Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Sztereó erősítők

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2741

Re: Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: mishow »

KopaszKutya írta:
2021.09.02., csüt. 08:59
... ha egy 80-as években készült erősítő kondenzátorait ki akarnám cserélni jobb minőségűre (meg már lehet nem is árt 40 év után), az mennyire képes az erősítő hangját más irányba vinni?
Saját tapasztalatom ebben az ügyben egy 1973-as Goodmans One Ten receiverrel volt,ami akkoriban épp negyven éves kora körül járt. Bese Attilához kifejezetten azzal a kéréssel vittem be, hogy az elfáradt alkatrészeket cserélje, de minden alkatrész helyére a kapcsolási rajz szerinti eredeti értékű kerüljön, semmi tuning.
A hang abban az értelemben változott, hogy a készülék korábbi karaktere megmaradt, csak minden valahogy a "helyére került". Élvezetes volt hallgatni, egyszerre lett modern és vintage a hangja.
Szokott lenni olyan eladó erősítő, amit agyon tuningolt valaki, utána mégis eladja. Gondolom a tuning után nem mindig lesz olyan a kapott hang, mint amilyennek lennie kéne
Hangsúlyozom: nem tuningról volt szó, sőt határozottan azt kértem, ne is legyen az (talán a teljesen elérett tuchelek helyére lett RCA, de ennyi) Egy ilyen öreg készüléknél nem vagyok híve, ráadásul egy esetleges értékesítésnél a tuning árcsökkentő, sőt lehet meg sem veszik úgy. Szerintem önmagában azzal, ha az elöregedett alkatrészek helyére új kerül, esetleg a gyenge forrasztásokat egy türelmes szaki leellenőrzi és kijavítja, már akkora javulást kapsz, ami bőven elég.
Nem beszélve arról, hogy ha beleviszel még egy tuningot is, akkor azt sem tudod, mihez képest tuningolsz, hisz te már nem az eredeti hagot hallod, csak annak egy megfáradt másolatát.

Szóval részemről a felújítást bátran javaslom, a tuninggal viszont óvatos lennék!

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2939
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

KopaszKutya írta:
2021.09.02., csüt. 08:59
Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha egy 80-as években készült erősítő kondenzátorait ki akarnám cserélni jobb minőségűre (meg már lehet nem is árt 40 év után), az mennyire képes az erősítő hangját más irányba vinni?

Szokott lenni olyan eladó erősítő, amit agyon tuningolt valaki, utána mégis eladja. Gondolom a tuning után nem mindig lesz olyan a kapott hang, mint amilyennek lennie kéne.

Hasonló a helyzet a műveleti erősítő cserével is. Azt is ki szokták forrasztani, aztán foglalatot tesznek be, utána még szabadon cserélhető az op-amp.

Köszönöm!
Nagyon képes elvinni a hangját.

Szokott, mert vagy nem sikerült a tuning és rosszabb lett, vagy pedig hiába a tuning, akkor sem tud egy szint fölé menni, mert amúgy nem egy jó erősítő.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

KopaszKutya
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 209

Hozzászólás Szerző: KopaszKutya »

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha egy 80-as években készült erősítő kondenzátorait ki akarnám cserélni jobb minőségűre (meg már lehet nem is árt 40 év után), az mennyire képes az erősítő hangját más irányba vinni?

Szokott lenni olyan eladó erősítő, amit agyon tuningolt valaki, utána mégis eladja. Gondolom a tuning után nem mindig lesz olyan a kapott hang, mint amilyennek lennie kéne.

Hasonló a helyzet a műveleti erősítő cserével is. Azt is ki szokták forrasztani, aztán foglalatot tesznek be, utána még szabadon cserélhető az op-amp.

Köszönöm!
Jay's Audio CDT2-Mk3 - Esoteric N05-XD - Plinius SA-Reference - Vandersteen 2CE Signature - Townshend Maximum Super Tweeter

tollact
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 740

Hozzászólás Szerző: tollact »

s4tch írta:
2021.08.07., szomb. 11:18
@vájtfül :) kolléga jóvoltából okosabb lettem egy tapasztalattal. Itt is köszönöm neki a két kölcsön erősítőt. :smile53:

Szóval kaptam kölcsönbe két eszközt. Az egyik a képen látható Technics SU-3500:

Kép

Olyan szépek így együtt. :wub:

A másik egy Musical Fidelity A5 végfok. Illetve itthon van a Primare A30.1 is. Allo USBridge streamer volumióval, Pioneer U-05 dac, Arcus TL 180 dobozok.

