Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

gyongyhalas
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 326

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: gyongyhalas »

Robici írta:
2021.06.19., szomb. 22:22
Na tök jó, hogy már agykutatók is posztolnak az AVX-re. :D
Hogy a HFM-es klasszikust idézzem: "Minden meg van magyarázva de semmi nincs bebizonyítva." :-)
Na ez így igaz....és még sok -sok szakma tudója ,hifi mániás és zene rajongó...
Ezzel nincs is baj, ha magyaráznak és tapasztalatokat osztanak meg...BIZONYÍTANI ???? ....már megint..
Én mertem reagálni egy valamilyen tápkábel cseréjére (tápösvény) PC előtt ,,,,,hallani lehet -e hangban változást?
Saját tapasztalat ......ps audió perfectwave mk2 + bridge,,, gépem a forráskészülék....Megépítetség tekintetében mint egy jobb Audió PC.....ac12 es ,saját kábelét vettem meg , fél évre a készülék beszerzése után ...nagyon is hallottam különbségeket különböző tápkábelekkel. :fekverohog:
Sajnos a drágábbak voltak jók ....vagyis nekem tetszettek jobban... :D
Upc fehér modem megtáplálása switch alkalmazása lineáris tápokkal,,,,mind picit más és lehet jobb rosszab .....
Na ezek is kicsi pici dolgok,,,sok kicsi sokra visz? Vagy mellé visz ? Lehet választani .
Ennyi.
Na most akkor én félrevezetek bárkit, amikor ezt leírom? :smile53:
Szerintem kell egy rendszer megépítettségében egy szintet elérni ,,,legyen az olcsóbb készülékekkel, is amik megfelelően illeszkednek egymáshoz és igen is, érzékenyebbek változtatásokra.....
Addig míg nem ilyen a rendszer.... lehet élvezni ami van ...bizonyítani kinek mit minek...
üdv.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2939
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Robici írta:
2021.06.19., szomb. 22:22
Hogy a HFM-es klasszikust idézzem: "Minden meg van magyarázva de semmi nincs bebizonyítva." :-)
Köszönjük a hasznos és témábavágó hozzászólást! Ettől így már össze is állt a kép, mindenki mindent tud! :D
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1293
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

gyongyhalas
Fórumlakó
Fórumlakó

juliush írta:
2021.06.19., szomb. 14:31
gyongyhalas írta:
2021.06.19., szomb. 12:27
Akkor csak egy kérdés ....a tápösvény sem számít ugye? A te általad levezetet logikai menet okán.... :D :napsut: :smile53:
Amennyiben a tápösvény kialakításának bármilyen fizikai hatása lehet a digitális/analóg átalakítás folyamatára (mondjuk az órajel pontosságát, vagy az átalakító linearitását befolyásoló zaj formájában), illetve az azt követően immár analóg doménben történő feldolgozásra, erősítésre, akkor számíthat. Vagyis az analóg tartományban, illetve az abba történő belépés során, ahol az analóg csatorna korábban már tárgyalt érzékenysége a zajra vonatkozóan lehet jelentősége.
De semmiképp sem a digitálisan kódolt INFORMÁCIÓ jobb-rosszabb továbbítása szempontjából, amelynek egy szakasza csak az audio PC.
Piros....Na itt van a kutya elásva....Én gondolatomban bárminemű áramforrás felől érkező pity puty beleszól a forrás készülék hangjába...mert ugye mégis csak feszültség az az feszült hang ugye... :fekverohog:

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

“Szerinted egy bithelyes átvitelt nagy biztonsággal megvalósító, aszinkron, pufferelt interfészelt DAC esetén pontosan melyik elem fogja az időzítést biztosítani?”

Először azt kellene tisztázni, hogy hol láttál aszinkron interface-elt dacot és mihez képest volt aszinkron.

“És az a jobb PC, amely a tápzajával ennek a működését is hallhatóan befolyásolja? Akár a tápkábel cseréjével?”

