vize (mint ahogy Pannóniában szokás). Azért az a “se több, se kevesebb” is némi toleranciával értendő, de tényleg kicsi a tolerancia - egy-két százalék plusz vagy mínusz.

Elnézést a mítoszrombolásért.

(főztem pálinkát épp eleget Erdélyben kamaszkoromban az apámmal, kisüstben, besztercei szilvából. És láttam nem egy helyen, otthon nálunk is, hogy készül a “kokojzapálinka”).

A “néha büdös a magyar szilvapálinka” megjegyzéssel viszont nagy igazságot mondott…
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Avatar
Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 14021
Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
Értékelés: 8965
Tartózkodási hely: Szentendre

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Én még nem ittam, de szívesen megkóstolnám, ha valaki tud beszerezni igazán finomat, gondolhat rám. :rolleyes:
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Avatar
nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Hozzászólások: 3018
Csatlakozott: 2010.03.30., kedd 23:05
Értékelés: 932

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

Volt szerencsém az áfonya pálinkához nem is egyszer de igen nagy különbségek vannak köztük. A bolti volt a leggyengébb idáig amit ittam de a házi főzetből is volt jobb meg jobb sőt nagyon jó. Az sem mindegy milyen erősre csinálják de főleg az, hogy mit adnak hozzá ….a pálinkás nem mindegyik jó gyenge erős karcos és az hogy az alkohol foka sem mindegy, az vodkát már jobb de még jobb az almás de a legeslegjobb amit tiszta alkoholból csinálnak megfelelő hozzáértéssel na az viszi a pálmát nálam. Anno egy párszor még az elkészítésénél is részt vettem sajnálom, hogy nem figyeltem annyira mert akkor tudnék én is olyan finomat csinálni mint anno a barátom :D :D :D
Egy jól elkészített házi minden visz :D :D :D
"Az igazi barát szemből támad."

Avatar
Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5055
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 3303

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Na, rákerestem, mit írnak esetleg róla.
https://www.palinkafozes.com/hirek/2012 ... inka-titka
Ez egy jó kis írás.


Ez alapján pedig úgy látom, nagy utat járt be. Megérdemelten. Én 2008-ban találtam rá, akkor meg csak a ház alatti pincében volt a kiszolgálás.
https://hargitanepe.ro/messzire-vittek- ... nka-hiret/
Csak a Marantz! :-D

Avatar
Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5055
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 3303

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Aszpirin írta:
2021.10.07., csüt. 20:28
Alex_Aston írta:
2021.10.07., csüt. 20:17
Ezt annyival egészíteni ki, hogy Erdélyben is van rendes áfonya likőr, meg gagyi. Kinézetre és árban ugyanaz, de minőségre ég és föld lehet a kettő. Találkoztam mindkettővel.
Oroszhegyen kiváló amit főznek mert ott rendes pálinkát öntenek fel igazi áfonya sziruppal.
Na ezen jó nagyot mosolyogtam :fekverohog:
Oroszhegyet már nem először emlegeted, de úgy tűnik, valaki beadta neked ott, hogy a “rendes” kokojza pálinka az “rendes” (kérdem én: milyen?) pálinkába töltött áfonyaszirup :fekverohog: Nem hinném, hogy ott születtél. mert akkor nem írnál ilyeneket (bár minden elképzelhető).

Most már tényleg nézz utána, hogyan készül az igaz “autentikus” kokojzapálinka :) Nem véletlenül írtam, hogy köze nincs a pálinkához. Azt azért megnézném, aki áfonyából főz pálinkát Székelyföldön, és azt nevezi “hagyományosnak”. Tudod, én ott éltem le életem első 18 évét, nem csak odalátogatok nyaralni. Nem kell mindent elhinni, az igazságot ott is szeretik szépíteni.
Almapálinkából készítik ott.
Máshol meg a kertben termő pl. krumpli párlatból. Ittam mindkettőt. Előbbi szerintem sokkal jobb. Persze az utóbbi is veri az Unicumot, nem kérdés :D

Egy ismerős hozott egyszer ilyen áfonya likőrt, Korondon vette. Na, az kb. Ihatatlanul sz@r volt. Mondjuk nem csoda, ott is vannak turista csapda helyek.