Néhány random észrevétel:
- a Technicset tegnap délelőtt végfok üzemmódban kötöttük be. Egyrészt a tulaj szerint az előfok recseg néha, másrészt az A5 mellett az összehasonlítás így egyszerűbb. A két kölcsön erősítő előtt tehát a közös hallgatózás során a Pioneer U-05 volt a dac és az előfok is.
- A Technics a legvidámabb. Kicsit világos erősítő, jól kijön az Arcus sötétebb karakterével. Fél óráig vigyorogtam, aztán pár tracknél kijött, hogy a mélyek azért nem annyira megfogottak. Ennyi említésre méltó hibát találtunk benne, egyébként klassz erősítő. Az ereje is bőségesen elegendő ezekhez a hangfalakhoz, a dacot sosem kellett fél hangerő köré tekerni. Ha a mélytartomány feszesebb lenne, simán együtt tudnék élni vele.
- A Musical Fidelity A5 már egyszer megvolt a kollégánál T+A TMR160-ak előtt, akkor annyi tűnt fel, hogy fölényes, kifogyhatatlan erő és komoly kontroll van benne. A mélyek a 3 erősítő közül ennél a legfeszesebbek, ami nem csak metálnál hallható ki, hanem gyakorlatilag mindennél. Azt a minimális lustaságot, ami az Arcus tl jellegének sajátja, úgy megfogja, hogy öröm hallgatni. Ez a feszesség önmagában elgondolkodtatott, hogy lőni kéne egy ilyet, és hagyni a "hifizés" kütyüzős részét a fenébe. Nem tudom, ez mennyire számít jó erősítőnek a szakértők között, mindenesetre nekem így egy nap hallgatózás után simán hobbigyilkos cucc. Jó a tere, jó a dinamikája, szépek a sávszélek is (ebben a Technics kicsit nagyvonalúbb), és ha vannak is hallható kiemelései, azok passzolnak az Arcushoz és az ízlésemhez. Nem meglepő módon vájtfülnek is ez tetszett a legjobban a 3 erősítő közül.
- A kábelezésről csak annyit, hogy van egy TMP Audio-féle lapos réz hangfaldrót, és az erősítőkkel kaptam kölcsön egy pár Zu Libtec kábelt is. Utóbbi a Primare mellett nem tetszett, a Musical Fidelityvel jól kijön mindkettőnk szerint. A Libtec világosabb hangú drót, a Technics mellé nekem néha kicsit sok.
- Este azért meghallgattam a Technicset integrált üzemmódban is. Kíváncsi voltam, mit tud a hangszínszabályozás, illetve az előfok. Kütyüként messze ez a legvonzóbb: szerintem gyönyörű, a kapcsolói bő 40 év után is tökéletesen kattannak, élmény tekergetni a potikat. A hangszín alap beállításon tetszik legjobban. Érdekes, hogy csatornánként lehet hangszínt állítani. A loundess halk hangerő mellett is bántó; ennél a régi Pioneer A605r erősítőm finomabb és hallgathatóbb loudnesst tudott. A hangerő szépen adagolható, viszont már 1/3 állás körül is túl hangos. Ha ilyen erősítőm lenne, végfokként használnám, már csak azért is, mert a Pioneer távirányítható. A vidám boogie-ja nem lett unalmas órák után sem, tonálisan ezt is könnyen meg lehetne szokni. A lábdobok, nagybőgők kicsit puffognak vele, ami vélhetően az Arcusnál jön ki. Ma-holnap még kipróbálom a kis Canton dobozaimmal, azokhoz szerintem jobban fog passzolni.
Ennek a tuner-párja nálam pár évig szolgált és nagyon jó volt az is.
LP: Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD: Philips CD100, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő: AN OTO PHONO
Hangfal: AN-E/Hemp+Townshend supertweeter, AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21

s4tch
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 310

Hozzászólás Szerző: s4tch »

@vájtfül :) kolléga jóvoltából okosabb lettem egy tapasztalattal. Itt is köszönöm neki a két kölcsön erősítőt. :smile53:

Szóval kaptam kölcsönbe két eszközt. Az egyik a képen látható Technics SU-3500:

Kép

Olyan szépek így együtt. :wub:

A másik egy Musical Fidelity A5 végfok. Illetve itthon van a Primare A30.1 is. Allo USBridge streamer volumióval, Pioneer U-05 dac, Arcus TL 180 dobozok.