Azt azért ne nagyon gondold, hogy zajmentes pc-t fogsz valaha is használni. Ezt a kettővel ez előtti bejegyzésben leírtam, hogy a pc maga egy zajgenerátor. Van egy komoly gondolkodásbéli probléma, ami elég általános. Ez pedig az, hogy mindenki úgy közelíti meg a készülékeket vagy akár még az azokon belüli részegységeket is, mintha ezek különálló egységek lennének és nem lenne a dolgoknak rá és visszahatása, miközben pedig sajnos van.
Ugye azt nagyjából leszögezhetjük, hogy minden áramkör akkor működik jól, ha minél kevesebb zaj éri. A zaj jöhet külső forrásból és képződhet a keszülék áramköreinek működése közben.
Ha innen közelítjük meg a kérdést, akkor egy pc tápjának 3 feladata van: 1./ Biztosítani a működéshez szükséges energiát, 2./ Minél jobban elnyomni a pc-ben keletkező zajt, 3./ Minél jobban megszűrni a betáp oldalról érkező zajt
1./ Az első elég triviális
2./ A második már érdekesebb. Ugyebár akkor fogja a készülékben keletkező zajt minél jobban elnyomni a saját tápegysége, ha annak minél alacsonyabb impedanciás a kimenete minden áramkör felé. Egy passzív, stabilizátorkör nélküli tápnak ezt a tulajdonságát a pufferkondenzátorok, hidegítőkondenzátorok, egyenirányító, táptrafó és bizony a vezetékezés fogja megadni. Igen, a primer oldali is, és ezzel együtt a tapösvény is. Ez az impedancia frekvenciafüggő is természetesen. A PC ugyan többszáz Mhz-en működik, de ezek a működési frekvenciák modulálódnak a továbbítandó jel hallható spektrumával is. Ezért kulcskérdés az alkatrészeknek nemcsak a rádiófrekvenciás tartományban mutatott viselkedésük, hanem a hallható tartományban mutatott jellemzőik is. Ezért hallani meg ugyanúgy egy tápkondenzátort vagy egy ezüstkábelt a pc-ben, mintha egy analóg erősítőbe tennénk. Ha bekerül a tápkörbe egy bonyolult és elvileg nagyon precíz stabilizátorkör, akkor ez a frekvenciafüggő tápkör impedancia sok esetben még tovább bonyolódik. Nem elég, hogy frekvenciafüggő lesz, de ráadásul brutálisan nonlineárisan lehet frekvenciafüggő, és valójábban további extrém torzításokat képes eredményezni a zajelnyomásban. Az ideális táp ugyanis biztosítja az energiát, de az impedanciája nulla ohm. Ha ezen komolyan elgondolkozunk, akkor könnyebben belátható az a jelenség is, hogy miert rosszabb sokszor egy akkumulátoros tápellátás.
3./ Ehhez szintén nem kell sokat hozzáfűzni, de van két dolog, amit megemlítek. Az egyik, hogy ugye az akkumulátor ebben nagyon jó, nem lesz bejövő zaj. Viszont rosszabb a tápegység előző pontban taglalt zajelnyomó képessége, mert az akkumulátor belső ellenállása igazán gyatra egy komoly hálózati táphoz képest. A másik pedig a fojtótekercses, vagy leválasztótrafós betáp oldali szűrők. Ezek megszűrik ugyan a bejövő energiából a zajt, de növelik a táp impedanciáját ezzel együtt, ami szintén az előző pontban taglalt tulajdonság romlásához fog vezetni.

“Ha már időbeli folytonosságról beszélsz, szerinted a DAC kimenő jele mennyire kevésbé folytonos időzítésű és időbeli felbontású, mint az analóg?”

Röviden: nagyon. Számszerűsíteni bocs, de nemtudom.
Próbálj meg lejátszani egy lemezt 10%, aztán 1% sebességen. Aztán próbálj meg lejátszani egy 44.1kHz-es folyamot először 4.41kHz-en, aztán 441Hz-en.

“Ha már a különböző rendszerek időzítésbeli problémáit vetjük össze, szerinted melyikkel lehet nagyobb pontosságot biztosítani, egy a zenével analóg jelet tartalmazó szalag futását, lemez forgatását szabályozva, vagy a DAC nagypontosságú órajelével ütemezett átalakítással?”

Az a baj, hogy eltérő tartományban keletkezik a probléma. Míg a szalagos magnónál vagy a lemeznél tehetetlen tömegek mozognak és másodperc nagyságrendű és eleve analóg a wov vagy flutter mértéke, tehát kerekített, addig a digitális jitter magasabb frekvenciájú és sokkal hektikusabb, ezzel pedig szét is cseszi a jel mikrodinamikáját. Namost persze zavaró lehet a nyávogás is ha kellő mértékű, de ha a hang nagyon szűk szeletekre osztott időbeniségének az arányai változnak, akkor ott információvesztés és torzítás lesz belőle.

