mishow írta: ↑2021.07.27., kedd 11:52
Megértelek, mert nekem is volt ilyen vintage korszakom. Ebben van nagy adag nosztalgia, mert szerintem amit a VU meterek mágikus hatásáról írtál, azt mindenki átélte ifjú hifistaként. A másik, hogy sokan esküsznek a vintage hangzásra, mai valóban kicsit más, mint a mostani, de nem szabad elfelejteni, hogy főleg akkor tudod kiaknázni, ha LP-zel, mert ekkoriban a "fekete lemez" volt az elsődleges műsorforrás. Ezért van, hogy ezekben a vintage masinákban gyakran egészen komoly, gyárilag sokféle beállítási / illetszési lehetőséget kínáló RIAA korrektor van, a nagyobbakban pedig igazi MC előfok.
A baj ott kezdődik (én végül ezért szakítottam a vintage vonallal) hogy ezek ma már 40 éves masinák, és az idő nem múlik el rajtuk (bennük) nyomtalanul. Ezeket bizony, ha napi használatra szánod, igenis rendbe kell rakatni egy hozzáértő szakival. Kitakarítani, és az elöregedett alkatrészeket frissekre cserélni, egyes típusoknál szükséges lehet a forrasztásokat is végignézni. Persze alkatrészt csak újakra tudsz cserélni, ami a hangot biztosan megváltoztatja, de ha ez nem zavar, akkor igazi jó stabil készüléked lehet.
És hogy melyiket? Amelyik "pofára" teszik, nincs leharcolva, és a belseje nincs szétberhelve. Egy utólagos IEC tápaljzat, kicserélt hangfalcsatik még nem vészesek, de ahol ez van, lehet benne más is. Gond lehet még, ha a gyári végfok tranyók korábban eldurrantak valamikor, és azt tettek a helyükre, ami épp volt ... na ez már melegebb pite, itt a végeredmény erősen kérdéses lehet. Tuningtól óvakodj, na és a legdurvább: előfordul, hogy csak a készülékház eredeti, és a belsejébe belemókolnak valami egész mást. Meredek, de hallottam már ilyet.
Ha ezek után még mindig bátor vagy, akkor ebből a korszakból bármelyik nagyobb japánt tudom ajánlani. Nekem pl Yamaha CA-810 volt (ennek a VU metere az avatarom most is) azt pl szerettem, és mindent tudott, amit leírtál.
Amúgy azt is jól látod, hogy ekkoriban mentek a nagy "monster" receiverek. Ezeket imádom én is, de itt még könnyebb elveszni, és itt ahogy látom, már az árak is keményen elszabadultak.
Azt javaslom, kezd olvasgatni old hifi / vintage audio oldalakat, ott sok infót találsz.
Egyébként itt a szabály ugyanaz, mint a használtautó piacon: állapotot veszünk, nem márkanevet és nem katalógus adatlapot.
Nem könnyű talaj, de ha eltalálod, amit szeretnél, jó élményekkel ajándékoz meg!