Oroszhegy viszont nem turista hely, hanem a helyiek ajánlasa alapján jutottam oda. Ott azon a környéken nem élne meg, ha sz@rt készítene, hisz nem egyszeri turisták a vevőköre, hanem a visszájáró vendégek (én is 4x voltam nála pont emiatt, mert kiváló ár/érték arányú a terméke). Különben éhen halna.

De persze lehet, hogy nem jól látom, de én így gondolom, és tapasztaltam.
Csak a Marantz! :-D

Avatar
Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 6828
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 5994
Tartózkodási hely: Szár

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Alex_Aston írta:
2021.10.07., csüt. 20:17
Ezt annyival egészíteni ki, hogy Erdélyben is van rendes áfonya likőr, meg gagyi. Kinézetre és árban ugyanaz, de minőségre ég és föld lehet a kettő. Találkoztam mindkettővel.
Oroszhegyen kiváló amit főznek mert ott rendes pálinkát öntenek fel igazi áfonya sziruppal.
Na ezen jó nagyot mosolyogtam :fekverohog:
Oroszhegyet már nem először emlegeted, de úgy tűnik, valaki beadta neked ott, hogy a “rendes” kokojza pálinka az “rendes” (kérdem én: milyen?) pálinkába töltött áfonyaszirup :fekverohog: Nem hinném, hogy ott születtél. mert akkor nem írnál ilyeneket (bár minden elképzelhető).

Most már tényleg nézz utána, hogyan készül az igaz “autentikus” kokojzapálinka :) Nem véletlenül írtam, hogy köze nincs a pálinkához. Azt azért megnézném, aki áfonyából főz pálinkát Székelyföldön, és azt nevezi “hagyományosnak”. Tudod, én ott éltem le életem első 18 évét, nem csak odalátogatok nyaralni. Nem kell mindent elhinni, az igazságot ott is szeretik szépíteni.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Avatar
Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5055
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 3303

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Aszpirin írta:
2021.10.07., csüt. 19:48

Azért hadd oszlassam el azt a tévképzetet, hogy minden ami nem pálinka, “mesterséges lőtty”.
Ha elmentek Székelyfőldre, ki ne hagyjátok az ottani köznyelvben “kokojza-pálinká”-nak nevezett szeszesitalt (valójában pálinkához köze nincs, inkább áfonyalikőr-szerűség). Ha esetleg nektek nem, de az asszonyaitoknak hóttbiztos tetszeni fog.
Általában házilag készítik…
Édesanyám nagyon hasonló “technológia” alapján isteni finom érlelt meggylikőrt készített gyerekkorombsn (mert Erdély azon részében, ahol én születtem, nem termett áfonya vadon, vadmeggy viszont annál több) 5 literes korsókban… a többhetes folyamat után a “visszamaradt” meggyszemek is komoly kulináris élvezetet nyújtottak, és anyukám meg is engedte, hogy néha - mértékkel - egyek belőlük.
Azt is házilag készítették/készítik, és semmi dizájnja nincs, nemritkán félliteres PET-palackban jutsz hozzá, mert az van otthon, amibe kitöltsék a korsóból neked ajándékba…
Én egyébként az Unikumot is szeretem néha, mélyhútve, szintén mélyhűtött pohárba töltve (de csak nagyon mértékkel, mert “fejfájós”, ha nem vigyázok). Néha szoktunk inni belőle a haverokkal, vagy most a nyáron a kanadai unokanővéremmel, aki kifejezetten kérte, hogy “unikumozzunk” egyet, amikor nálunk járt. Az égvilágon semmi köze a csomagoláshoz, egyszerűen szeretjük. Ritkán és mértékkel.
Ezt annyival egészíteni ki, hogy Erdélyben is van rendes áfonya likőr, meg gagyi. Kinézetre és árban ugyanaz, de minőségre ég és föld lehet a kettő. Találkoztam mindkettővel.
Oroszhegyen kiváló amit főznek mert ott rendes pálinkát öntenek fel igazi áfonya sziruppal, és nem vodkát valami aromásított áfonya ízű valamivel. Illetve ott a bodza és eperfa hordós szilva is nagyon jó.

