Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6386

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

fapaci írta:
2021.05.09., vas. 15:15
Mi van akkor, ha Gedeon is csak arról nyilatkozik, ami tetszik neki? Vagy ragaszkodtok a lólábhoz? No de inkább befejezem a témát, mielőtt elkönyvelnek az ő fizetett védelmezőjeként. ;)
Én a magam részéről ragaszkodom a lólábhoz.
Csak egy példa, és aztán én is kiszállok ebből a parttalan vitából nézd meg ezt: https://youtu.be/Kv2uiSAuhIc
“Véletlenül” pont megtetszett neki ez a szett, és véletlenül pont előkerült is egy a filmezésre, hogy bemutassa, és mintegy véletlenül be is van vágva egy (khm…) kereskedő webshopjában a cucc, jó sokáig, hogy ha véletlenül megjegyeznéd, akkor ne legyen akadály a kapkodás annak kiderítésében hogy hol találod meg, ha megvennéd.

Nyilván nem bizonyított, hogy az adott kereskedő fizetett Gedeonnak a cucc hosszas méltatásáért, de részemről hadd mondjam azt ismét: “kilóg a lóláb”, esetleg ez egy fizetett reklám.
Amivel semmi etikai aggály nem lenne, ha ez jelezve is lenne, mondjuk elmondaná. Szerintem.

Biztos segít azoknak, akiknek pont ennyi pénzük van egy “jó” hifire, hogy ne kelljen gondolkodniuk, mit vegyenek, szóval hasznosnak hasznos. A kereskedő örül, a vevő örül, mert ha Gedeon ajánlotta, akkor tuti, hogy ennyi pénzért ez a legjobb, Gedeon meg örül, mert önzetlenül ajánlhatott valami jót, és… win-win-win.

(és előre elnézést kérek a kereskedőtől és Gedeontól is, ha tévesen észleltem a “lólábat”).
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 8053

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Gedeon (felvállaltan) szubjektív HiFi ajánlókat készít, nem szigorúan vett teszteket. Szerintem elfér... Biztos van, akinek segít is.
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

rTom
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 95

Hozzászólás Szerző: rTom »

Gedeon pont készített korábban erről egy videót, hogy miért nincsenek nála negatív tesztek. Azokról inkább nem mond semmit és visszaadja.
Viszont amit megjelentet azt valamilyen szinten ajánlásra érdemesnek tart, sokszor a zenei stílusra és felhasználók ízléséhez igazítva teszi meg ajánlásai egy-egy termékről.

Mi van akkor, ha Gedeon is csak arról nyilatkozik, ami tetszik neki? Vagy ragaszkodtok a lólábhoz? No de inkább befejezem a témát, mielőtt elkönyvelnek az ő fizetett védelmezőjeként. ;)
[/quote]

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

fapaci írta:
2021.05.09., vas. 14:55
Amúgy meg létezik egyáltalán elfogulatlan vélemény a HiFi-ben? Én ezt erősen kétlem, látva a rengeteg előítéletet, divathullámot, vak hitet és merev elutasítást.
Jogos kérdés. Én inkább "őszinte, pártatlan" véleményt gondoltam ide, talán rosszul fogalmaztam, utánanézek, hogy használtam-e az "elfogulatlan" kifejezést.
Elfogulatlan vélemény talán nem létezik a HiFi-ben, pont azon jelenségek miatt, amiket felsoroltál.
fapaci írta:
Ma már több, mint egymillió feliratkozója van, és persze cége, ebből él.
Ez egy nagyon érdekes jelenség a mai világban. Én magamtól azt mondanám, ki a fenét érdekel, kinek mi a véleménye, de közben látom, hogy hatalmas igény van az ilyen véleményvezetésre. Bizarr, de minimum fura, mennyire nem bíznak sokan a saját fülükben, szemükben.
Igen, ez is fura, ha HiFi-s szemszögből nézzük. De tény, igény van rá, az emberek igen jelentős részének vagy nincs lehetősége/ideje/kedve a saját fülével hallani, vagy nem bízik a saját fülében eléggé, vagy csak egyszerűen kíváncsi arra, hogy a tapasztaltnak, ill. "szakember"-nek látszó emberke mit gondol róla. Ilyen tesztek már a nyomtatott hifi-sajtóban is léteztek, és kétlem, hogy ne befolyásolták volna a vásárlási döntéseket.