Szóval hogy válaszoljak is a kérdésre: az agy számára fontos tartományban az analóg technikával sokkal jobb időzítés érhető el.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

viri
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1671

Hozzászólás Szerző: viri »

juliush írta:
2021.06.19., szomb. 15:17
viri írta:
2021.06.19., szomb. 14:44
Most Juliush miatt majdnem elbizonytalanodtam, hogy gyenge a PC-m, mert jobban szól még egy ANL kábellel is, mint egy sima pc dróttal. Nem beszélve arról, amikor régen WW platinumot tettem bele, meg hasonlókat. Komolyan, akár igaza is lehetne, de ha Wittao beírt, hogy nála is ez a helyzet, akkor mi van? Mivel az ő gépüknél nem nagyon van komolyabb az egész piacon.
Én magamnak azt vonom le, hogy érdekes az elmélet, meg lehet okoskodni innen - onnan, de maradok a gyakorlati tapasztalatnál, és a fülemnek hiszek.
Na azért csak sikerült ráharapnunk a bedobott gumicsontra, ahelyett hogy a kérdező felállt volna abból a fotelből :D
juliush írta: Vagyis ha hangzásbeli különbséget észlelsz, amit vedd észre még csak nem is kérdőjeleztem meg!, az csak az átalakítás és az azt követő erősítés működését befolyásoló fizikai hatások (zajok) MELLÉKES továbbításával keletkezhetett és nem az INFORMÁCIÓ kisebb-nagyobb módosulásával.
Még egyszer:
Nem lesznek jobbak a 0-ák és 1-esek, attól hogy a PC jobb tápkábellel megy. Egy bináris csatorna bármelyik szakaszában, például egy audio PC-ben a bitek bizony csak bitek, bármennyire is szeretnék túlmisztifikálni egyesek (meg nullások)!
Normális működés esetén könnyedén teljesíthető a számítógépes háttértároló tartalmának bithelyes leképzése az átalakító bufferében, ergó a reprodukció vagyis a D/A átalakítás számára MINDEN INFORMÁCIÓ hiánytalanul rendelkezésre áll.
A komolyabb átalakítók saját tápolású, nagypontosságú órajelű időzítéssel dolgoznak.
Mindezeket figyelembe véve egyetlen következtetés vonható le: a hallható különbségnek az információ dekódolása, illetve az analóg tartományban követő feldolgozása során kell keletkeznie. Azt kell vizsgálni, hogy ezek a fizikai hatások hol keletkezhetnek, illetve gyűjthetők be a környezetből és milyen mechanizmusokon keresztül fejtik ki hatásukat.
És el kellene felejteni a szakmaiságot teljesen mellőző magyarázatokat, mint a PC belsejében a tápzaj által befolyásolt időzítés, és azok degradáló hatása a bitekre!
Okfejtésed elsőre is érthető volt, én nem is beszéltem 0 és 1-esekről, főleg nem misztifikáltam (bár ezt lehet nem rám értetted) csupán arra a részre reagáltam, hogy tökmindegy Neked amikor beteszed az isotech tápkábelt, semmi különbséget nem hallasz, azért mert olyan jó a géped. Arra akartam célozni, hogy annak akár más oka is lehet, de részemről peace :napsut:
Audio PC(PPV3)- Core Audio Karuna USB/spdif - Audio Note DAC3 - Audio Note Soro SE - JBL 250Ti Classic Edition -Rythmik Audio F15 subok- sub ic-k: AQ Husky - Audience Conductor hf kábel+ic-k, tápok: Kondo Avocado, Kondo Persimmon, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4300

Hozzászólás Szerző: juliush »

viri írta:
2021.06.19., szomb. 14:44
Most Juliush miatt majdnem elbizonytalanodtam, hogy gyenge a PC-m, mert jobban szól még egy ANL kábellel is, mint egy sima pc dróttal. Nem beszélve arról, amikor régen WW platinumot tettem bele, meg hasonlókat. Komolyan, akár igaza is lehetne, de ha Wittao beírt, hogy nála is ez a helyzet, akkor mi van? Mivel az ő gépüknél nem nagyon van komolyabb az egész piacon.
Én magamnak azt vonom le, hogy érdekes az elmélet, meg lehet okoskodni innen - onnan, de maradok a gyakorlati tapasztalatnál, és a fülemnek hiszek.
Na azért csak sikerült ráharapnunk a bedobott gumicsontra, ahelyett hogy a kérdező felállt volna abból a fotelből :D
juliush írta: Vagyis ha hangzásbeli különbséget észlelsz, amit vedd észre még csak nem is kérdőjeleztem meg!, az csak az átalakítás és az azt követő erősítés működését befolyásoló fizikai hatások (zajok) MELLÉKES továbbításával keletkezhetett és nem az INFORMÁCIÓ kisebb-nagyobb módosulásával.
Még egyszer:
Nem lesznek jobbak a 0-ák és 1-esek, attól hogy a PC jobb tápkábellel megy. Egy bináris csatorna bármelyik szakaszában, például egy audio PC-ben a bitek bizony csak bitek, bármennyire is szeretnék túlmisztifikálni egyesek (meg nullások)!
Normális működés esetén könnyedén teljesíthető a számítógépes háttértároló tartalmának bithelyes leképzése az átalakító bufferében, ergó a reprodukció vagyis a D/A átalakítás számára MINDEN INFORMÁCIÓ hiánytalanul rendelkezésre áll.
A komolyabb átalakítók saját tápolású, nagypontosságú órajelű időzítéssel dolgoznak.
Mindezeket figyelembe véve egyetlen következtetés vonható le: a hallható különbségnek az információ dekódolása, illetve az analóg tartományban követő feldolgozása során kell keletkeznie. Azt kell vizsgálni, hogy ezek a fizikai hatások hol keletkezhetnek, illetve gyűjthetők be a környezetből és milyen mechanizmusokon keresztül fejtik ki hatásukat.
És el kellene felejteni a szakmaiságot teljesen mellőző magyarázatokat, mint a PC belsejében a tápzaj által befolyásolt időzítés, és azok degradáló hatása a bitekre!
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

