fapaci írta: ↑2021.05.09., vas. 14:55
Amúgy meg létezik egyáltalán elfogulatlan vélemény a HiFi-ben? Én ezt erősen kétlem, látva a rengeteg előítéletet, divathullámot, vak hitet és merev elutasítást.
Jogos kérdés. Én inkább "őszinte, pártatlan" véleményt gondoltam ide, talán rosszul fogalmaztam, utánanézek, hogy használtam-e az "elfogulatlan" kifejezést.
Elfogulatlan vélemény talán nem létezik a HiFi-ben, pont azon jelenségek miatt, amiket felsoroltál.
fapaci írta: ↑2021.05.09., vas. 14:55
Ma már több, mint egymillió feliratkozója van, és persze cége, ebből él.
Ez egy nagyon érdekes jelenség a mai világban. Én magamtól azt mondanám, ki a fenét érdekel, kinek mi a véleménye, de közben látom, hogy hatalmas igény van az ilyen véleményvezetésre. Bizarr, de minimum fura, mennyire nem bíznak sokan a saját fülükben, szemükben.
Igen, ez is fura, ha HiFi-s szemszögből nézzük. De tény, igény van rá, az emberek igen jelentős részének vagy nincs lehetősége/ideje/kedve a saját fülével hallani, vagy nem bízik a saját fülében eléggé, vagy csak egyszerűen kíváncsi arra, hogy a tapasztaltnak, ill. "szakember"-nek látszó emberke mit gondol róla. Ilyen tesztek már a nyomtatott hifi-sajtóban is léteztek, és kétlem, hogy ne befolyásolták volna a vásárlási döntéseket.
Mégegyszer: érdemes megnézned azt a videót, amit belinkeltem, hogy szerintem milyen egy tárgyilagos, pártatlan, őszinte hifi-s teszt. Azzal kezdi a srác, hogy már korábban is mindig azt javasolta, hogy bármit vásárolnál, előbb hallgasd meg, lehetőleg saját rendszerben - illetve töredelmesen bevallja, hogy most az egyszer nem tartotta be a saját tanácsát.
Nem is mond verdiktet, elmondja hogy szerinte milyen rendszerbe, milyen ízlésvilághoz passzolhat a tesztelt hangfal, és talán elég jól érzékelteti, hogy ki ne gondolkodjon benne. Ezzel bizony megspórolhat némi időt azoknak, akik gondolkodnak ilyen hangfal vásárlásában - vagy épp ráerősíthet, hogy igen, érdemes autóznia pl. Budapestig, ahol meghallgathat egyet. Elég nehéz erre ráfogni, hogy azért nem vádolom pártatlansággal, mert épp a véleményemmel megegyező következtetésre jutott - hisz sem a hangfalat nem ismerem, nem hallottam, sem semmilyen elő-élményem nem volt, ami alapján bármi vélenényt formálhattam volna róla. Az viszont igenis nagyon tetszik,
ahogyan előadja, ahogy megemlíti a jó és a rossz tulajdonságait is a hangfalnak, nem csak egy áradozásról van szó.