Mégegyszer: érdemes megnézned azt a videót, amit belinkeltem, hogy szerintem milyen egy tárgyilagos, pártatlan, őszinte hifi-s teszt. Azzal kezdi a srác, hogy már korábban is mindig azt javasolta, hogy bármit vásárolnál, előbb hallgasd meg, lehetőleg saját rendszerben - illetve töredelmesen bevallja, hogy most az egyszer nem tartotta be a saját tanácsát.
Nem is mond verdiktet, elmondja hogy szerinte milyen rendszerbe, milyen ízlésvilághoz passzolhat a tesztelt hangfal, és talán elég jól érzékelteti, hogy ki ne gondolkodjon benne. Ezzel bizony megspórolhat némi időt azoknak, akik gondolkodnak ilyen hangfal vásárlásában - vagy épp ráerősíthet, hogy igen, érdemes autóznia pl. Budapestig, ahol meghallgathat egyet. Elég nehéz erre ráfogni, hogy azért nem vádolom pártatlansággal, mert épp a véleményemmel megegyező következtetésre jutott - hisz sem a hangfalat nem ismerem, nem hallottam, sem semmilyen elő-élményem nem volt, ami alapján bármi vélenényt formálhattam volna róla. Az viszont igenis nagyon tetszik, ahogyan előadja, ahogy megemlíti a jó és a rossz tulajdonságait is a hangfalnak, nem csak egy áradozásról van szó.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11367
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Alex_Aston írta:
2021.05.09., vas. 15:02
Amikor valamit és leginkább mindent dícsérnek, ott szerintem is kilóg a lóláb. És a legtöbb netes teszt ilyen, hogy minden jó, és szuper. Ilyen márpedig nincs.
Történt egyszer (többször), hogy egy hazai kereskedő kérésére olyan készülékről kellett volna beszámolót írnom, ami engem semennyire sem érdekelt, nem tetszett, kissé gagyinak is gondoltam. Megmondtam neki, hogy én erről nem tudok mit írni, de ha nagyon kell, a szöveg nem lesz több 2 mondatnál. Megegyeztünk, hogy nem írok semmit.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3984

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

fapaci írta:
Aszpirin írta:
2021.05.09., vas. 13:37
Nos, én pontosan az az ember vagyok, aki sem a megjelenését, sem a beszédstílusát nem kritizálta, sem azt, hogy pénzért dolgozik.
Nem rád gondoltam, de mások kritizálták Gedeon kinézetét, csak nem akartam mindenkire külön reagálni. Szóval ne vedd magadra, ahogy az alábbiakat sem!
Az én szemszögemből viszont azzal igenis van némi etikai gond, ha azért nevez valamit a legjobbnak, és buzdít a megvásárlására, mert a forgalmazója ezért fizetett neki, miközben ezt a saját véleményének állítja be.
Nem ismerem a munkásságát részletesen. Tényszerűen tudjuk, hogy ő (le)fizetett véleményeket közöl?

Mikor még aktívan írtam HiFi cikkeket, engem is sokszor vádoltak elfogultsággal, néhányak szerint anyagi érdekek alapján nyilatkoztam egy-egy készülékről. Ez nem volt igaz, de nem is ez az érdekes, hanem az a zsigeri magyar reflex, miszerint a sajátunktól eltérő, esetleg azzal ellentétes vélemények mögé azonnal valami sötét érdeket látunk, vagy csak simán hülyének nézzük az illetőt. Persze ha egyetért velünk, akkor ezek a gyanúk fel sem merülnek. :D Szóval megtapasztaltam, milyen könnyen neveznek valakit elfogultnak, ezért is szóltam hozzá a témához.

Amúgy meg létezik egyáltalán elfogulatlan vélemény a HiFi-ben? Én ezt erősen kétlem, látva a rengeteg előítéletet, divathullámot, vak hitet és merev elutasítást.
Ez egy nagyon érdekes jelenség a mai világban. Én magamtól azt mondanám, ki a fenét érdekel, kinek mi a véleménye, de közben látom, hogy hatalmas igény van az ilyen véleményvezetésre. Bizarr, de minimum fura, mennyire nem bíznak sokan a saját fülükben, szemükben.
Amikor valamit és leginkább mindent dícsérnek, ott szerintem is kilóg a lóláb. És a legtöbb netes teszt ilyen, hogy minden jó, és szuper. Ilyen márpedig nincs.