juliush
V.I.P.
V.I.P.

sutemenyx írta:
2021.06.19., szomb. 14:04
Viszont sajnos a hangnál bejátszik az időbeniség kritériuma is. Akárhogyan is kapálózunk, annyira folytonos időbeniségű -és valójában felbontású- digitális rendszert soha nem fogunk tudni csinálni, mint egy analóg rendszer. Márpedig a digitális rendszerben az időbeniség bármilyen hibája ordenáré torzulást okoz. És erre van elképesztően nagymértékben hatással bármilyen zaj. A zajra pedig óriási hatással van minden, ami a tápegységből jön.

Szoval ne kezdjük már el ezt az “ugyis csak 0-k meg 1-ek vannak” vitát, ugyanis ez az egész oda vezet.
Szerinted egy bithelyes átvitelt nagy biztonsággal megvalósító, aszinkron, pufferelt interfészelt DAC esetén pontosan melyik elem fogja az időzítést biztosítani? gondolkodik.gif
És az a jobb PC, amely a tápzajával ennek a működését is hallhatóan befolyásolja? Akár a tápkábel cseréjével?
Ha már időbeli folytonosságról beszélsz, szerinted a DAC kimenő jele mennyire kevésbé folytonos időzítésű és időbeli felbontású, mint az analóg? gondolkodik.gif
Ha már a különböző rendszerek időzítésbeli problémáit vetjük össze, szerinted melyikkel lehet nagyobb pontosságot biztosítani, egy a zenével analóg jelet tartalmazó szalag futását, lemez forgatását szabályozva, vagy a DAC nagypontosságú órajelével ütemezett átalakítással? gondolkodik.gif
Kép
Gyula 

viri
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1671

Hozzászólás Szerző: viri »

Audio PC(PPV3)- Core Audio Karuna USB/spdif - Audio Note DAC3 - Audio Note Soro SE - JBL 250Ti Classic Edition -Rythmik Audio F15 subok- sub ic-k: AQ Husky - Audience Conductor hf kábel+ic-k, tápok: Kondo Avocado, Kondo Persimmon, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature

juliush
V.I.P.
V.I.P.

gyongyhalas írta:
2021.06.19., szomb. 12:27
Akkor csak egy kérdés ....a tápösvény sem számít ugye? A te általad levezetet logikai menet okán.... :D :napsut: :smile53:
Amennyiben a tápösvény kialakításának bármilyen fizikai hatása lehet a digitális/analóg átalakítás folyamatára (mondjuk az órajel pontosságát, vagy az átalakító linearitását befolyásoló zaj formájában), illetve az azt követően immár analóg doménben történő feldolgozásra, erősítésre, akkor számíthat. Vagyis az analóg tartományban, illetve az abba történő belépés során, ahol az analóg csatorna korábban már tárgyalt érzékenysége a zajra vonatkozóan lehet jelentősége.
De semmiképp sem a digitálisan kódolt INFORMÁCIÓ jobb-rosszabb továbbítása szempontjából, amelynek egy szakasza csak az audio PC.
Gyula 