Néhány random észrevétel:
- a Technicset tegnap délelőtt végfok üzemmódban kötöttük be. Egyrészt a tulaj szerint az előfok recseg néha, másrészt az A5 mellett az összehasonlítás így egyszerűbb. A két kölcsön erősítő előtt tehát a közös hallgatózás során a Pioneer U-05 volt a dac és az előfok is.
- A Technics a legvidámabb. Kicsit világos erősítő, jól kijön az Arcus sötétebb karakterével. Fél óráig vigyorogtam, aztán pár tracknél kijött, hogy a mélyek azért nem annyira megfogottak. Ennyi említésre méltó hibát találtunk benne, egyébként klassz erősítő. Az ereje is bőségesen elegendő ezekhez a hangfalakhoz, a dacot sosem kellett fél hangerő köré tekerni. Ha a mélytartomány feszesebb lenne, simán együtt tudnék élni vele.
- A Musical Fidelity A5 már egyszer megvolt a kollégánál T+A TMR160-ak előtt, akkor annyi tűnt fel, hogy fölényes, kifogyhatatlan erő és komoly kontroll van benne. A mélyek a 3 erősítő közül ennél a legfeszesebbek, ami nem csak metálnál hallható ki, hanem gyakorlatilag mindennél. Azt a minimális lustaságot, ami az Arcus tl jellegének sajátja, úgy megfogja, hogy öröm hallgatni. Ez a feszesség önmagában elgondolkodtatott, hogy lőni kéne egy ilyet, és hagyni a "hifizés" kütyüzős részét a fenébe. Nem tudom, ez mennyire számít jó erősítőnek a szakértők között, mindenesetre nekem így egy nap hallgatózás után simán hobbigyilkos cucc. Jó a tere, jó a dinamikája, szépek a sávszélek is (ebben a Technics kicsit nagyvonalúbb), és ha vannak is hallható kiemelései, azok passzolnak az Arcushoz és az ízlésemhez. Nem meglepő módon vájtfülnek is ez tetszett a legjobban a 3 erősítő közül.
- A kábelezésről csak annyit, hogy van egy TMP Audio-féle lapos réz hangfaldrót, és az erősítőkkel kaptam kölcsön egy pár Zu Libtec kábelt is. Utóbbi a Primare mellett nem tetszett, a Musical Fidelityvel jól kijön mindkettőnk szerint. A Libtec világosabb hangú drót, a Technics mellé nekem néha kicsit sok.
- Este azért meghallgattam a Technicset integrált üzemmódban is. Kíváncsi voltam, mit tud a hangszínszabályozás, illetve az előfok. Kütyüként messze ez a legvonzóbb: szerintem gyönyörű, a kapcsolói bő 40 év után is tökéletesen kattannak, élmény tekergetni a potikat. A hangszín alap beállításon tetszik legjobban. Érdekes, hogy csatornánként lehet hangszínt állítani. A loundess halk hangerő mellett is bántó; ennél a régi Pioneer A605r erősítőm finomabb és hallgathatóbb loudnesst tudott. A hangerő szépen adagolható, viszont már 1/3 állás körül is túl hangos. Ha ilyen erősítőm lenne, végfokként használnám, már csak azért is, mert a Pioneer távirányítható. A vidám boogie-ja nem lett unalmas órák után sem, tonálisan ezt is könnyen meg lehetne szokni. A lábdobok, nagybőgők kicsit puffognak vele, ami vélhetően az Arcusnál jön ki. Ma-holnap még kipróbálom a kis Canton dobozaimmal, azokhoz szerintem jobban fog passzolni.