Az emberek meg alapvetően birkák. Önálló döntéseket nehezen hoznak. Én ezt tapasztalom.
Csak a Marantz! :-D

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Aszpirin írta:
Nos, én pontosan az az ember vagyok, aki sem a megjelenését, sem a beszédstílusát nem kritizálta, sem azt, hogy pénzért dolgozik.
Nem rád gondoltam, mások kritizálták Gedeon kinézetét, csak nem akartam mindenkire külön reagálni. Szóval ne vedd magadra, ahogy az alábbiakat sem!
Az én szemszögemből viszont azzal igenis van némi etikai gond, ha azért nevez valamit a legjobbnak, és buzdít a megvásárlására, mert a forgalmazója ezért fizetett neki, miközben ezt a saját véleményének állítja be.
Nem ismerem a munkásságát részletesen. Tényszerűen tudjuk, hogy ő (le)fizetett véleményeket közöl?

Mikor még aktívan írtam HiFi cikkeket, engem is sokszor vádoltak elfogultsággal, néhányak szerint anyagi érdekek alapján nyilatkoztam egy-egy készülékről. Ez nem volt igaz, de nem is ez az érdekes, hanem az a zsigeri magyar reflex, miszerint a sajátunktól eltérő, esetleg azzal ellentétes vélemények mögé azonnal valami sötét érdeket látunk, vagy csak simán hülyének nézzük az illetőt. Persze ha egyetért velünk, akkor ezek a gyanúk fel sem merülnek. :D Szóval megtapasztaltam, milyen könnyen neveznek valakit elfogultnak, ezért is szóltam hozzá a témához.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2021.05.09., vas. 15:08-kor.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

Mathias írta:
2021.05.09., vas. 14:25
Nekem semmilyen kapcsolatom nem volt Gedeonnal, de ebből amit láttam tőle, nem is feltételezem, hogy "a pénzért megtéveszti a vásárlókat". Szerintem rossz beidegződés mindig a legrosszabbat feltételezni, mikor semmi bizonyíték rá, illetve pont annyi, amennyi alapján a legjobbat is feltételezhetnénk.
Persze, hogy feltételezhetném, mint ahogy pl. Retrotech-ről is feltételeztem a legjobbat, lásd lennebb, be is linkeltem, hogy szerintem milyen egy teszt, ami pártatlan.
De Gedeonról nem feltételezem a pártatlanságot, és ebben semmiféle személyes negatív tapasztalat vagy antipátia vele kapcsolatban nincs - egyszerűen látni, hallani kell, hozzátenni, hogy erre egy vállalkozást épít, és utána gondolkodni és számolni egy kicsit. Én megtettem, és erre a feltételezésre jutottam. És lehet, hogy tévedek, de most nyugodt szívvel fogadnék veled egy üveg jóminőségű single-maltban, hogy igazam van.
Ami pedig a magyar nyelvleckét illeti: nos, anyanyelvünk finomságai. Egyértelműen érezhető az általam írt szövegben, hogy feltételezésem szerint az van, amit írtam. Ha bizonyítékom is lenne rá, akkor a "ha" helyett "hogy"-ot használtam volna. De azért jó, hogy rákérdeztél, mert így n.edszer is egyértelműsíthettem, hogy személyes véleményről van szó, nem tényállításról.

Mathias
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 274

Hozzászólás Szerző: Mathias »

Aszpirin írta:
2021.05.09., vas. 14:03
Mathias írta:
2021.05.09., vas. 13:59
Aszpirin írta:
azzal igenis van némi etikai gond, ha azért nevez valamit a legjobbnak, és buzdít a megvásárlására, mert a forgalmazója ezért fizetett neki, miközben ezt a saját véleményének állítja be.
Ez valami bizonyított tény, amiről lemaradtam? Tehát tudvalevő, hogy neki más volt a véleménye egy adott termékről, de pénzt kapott és ennek köszönhetően azt a véleményt mondta el, amit a forgalmazó a szájába adott?
Nekem nincs bizonyítékom (ezért is használtam feltételes módot, ott a "ha" szócska), csak erősen "kilóg a lóláb".
Sajnos nagyon rossz helyen használtad a "ha" szócskát az ott sajnos egyáltalán nem a feltételes módról szól.
Valahogy így lenne feltételes: "azzal igenis lenne némi etikai gond, ha azért nevezne valamit a legjobbnak, és buzdítana a megvásárlására, mert a forgalmazója ezért fizetett volna neki, miközben ezt a saját véleményének állítja be."

