Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Komolyzenei ajánló

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5979

Re: Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Nocsak:

youtu.be/AuufZYTn2Ns

10 éves volt itt, 2018-ban a fenti felvételen látható ausztrál-kínai csodagyerek, Christian Li.
Három évvel később, most jelent meg Vivaldi-albuma, és bár már 13 éves, még így is a legfiatalabb hegedűművész, aki kiadott felvételen játssza a Négy Évszakot. Nem lesz az abszolút kedvenc Négy Évszakom, de azért igencsak figyelemreméltó, energikus Négy Évaszak, kifejezetten élvezhető szerintem:
Kép
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3158
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

alto írta:
2021.09.23., csüt. 07:32
juliush írta:
2021.09.22., szer. 22:52
juliush írta:
2021.09.03., pén. 16:21

És szeptember 22-én élőben a MüPában! :smile32:
Hát ez valami fenomenális volt! :tutiok:
A kortárs zongoristák egyik legnagyobbikát hallottuk tegnap, tényleg fantasztikus volt. Talán senki más nem ért annyira ahhoz, hogy különböző zeneszerzők különböző darabjait úgy fűzze össze, hogy az egységes koncepciót alkosson, mint ő. Ez már a Debussy-Rameau lemezén is így volt, de az új Mozart and Contemporaries albumán csúcsosodott ki, a koncerten is ez a műsor hangzott el, gyakorlatilag egy az egyben A saját Cimarosa átiratai különösen jól sikerültek, szerintem azok voltak az est fénypontjai.
Egyébként viszonylag közel ültem a szinpadhoz ( 6. sor), és párszor hallottam egy fura halk diszharmonikus felhangot, amikor egy nagyon halk kitartott akkord végén felengedte a forte pedált. Nem a rokon húrokon megszólaló természetes felhangok voltak, hanem olyasmi, mintha ha a tompítósor puha anyaga helyett valami keményebb anyag érintkezett volna a húrral.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

juliush írta:
2021.09.22., szer. 22:52
juliush írta:
alto írta:
2021.09.03., pén. 16:14
Egy újabb mestermű Vikingur Ólafssontól:
A kortárs zongoristák egyik legnagyobbikát hallottuk tegnap, tényleg fantasztikus volt. Talán senki más nem ért annyira ahhoz, hogy különböző zeneszerzők különböző darabjait úgy fűzze össze, hogy az egységes koncepciót alkosson, mint ő. Ez már a Debussy-Rameau lemezén is így volt, de az új Mozart and Contemporaries albumán csúcsosodott ki, a koncerten is ez a műsor hangzott el, gyakorlatilag egy az egyben A saját Cimarosa átiratai különösen jól sikerültek, szerintem azok voltak az est fénypontjai.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4046

Hozzászólás Szerző: juliush »

juliush írta:
alto írta:
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1186
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

És ha már a gyűjtői daraboknál tartunk, ez is pár hete érkezett. :-)
Bár vannak olyan modorosságai amit én nem kedvelek és vannak nagy tévedései, Harnoncourt mégiscsak az egyik legjelentősebb karmester volt és a historikus zenei mozgalom egyik elindítója. Elkezdtem szépen sorban végighallgatni, eddig már több nagy felfedezést is adott. :-)
A Sony szeret mostanában ilyen nagy gyűjteményes kiadásokat megjelentetni, a kivitele ennek is pazar. A hatalmas méretű keményfedeles könyv nagyon szép kialakítású, és főként Harnoncourt már korábban a CD-knél megjelent interjúit és leírásait tartalmazza a lemezek felsorolása mellett.
20210908_184236.jpg
20210908_184236.jpg (240.08 KiB) Megtekintve 2932 alkalommal

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Pár hete érkezett egyenesen Chicago-ból a zenekar saját kiadású, saját terjesztésű 10 CD-s albuma. Ez valóban gyűjtői darab. :napsut:
A kivitel a lehető legigényesebb, vászon borítású díszdoboz és könyvecske. A hangminőség változó (élő felvételek a 30-as évektől a 90-es évekig), de az előadások gyűjtői és zenei szempontból is rendkívüliek. Akik összeválogatták a felvételeket az archívumból, tudták hogy mit kell megjelentetni. :-)
Még Ferencsik is vezényel egy Beethoven 7. szimfóniát rajta (és még hogy!). Először nem akartam elhinni, de aztán megkerestem az életrajzi könyvében és tényleg meséli, hogy járt Chicago-ban akkor és nagyon jól megértették egymást a zenekarral, többször is visszahívták még vezényelni.
Úgyhogy a polc jól látható helyére került, ez a gyűjtemény éke. :-)
20210906_105425.jpg
20210906_105425.jpg (218.58 KiB) Megtekintve 2749 alkalommal

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

BARTIMEX AUDIO Honlap

juliush
V.I.P.
V.I.P.

alto írta:
Gyula 

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

youtu.be/2IwB5qbMKUM
BARTIMEX AUDIO Honlap

ajkamici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 851

Hozzászólás Szerző: ajkamici »

Szeptember 23. MÜPA .
Érdemes megnézni.

