Kívánom, hogy sok ember kövesse a példámat... :)
De a viccet félretéve, szerintem is a lényeg az, hogy készüljenek jó felvételek, ha HIRES, ha nem HIRES. Nincs két egyforma fül a világon és én készségesen elfogadom azt, ha valaki ezeket a dolgokat fontosnak tartja... De akkor se hagyjuk magunkat átverni... Legalább maga az "ígéret" legyen korrekt. Az MQA-val sem az a bajom, hogy rosszul szól, hanem az, hogy ígér valamit, ami a nevében is benne van, és azt nem teljesíti és ezért még pénzt is kérnek... Valószínűleg van egy csomó tárgyi tévedés a videóban azzal kapcsolatban, hogy az MQA hogyan csinálja a dolgát, hiszen nyilvánvalóan nem lehet róla elérni semmilyen részletes technikai leírást, ezért én is hozott anyagból dolgoztam (lásd google). De ha már csak a felét jól sikerült megértenem és interpretálnom a dolgoknak, akkor is azt gondolom, hogy az MQA nem az aminek láttatja magát... Még egyszer hangsúlyoznám, hogy nincs bajom azzal, ahogy az MQA szól, ahogy le tudok olyan tesztrendszer elé ülni, ahol nem hallom meg a különbséget egy 320kbps MP3 és a FLAC között és egy jó rendszer előtt is vért izzadok, mert ha jó a felvétel, akkor minden forrásról jól fog szólni. Mindez rendszer, gyakorlat és fül kérdése és valljuk be őszintén, hogy ezeken a dolgokon amúgy is csak a Föld lakosságának max. 5%-a vitatkozik, de azok hevesen és sokszor hülyegyerek módjára. Nem szabad ezeken a dolgokon befeszülni és nem szabad hagyni, hogy hülyére vegyenek bennünket... Ennyi az üzenet...
Ps.: Nincs bajom a Meridiannal sem... Nagyon jó HIFI cuccaik vannak és úgy emlékszem, hogy a Roon-ban is benne van a kezük és az egy zseniális termék... Csak hát ugye ők is pénzből élnek...
Aszpirin írta: ↑2021.07.19., hétf. 15:07Azt hiszem, hogy nem is arról van szó, hogy hallható-e valami az ultraszónikus tartományból vagy sem, és ezt a kérdést Balázs ügyesen meg is kerülte a videójában. A kérdés az, hogy a - az ígéretéhez hűen - hogy valóban megszólal-e az ultraszónikus tartomány a lejátszásnál, és nem torzít, vagy - pont azt meglovagolva, hogy önmagában nem hallható - átverés az egész, avagy finomabban fogalmazva "snake oil".Robici írta: ↑2021.07.18., vas. 19:21Amirnak is van videója amiben foglalkozik vele, hogy milyen nem kívánatos dolgokat kapnak a nagyfelbontású letöltés igénylői.
Én anno láttam AES-es tanulmányokat amikben foglalkoznak azzal, hogy mi hallható az ultraszónikus tartományból és azért ott eléggé komolyan áltak a kérdéshez, volt ahol semmit nem hallottak a tesztalanyok, máshol mintha valamit hallottak volna. Szóval a "talán van valami"-n kívül semmilyen általános konklúzióra nem jutottak eddig a tényleg igényes tanulmányok sem. Én a múltkor ezt találtam bár ez nem a hallással hanem a hangszerekkel foglalkozik:
http://www.cco.caltech.edu/~boyk/spectra/spectra.htm
Ha valóban megszólal az ultraszonikus tartományban is az, ami a stúdióban megszólalt a felvétel készítésekor, akkor bízzuk a hallgatókra annak eldöntését, hogy ez jobb, vagy sem (szerintem van "valami", ami jobbá teszi, de ez bőven tartozhat a pszichoakusztika kutatási területéhez is).
A "van-e értelme a HiRes-nek" kérdéskör viszont megközelíthető egy másik, sokkal technikai-öncélúbb oldalról is. Ez pedig az elterjedt olcsó DAC chipek működéséről szól, illetve arról, hogy jó részük belül amúgy is "felkonvertál" nagyobb felbontásra, mielőtt a tényleges digitál-analóg átalakítás megtörténne, és ha eleve eme "munkafelbontás"-sal kínáljuk meg, akkor a "felkonvertálás" megkerülhető, illetve "profibb" algoritmusokkal állítható elő, és ezzel úgymond "minden jobb lesz". Ennek a gondolatmenetnek - lássuk be - van logikai jogosultsága, és itt most megint eltekinthetünk attól, hogy ebből mit hall meg az emberi fül.
Viszont ez magyarázhatja azt a jelenséget, hogy az - amúgy olcsóbbik kategóriába eső - DAC-ok nagyfelbontású jellel megkínálva hallhatóan jobban teljesíthetnek, mint mondjuk CD-felbontással.
Ergo ezen vélekedés szerintem nem a nagy felbontás jobb, hanem ezen a felbontáson a(z olcsóbb árkategóriás) DAC-ok hiányosságai kisebbek, ezért érdemes őket eleve nagy felbontású "digitális zenével" kínálni.
Ha ezzel Te nem találkoztál, akkor vagy szerencsés vagy, vagy olyan jó a DAC-od, ami már ezt az előnyt elrejti. De véleményem szerint a jelenség utolérhető, pont az olcsó DAC-kategóriában. Amir ide, Amir oda.
@Balázs, a videód szerintem hiánypótló, nagyon jól felépített, és azt kívánom, bárcsak mindenki megnézné, aki MQA-képes DAC-ért és MQA-alapú szolgáltatásért/letöltésért kíván mindenképpen nagy adag többletpénzt kiadni (a Meridian marketinggépezete zseniálisan működött, az embereknek most ez kell, függetlenül attól - hogy ahogyan te finoman fogalmaztál - "valami nincs rendben az MQA háza táján").