MQA? Említett itt valaki MQA-t?
Valamit meg kell értenetek! Valójában fogalmam sincs, hogy működik az MQA, soha nem is néztem utána, nincs MQA képes DAC-om sem, ami tapasztalatom van a formátummal kapcsolatban, azt csupán a Roon által első kicsomagoláson átesett TIDAL tartalmakkal szereztem!
A fiktív párbeszédben csupán a kiadók valós problémáira, üzleti és műszaki igényeire (amelyek egyébként meggyőződésem szerint egybeesnek az MQA célkitűzéseivel) kreáltam egy fiktív kódolási/dekódolási eljárást. Fogalmazzunk úgy, hogy a megoldással első blikkre valamerre így indulnék el a valós dinamikai igényekre szűkített csatorna mellett felszabaduló kapacitás felhasználását illetően! Mivel ez az extra kapacitás erősen véges, nyilván a plusz információ okosan megválasztott részét kell erőteljes és hatékony kódolással ebbe beletuszakolni. Biztos vagyok benne, hogy további kutakodással lehetne az én móricka-példáménál jelentősen hatékonyabb, a hangzást tényleg befolyásoló tényezőkre fókuszáló kódolással előállni!
A tanmesém célja csupán az volt, hogy az MQA-hoz hasonló megoldásokat végre annak kezdjétek el látni, amik! Ez nem egy szimpla tömörítési eljárás, hanem egy környezet, vagy ahogy szívesen hivatkozok ilyesmire, egy komplett ökoszisztéma, ami az őket licencelő kiadók, terjesztők és végfelhasználók számára próbál a lehetőségekhez mérten teljesen kézben tartott, szabványosított eljárás és berendezés környezetet biztosítani nagyfelbontású tartalmak viszonylag szűk sávszélességű csatornákon keresztül történő terjesztésére, az eredeti minőségből a lehető legtöbbet megőrizve és autentikálva abból a szempontból, hogy a szabványosítás biztosítja azt, hogy a d/a átalakítót mind a masztering mérnök, mind a végfelhasználó oldalán garantátan azonos stream fogja táplálni. Azt, hogy az MQA történetesen ezekből az ígéretekből mennyit teljesít, mindenki méregetheti, meghallgathatja és eldöntheti saját maga számára!
Épp ezért a kis szösszenetem semmiképp sem szolgálhat komolyan műszaki diszkusszió ugródeszkájaként sem!
(Mellesleg akik követik itteni "munkásságomat", tudják hányszor érveltem már amellett, hogy megfelelően kiaknázva a CD-minőség képességeit, azt önmagában is elegendőnek tartom magas művészi és műszaki szinvonalú felvételek készítéséhez és élvezetéhez! Tehát az MQA nem pálya számomra...sem