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

juliush írta:
2021.06.19., szomb. 13:45
sutemenyx írta:
2021.06.19., szomb. 12:19
Nos a fizikai és matematikai ismereteid valószínűleg hiányosak, ahogy az enyémek is. De annyit azért mindenképpen tudok neked mondani, hogy -bizonyára elkerülte a figyelmedet, de- a digitális áramkörök nem mások, mintrettenetesen túlvezérelt analóg áramkörök. ...
Okleveles híradástechnikai villamosmérnökként van némi fogalmam az információ közlése és feldolgozása témakörről.
Amit írsz, nagy okosságnak tűnik, de valójában csak üres okoskodás. A digitális távközlést és jelfeldolgozást illetve annak számítástechnikai hátterét pont azért és úgy dolgozták ki, hogy az "analóg" távközlés bizonyos problémáit "némi" sávszélesség- és zajbéli kompromisszum árán orvosolhassák, egy nagyon robusztus rendszerben.
A legfőbb probléma az analóg távközléssel, hogy a továbbított jel az időben folyamatosan változó információt azzal analóg módon reprezentálja tetszőleges finomsággal vizsgálva, így az elkerülhetetlen zaj óhatatlanul az információ módosulásához, degradációjához vezet.
A digitális, vagyis diszkréten mintavételezett, kvantált csatorna azonban már hatékonyan kódolható, így az eredetileg belekódolt információ nagy mértékben érzéketlenné tehető a külső behatásokra. Ha úgy tetszik, mindaddig míg az ADÓ (esetünkben a tárolt fájl) minden egyes bitjét sikerül leképeznünk a VEVŐ (átalakító bemeneti tárolója) oldalán az D/A átalakítás számára MINDEN INFORMÁCIÓ rendelkezésre áll, ami az A/D során rögzítésre került.
Az egyszerűen tény, hogy ez a belekódolt információ nagy biztonsággal eljuttatható a tárolóból a digitális analóg átalakítást táplaló átmeneti tárolóig, még viszonylag pocsék tápolású PC közvetítésével is. Egyszerűen ennyire robusztus a rendszer még az implementációja során alkalmazott "rettenetesen túlvezérelt analóg áramkörök" ellenére is, bárki mást állít, jobb esetben önmagát, rosszabb esetben másokat csap be. Ha nem így lenne, elég érdekes világban élnénk most...
Megismétlem, az átalakító pontosan ugyanazt az INFORMÁCIÓT fogja kapni. Vagyis ha hangzásbeli különbséget észlelsz, amit vedd észre még csak nem is kérdőjeleztem meg!, az csak az átalakítás és az azt követő erősítés működését befolyásoló fizikai hatások (zajik) MELLÉKES továbbításával keletkezhetett és nem az INFORMÁCIÓ kisebb-nagyobb módosulásával. Vagyis minél jobban hallod (vagy legalábbis hallani véled) a tápkábelek zajspektrumra gyakorolt hatását, akkor az azért van, mert a PC és az interfész hatékonyabban közvetíti azt IS a az egyébként még mindig kódolt állapotában, nagy biztonsággal sértetlenül továbbított és a hangzó anyag pontos reprodukciója szempontjából egyedül lényeges információ MELLETT!
És ez az én könyveimben épp a rosszabb PC ismérve lenne.
Persze. Az adat tartalma tökéletesen reprodukálható, mert az bizonyos elég tág hibahatárokon belül kerül értelmezésre. Maskulonben nehezen mukodne az internet.
Egy viszonylag kevés ideje programozással foglalkozom egy elég széles területen, ott is vicces lenne, ha ugyanaz a kod 1x így, 1x meg úgy futna le. Bár tudok erre is példát mondani. Tört számok kerekítésénel tudnak lenni vicces dolgok. Viszont sajnos a hangnál bejátszik az időbeniség kritériuma is. Akárhogyan is kapálózunk, annyira folytonos időbeniségű -és valójában felbontású- digitális rendszert soha nem fogunk tudni csinálni, mint egy analóg rendszer. Márpedig a digitális rendszerben az időbeniség bármilyen hibája ordenáré torzulást okoz. És erre van elképesztően nagymértékben hatással bármilyen zaj. A zajra pedig óriási hatással van minden, ami a tápegységből jön.

Szoval ne kezdjük már el ezt az “ugyis csak 0-k meg 1-ek vannak” vitát, ugyanis ez az egész oda vezet.

juliush
V.I.P.
V.I.P.

