Tud valaki Miskolcon vagy környékén ajánlani olyan hozzàértőt, aki profi módon betud állítani (kalibrálni) egy HM rendszert? Barátomnak kellene, amihez én is csatlakoznék.

Köszönöm előre is!
Köszönöm a segítséget!Aszpirin írta: ↑2021.02.27., szomb. 21:34Ha az új erősítő tudja a 4k-t, akkor igen, nem is értem (bár sejtem), hogy eddig is miért nem így használtadCarrobi írta: ↑2021.02.27., szomb. 21:29Oks, köszi a választ.Szomorú vagyok... most is arc-os az erősítő+a Tv is, csak váltanék erősítőt(s az nem arc-os), régen is optikáztam avval sincs gond, csak így kényelmi szempont volt hogy egy készüléket kapcsoltam be és éledt a többi, meg elalváskikapcsolásnál is... mondjuk erről lemondanék a jobb hangminőség reményében. De akkor itt jön a kövi kérdés: a lejátszó Apple tv 4k, ami most a Tv(nem az arc_ra ugye)hdmi be van bedugva. Ha esetleg most jön az arc-ot nem tudó erősítő, akkor csak annyi, hogy az Apple-t bedugom az erősítőbe(a tv helyett), valamelyik hdmi in-be?Aszpirin írta: ↑2021.02.27., szomb. 21:09
Az ARC-nek az a lényege, hogy ugyanazon a HDMI kábelen kapja az erősítő a tévé hangját, amelyiken az egyéb források képét kiküldi az AVR a tévére. Így egyetlen HDMI kábel kell a tévé és az AVR közé, semmi egyéb.
Nem, ezt nem tudod helyettesíteni splitterrel, de ha már extra elemet akarsz berakni a tévé és az AVR közé, az lehet egy pl. optikai kábel (általában van optikai S/PDIF hangkimenet a tévéken), bár azon csak (akár sokcsatornás) veszteségesen tömörített hangformátumok (pl. Dolby Digital Plus) vagy sztereó LPCM megy át - de az igaz a “Normál” ARC-re is. Csak az eARC tudja a veszteségmentesen tömörített többcsatornás formátumokat vagy többcsatornás LPCM-et).
Röviden: ha ARC kell, és a tévéd tudja is az ARC-t, akkor vegyél ARC-t ismerő hm erősítőt, ha pedig a tévéd eARC-t tud, akkor érdemes eARC-s erősítőben gondolkodni.![]()
De vigyázz, mert az AVR-nek (hm-erősítőnek) is 4k-kompatibilisnek kell lennie, ha 4k képet akarsz átküldeni rajta! Ha ez nem teljesül(márpedig szinte biztos nem fog teljesülni, ha nem tudja az ARC-t, mert a 4k-kompatibilitásnál korábban vezették be az ARC-t), akkor kelleni fog az optikai kábel a tévé és az AVR közé, plusz az AppleTV 4k-t, mint eddig, a tévére kell majd dugnod.
Ha az új erősítő tudja a 4k-t, akkor igen, nem is értem (bár sejtem), hogy eddig is miért nem így használtadCarrobi írta: ↑2021.02.27., szomb. 21:29Oks, köszi a választ.Szomorú vagyok... most is arc-os az erősítő+a Tv is, csak váltanék erősítőt(s az nem arc-os), régen is optikáztam avval sincs gond, csak így kényelmi szempont volt hogy egy készüléket kapcsoltam be és éledt a többi, meg elalváskikapcsolásnál is... mondjuk erről lemondanék a jobb hangminőség reményében. De akkor itt jön a kövi kérdés: a lejátszó Apple tv 4k, ami most a Tv(nem az arc_ra ugye)hdmi be van bedugva. Ha esetleg most jön az arc-ot nem tudó erősítő, akkor csak annyi, hogy az Apple-t bedugom az erősítőbe(a tv helyett), valamelyik hdmi in-be?Aszpirin írta: ↑2021.02.27., szomb. 21:09Az ARC-nek az a lényege, hogy ugyanazon a HDMI kábelen kapja az erősítő a tévé hangját, amelyiken az egyéb források képét kiküldi az AVR a tévére. Így egyetlen HDMI kábel kell a tévé és az AVR közé, semmi egyéb.Carrobi írta: ↑2021.02.27., szomb. 19:53Sziasztok! Segítsetek hátha Ti jobban vágjátok, annyira még nem merültem bele a témába. De a lényegi kérdés : cserélném a hm erősítőmet... nem arc-os erősítőből lehet arc-osat csinálni? Néztem ilyen splittereket vagy mifenéket, azok működőképes dolgok, vagy Én gondolom rosszul? Help please, esetleg konkrét termék ajánlást is szivesen vennék. Előre is köszi.
Nem, ezt nem tudod helyettesíteni splitterrel, de ha már extra elemet akarsz berakni a tévé és az AVR közé, az lehet egy pl. optikai kábel (általában van optikai S/PDIF hangkimenet a tévéken), bár azon csak (akár sokcsatornás) veszteségesen tömörített hangformátumok (pl. Dolby Digital Plus) vagy sztereó LPCM megy át - de az igaz a “Normál” ARC-re is. Csak az eARC tudja a veszteségmentesen tömörített többcsatornás formátumokat vagy többcsatornás LPCM-et).
Röviden: ha ARC kell, és a tévéd tudja is az ARC-t, akkor vegyél ARC-t ismerő hm erősítőt, ha pedig a tévéd eARC-t tud, akkor érdemes eARC-s erősítőben gondolkodni.