youtu.be/tOgfK6HnuNk
Csatolmányok
1200x350_21114_Annoushka_Shankar_Shiraz_210923_01.jpg
1200x350_21114_Annoushka_Shankar_Shiraz_210923_01.jpg (88.79 KiB) Megtekintve 2650 alkalommal
DCS Debussy / Aurender A100 / Leben CS600 / Harbeth M40.2 - Entreq Olympus - Shunyata Research és Radnai kábelezés

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1817

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Akit érdekel, a korábban említett Mercury dobozról írtam egy kis élménybeszámolót:
http://www.egalizer.hu/zene/cdk/kritika ... k/cd26.htm

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Na ez nagyon tetszik:
Image1.jpg
Image1.jpg (56.31 KiB) Megtekintve 2743 alkalommal
A szimfónia elég hosszadalmas, egyelőre nem vonta magára annyira a figyelmemet, de a Baltazár lakomája kantátát most hallgattam meg másodszor és van rá esély, hogy hétvégén még újra bekerül a lejátszóba. :rolleyes: A hangminőség pedig pazar.

O_S
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 160

Hozzászólás Szerző: O_S »

Elsősorban Füleleknek, de másoknak is ajánlom.
https://www.arte.tv/en/videos/098981-00 ... -salzburg/

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Nekem a Klarinétversenyes lemeze van meg (amit dedikált is mikor itt járt :rolleyes: ), az nekem is nagyon tetszik. A Brahms-a se lehet rossz!

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

juliush írta:
2021.07.30., pén. 18:55
Ez van, ha az ember beszabadul a Lemezkuckóba! Ez csak a jéghegy csúcsa (mármint ami a vásárlás volumenét illeti :D ), de ez a csúcs lézerfényben fürödve éteri szépséget hordoz, színtiszta varázslat.
Kép
Ezt Fröst fiút én is nagyon kedvelem, a kedvencem tőle ez a Mozart album:
81BDfgPeWNL._SS500_.jpg
81BDfgPeWNL._SS500_.jpg (35.92 KiB) Megtekintve 2824 alkalommal
BARTIMEX AUDIO Honlap

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Ez van, ha az ember beszabadul a Lemezkuckóba! Ez csak a jéghegy csúcsa (mármint ami a vásárlás volumenét illeti :D ), de ez a csúcs lézerfényben fürödve éteri szépséget hordoz, színtiszta varázslat.
Kép
Gyula 

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

alto írta:
2021.07.29., csüt. 07:30
Érdekes, nekem épp Vivaldi és Debussy a kedvenceim Bach és Satie mellett, és a Beethoven, Schubert, Mahler, Wagner vonal az ami nem nagyon vonz, vagy nem értek igazán. És persze sokkal inkább Ligeti mint Kurtág. Botcsinálta műkedvelőként egy képzett zenekritikus biztos kinevetne, de nekem a zenében a hangulatok, az érzelmek átadása, a játékosság, a spontaneitás, a kiszámíthatatlanság vonz, és kevésbé érdekel a történetmesélés, a vizuális élmények zenei megfogalmazása, a kiszámított precízség, és a patetika. Ezerszer inkább egy Mozart zongoraverseny, mint egy Beethoven. Beethovenben ott van Mozart öröksége, csak a játékosság és a spontaneitás helyén kiszámíthatóság van. Talán ha sikerült volna neki Mozartnál tanulni, és nem Salieri lett volna 8 évig a mestere, minden másképp alakul.
Igen, ez is egy teljesen jó álláspont szerintem. Nagyon sok minden eszembe jutott ezekkel kapcsolatban, de nincs most kedvem hosszan írogatni, úgyhogy inkább kitöröltem. Szerintem egyébként amit az érzelmekről írtál az nagyon fontos de ezek szinte minden zenében benne vannak, kérdés kinek melyikhez van receptora.

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

Robici írta:
2021.07.28., szer. 21:12
alto írta:
2021.07.28., szer. 21:01
Hát igen, csak ehhez szeretni kellene Wagnert, és ez nekem sehogy se megy.
Egy nagyon kedves régi barátom mondta, hogy ő egészen szereti Wagner zenéjét csak az a baj hogy mindig elkezdenek énekelni. :-)
Illetve a gondolom mindenki által ismert Rossini-idézet: "Wagnernek csodaszép pillanatai vannak de rossz negyedórái" :-)