És ne vedd sertésnek, vagy az ízlésed kritizálásának, mert nem ezért írom, csak a véleményemet. De ha az Unicumot fagyasztóból iszod, fagyasztott pohárban, akkor szerintem nem az íze miatt fogyasztod, hisz ilyen állapotban a nullához konvergál az aromája. ;) :cheers1:


Az általad felvetett sörözést egyébként én is támogatom, de csak pálinka fogyasztással, mert én a sört ki nem állhatom. :rolleyes:
Csak a Marantz! :-D

Avatar
Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 6828
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 5994
Tartózkodási hely: Szár

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

stx írta:
2021.10.07., csüt. 19:11
Alex_Aston írta:
2021.10.07., csüt. 19:08
Palm írta:
2021.10.07., csüt. 17:56

Az van ráírva, attól az még nem az.
Olvasd el miből áll. Utána nem leszel kíváncsi az ízére. Ha mégis, akkor kóstold meg. :D
Annyit pontosítanék, hogy a pálinka törvény óta (2002-2004 körül) már nem lehet ráírni, hogy pálinka, ha nem 100%-ban az.
Ezért van rum helyett a matróz ital elnevezés, meg hasonló csodák :D

Az Unicum is szeszes ital, mert mesterséges lötty nagyrészt, ahogy a fütyülős, és egyéb borzasztó társai is. Csak jó a marketing, és sajnos sokan megveszik, mert színes, szagos a csomagolása...
Pontosan. Ezt mi ketten, meg még sokan tudjuk. De, van, aki nem...
Azért hadd oszlassam el azt a tévképzetet, hogy minden ami nem pálinka, “mesterséges lőtty”.
Ha elmentek Székelyfőldre, ki ne hagyjátok az ottani köznyelvben “kokojza-pálinká”-nak nevezett szeszesitalt (valójában pálinkához köze nincs, inkább áfonyalikőr-szerűség). Ha esetleg nektek nem, de az asszonyaitoknak hóttbiztos tetszeni fog.
Általában házilag készítik…
Édesanyám nagyon hasonló “technológia” alapján isteni finom érlelt meggylikőrt készített gyerekkorombsn (mert Erdély azon részében, ahol én születtem, nem termett áfonya vadon, vadmeggy viszont annál több) 5 literes korsókban… a többhetes folyamat után a “visszamaradt” meggyszemek is komoly kulináris élvezetet nyújtottak, és anyukám meg is engedte, hogy néha - mértékkel - egyek belőlük.
Azt is házilag készítették/készítik, és semmi dizájnja nincs, nemritkán félliteres PET-palackban jutsz hozzá, mert az van otthon, amibe kitöltsék a korsóból neked ajándékba…
Én egyébként az Unikumot is szeretem néha, mélyhútve, szintén mélyhűtött pohárba töltve (de csak nagyon mértékkel, mert “fejfájós”, ha nem vigyázok). Néha szoktunk inni belőle a haverokkal, vagy most a nyáron a kanadai unokanővéremmel, aki kifejezetten kérte, hogy “unikumozzunk” egyet, amikor nálunk járt. Az égvilágon semmi köze a csomagoláshoz, egyszerűen szeretjük. Ritkán és mértékkel.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Avatar
stx
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 917
Csatlakozott: 2011.06.15., szer. 09:13
Értékelés: 458
Tartózkodási hely: Csonka-Magyarország, Középfölde
Kapcsolat:

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: stx »

Alex_Aston írta:
2021.10.07., csüt. 19:08
Palm írta:
2021.10.07., csüt. 17:56

Az van ráírva, attól az még nem az.
Olvasd el miből áll. Utána nem leszel kíváncsi az ízére. Ha mégis, akkor kóstold meg. :D
Annyit pontosítanék, hogy a pálinka törvény óta (2002-2004 körül) már nem lehet ráírni, hogy pálinka, ha nem 100%-ban az.
Ezért van rum helyett a matróz ital elnevezés, meg hasonló csodák :D

Az Unicum is szeszes ital, mert mesterséges lötty nagyrészt, ahogy a fütyülős, és egyéb borzasztó társai is. Csak jó a marketing, és sajnos sokan megveszik, mert színes, szagos a csomagolása...
Pontosan. Ezt mi ketten, meg még sokan tudjuk. De, van, aki nem...

