revox írta: ↑2021.06.08., kedd 22:34
Ez nagyjából OK, de a kerékpàr pont az a sport,vagy fog összeszorít és mégy,vagy felesleges versenyezni. Ha a mezőny elmegy, akkor felesleges volt benevezni,utazni. Aki versenyszinten űzi, az érzi,milyen napja van. Edzésen a tempót akkor is tartja,csak nem vallal elől vezetést, csak letollja az edzést. Aki ezt nem tudja magának szabályozni, még nem versenyző. És ezt lehet érezni mindennemű műszer nélkül. Persze,ha főd rottyon van, akkor nem megy ki. A regeneráció szinte fontosabb,mint a terhelés.
A gyerekek mérésének is főleg utólagos szerepe van. Nem edzenek pulzus,vagy wattalapon országúton,de az aktuális forma és fáradtsági állapotukról jó képat adnak a műszeresen begyűjtött adatok és a rendszeres teljesïtménydiagnosztika. De ezek a versenyzők, aki ezt akarja csinálni, annak keményen szenvednie kell. Valószínűleg, épp e miatt,hogy máshoz kell igazítaniuk a tempójukat(és lehet még így is, megjön egyben a mezőny, azonos idővel,de a 79. leszel), vélhetően a legmocskosabb sport az országúti mezőnyverseny. Nem úgy néz ki, de az. Nem véletlen, hogy itt a legelterjedtebb a táplálékkiegészïtés. Megéri e? Amíg különösebb gond nélkül gurul, addig élvezed. Amikor a dobogón álsz, az tetszik,de valójában úgy érzed, ez járt neked, így a siker okozta élmény hamar elhalványul. Lassabban,ha elbaxod, főleg,ha nem erőből,hanem benézel valamit. De ésszel kell. Nem szabd túlsózni a levest. Ha jól gurul, menni kell, ha nem, akkor még lehetünk lelkes hobbisták,ahogy a bringások 99%-a az.
Hidd el, Revi, ez minden sportban így megy. Természetesen mindenkinek saját döntése minden. Sajnos a csillogás után mindenki megbánja, de a csillogás keveseknek adatik meg, viszont sajnos a többi is megbánja.
Mindenki érzi, persze, épp ezt írtam. Képes vagy-e ezeket az érzéseket legyőzni? Ha versenyző vagy, akkor biztosan igen. Sőt, azt hiszed, mint mi is, hogy ha te túl tudsz lépni ezeken a jelzéseken, akkor vagy aztán az igazi hardcore versenyző, ráadásul minél tovább vagy erre képes, hát a határaidat tologatod. Közben az van, hogy visszavenni olyankor sokkal keményebb. Bezombulni és tolni nem kell sok ész. Amiről én írtam, az szigorúan véve tiszta matek. A testedből a maximumot akkor tudod kihozni, ha az aktuális állapotához igazítod az edzést. Ez olyan, mint amikor a motorvezérlő szoftverét az adott motorhoz igazítod, csak a test folyamatosan változó állapotban van, ezért minden alkalommal picit módosítani kell a szoftveren, pláne a gyerekek és a hölgyek a menstruációs ciklusuk szerint nagyot változnak. De mindenki valamilyen szinten.
A másik amit sugallni próbáltam, ezek szerint rosszul, hogy állhat melletted bármilyen edző, ő nem érzi amit Te. Erre lehetnek jók a mérések, hogy Ő is lássa, már ha érdekli. Félelmetes módszerek vannak ma már a teljesítmény maximalizálására. A gyerekek izomrost összetételének mérésétől kezdve az enzimháztartás feltérképezése, emésztés optimalizálás, laktát küszöbök, minden. Bevallom, én nem tudom eldönteni, ezek mennyire jók. Pl a gyerek, aki imádja a terepfutást, végig bajnok, aztán amikor elkezd életkornál fogva komolyabb izomtömeg felkúszni, akkor szépen lecsúszik a létrán a semmibe, mert az izomrost összetétele nem ideális hozzá. Ennek a családdal való közlése után évekig tartó pszicológusi kezeléssel nagyságrendileg összeállt a gyerek.
A gyermek versenysport, az egy borzalmas ingoványos terület, húúúú, erről órákig lehetne beszélni. Sajnos a Te írásodban is jön az eredményekre hivatkozás. Én ezt nagyon ellenzem, bocsánat. Gyerekekből nagyon könnyű roncsot csinálni és gyártják is folyamatosan mindenhol, csak az nincs az újságban meg a címlapokon meg az egyesület kezdőlapján. Az én virágszál kislányomat is tönkrevágták atlétikán, hogy a ménkü vágna beléjük, mindbe.
De nem akarok siránkozni, hisz a sport magában egy fantasztikus dolog, mindenkit buzdítok magam is. Mindenki, életkortól, edzettségtől függőetlenül melegítsen be, de nagyon. Sokan azt gondolják, hogy dehát abba elfárad az ember, amit mis is csináltunk, valójában méréseink szerint 10-15% plusz volt a teljesítményben és rengeteg sérülést megelőzött. Nagyon-nagyon be kell melegíteni. Kerékpárnál sem csak felvezető tekeréssel. Edzés végén nagyon komolyan kell venni a levezetést és a nyújtást, minden ezen való spórolás visszaüt, kivétel nélkül. Élni és mozogni szeretnénk a versenyzés után is, ezt sose felejtsük el.
Mindezt csak Pärt kedvéért, de emiatt ne utáljátok ki szegényt. :)