sutemenyx írta:
2021.06.19., szomb. 12:19
Nos a fizikai és matematikai ismereteid valószínűleg hiányosak, ahogy az enyémek is. De annyit azért mindenképpen tudok neked mondani, hogy -bizonyára elkerülte a figyelmedet, de- a digitális áramkörök nem mások, mintrettenetesen túlvezérelt analóg áramkörök. ...
Okleveles híradástechnikai villamosmérnökként van némi fogalmam az információ közlése és feldolgozása témakörről.
Amit írsz, nagy okosságnak tűnik, de valójában csak üres okoskodás. A digitális távközlést és jelfeldolgozást illetve annak számítástechnikai hátterét pont azért és úgy dolgozták ki, hogy az "analóg" távközlés bizonyos problémáit "némi" sávszélesség- és zajbéli kompromisszum árán orvosolhassák, egy nagyon robusztus rendszerben.
A legfőbb probléma az analóg távközléssel, hogy a továbbított jel az időben folyamatosan változó információt azzal analóg módon reprezentálja tetszőleges finomsággal vizsgálva, így az elkerülhetetlen zaj óhatatlanul az információ módosulásához, degradációjához vezet.
A digitális, vagyis diszkréten mintavételezett, kvantált csatorna azonban már hatékonyan kódolható, így az eredetileg belekódolt információ nagy mértékben érzéketlenné tehető a külső behatásokra. Ha úgy tetszik, mindaddig míg az ADÓ (esetünkben a tárolt fájl) minden egyes bitjét sikerül leképeznünk a VEVŐ (átalakító bemeneti tárolója) oldalán az D/A átalakítás számára MINDEN INFORMÁCIÓ rendelkezésre áll, ami az A/D során rögzítésre került.
Az egyszerűen tény, hogy ez a belekódolt információ nagy biztonsággal eljuttatható a tárolóból a digitális analóg átalakítást táplaló átmeneti tárolóig, még viszonylag pocsék tápolású PC közvetítésével is. Egyszerűen ennyire robusztus a rendszer még az implementációja során alkalmazott "rettenetesen túlvezérelt analóg áramkörök" ellenére is, bárki mást állít, jobb esetben önmagát, rosszabb esetben másokat csap be. Ha nem így lenne, elég érdekes világban élnénk most...
Megismétlem, az átalakító pontosan ugyanazt az INFORMÁCIÓT fogja kapni. Vagyis ha hangzásbeli különbséget észlelsz, amit vedd észre még csak nem is kérdőjeleztem meg!, az csak az átalakítás és az azt követő erősítés működését befolyásoló fizikai hatások (zajik) MELLÉKES továbbításával keletkezhetett és nem az INFORMÁCIÓ kisebb-nagyobb módosulásával. Vagyis minél jobban hallod (vagy legalábbis hallani véled) a tápkábelek zajspektrumra gyakorolt hatását, akkor az azért van, mert a PC és az interfész hatékonyabban közvetíti azt IS a az egyébként még mindig kódolt állapotában, nagy biztonsággal sértetlenül továbbított és a hangzó anyag pontos reprodukciója szempontjából egyedül lényeges információ MELLETT!
És ez az én könyveimben épp a rosszabb PC ismérve lenne.
Gyula 

gyongyhalas
Fórumlakó
Fórumlakó

juliush írta:
2021.06.19., szomb. 11:52
sutemenyx írta:
2021.06.19., szomb. 08:08
Onnantól hogy jó a pc, jelentősen hallható az azelőtt lévő tápkábel is, ahogy minden más előtt is.
Kifejthetnéd kicsit bővebben, hogy egy PC, aminek egyetlen feladata (a belső hangkártya használatát kizárva természetesen), a tárolón elhelyezkedő, korábban már mintavételezett, kvantálással számszerűsített és erősen kódolt információ összegyűjtése, esetleges matematikai transzformációja és szabványos digitális jelutakon történő továbbítása, miért is lesz akkor jó, ha a tápkábelére érzékeny!
Mivel a kódolt és transzformált információra ebben a szakaszban ez a tápellátásból származó zaj egyszerűen nem hathat (ez fizikai és matematikai tény), az egyetlen lehetséges hallható effektus a tápzaj továbbjutása a fizikailag analóg (USB, SPDIF, AES/EBU, Firewire, stb.) csatornán keresztül digitálisan kódolva továbbított információ mellett a későbbi átalakitó és erősítő fokozatok működését hallhatóan is befolyásolva.
Vagyis épp minél gyengébb a PC, a tápegység és különösen a digitális interfész kivitelezése, annál jobban hallhatónak kell lennie a tápkábel cserének! A lineárisan tápolt PC-m a külön lineárisan tápolt USB-kártyájával nagy ívben tesz arra, hogy a sima fekete kábellel megy, vagy épp a több tízezer forintos Isotekkel.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

