Research írta: ↑2021.04.03., szomb. 23:51
gianni321 írta: ↑2021.04.03., szomb. 23:33
Research írta: ↑2021.04.03., szomb. 23:14
Hmmm..?, ja, hogy pont te kérdezed?(így!)
És neked az elmúlt évtized millió nyivlánosan kiteregetett ilyen-olyan-amolyan-emilyen stb stb...millió elképzelésed/elvárásod/varjálásod, állandó elégedetlenségednek mi volt mindig az alapja?? Köszi a segítő hozzáállást, rendes vagy.
Igen, pont én.
Szeretek hifizni, ez baj.....? Meg zenét is hallgatni. Van amikor az egyiket, van amikor a másikat. Épp ezért ez az egész hobbi keresgéléssel jár. Sokkal. És borzasztó sok útvesztővel, szívással, mire az ember kiismer egy-egy készüléket, hangfalat, aztán a közben szerzett tapasztalatokkal talán kiismeri magát, már ami a hifis énjét illeti. Aztán a sok tapasztalás után egyre zavarosabb lesz minden.
Amit kérdeztem, nem cikizésképp kérdeztem, beszólni meg pláne nem akartam, csak nem értettem, hogy érted. Szóval ha kisértődtél, tényleg kíváncsi vagyok egy normális válaszra. De ha nem válaszolsz, az se gond.
Én is nagyon szeretem a zenét és a készülékek birtoklását babusgatását 30éve, épp azért esett nagyon rosszúl egy eddig nekem nagyon szimpatikus “hobbitárstól”, ez a magasról kezelt, cinikus beírás.
Testes: levegőben is érezhető “súlya” legyen minden hangszernek
Izgalmas színpad: benne érezzem magam a zenébe “mélyen”
..amiket egyébként elégedetten érzek is a 170ezer forintos Elac-al, csak gondoltam ha a többi cuccot lecseréltem nemrég, akkor hozzágigazítom a hangfalat is, mert valamivel többet érzek az erősítőben. De nem lényeg, megveszem az evoke 50-et, csak véleményre lettem volna kíváncsi.
"benne érezzem magam a zenébe “mélyen”" - Tehát úgy érted, hogy a zenei történéseket nem szofisztikált nyugalommal esetleg némi közönnyel veszed tudomásul, hanem hat rád, izgalomba hoz, visz magával? Hidd el tényleg nem értettem.
De ez az izgalmas színpad dolog meg nem inkább erősítő kérdése? Mert hiába kiváló az adott árkategóriában az adott hangsugárzó, ha nem képes a hozzá társított erősítő kihajtani belőle
azt a hangot. Vagy azért mert nincs szinergia, vagy azért mert az adott készüléknek egész egyszerűn ez nem sajátja, nem arról szól, nem úgy tervezték, vagy épp huszadrangú volt, hogy ezt tudja. Persze egy mini monitorral ez nehezebben jön meg, de hallottam már abból is olyat, ami tudta. A kedvenc példám az izgalmas színpad dologra egy barátom rendszere: Arcam Fmj cd 23T, Rega Brio, Contour S1.4, és Wireworld kábelek egy 21 nm alapterületű szobában. Elképesztő. Sose gondoltam volna, hogy a kis Brio egyáltalán bármennyire is képes értékelhető hangot kihajtani az 1.4-ből és mégis, tátott szájjal ültem előtte. Ott ott volt minden előttem, és az egész sokkal inkább zene volt mint hifis mutatvány. Sőt ez a hifis mutatváy eszembe se jutott, csak azért írtam, hogy egyértelművé tegyem, mire gondolok. Vagy egy másik saját példa, Heed PRE-PX-PAS C4. Ott meg méginkább tátottam a számat és mai napig a fülemben van a hangja, de az a C4.... hát azt hagyjuk is....
"Testes: levegőben is érezhető “súlya” legyen minden hangszernek"
Ez alatt meg azt érted, hogy tapintható, szinte körberajzolható módon 3D-s testet öltve teszi eléd a hangsugárzó
a hangszereket és az azok meg a zenészek által létrehozott zenei történéseket? Eléggé megküzdöttem ezzel a megfogalmazással, nem tudom sikerül-e átadnom a lényeget. Jól értem, hogy valami ilyesmit keresel? Mert ezt én is keresem a JMLAB Mezzo Utopia ARC LS26 Krell KSA100 óta...
Ha ezt keresed - én is valami ilyesmire vadászom - nincs könnyű dolgod. Ahogy eddig tapasztaltam, hifis barátokkal értekeztünk, akkor nagyon sokösszetevős a dolog. Szerintem kell hozzá egy olyan hangsugárzó, aminek jól érzékelhető módon szélesebb a front lapja, mint a hangszórók átmérője, mert a széles front lap növeli a sugárzó felületet és ez ad egy nagyon jó testet a hangnak. Az se árt, ha legalább 20 centi a mélysugárzó átmérője, de ez a Dyno-nál talán csak a Contour 60i-tól jön meg, ott 24cm. Azt is tapasztaltuk, hogy a hifiben a matek nem mindig "úgy" adja ki, ahogy azt kéne. Tehát tapasztalataim szerint 2db 20-as woofer nem tud annyi levegőt mozgatni, mint egy darab 27 vagy épp 30 centis. Ezt mondjuk sose fog megérteni miért van így, de így tapasztaltam. Sokat kínlódtam azzal, hogy mitől lesz olyan teste a hangnak, vagy épp mit kell feláldozni érte és ez általában csak akkor jött meg, ha megfelelő nagyságú volt az adott hangsugárzó membrán és sugárzó, tehát doboz felülete. Ja, meg persze az elektronika is tudja... Na erre írtam az imént, hogy egyre zavarosabb lesz minden....

Hypsos Ferrum --> Lumin U1 Mini --> Audiomat Maestro 3 --> VTL TL 6.5 Signaure --> VTL ST-150 --> Sonus Faber Stradivari
Kábelezés: MDA