Egyébként én el szoktam azon gondolkozni, hogy ha én "hifis tesztelő/influenszer/kereskedő" akarnék lenni, akkor kb mit csinálnék. És kívülről, lehet nem nagyon lenne más a kinézete, mint amit Gedeon csinál. (én mondjuk kevesebb terméket árulnék valószínűleg)
De ezen mindenki elgondolkozhatna, hogy csinálná ezt és hogy ennek milyen lenne megítélése. Gyanítom a legjobb szándékkal, őszintén "üzemeltetett" vállalkozásnak is pont ilyen sok kritikusa lenne. És a legtöbb negatív vélemény pont ilyesmik lennének, hogy "eladta magát, megvehető, nem őszinte", stb.
Nekem semmilyen kapcsolatom nem volt Gedeonnal, de ebből amit láttam tőle, nem is feltételezem, hogy "a pénzért megtéveszti a vásárlókat". Szerintem rossz beidegződés mindig a legrosszabbat feltételezni, mikor semmi bizonyíték rá, illetve pont annyi, amennyi alapján a legjobbat is feltételezhetnénk.

béres-jános
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 298

Hozzászólás Szerző: béres-jános »

Mathias írta:
Aszpirin írta:
azzal igenis van némi etikai gond, ha azért nevez valamit a legjobbnak, és buzdít a megvásárlására, mert a forgalmazója ezért fizetett neki, miközben ezt a saját véleményének állítja be.
Ez valami bizonyított tény, amiről lemaradtam? Tehát tudvalevő, hogy neki más volt a véleménye egy adott termékről, de pénzt kapott és ennek köszönhetően azt a véleményt mondta el, amit a forgalmazó a szájába adott?
Csak egy kérdésem lenne! Nem teljesen mindegy hogy ki mit ír illetve hogy tesztelget?Ha valaki tesztek illetve más véleménye alapján vásárol bármit is ott már problémák vannak.
Erősítő:Music-Hall A25.2 (mod) ,Godina audio GA15 ,Előerősítő:Audiolab 8000q (mod)Cd:Music-hall cd 35.2 (mod)
Hangsugárzó:T+A Criterion TMR 60 (mod)T+A Tal110 (Mod)
Kábelek:Furutech FS-Alpha hangsugárzó.Összekötő:Siltech sq28 ,Furutech FS-Alpha s22 Tápelosztó:Furutech TP 60E,Tápkábel:IsoTek optimum

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

Mathias írta:
Aszpirin írta:
Nekem nincs bizonyítékom (ezért is használtam feltételes módot, ott a "ha" szócska), csak erősen "kilóg a lóláb".

Mathias
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 274

Hozzászólás Szerző: Mathias »

Aszpirin írta:

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:
2021.05.09., vas. 13:51
Aszpirin írta:

Az én szemszögemből viszont azzal igenis van némi etikai gond, ha azért nevez valamit a legjobbnak, és buzdít a megvásárlására, mert a forgalmazója ezért fizetett neki, miközben ezt a saját véleményének állítja be. Függetlenül attól, hogy valóban a legjobb-e az adott cucc, vagy sem.
Pont ezt akartam én is írni. Ez a lényeg.
Nem baj, ha pénzt kér érte, sőt kérjen is, ha ebből él. De akkor őszinte vélemény legyen, és ne fizetett reklám.
Részemről még a fizetett reklámmal sincs semmi etikai gond, ha oda van írva, hogy fizetett reklám. Az Indexen pl. vannak cikkek, amelyek egyértelműen fizetett reklámok - bár a tartalom alapján nem feltétlenül derülne erre fény, a cikk alatt jelezve van, és az úgy már korrekt.