De én mindenesetre a Ring, a Trisztán és a Parsifal feltétlen rajongója vagyok. :napsut:
Mondjuk épp a napokban gondolkodtam el, hogy nem is nagyon tudnék mondani olyan "kanonizált" zeneszerzőt a barokktól kezdve akinek a művészetét ne szeretném valamilyen fokon. Vannak művek amik kevésbé állnak közel hozzám (vagy még csak nem értem meg rájuk) de zeneszerzők konkrétan nem igazán. 1-2 van akit kevésbé ismerek és nem vonz annyira (pl Vivaldi vagy Debussy) de lehet hogy még csak nem jött el az idejük. Na meg a kortársak közül Kurtág, ha lehet őt már "kanonizáltnak" tartani. :-)
Érdekes, nekem épp Vivaldi és Debussy a kedvenceim Bach és Satie mellett, és a Beethoven, Schubert, Mahler, Wagner vonal az ami nem nagyon vonz, vagy nem értek igazán. És persze sokkal inkább Ligeti mint Kurtág. Botcsinálta műkedvelőként egy képzett zenekritikus biztos kinevetne, de nekem a zenében a hangulatok, az érzelmek átadása, a játékosság, a spontaneitás, a kiszámíthatatlanság vonz, és kevésbé érdekel a történetmesélés, a vizuális élmények zenei megfogalmazása, a kiszámított precízség, és a patetika. Ezerszer inkább egy Mozart zongoraverseny, mint egy Beethoven. Beethovenben ott van Mozart öröksége, csak a játékosság és a spontaneitás helyén kiszámíthatóság van. Talán ha sikerült volna neki Mozartnál tanulni, és nem Salieri lett volna 8 évig a mestere, minden másképp alakul.
BARTIMEX AUDIO Honlap

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Nemrég vettem meg, már végig is hallgattam:
Image1.jpg
Image1.jpg (120.25 KiB) Megtekintve 2655 alkalommal
Az elmúlt hetekben kissé belecsavarodtam a MLP-be, előszedegettem a régen megvett de még nem hallgatott 90-es évekbeli kiadásokat (amiket még maga Wilma Cozart Fine csinált), meg csomót olvastam róluk. Ha lenne rá időm, még cikket is írnék a történetéről...
Mindenesetre ezek vadonatúj remasterek, amiket Wilma Cozart Fine fia, Thomas Fine csinált "az elérhető legjobb szalagokról". Ma már olyan szoftverek léteznek, amikkel olyan dolgokat meg lehet csinálni ami még akár csak 5-10 éve is elképzelhetetlen volt, szóval elméletileg ezek a lehető legjobb átírások. Összehasonlítva néhány meglévő korábbi kiadással, tényleg nagyon jók. De leginkább csak a hangfelvételek története iránt érdeklődőknek (mint én) vagy a Chicago Symphony Orchestra, esetleg Kubelik-rajongóknak való, nem nagyon vannak benne olyan produkciók amiktől ne lehetne akár jobbat is találni modernebb felvételen. (A hangfelvételek iránt érdeklődők viszont még olyan, eddig kiadatlan csemegéket is találnak az albumban mint a legelső, kísérleti sztereó felvételek. :rolleyes: )

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

alto írta:
2021.07.28., szer. 21:01
Egy nagyon kedves régi barátom mondta, hogy ő egészen szereti Wagner zenéjét csak az a baj hogy mindig elkezdenek énekelni. :-)
Illetve a gondolom mindenki által ismert Rossini-idézet: "Wagnernek csodaszép pillanatai vannak de rossz negyedórái" :-)

De én mindenesetre a Ring, a Trisztán és a Parsifal feltétlen rajongója vagyok. :napsut:
Mondjuk épp a napokban gondolkodtam el, hogy nem is nagyon tudnék mondani olyan "kanonizált" zeneszerzőt a barokktól kezdve akinek a művészetét ne szeretném valamilyen fokon. Vannak művek amik kevésbé állnak közel hozzám (vagy még csak nem értem meg rájuk) de zeneszerzők konkrétan nem igazán. 1-2 van akit kevésbé ismerek és nem vonz annyira (pl Vivaldi vagy Debussy) de lehet hogy még csak nem jött el az idejük. Na meg a kortársak közül Kurtág, ha lehet őt már "kanonizáltnak" tartani. :-)

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

juliush írta:
2021.07.28., szer. 20:36
Ha már Böhm és opera:
Ezt nagyon dícsérik. Én belehallgattam de nekem iszonyatosan gyors... sad.gif
Amúgy Birgit Nilsson is nagyon jókat írt a könyvében Böhm Wagnereiről, különösen a Trisztánról, de azt nem ismerem még annyira, hogy véleményt mondhassak.

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

juliush írta:
2021.07.28., szer. 20:36
Ha már Böhm és opera:
Kép
BARTIMEX AUDIO Honlap

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Ha már Böhm és opera:
Kép
Gyula 

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

alto írta:
2021.07.28., szer. 16:41
Nekem a Varázsfuvolából ez az etalon:
Ezt még nem hallottam. Nekem Böhm Mozart felfogása általában nem szokott tetszeni (bár tudom hogy régen nagy név volt), de operát bevallom még nem hallottam vele. Ami még itt vár rám a polcon viszont és Böhm vezényel:
Image1.jpg
Image1.jpg (161.54 KiB) Megtekintve 2461 alkalommal
Ebben már el tudom képzelni, hogy Böhm tetszeni fog. Meghallgattam a múltkor Sawallisch felvételét de sajnos ott a zenekar az 50-es évek felfogása szerint a háttérbe van tolva ami nálam jelentősen rontotta az élményt a remek énekesek ellenére. Strauss művészetét egyre jobban értékelem, szerintem ez zseniális opera de tényleg nagyon komolyzenebolondnak kell lenni már hogy az ember igazán értékelni tudja.

Válasz küldése

Vissza: “Zene, amit hallgatunk”