s4tch
Fórumlakó
Fórumlakó

mishow írta:
2021.07.27., kedd 11:52
Megértelek, mert nekem is volt ilyen vintage korszakom. Ebben van nagy adag nosztalgia, mert szerintem amit a VU meterek mágikus hatásáról írtál, azt mindenki átélte ifjú hifistaként. A másik, hogy sokan esküsznek a vintage hangzásra, mai valóban kicsit más, mint a mostani, de nem szabad elfelejteni, hogy főleg akkor tudod kiaknázni, ha LP-zel, mert ekkoriban a "fekete lemez" volt az elsődleges műsorforrás. Ezért van, hogy ezekben a vintage masinákban gyakran egészen komoly, gyárilag sokféle beállítási / illetszési lehetőséget kínáló RIAA korrektor van, a nagyobbakban pedig igazi MC előfok.
A baj ott kezdődik (én végül ezért szakítottam a vintage vonallal) hogy ezek ma már 40 éves masinák, és az idő nem múlik el rajtuk (bennük) nyomtalanul. Ezeket bizony, ha napi használatra szánod, igenis rendbe kell rakatni egy hozzáértő szakival. Kitakarítani, és az elöregedett alkatrészeket frissekre cserélni, egyes típusoknál szükséges lehet a forrasztásokat is végignézni. Persze alkatrészt csak újakra tudsz cserélni, ami a hangot biztosan megváltoztatja, de ha ez nem zavar, akkor igazi jó stabil készüléked lehet.
És hogy melyiket? Amelyik "pofára" teszik, nincs leharcolva, és a belseje nincs szétberhelve. Egy utólagos IEC tápaljzat, kicserélt hangfalcsatik még nem vészesek, de ahol ez van, lehet benne más is. Gond lehet még, ha a gyári végfok tranyók korábban eldurrantak valamikor, és azt tettek a helyükre, ami épp volt ... na ez már melegebb pite, itt a végeredmény erősen kérdéses lehet. Tuningtól óvakodj, na és a legdurvább: előfordul, hogy csak a készülékház eredeti, és a belsejébe belemókolnak valami egész mást. Meredek, de hallottam már ilyet. :smile51:
Ha ezek után még mindig bátor vagy, akkor ebből a korszakból bármelyik nagyobb japánt tudom ajánlani. Nekem pl Yamaha CA-810 volt (ennek a VU metere az avatarom most is) azt pl szerettem, és mindent tudott, amit leírtál.
Amúgy azt is jól látod, hogy ekkoriban mentek a nagy "monster" receiverek. Ezeket imádom én is, de itt még könnyebb elveszni, és itt ahogy látom, már az árak is keményen elszabadultak.
Azt javaslom, kezd olvasgatni old hifi / vintage audio oldalakat, ott sok infót találsz.
Egyébként itt a szabály ugyanaz, mint a használtautó piacon: állapotot veszünk, nem márkanevet és nem katalógus adatlapot.
Nem könnyű talaj, de ha eltalálod, amit szeretnél, jó élményekkel ajándékoz meg!
Köszönöm, ez hasznosra, elgondolkodtatóra, empatikusra és szépre is sikeredett. :smile53:

Pár szedett-vedett reakció:
- az állapottól és a korábbi tulajok hozzáállásától ilyen öreg eszközök esetében nyilván tartok, de nem vagyok szédelgő, EGY jó erősítőt keresek. Hátha akad. A felújítás potenciális költségeivel kapcsolatban sincsenek illúzióim, pl. itt valamelyik poszt alatt leírta egy arc a költségvetését: maga a renoválás többe került, mint a vas. Ez akkor is kijózanító, ha itthon a szolgáltatás talán még olcsóbb valamivel, mint a franciáknál.
- Igen, a nosztalgia vezet leginkább. Meg a dizájn: szédületesen jól, időtlenül jól néznek ki azok az ezüst vasak. Kissé felszínes hozzáállás, vállalom.
- A már eddig is szükségtelenül hosszú "bármelyik nagyobb japán" listámhoz hozzácsaptam a hifisharkon a Yamahát, köszi! :D

Egyébként a prohardveren egy tapasztalt motorostól kaptam olyan véleményt is, mely szerint az erősítő és a doboz rendben vannak, a többit kellene cserélnem. Nehéz ez, mert általában hiszek a fülemnek, és nem kicsit lepődtem meg, amikor a kis Technics határozottan jobban tetszett a lánc közepén, mint a Primare. Kár, hogy itthon nincs ilyen üzlet, egy hetes próba lehetőségével... Hoznék forrást és erősítőt is. gondolkodik.gif