Ha tudja a néző, hogy reklámról van szó, akkor tudatosan dönt a reklám alapján. De ha nem tudja, és a döntését abban a tudatban hozza meg, hogy egy tapasztalt(nak látszó) szakember(nek látszó) "neves" figura meggyőződésből ajánl valamit - na az már felvet etikai kérdéseket nálam.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:

Az én szemszögemből viszont azzal igenis van némi etikai gond, ha azért nevez valamit a legjobbnak, és buzdít a megvásárlására, mert a forgalmazója ezért fizetett neki, miközben ezt a saját véleményének állítja be. Függetlenül attól, hogy valóban a legjobb-e az adott cucc, vagy sem.
Pont ezt akartam én is írni. Ez a lényeg.
Nem baj, ha pénzt kér érte, sőt kérjen is, ha ebből él. De akkor őszinte vélemény legyen, és ne fizetett reklám.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

fapaci írta:
2021.05.09., vas. 12:39
Aszpirin írta:
2021.05.08., szomb. 21:54
Gedeonnal az a problémám, hogy pont olyan, mint a sztereotíp hifis tesztelők: a valójában teszköntösbe bújtatott reklám, szponzorokkal a háta mögött. (legalábbis az a pár, amit láttam vele, olyan volt, hogy aztán el is ment a kedvem tőle). De láthatósn ez kell a magyarnak (is): Gedeon megmondja, mit vegyél, ha jót akarsz. Így aztán sikeres is.
Lehet vele szimpatizálni, meg lehet elenszenvvel is viseltetni iránta, kritizálni a kinézetét, a beszédstílusát, meg a lábméretét, ha valakinek ez örömet okoz, de szerintem korrekt arc. Az új bemutatótermének akusztikai tervezésére kért fel, ennek kapcsán jót beszélgettünk. Tájékozott, ennek ellenére szerény, visszafogott emberke, ami manapság önmagában is kiemelkedő erény. Ügyesen ráérzett, hogy a hifisták többségének nem műszaki okoskodásra, misztikus megfejtésekre van szükségük, hanem vásárlási tancsokra és ezt magas szinten meg is kapják Gedeontól. Nekem sem tetszik ez az irányvonal, de a többségnek bejön, komoly hivatkozási alap lett a megnyilvánulásaiból. Nála ez nem csak hobbi, komolyan veszi, céget alapított rá, energiát tol bele, így hát szerintem jogosan kér pénzt a szolgáltatásaiért. Én sem dolgozom ingyen. Neki sem.
Nos, én pontosan az az ember vagyok, aki sem a megjelenését, sem a beszédstílusát nem kritizálta, sem azt, hogy pénzért dolgozik. Az ő biznisze, az ő dolga.

Az én szemszögemből viszont azzal igenis van némi etikai gond, ha azért nevez valamit a legjobbnak, és buzdít a megvásárlására, mert a forgalmazója ezért fizetett neki, miközben ezt a saját véleményének állítja be. Függetlenül attól, hogy valóban a legjobb-e az adott cucc, vagy sem. A pártatlan véleményformálás és a műszaki okoskodás mellőzése között nincs semmiféle összefüggés, arra pedig, hogy pártatlan véleményformálásra is lehet alapozni igen komoly tartalom-létrehozó vállalkozást, számos példa van, egyik legjobb a számomra ismertek közül a ZoneOfTech nevű /nem HiFi-s/ csatorna létrehozója és arca, egy román srác (aki egy ideje már Angliában él, de még Romániában indította el a ZoneOfTech-et). És ez a srác akkor sem esett kétségbe, amikor az Apple-től már nem csak nem kapott (megjelenés előtt) tesztelhető cuccot, de szóba sem álltak már vele, mert nem tetszett nekik az őszinte véleménye - viszont erről is készített egy videót. Ma már több, mint egymillió feliratkozója van, és persze cége, ebből él.

Vagy - kissé eltérve a konkrét termékekhez köthető dolgoktól, de az üzleti modell szempontjából nem érdektelenül - ott van a tudományos (főleg kozmológiai) ismeretterjesztő "What Da Math" arca, Anton Petrov, akinek a "Hello wonderful person" beköszönése szállóigévé vált, és a videói után legalább egy percig fut a Patreon-os magántámogatóinak nevét több oszlopban soroló lista - ami arra enged következtetni, hogy igen jó bevétele származik a Youtube-aktivitásából úgy, hogy közben nem kell semmilyen terméket reklámozzon (és az emberek veszik a "Wonderful person" feliratú pólóit is). Az értékes és hasznos anyagra rátalál a magánfinanszírozás is.