juliush írta:
2021.06.19., szomb. 11:52
sutemenyx írta:
Onnantól hogy jó a pc, jelentősen hallható az azelőtt lévő tápkábel is, ahogy minden más előtt is.
Kifejthetnéd kicsit bővebben, hogy egy PC, aminek egyetlen feladata (a belső hangkártya használatát kizárva természetesen), a tárolón elhelyezkedő, korábban már mintavételezett, kvantálással számszerűsített és erősen kódolt információ összegyűjtése, esetleges matematikai transzformációja és szabványos digitális jelutakon történő továbbítása, miért is lesz akkor jó, ha a tápkábelére érzékeny!
Mivel a kódolt és transzformált információra ebben a szakaszban ez a tápellátásból származó zaj egyszerűen nem hathat (ez fizikai és matematikai tény), az egyetlen lehetséges hallható effektus a tápzaj továbbjutása a fizikailag analóg (USB, SPDIF, AES/EBU, Firewire, stb.) csatornán keresztül digitálisan kódolva továbbított információ mellett a későbbi átalakitó és erősítő fokozatok működését hallhatóan is befolyásolva.
Vagyis épp minél gyengébb a PC, a tápegység és különösen a digitális interfész kivitelezése, annál jobban hallhatónak kell lennie a tápkábel cserének! A lineárisan tápolt PC-m a külön lineárisan tápolt USB-kártyájával nagy ívben tesz arra, hogy a sima fekete kábellel megy, vagy épp a több tízezer forintos Isotekkel.
Nos a fizikai és matematikai ismereteid valószínűleg hiányosak, ahogy az enyémek is. De annyit azért mindenképpen tudok neked mondani, hogy -bizonyára elkerülte a figyelmedet, de- a digitális áramkörök nem mások, mint rettenetesen túlvezérelt analóg áramkörök. Tudniilik hogy nem relékből és bimetál kapcsolókból áll, hanem félvezetőkből, amiknek nem csak on/off állapota létezik, hanem van köztes karakterisztikája is. Igaz, hogy a rettenetes túlvezérléssel próbáljuk őket 0 és 1 állapotba kényszeríteni, dehát ugye kutyából nem lesz szalonna. Ez az egyik problémakör.
A másik problémakör, hogy egyszer már leírtam, hogy egy erősítőben egy pufferkondenzátornak 3 szerepe is van, amiből mi csak 2-t szeretnénk. Ugyanez igaz itt is, a 3. szerep, hogy egyben kimeneti csatolókondenzátor is a tápszűrő, az itt is játszik. Namost képzeld el, amikor 6millió túlvezérelt, de analóg kimeneti fokozat lóg ugyanazon a pufferkondenzátoron, akkor mi történik..ezen az egy szerencsétlen pufferkondenzátoron folyatja mindegyik az áramát.
Remélem könnyen belátható ezek után, hogy miért fontos a pc tápellátása. Onnantól pedig nem nehéz továbbgondolni azt sem, hogy ha analóg eszköznél is jelentős a tápkábel hatása, akkor itt is fontos lesz.

Amikor nem hallani egy kábel hatását az nem azért van, mert annyira fantasztikus az eszköz, hanem azért mert olyan mértékben rátelepszik a saját karaktere a kimenő jelre, hogy a bemenő minőség semmit sem számít.

Mondjuk mint a Chicken McNuggets… mindegy hogy abba szabadtartású tanyasi csirke húsát vagy pedig a nagyüzemi nyesedéket teszik bele.. a hozzáadott vegyszer miatt mindig nagyjabol ugyanolyan íze lesz.

juliush
V.I.P.
V.I.P.

sutemenyx írta:
Gyula 

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

cables írta:
2021.06.19., szomb. 06:21
Zewaa írta:
2021.06.14., hétf. 14:24
Valakinek van azzal tapasztalata,hogy lecserélte a pc tápja gyári fekete tápkábelét egy hifi tápkábelre, és jobb lett bármi is? Gondolok itt zaj és torzítás mértéke javulása usb kimenetekre ezáltal, vagy hasonló . Vagy ha a külső asztali dac zajszűrése,és megépítettsége,kivitelezése kiváló, akkor mindegy milyen zaj jön esetleg a forrás felől ?
Szerintem ez egy jó kérdés és érdemes megvitatni. A második mondatra reagálnék először. A DAC és minden más cucc a rendszerünkben a zajt a táplálás felől kapja. Ez jól észlelhető abból a tényből, hogy még a DC tápkábelek (nem csak a a DC tápok) cseréje igen jól hallható eredményt hozhat. Cseréltünk DC tápkábelt HEED készülék és a tápegysége között és jól hallhatőan javult a hang.

Az első kérdésre nekem az a válaszom, hogy a PC tápok általában jók abból a szempontból, hogy nem sok zavart adnak ki a hálózat felé. Én úgy találtam, hogy a PC kevésbé érzékeny a hálózati kábelre, mint bármelyik más audio készülék.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2395

Hozzászólás Szerző: cables »

Zewaa írta:
Valakinek van azzal tapasztalata,hogy lecserélte a pc tápja gyári fekete tápkábelét egy hifi tápkábelre, és jobb lett bármi is? Gondolok itt zaj és torzítás mértéke javulása usb kimenetekre ezáltal, vagy hasonló . Vagy ha a külső asztali dac zajszűrése,és megépítettsége,kivitelezése kiváló, akkor mindegy milyen zaj jön esetleg a forrás felől ?
Szerintem ez egy jó kérdés és érdemes megvitatni. A második mondatra reagálnék először. A DAC és minden más cucc a rendszerünkben a zajt a táplálás felől kapja. Ez jól észlelhető abból a tényből, hogy még a DC tápkábelek (nem csak a a DC tápok) cseréje igen jól hallható eredményt hozhat. Cseréltünk DC tápkábelt HEED készülék és a tápegysége között és jól hallhatőan javult a hang.