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2741

Hozzászólás Szerző: mishow »

s4tch írta:
2021.07.26., hétf. 16:24
Na és itt jön a bonyodalom: megtetszett a kis vintage Technics, amit az eladónál láttam. Elkezdtem bogarászni a '70-es évek végének, '80-as évek elejének erősítőit, és persze elvesztem a kínálatban. Amit szeretnék: ezüst előlap, hogy passzoljon a Pioneerhez, preferáltan VU meter, mert gyerekkoromban az unokabátyám rendszerén megbabonázva néztem ezeket, és örülnék neki, és inkább világos, naturális, feszes hang, mint lágy, meleg. Kellene némi egészséges teljesítmény is, mert elsősorban rockot, metált (és jazzt) hallgatok.
...
Árban is erősen szór ez a korosztály, állapottól, modelltől és eladó hangulatától függően. A Primare árát szívesen beleforgatnám egy másik erősítőbe, de az se baj, ha 2-300 euró körül lesz valami tuti vétel. Ha valakinek van tippje, merre induljak el, megköszönném.
Megértelek, mert nekem is volt ilyen vintage korszakom. Ebben van nagy adag nosztalgia, mert szerintem amit a VU meterek mágikus hatásáról írtál, azt mindenki átélte ifjú hifistaként. A másik, hogy sokan esküsznek a vintage hangzásra, mai valóban kicsit más, mint a mostani, de nem szabad elfelejteni, hogy főleg akkor tudod kiaknázni, ha LP-zel, mert ekkoriban a "fekete lemez" volt az elsődleges műsorforrás. Ezért van, hogy ezekben a vintage masinákban gyakran egészen komoly, gyárilag sokféle beállítási / illetszési lehetőséget kínáló RIAA korrektor van, a nagyobbakban pedig igazi MC előfok.
A baj ott kezdődik (én végül ezért szakítottam a vintage vonallal) hogy ezek ma már 40 éves masinák, és az idő nem múlik el rajtuk (bennük) nyomtalanul. Ezeket bizony, ha napi használatra szánod, igenis rendbe kell rakatni egy hozzáértő szakival. Kitakarítani, és az elöregedett alkatrészeket frissekre cserélni, egyes típusoknál szükséges lehet a forrasztásokat is végignézni. Persze alkatrészt csak újakra tudsz cserélni, ami a hangot biztosan megváltoztatja, de ha ez nem zavar, akkor igazi jó stabil készüléked lehet.
És hogy melyiket? Amelyik "pofára" teszik, nincs leharcolva, és a belseje nincs szétberhelve. Egy utólagos IEC tápaljzat, kicserélt hangfalcsatik még nem vészesek, de ahol ez van, lehet benne más is. Gond lehet még, ha a gyári végfok tranyók korábban eldurrantak valamikor, és azt tettek a helyükre, ami épp volt ... na ez már melegebb pite, itt a végeredmény erősen kérdéses lehet. Tuningtól óvakodj, na és a legdurvább: előfordul, hogy csak a készülékház eredeti, és a belsejébe belemókolnak valami egész mást. Meredek, de hallottam már ilyet. :smile51:
Ha ezek után még mindig bátor vagy, akkor ebből a korszakból bármelyik nagyobb japánt tudom ajánlani. Nekem pl Yamaha CA-810 volt (ennek a VU metere az avatarom most is) azt pl szerettem, és mindent tudott, amit leírtál.
Amúgy azt is jól látod, hogy ekkoriban mentek a nagy "monster" receiverek. Ezeket imádom én is, de itt még könnyebb elveszni, és itt ahogy látom, már az árak is keményen elszabadultak.
Azt javaslom, kezd olvasgatni old hifi / vintage audio oldalakat, ott sok infót találsz.
Egyébként itt a szabály ugyanaz, mint a használtautó piacon: állapotot veszünk, nem márkanevet és nem katalógus adatlapot.
Nem könnyű talaj, de ha eltalálod, amit szeretnél, jó élményekkel ajándékoz meg!

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1817

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

s4tch írta:
2021.07.26., hétf. 16:24
Sziasztok,

adott az alábbi lánc:
- Allo USBridge streamer + volumio
- Pioneer U-05 dac
- Primare A30.1 erősítő
- Arcus TL 180 dobozok

A hangfalakat vétel előtt úgy hallgattam meg, hogy vittem magammal a dacot, az erősítőt és a saját kábeleimet. Nem volt rossz, de hiányzott valami a magasakból. Gondoltam, a dobozokkal lehet a probléma, majdnem ott is hagytam őket. Végül bekötöttük a Primare helyére az eladó ezer éves Technics SU-8055 erősítőjét, és úgy teljesen összeállt a kép. Szóval van most egy jó erősítőm és egy jó hangfalam, amik nem szeretik egymást. A hangfalat nagyon sokáig kerestem, az marad, és kelleni fog egy erősítő.