Ami Gedeont illeti - igen, az egy komoly teljesítmény, hogy magyar nyelvű tartalmokészítésből egymaga ennyit ki tud hozni és céget tud rá alapítani. Le a kalappal. Ezt a részt, meg hogy komolyan gondolja, stb. - szerintem senki nem vitatta.

Ja, és persze mindez a saját szubjektív nézőpontom, nem kell vele egyetérteni.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Aszpirin írta:
2021.05.08., szomb. 21:54
Gedeonnal az a problémám, hogy pont olyan, mint a sztereotíp hifis tesztelők: a valójában teszköntösbe bújtatott reklám, szponzorokkal a háta mögött. (legalábbis az a pár, amit láttam vele, olyan volt, hogy aztán el is ment a kedvem tőle). De láthatósn ez kell a magyarnak (is): Gedeon megmondja, mit vegyél, ha jót akarsz. Így aztán sikeres is.
Lehet vele szimpatizálni, meg lehet elenszenvvel is viseltetni iránta, kritizálni a kinézetét, a beszédstílusát, meg a lábméretét, ha valakinek ez örömet okoz, de szerintem korrekt arc. Az új bemutatótermének akusztikai tervezésére kért fel, ennek kapcsán jót beszélgettünk. Tájékozott, ennek ellenére szerény, visszafogott emberke, ami manapság önmagában is kiemelkedő erény. Ügyesen ráérzett, hogy a hifisták többségének nem műszaki okoskodásra, misztikus megfejtésekre van szükségük, hanem vásárlási tancsokra és ezt magas szinten meg is kapják Gedeontól. Nekem sem tetszik ez az irányvonal, de a többségnek bejön, komoly hivatkozási alap lett a megnyilvánulásaiból. Nála ez nem csak hobbi, komolyan veszi, céget alapított rá, energiát tol bele, így hát szerintem jogosan kér pénzt a szolgáltatásaiért. Én sem dolgozom ingyen. Neki sem.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2912
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Azt szerintem senki sem állította, hogy ezek partiban lennének egy 25eFt-os Marantzzal. Ahogy azt sem állítottam, hogy audio-nak minősített tipusokkal kell teletömni bármit.
A legutóbbi felsorolásomban mintha pl benne lett volna a Cornell Dubilier, mint johangu alkatresz. A ROE kondik, amit tömegesen használok (és korábban az YBA is) szintén ipari, magas megbizhatosagu tipus. Ahogy pl az Allen Bradleyt sem audiora gyartottak, hanem ipari/katonai felhasznalasra. Ugyancsak katonaiak az altalam preferalt opampok is. De itt-ott azért akad átfedés. Az Elna for Audiok, Cerafine-ok, BlackGate-ek kimondottan audio tipusok, de nem ez a fő szempont, hanem hogy jó legyen.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

zenta
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 108

Hozzászólás Szerző: zenta »

Aszpirin írta:
2021.05.09., vas. 08:56

19ezer feliratkozóval és a magyar nyelv khm… nem túl áttörő elterjedtsége miatt a világon, a Youtube önmagában reklámbevételekből biztosan nem tartja még el. De ez már elég nagy szám ahhoz, hogy egy tematikus csatornát hazai szponzorok komolyan vegyenek… és így, ha ebből akar megélni, akkor meg is tud. Csakhogy az úgymond “tesztek” íg bizony inkább a szponzorok eladásait segítő, fizetett hirdetésekké válnak.
Egyet értek, de azt hozzátenném, hogy 19 ezer feliratkozó nagyon nagy szám a magyar "hifi" világában. (Hányan olvassák az AVX-et?) Ráadásul többplatformos: Youtube-on kívül facebook és saját weboldal, ahol már kereskedik is. Nem véletletlenül hirdetnek nála egyre többen. Profin van felépítve, így működik ma a reklám, sajnos átszövi életünket – akkor is, ha próbálom távol tartani magam ettől a világtól. "Reklám úr veszélyes ember" (Illés együttes, 1969).
Rega P6/Goldring 1042, Heed Obelisk DT, cirrus7 ROCK szerver, sMS-200 NEO, Border Patrol SE DAC, diy ACP+, diy Pass ACA dual mono, diy szélessávú/Markaudio