Az első kérdésre nekem az a válaszom, hogy a PC tápok általában jók abból a szempontból, hogy nem sok zavart adnak ki a hálózat felé. Én úgy találtam, hogy a PC kevésbé érzékeny a hálózati kábelre, mint bármelyik más audio készülék.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Mivan elfogyott az internet?

Különben nem csak ez az egyetlen kiprobalasi mod. Csinalhatod azt is, ha nem akarsz vergődni a szereléssel, hogy elhozol letét ellenében a Kácsából Neotech vagy AudioQuest tapkabeleket, csak ne a leggagyibbakat. De szerintem a Fülelek mester is fog adni így próbára madzagot, vagy a cables Rudi bácsi is kapható próbálkozásra. Vagy akár mind egyszerre. Még választhatsz is.

Egy biztos…egy tapkabel jósága, vagy annak a hatása maximálisan múlni fog a rendszered szinvonalán. Ha nem hallasz semmit, akkor megnyugodhatsz, hogy hulyeseg az egesz, semmi ertelme ezzel szorakozni. Vagy felmerülhet, hogy olyan massziv sajathangja van a rendszerednek, hogy abban a tapkabelbol mar semmi sem hallatszik.
Es ebbol az is következik, hogy lattatlanba’ senki sem fogja neked megmondani, hogy lehet-e jobb hangu a rendszered egy jobb tapkabeltol.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Zewaa írta:
2021.06.14., hétf. 14:52
earforce írta:
2021.06.14., hétf. 14:47
Zewaa írta:
Kezdődik :)

Szerintem bele se menj ebbe a témába...nagyjából 1000x lerágott csont.
Értem, de attól,engem még érdekel ki mit tapasztalt.
Veszel 5m (5x100Ft) 2.5-es tömör rez kabelt az obiban vagy villanyszerelesi boltban, veszel hozza egy legrand fali és egy legrand készülékdugót további 1500Ft-ért, az 5m madzagot felszeleteled 3 egyenlő részre, becsavarozod a dugókba és bedugod. Ha hallasz valamit, ugyanannyit biztosan fogsz hallani mas tapkabelekkel is. Ez főleg a készülékeiden múlik. 2000forintbol ki tudod deriteni, hogy erdekel-e a tema. De ne sodort madzagot vegyel, mert kb ugyanaz van egy pc tabkabelben is. Ha erdekel a tema, mert hallasz valamit, akkor valoban egyaltalan nem nehez eljutni a 2ezer forinttol az 1millios tapkabelig.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5347

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Zewaa írta:
2021.06.14., hétf. 14:52
earforce írta:
2021.06.14., hétf. 14:47
Zewaa írta:
Kezdődik :)

Szerintem bele se menj ebbe a témába...nagyjából 1000x lerágott csont.
Értem, de attól,engem még érdekel ki mit tapasztalt.
Sajnos nem hiszem el, hogy valóban érdekel mások tapasztalata.
Nem értesz a témához, célszerűbb lenne olvasni, aztán kipróbálni, aztán a tapasztalataidat megosztani, és csak azután kérdezni, lehetőleg értelmesen.
A kérdésed második és harmadik mondatából süt digitális átvitel témában a totális hozzá nem értésed.
További trollkodástól kíméld meg légy szíves az avx közönségét.

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1817

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

Mindig felmerülnek itt meg az "ezotéria" témában a "kokósok", de nem sokan hallottak velük összerakott rendszereket. Nekem volt szerencsém hozzájuk, és saját erősítőmben is járt (jó régen) egy: meglepődnének sokan, nem is kicsit, hogy mire képesek. Miközben a marketing persze mindent visz.
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6522

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Elég egy jól elhelyezett kérdés (ha gonosz lennék, trollkodásnak nevezném) ahhoz, hogy fellángoljon a Kábelezzünk topik. Csak be kell kapni a csalit :D
Mi következik? Egy hasonlóan "ártatlan" kérdés a voodoo-topikban? :D
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3010

Hozzászólás Szerző: earforce »

És akkor tessék a legjobb tápkábel promovideo evör!
Ennél precízebb összefoglaló nem létezik.
:D :rolleyes: :napsut:

youtu.be/03I3Q2KHDDQ
SYNOLOGY|ZIDOO Z30PRO|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 1.6|REL S3 SHO|CHORD MOJO|DAN CLARK NOIRE X

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1760

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Szerencsejáték és kábelezés :D ... "ha kicsi a tét, a kedvem sötét" ;)
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4184

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

robi20064 írta:
2021.06.15., kedd 00:05
Ugy erted hogy a rezgescsillapito ala pl egy tippmixet? :D
Hülye :fekverohog:
Csak a Marantz! :-D

Válasz küldése