Avatar
Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5055
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 3303

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Palm írta:
2021.10.07., csüt. 17:56

Az van ráírva, attól az még nem az.
Olvasd el miből áll. Utána nem leszel kíváncsi az ízére. Ha mégis, akkor kóstold meg. :D
Annyit pontosítanék, hogy a pálinka törvény óta (2002-2004 körül) már nem lehet ráírni, hogy pálinka, ha nem 100%-ban az.
Ezért van rum helyett a matróz ital elnevezés, meg hasonló csodák :D

Az Unicum is szeszes ital, mert mesterséges lötty nagyrészt, ahogy a fütyülős, és egyéb borzasztó társai is. Csak jó a marketing, és sajnos sokan megveszik, mert színes, szagos a csomagolása...
Csak a Marantz! :-D

Avatar
stx
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 917
Csatlakozott: 2011.06.15., szer. 09:13
Értékelés: 458
Tartózkodási hely: Csonka-Magyarország, Középfölde
Kapcsolat:

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: stx »

Palm írta:
2021.10.07., csüt. 17:56


Ne keverjük a kommersz löttyöt a pálinkával... Egyébként, milyen az íze?


Az van ráírva, attól az még nem az.
Olvasd el miből áll. Utána nem leszel kíváncsi az ízére. Ha mégis, akkor kóstold meg. :D
Nem én írtam, hogy szar az íze. Azaz, nem én kóstoltam...

Avatar
Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1859
Csatlakozott: 2018.01.09., kedd 15:46
Értékelés: 605

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Palm »

stx írta:
2021.10.07., csüt. 16:58
Palm írta:
2021.10.07., csüt. 16:39


Ja, pl. normális sört. A Zirci elég jó és a közelben van.
Nem a K.O.-ra ivászat a cél (legalábbis a normális embereknél), hanem az ízek élvezete. Egy pohár jól esik egy fárasztó nap után valami finom kajához.
Nagyon sokan a "kőműves aktimelt" nyomják (régen üvéges feles volt, pár éve már műanyag ez is).
Iszonyatosan sz*r, kommersz szutyok. Minden szemét létezik belőle (vodka, pálinka, stb.).
Ne keverjük a kommersz löttyöt a pálinkával... Egyébként, milyen az íze?
Az van ráírva, attól az még nem az.
Olvasd el miből áll. Utána nem leszel kíváncsi az ízére. Ha mégis, akkor kóstold meg. :D
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

Avatar
stx
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 917
Csatlakozott: 2011.06.15., szer. 09:13
Értékelés: 458
Tartózkodási hely: Csonka-Magyarország, Középfölde
Kapcsolat:

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: stx »

Palm írta:
2021.10.07., csüt. 16:39


Ja, pl. normális sört. A Zirci elég jó és a közelben van.
Nem a K.O.-ra ivászat a cél (legalábbis a normális embereknél), hanem az ízek élvezete. Egy pohár jól esik egy fárasztó nap után valami finom kajához.
Nagyon sokan a "kőműves aktimelt" nyomják (régen üvéges feles volt, pár éve már műanyag ez is).
Iszonyatosan sz*r, kommersz szutyok. Minden szemét létezik belőle (vodka, pálinka, stb.).
Ne keverjük a kommersz löttyöt a pálinkával... Egyébként, milyen az íze?