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 363

Hozzászólás Szerző: shany »

sutemenyx írta:
2021.05.09., vas. 09:28
Na mi lett a konklúzió shany? A stereophile-es ember -aki hallot vagy 1600féle erősítőt- szavára adsz, hogy nem volt még nála jobb végfok, vagy inkább nyilvánítsuk hülyének az öreget, aki rózsaszín álomvilágba ringatja magát és rohansz egy Solution-ért?
Mi a tapasztalatod a saját DartZeeleddel? 😀
Konklúzió?
Az eredeti kérdésem tekintetében: senki nem írt távolról sem olyasmit, hogy egy 25eFt-os használt Malaccal kiválthatóak lennének ezek a (több) tízmilliós gépek.
Sőt, mintha az ár/kapott ellenérték arányosság sem lenne olyan felháborító az első pillanatban...nem is értem.

A kérdésem másik része, a kizárólagosan használt olcsó/ipari jellegű alkatrészbázisok: mintha azok sem jelentenének korlátozó tényezőt a félvezetős – de akár modernebb csöves - highend érában....

Másrészről, nem hinném, hogy egy olyan szubjektív fogalom, mint a hangminőség, eldönthető, egyértelműen mérhető, kategórizálható. SZVSZ a hangminőség szintjének megítélése ( ha már mindenképp olyan egyszerű módon akarjuk besorolni, hogy „jó”, „gyenge”, stb ) statisztika alapokon válhat valamennyire is releváns információvá, sok-sok hifista, és egyéb - a témában érdemi - tapasztalattal bírók véleménye, preferenciái átlagolásával.
Pusztán egyetlen ember véleményére támaszkodva, szélsőséges választ is kaphatunk. Az említett Michael Fremer véleménye is csak egy a többi közül, ő is rendelkezik személyes ízléssel, elfogultsággal, a hatalmas tapasztalata ( és ténylegesen "nagy felbontású" hangsugárzó- és egyéb rendszere ) mellett. Pl. az eleve torzabb, gyengébb paraméterekkel megvalósuló hanglemez hallgatás vonzalma számomra egyfajta jel, az ő ízlésének irányáról...

Ha mégis erősködünk, hogy abszolútizáljuk a hangminőség mérését, akkor kénytelenek vagyunk a műszaki minőséget is reflektorfénybe állítani....mármint a tényleges-, egzakt módon mért műszaki minőséget

/ Adalék: a darTZeel NHB-458-ban Cornell Dubilier ( 382LX153M160B102V ) pufferkondi van darTZeel logóval gyártva. Az utód NHB-468-nál váltottak - kényszerűségből - Panasonic ( ECEP2CP153GA ) - típusra. Belső szűrőkondik Nippon Chemicon ( EKMG161ELL101ML25S ), a fóliák Wima MKS, Kemet típusok. Nincs semmi "audio" típus, nem is volt soha.
De, hogy legyen valami audiofiles kapaszkodó mégis: kábelezésben a bemeneten vékony ezüstdrótot használnak ezüst bementi csatlakozókkal: WBT-0210Ag és Neutrik NC3FDL1-BAG, a nagyáramú kábelezés: Kimber TCX. /

jott/ment
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 321

Hozzászólás Szerző: jott/ment »

Robici írta:
2021.05.08., szomb. 21:11

Gedeonra gondoltam, mint hifis csatorna, szerintem profin csinálja amit csinál, de mondjuk engem a szubjektív tesztek nem igazán érdekelnek. Egyetlen bajom csak a csúnya magyartalan beszédmódja, ez eléggé zavar, persze ez az én egyéni problémám. A képi világa viszont nagyon jól meg van csinálva meg "kereskedelmileg" is jól ki van találva, mindenről szépet és jót mond. Legalábbis amit láttam tőle.
A magyartalan beszédmódjától kiráz a hideg, a képi világa pedig igen erősen inspirálódik a John Darko nevű hifi szakértő youtube videóiból. De ha érdekel a téma, akkor erős önfegyelemmel megnézem, hogy színesítse a máshonnan származó információkat.