Na és itt jön a bonyodalom: megtetszett a kis vintage Technics, amit az eladónál láttam. Elkezdtem bogarászni a '70-es évek végének, '80-as évek elejének erősítőit, és persze elvesztem a kínálatban. Amit szeretnék: ezüst előlap, hogy passzoljon a Pioneerhez, preferáltan VU meter, mert gyerekkoromban az unokabátyám rendszerén megbabonázva néztem ezeket, és örülnék neki, és inkább világos, naturális, feszes hang, mint lágy, meleg. Kellene némi egészséges teljesítmény is, mert elsősorban rockot, metált (és jazzt) hallgatok. Kereshetnék egy kis 8055-öt, amit az eladónál hallottam. Adódna a Pioneer kék korszakából valami, csak épp az olcsóbb, SA-508, SA-608 modelleknek vegyes a híre, és fogalmam sincs, hangra milyenek lehetnek. Ott vannak a nagyobb Pio modellek (pl. SA-8500, amit látatlanban meg mernék venni), a beláthatatlan mennyiségű Technics, Sansui, Marantz, Nad, Kenwood, Akai, Yamaha (stb), és akkor ott vannak az integráltakon túl a pofás receiverek is, amikből gyakorlatilag képtelenség meghallgatás nélkül választani.

Árban is erősen szór ez a korosztály, állapottól, modelltől és eladó hangulatától függően. A Primare árát szívesen beleforgatnám egy másik erősítőbe, de az se baj, ha 2-300 euró körül lesz valami tuti vétel. Ha valakinek van tippje, merre induljak el, megköszönném.

;peace;
Accuphase P-300.
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

s4tch
Fórumlakó
Fórumlakó

Sziasztok,

adott az alábbi lánc:
- Allo USBridge streamer + volumio
- Pioneer U-05 dac
- Primare A30.1 erősítő
- Arcus TL 180 dobozok

A hangfalakat vétel előtt úgy hallgattam meg, hogy vittem magammal a dacot, az erősítőt és a saját kábeleimet. Nem volt rossz, de hiányzott valami a magasakból. Gondoltam, a dobozokkal lehet a probléma, majdnem ott is hagytam őket. Végül bekötöttük a Primare helyére az eladó ezer éves Technics SU-8055 erősítőjét, és úgy teljesen összeállt a kép. Szóval van most egy jó erősítőm és egy jó hangfalam, amik nem szeretik egymást. A hangfalat nagyon sokáig kerestem, az marad, és kelleni fog egy erősítő.

Na és itt jön a bonyodalom: megtetszett a kis vintage Technics, amit az eladónál láttam. Elkezdtem bogarászni a '70-es évek végének, '80-as évek elejének erősítőit, és persze elvesztem a kínálatban. Amit szeretnék: ezüst előlap, hogy passzoljon a Pioneerhez, preferáltan VU meter, mert gyerekkoromban az unokabátyám rendszerén megbabonázva néztem ezeket, és örülnék neki, és inkább világos, naturális, feszes hang, mint lágy, meleg. Kellene némi egészséges teljesítmény is, mert elsősorban rockot, metált (és jazzt) hallgatok. Kereshetnék egy kis 8055-öt, amit az eladónál hallottam. Adódna a Pioneer kék korszakából valami, csak épp az olcsóbb, SA-508, SA-608 modelleknek vegyes a híre, és fogalmam sincs, hangra milyenek lehetnek. Ott vannak a nagyobb Pio modellek (pl. SA-8500, amit látatlanban meg mernék venni), a beláthatatlan mennyiségű Technics, Sansui, Marantz, Nad, Kenwood, Akai, Yamaha (stb), és akkor ott vannak az integráltakon túl a pofás receiverek is, amikből gyakorlatilag képtelenség meghallgatás nélkül választani.

;peace;

printpro
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: printpro »

Urak,

Erősítőre lenne szükségem egy pár Q Acoustics 3020i mellé. Hosszas válogatás után a Cambridge Audio AXA35 és Advance Acoustic X-i50BT tetszik, utóbbi kicsit jobban a BT miatt. Viszont mint márka nem ismerős, nem nagyon vagyok otthon ebben a témában, kis megnyugtatás jól jönne hogy milyen minőség az Advance.

