Jól van, ne kapd fel a vizet, ez csak (szerintem) egy vicces sztorimarconi írta: ↑2021.07.06., kedd 13:02Ebben inkább az az irónikus hogy a dugófordítás a legegyszerűbben MÉRHETŐ változtatás... Ha erre sem jött rá, akkor még mire nem?frenki485 írta: ↑2021.07.05., hétf. 21:17Csak egy anekdóta ehhez kapcsolódóan:
Van egy nyugdíjas matematikus/fizikus egyetemi tanár barátom aki pár évvel ezelőtt nagyon sokat segített nekem eligazodni a hifizés rögös útján. Túl azon, hogy fizikus volt, a fél életét hangfrekvenciás mérésekkel töltötte, jórészt még a csöves készülékek idején.
Zenebarátok, hifisták körében óhatatlan, idővel előjön a kábel kérdés, konkrétan a fázis, vagy polaritás helyesség.
Így volt nálunk is, megkérdeztem tőle-mint fizikustól- mi a véleménye arról, hogy megfordítva dugjuk be a tápkábelt az aljzatba, van-e szerinte különbség?
Konkrétan az alábbi beszélgetés hangzott el:
-Zsolt, mondta ő - "én ezt kipróbáltam, elfüggönyöztem a hifit és a hallgatók elmondták, hogy mit hallanak így , vagy úgy bedugva a készülékeket" ,
- "ne hülyéskedj", mondtam én, " és hallották a különbséget?? " ,
-erre ő: "persze, hogy hallották", majd halkan hozzátette: "még akkor is, amikor csak mondtam, de ténylegesen nem fordítottam meg..."
![]()
Ki mit hall, vagy vél/akar hallani... tudjuk jól, ez egy szubjektív hobbi, nem?
De ahogy Earforce fórumtárs írta: nem mindenki fogékony erre a "kábel-voodoo"-s dologra...