Gulka.
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 434

Hozzászólás Szerző: Gulka. »

Aszpirin írta: Gedeonnal az a problémám, hogy pont olyan, mint a sztereotíp hifis tesztelők: a valójában teszköntösbe bújtatott reklám, szponzorokkal a háta mögött. (legalábbis az a pár, amit láttam vele, olyan volt, hogy aztán el is ment a kedvem tőle). De láthatósn ez kell a magyarnak (is): Gedeon megmondja, mit vegyél, ha jót akarsz. Így aztán sikeres is.
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem nézem a videóit, de egyetértek.
Természetesen helyén kell kezelni a tesztjeit, mint egy kereskedő mondandóját....
Nekem kifejezetten tettszik a vágás, meg a képi világ. Venni nem fogok tőle, mert én megtaláltam a saját hifim, de a kezdőknek ad egy kis segítséget bizonyos témákban.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Aszpirin 2021.05.09., vas. 10:00-kor.
Ok: elrontott idézetszint javítása
TCL 65C728 + Pro-Ject DAC Box + Kenwood KT-5020 + Lindemann Limetree Network + Heed Audio Elixir + Heed Audio Bee + Sennheiser HD-650 + Zu Audio Libtec/Birth + HiDiamond D3.

jott/ment
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 321

Hozzászólás Szerző: jott/ment »

Amikor az ember azt reméli, hogy a japán kiadás jobban fog kinézni...
louder.jpg
louder.jpg (681.86 KiB) Megtekintve 1557 alkalommal

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 8053

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

sutemenyx írta:
2021.05.09., vas. 09:28
Na mi lett a konklúzió shany? A stereophile-es ember -aki hallot vagy 1600féle erősítőt- szavára adsz, hogy nem volt még nála jobb végfok, vagy inkább nyilvánítsuk hülyének az öreget, aki rózsaszín álomvilágba ringatja magát és rohansz egy Solution-ért?
Számomra az a konklúzió, hogy a stereophile-es ember azt írta ott, hogy Neki az tetszett a legjobban. Nem következik belőle semmi, mint ahogy abból se következne, ha Neki a Solution tetszene jobban. A nagyobb tapasztalat, nagyobb merítés persze jó, de nem függetlenít a saját ízléstől. :) Ha a Te logikád mentén nézzük, akkor ha Limar-ral nem értesz egyet, biztosan nincs igazad, hiszen Ő sokkal több mindent hallott, javított, stb. :D
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2912
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
2021.05.09., vas. 08:56

19ezer feliratkozóval és a magyar nyelv khm… nem túl áttörő elterjedtsége miatt a világon, a Youtube önmagában reklámbevételekből biztosan nem tartja még el. De ez már elég nagy szám ahhoz, hogy egy tematikus csatornát hazai szponzorok komolyan vegyenek… és így, ha ebből akar megélni, akkor meg is tud. Csakhogy az úgymond “tesztek” íg bizony inkább a szponzorok eladásait segítő, fizetett hirdetésekké válnak.

Tehát azokra a csatornákra érdemes rálelni, amelyek vagy hobbiból készültek (igen, a youtube-tartalomkészítés is lehet hobbi, és hobbiból is lehet minőségi anyagot összerakni), vagy magántámogatókra (ld, Patreon) hajtanak, vagy a kettő ötvözete. Ezek viszont abban az értelemben simán lehetnek pártatlanok, hogy nem befolyásolják a céges szponzorok érdekei a véleményalkotásban. Ha ez szakmaisággal is párosul, azt szerintem érdemes követni.
Csak egy - igen friss - példa, hogy milyen egy független (de természetesen nem titkoltan szubjektív), jól előadott, kiegyensúlyozott, és szskmaiságra is hajazó hangfalteszt, magyarul - na ezt tuti nem szponzorálta a Klipsch egyik magyarországi forgalmazója sem: https://youtu.be/bJAuwZnvVsQ
Igen, ha egy tesztben a hibákat (mert mindig van) is kendőzetlenül kimondjak, jó eséllyel nem fizetett hirdetés szerintem sem.
Ez egy tök normális csóka, érthető, informatív. És láthatóan élvezi, amit csinál.

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”