Avatar
Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1859
Csatlakozott: 2018.01.09., kedd 15:46
Értékelés: 605

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Palm »

Alex_Aston írta:
2021.10.07., csüt. 15:29
Palm írta:
2021.10.07., csüt. 14:48
Lemmy9.1 írta:
2021.10.07., csüt. 10:03
Keményen tolod.
De hidd el ez nem megoldás. :D :D
Megoldás néven az unikumot nevezik felénk. :fekverohog:
Nem szeretem az unikumot.
Csak gazdagéknál. Az átlag a vodka ízű szeszes italt nyomja... :smile49:
Unicum árán egyébként már lehetne rendes, de legalább is sokkal jobb italt is venni.
Ja, pl. normális sört. A Zirci elég jó és a közelben van.
Nem a K.O.-ra ivászat a cél (legalábbis a normális embereknél), hanem az ízek élvezete. Egy pohár jól esik egy fárasztó nap után valami finom kajához.
Nagyon sokan a "kőműves aktimelt" nyomják (régen üvéges feles volt, pár éve már műanyag ez is).
Iszonyatosan sz*r, kommersz szutyok. Minden szemét létezik belőle (vodka, pálinka, stb.).
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

Avatar
Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5055
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 3303

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Palm írta:
2021.10.07., csüt. 14:48
Lemmy9.1 írta:
2021.10.07., csüt. 10:03
Keményen tolod.
De hidd el ez nem megoldás. :D :D
Megoldás néven az unikumot nevezik felénk. :fekverohog:
Nem szeretem az unikumot.
Csak gazdagéknál. Az átlag a vodka ízű szeszes italt nyomja... :smile49:
Unicum árán egyébként már lehetne rendes, de legalább is sokkal jobb italt is venni.
Csak a Marantz! :-D

Avatar
Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1859
Csatlakozott: 2018.01.09., kedd 15:46
Értékelés: 605

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Palm »

Lemmy9.1 írta:
2021.10.07., csüt. 10:03
Keményen tolod.
De hidd el ez nem megoldás. :D :D
Megoldás néven az unikumot nevezik felénk. :fekverohog:
Nem szeretem az unikumot.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

Avatar
Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1142
Csatlakozott: 2020.05.18., hétf. 08:51
Értékelés: 740

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

Keményen tolod.
De hidd el ez nem megoldás. :D :D
Szerintem!

Avatar
Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1859
Csatlakozott: 2018.01.09., kedd 15:46
Értékelés: 605

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Palm »

Minor Case Rye Whiskey Sherry Cask Finished - Amerikai rozs bourbon, mely Sherry-s hordóban lett érlelve. Illatán és ízén is érződik a Sherry-s hordó kellemes hatása. Már az illatán is észrevehető, hogy van benne erő, de nem tolakodóan. Az íze Rozs whiskey-kre jellemzően édeskés és olyan lágy, finom, de mégis itt is érződik, hogy van benne erő, de csak finoman, fokozatosan megadva a módját. Az első pillanattól az utolsóig kellemes íze van. Utóíze is elismerésre méltó. Ár-érték aránya nagyon jó.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

Avatar
Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1859
Csatlakozott: 2018.01.09., kedd 15:46
Értékelés: 605

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Palm »

Whitney Neill Blood Orange Vodka - nagyon kellemes vérnarancs ízesítésű vodka. Csak természetes növényi aromákat és kivonatokat tartalmaz! Az illata isteni finom, a vérnarancs illat dominál. Íze kellemesen erős, pedig a "combosabb" vodkák közé tartozik a maga 43,5%-os alkohol fokával. Nagyon kellemes utóíze van. Származási helye Anglia. Ár-érték aránya fantasztikusan jó! A külleme is megér egy dícséretet. Szolidan elegáns, ízléses. Látszik, hogy minőségi ital. A parafa dugó pedig hab a tortán.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

Avatar
Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1859
Csatlakozott: 2018.01.09., kedd 15:46
Értékelés: 605

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Palm »