A forrás az htpc, és spotify előfizetés. Igazából azt sem tudom hogy megéri-e a 3020i önmagánál drágább erősítőt. Ezzel a forrásal, Vagy milyen kategóriában kellene választani hozzá.

AudioNoob
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: AudioNoob »

shany írta:
2021.06.29., kedd 15:44
AudioNoob írta:
2021.06.29., kedd 10:23
...Az volna a nagy kérdésem, hogy tudtok-e még ezzel a feature-el erősítőt, amely nagyobb teljesítményű, mint 2x50 W 8 ohm-on?...
Pl. ez, bár nincs rajta hangerőszabályzó:
https://anamightysound.com/shop/amplifi ... mplifiers/

de utólag is megoldható bármilyen erősítő esetén is, egy kevéske barkácsolással, ilyesmi áramkör felhasználásával, akár külső egységként, dobozolva is...
Köszönöm a második tippet!
Sajnos az elsőre még hiányzik egy kicsi.....

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 364

Hozzászólás Szerző: shany »

AudioNoob írta:
2021.06.29., kedd 10:23
...Az volna a nagy kérdésem, hogy tudtok-e még ezzel a feature-el erősítőt, amely nagyobb teljesítményű, mint 2x50 W 8 ohm-on?...
Pl. ez, bár nincs rajta hangerőszabályzó:
https://anamightysound.com/shop/amplifi ... mplifiers/

de utólag is megoldható bármilyen erősítő esetén is, egy kevéske barkácsolással, ilyesmi áramkör felhasználásával, akár külső egységként, dobozolva is...

AudioNoob
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: AudioNoob »

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni a következőben.:

Van egy Emotiva BasX a-100 erősítőm, amin csak egy hangerőszabályzó van és ami a lényeg, hogy automatikusan be tud kapcsolni a bejövő jelre, illetve kikapcsolni, ha nem észlel jelet 5 percen keresztül.

Az volna a nagy kérdésem, hogy tudtok-e még ezzel a feature-el erősítőt, amely nagyobb teljesítményű, mint 2x50 W 8 ohm-on?

Válaszotokat előre is köszönöm.

Üdv.!

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

pali923 írta:
2021.06.18., pén. 09:22
sutemenyx írta:
2021.06.18., pén. 09:19
Akkor gyorsan hajíts ki mindent! :D
Ugyanis “akármekkora” alapzaja egész biztosan van bárminek. :)
Amíg nem hallom, addig maradhat! :D
Úgyis egyre süketebbek leszünk, ez a probléma lassan megoldódik. :rolleyes:
Hangszóró kérdése. Ismerek egy hifistát, aki szerzett valami hangosbemondó tölcsért, ami lehet nemtudom úgy 110-120dB érzékenységű. Épített hozzá egy detektoros rádiót ( 1db tekercs+ 1db forgókondenzátor + 1db germánium dióda ), és azon hallgatta unalmas óráiban a közèp vagy rövidhullámú adásokat a levegôből, tehát mindenféle erősítés nélkül. Elég halk volt persze, de csendben hallgatva abszolut kivehető és élvezhető az adás.
Na szóval ő a levegőben lévő zajt hallgatta végülis :D
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1326

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

sutemenyx írta:
pali923 írta:
2021.06.18., pén. 08:38
SoundMania írta:
2021.06.18., pén. 05:14
Mert sztem nem így lehetett érteni, hanem hogy a jobb (valószínűleg drágább) alkatrészekkel kevesebb lesz a zaja meg a brummja..... Ami hülyeség.
Biztosan azért, mert nem vagyunk egyformák, de én nem rendelnék olyan erősítőből itthonra, aminek akármekkora alapzaja van, meg még brummja is. Nem hogy 350-ért, hanem 20-ért sem. Legyen neki bármilyen jó hangja, ami lenyomja a milliósokat is.
Biztos túl elnéző vagyok ilyenekkel, de engem kicsi zaj , vagy brumm még nem készít ki. Igaz, sokkal kisebb mind, mint a lemezzaj....Van aki attól is kiborul. Én meg ez ellenére sem tudok felhagyni a lemezhallgatással. Hiába a digitális dolgok zajtalansága. A hangminőség nekem többet ér.....