A Marama rumok különleges helyet foglalnak el nálam a kedvenc rumok kategóriában.
2 félét volt szerencsém eddig megkóstolni: Fiji és az Indonesia. Az Indonesia most jelent meg itthon. A Fiji-t több évvel ezelőtt volt szerencsém megkóstolni.
Mindegyik a származási helyére jellemző illat és ízvilágú, de jellegzetesen Marama-s. Ehez meg kell kóstolni mindkettőt, hogy megértsd mire gondolok, mert ez az íz leírhatatlan, ezt érezni kell. A Marama rumok jellemzője, hogy szolidan elegáns, selymes, kellemesen illatos és fűszeres rumok a nagyon finom kategóriából. Édeskés mindkét rum, de nagyon kellemesen. Hosszas finom lecsengéssel. Nagyon jó ár-érték arányúak.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

Avatar
Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1859
Csatlakozott: 2018.01.09., kedd 15:46
Értékelés: 605

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Palm »

Woodford Reserve - Kentucky whiskey. Nagyon finom. Erős, de kellemesen és szolidan selymes íz jellemzi hosszú és nagyon kellemes utóízzel. Kicsit édeskés, de kellemesen. Az illata is fantasztikus.

Woodford Reserve Rye - Rozs whiskey. Szintén nagyon finom. Kicsit olyan Sherry-s ízvilágú és nekem picit édesebbnek is tűnt. Még jobban bejött.

Mindkét Woodford a kedvenc Bourbon-ök csoportjába tartozik nálam.
Ár-érték arányuk kiváló.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

Avatar
Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1859
Csatlakozott: 2018.01.09., kedd 15:46
Értékelés: 605

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Palm »

La Cofradia Ed. Carina Anejo - csodaszép jellegzetes Mexikói festett kerámiában van ez az igen kellemes tequila. A Mexikóiak halál kultusza igen különleges (nekem nagyon szimpatikus) és a hozzá kapcsolódó ábrázolás is.
Szeretem a La Cofradia-t, mert illata, íze, színe, állaga mind nagyon jó. Selymes, finom, szolidan elegáns. A kék agave kaktusz érződik pont úgy, ahogy kell. Ez volt a 3. fajta Anejo, amit kóstoltam belőle. Mindkét kerámia és az üveges változat is nagyon finom, de a kerámia a legjobb ízű. A kerámia pozitívan ízbefolyásoló hatású.

Meukow 90 - Francia konyak, szolidan elegáns fajta. 45 fokos alkohol tartalmú. Erős, de kellemes mind íz, mind illat terén.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

Avatar
Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1859
Csatlakozott: 2018.01.09., kedd 15:46
Értékelés: 605

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Palm »

Alex_Aston írta:
2021.08.16., hétf. 18:17
A lakás beköltözés apropójából felbobtottam egy 16 éve őrzött 3db-os törköly pálinka készletem egyik tagját (ez végre jó apropó volt rá).
Brill féle 2003-as Merlot volt. Egyszerűen csak issza az ember közben a finom szőlőlét, a törköly jóféle beütéssel. Tökéletes.

Van még egy szintén 2003-as Cabernet Franc barrique, és egy 2004-es Cserszegi fűszeres is. Hamarosan akkor azt is megbontom.... :D

Egyébként törköly pálinkák közül egyszerűen a Brill terméket a legjobbak szerintem. Legalább is én még nem találtam finomabbat, pedig több tucatnyi fajtán túl vagyok már.
Jó lehetett!
Van egy üveg Skót whisky-m (Stewarts, Blended típus, szögletes üvegű), amit 1999 óta örzök (akkor voltam elöször Skóciában és vettem). Nem komoly whisky, de még nem bontottam meg. Idén 25 éves (minden Skót whisky-t minimum 3 évig érlelnek hordóban).
Papám születésemkor rakott félre 1 üveg bort (igen speciális, saját bora volt, színe sötét rubint vörös volt, illata nagyon finom, íze erős és kellemes) és 18 éves koromat amikor betöltöttem ittuk meg. A legfinomabb bor volt, amit ittam. Nem vagyok boros, de az ízlett. Sajnos már több ilyen jó bort nincs lehetőségem inni, mert meghalt nagypapám néhány évvel ezelőtt.
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

Válasz küldése

Vissza: “Gasztro”