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1311

Hozzászólás Szerző: pali923 »

sutemenyx írta:
Amíg nem hallom, addig maradhat! :D
Úgyis egyre süketebbek leszünk, ez a probléma lassan megoldódik. :rolleyes:
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

pali923 írta:
2021.06.18., pén. 09:15
SoundMania írta:
2021.06.18., pén. 09:01
Szerintem félreértettél.
Nem értettelek félre, nem is neked szántam, amit írtam, csak a te írásod szólt erről a brummról utoljára. (Lusta voltam visszalapozni) :D Csak úgy általában: nem sok erősítőm volt, és nem is hájend csúcsgépek, de brummot eddig egyikből sem hallottam, és a jövőben sem szeretnék olyan erősítőt, akármilyen hangfal mellé sem. Igaz, egyik sem csöves volt, de ezt a traumát már feldolgoztam magamban. :smile29:
OK . Akkor megbeszéltük.... :)

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

pali923 írta:
SoundMania írta:
Mert sztem nem így lehetett érteni, hanem hogy a jobb (valószínűleg drágább) alkatrészekkel kevesebb lesz a zaja meg a brummja..... Ami hülyeség.
Biztosan azért, mert nem vagyunk egyformák, de én nem rendelnék olyan erősítőből itthonra, aminek akármekkora alapzaja van, meg még brummja is. Nem hogy 350-ért, hanem 20-ért sem. Legyen neki bármilyen jó hangja, ami lenyomja a milliósokat is.

pali923
V.I.P.
V.I.P.

SoundMania írta:
2021.06.18., pén. 09:01
Szerintem félreértettél.
Nem értettelek félre, nem is neked szántam, amit írtam, csak a te írásod szólt erről a brummról utoljára. (Lusta voltam visszalapozni) :D Csak úgy általában: nem sok erősítőm volt, és nem is hájend csúcsgépek, de brummot eddig egyikből sem hallottam, és a jövőben sem szeretnék olyan erősítőt, akármilyen hangfal mellé sem. Igaz, egyik sem csöves volt, de ezt a traumát már feldolgoztam magamban. :smile29:
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

pali923 írta:
SoundMania írta:
Szerintem félreértettél. Egy erősítőnek nem lesz kisebb a zaja, meg a brummja attól, hogy jobb/drágább alkatrészből van. Attól maximum a hangja lehet jobb. Azt pedig ne feljtsük el , az sem mindegy milyen érzékenységű hangdobozra kötünk erősítőt. egy 100dB hangdobozon más erősséggel hallani meg a zajokat, mint a 80dB-seken. MEg a 70Hz alsó határfrekvenciáson is a brummot, mint ami alul tud 40-et vagy 30-at......

pali923
V.I.P.
V.I.P.

SoundMania írta:

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

szantaudi írta:
2021.06.17., csüt. 20:18
Azért szerintem értitek na. :smile29: Egy szénréteg ellenállás vagy egy sima pvc bevonatos árnyékolatlan kábelezés vagy létra szűrés esetleg lépcsőzetesen csak tán! :D
Egyre inkább nem érteni

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

szantaudi írta:
2021.06.17., csüt. 18:08
Azt jelenti hogy az általam tesztelt készülék a lehető legolcsóbb verzióban készült. Hozzá teszem direkt kíváncsi voltam így mit tud.A rendelésnél kell kiválasztani milyen árfekvésű és minőségű legyen a készülék.(pl.egy ellenállás kinai 7ft,egy dale 1000ft.Kondenzátor akár 10000ft is lehet.) Ennek függvényében javul a hang is.És még a csövekről nem is beszéltünk. Határ a csillagos ég.
A hangja az viszont lehet jobb. Meg nem jobb is.

kotel
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 116

Hozzászólás Szerző: kotel »

Pont én is azért írtam, mert valaki a jó hangot említette a tauceti kapcsán.
Továbbá, hogy van annál is jobb, ami szintén tauceti.

Nem gondoltam, hogy valaki nem érzi a soraim közt az iróniát és emotikonokat kellene raknom a soraim közé.
:D

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Csak azért kezdtem el hozzászólni, mert

“Ha jó hangot akar valaki, akkor taucetit vesz. Ha jobbat, akkor azt tuningoltatja meg. Ha mégjobbat, akkor a tauceti monoblokkokat.”

Ezek egy kicsit nagyon erős állítások. Valahogy ezt talán egy picikét normalizálni kellene…

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”