Oks, köszi a választ.Szomorú vagyok... most is arc-os az erősítő+a Tv is, csak váltanék erősítőt(s az nem arc-os), régen is optikáztam avval sincs gond, csak így kényelmi szempont volt hogy egy készüléket kapcsoltam be és éledt a többi, meg elalváskikapcsolásnál is... mondjuk erről lemondanék a jobb hangminőség reményében. De akkor itt jön a kövi kérdés: a lejátszó Apple tv 4k, ami most a Tv(nem az arc_ra ugye)hdmi be van bedugva. Ha esetleg most jön az arc-ot nem tudó erősítő, akkor csak annyi, hogy az Apple-t bedugom az erősítőbe(a tv helyett), valamelyik hdmi in-be?Aszpirin írta: ↑2021.02.27., szomb. 21:09Az ARC-nek az a lényege, hogy ugyanazon a HDMI kábelen kapja az erősítő a tévé hangját, amelyiken az egyéb források képét kiküldi az AVR a tévére. Így egyetlen HDMI kábel kell a tévé és az AVR közé, semmi egyéb.Carrobi írta: ↑2021.02.27., szomb. 19:53Sziasztok! Segítsetek hátha Ti jobban vágjátok, annyira még nem merültem bele a témába. De a lényegi kérdés : cserélném a hm erősítőmet... nem arc-os erősítőből lehet arc-osat csinálni? Néztem ilyen splittereket vagy mifenéket, azok működőképes dolgok, vagy Én gondolom rosszul? Help please, esetleg konkrét termék ajánlást is szivesen vennék. Előre is köszi.
Röviden: ha ARC kell, és a tévéd tudja is az ARC-t, akkor vegyél ARC-t ismerő hm erősítőt, ha pedig a tévéd eARC-t tud, akkor érdemes eARC-s erősítőben gondolkodni.
Az ARC-nek az a lényege, hogy ugyanazon a HDMI kábelen kapja az erősítő a tévé hangját, amelyiken az egyéb források képét kiküldi az AVR a tévére. Így egyetlen HDMI kábel kell a tévé és az AVR közé, semmi egyéb. Viszont az ARC-t mind a tévének, mind az AVR-nek “tudnia” kell.Carrobi írta: ↑2021.02.27., szomb. 19:53Sziasztok! Segítsetek hátha Ti jobban vágjátok, annyira még nem merültem bele a témába. De a lényegi kérdés : cserélném a hm erősítőmet... nem arc-os erősítőből lehet arc-osat csinálni? Néztem ilyen splittereket vagy mifenéket, azok működőképes dolgok, vagy Én gondolom rosszul? Help please, esetleg konkrét termék ajánlást is szivesen vennék. Előre is köszi.
Az eleve szèt-DSP-zett házimozinál pont tök mindegy a kábel.
Menő kábel? Ez egy zavaros fogalom. Ha drága kábelt értesz a menő alatt az lehet igaz. Nem biztos, hogy egy drága kábel jó hangú, de az sem biztos, hogy egy jobb hangú kábel drága.
köszmárszépen :) arra gondoltam, hogy első körben állítom a csatornánkénti hangerőt az erősítő menüjéből, és telefonos app-al (nem röhög) mérem a hangnyomást. vagy ha nagyon szofisztikált akarok lenni akkor REW-el. más nem áll rendelkezésemre, konyha módszernek talán elég.Vukkeinstein írta: ↑2021.02.15., hétf. 21:17Szerintem nem láma a kérdés.
Szigorúan csak saját vélemény!
A többiek most úgyis elmentek krumplit szedni, vagy sütni,ezért én hadoválok valamit a feltett kérdésedre.![]()
Nem "kell" azonos szintre hozni a sub hangerejét,max úgy is belehet állítani.
Nyilván ne legyen alig érzékelhető és persze ne is telepedjen rá túlzottan a hangzásra.
Na de kinek mi az alig és mi a túlzott hanGerő ? Ez eléggé eltérő mértékű ízlés/hallás érzékelés,vagyis személy függő.
Tehát erősen ízlés/szub teljesítmény/akusztika/ sőt film függő is,valamint hallgatási pozícióban érzékelhető produktum és még ide lehetne sorolni pár dolgot,aminek a függvénye lehet az a bizonyos szint.
Tudom ez olyan,nesze semmi fogd meg jól válasz a kérdésedre.
Viszont erre vonatkozóan nincs istókzihe,vagy szentgrál recept,max ajánlások vannak.
Próbálgatni kell film/koncert részletek segítségével "(amennyire ez lehetséges házi eszközökkel)" rá kell szánni azt a pár órát,azután még páratNálam -6dB a procin szub hangereje,egynél több szubot használok.
A hangsugárzóké viszont 0dB-től +3dB közötti szórásban vannak mostanában de volt már ez nálam több is.
Aminek az az oka,hogy süket vagyok és a Sb-eket,amik mögöttem vannak kb 2,5m-re nem úgy érzékelem,mint a center csatornából jövő hangokat.
Plusz a lokátoraim 180 fokban veszik jól az adást,ami ezen kívül esik,ahhoz lasszót használok,vagy + dB-eket.
Szerintem nem láma a kérdés.
Véletlenül se általánosítok,a hdmi tesztből kiindulva az analóg kábelekre.
Így van, a pro hangfalak nem ígénylik a menő kábeleket.
Pedig még képet sem küldtem.
Olvasod is amit írtam? Azt próbáltam elmagyarázni, hogy csak olyanokkal találkoztam, akik megbuktak a vakteszteken. Nem magamról beszélek. Én többször kipróbáltam kábeleket cserélni és soha nem hallottam változást sem tápkábel, sem hangsugárzó kábel cserénél. Igaz nem is próbáltam az erősítőm árával megegyező kábelt. Szóval, én biztos nem vagyok mérce.
Nem, nem, nem. A becsületes fórumlakó hetekig pörögne azon, hogy milyen túracipőt, zoknit, dzsekit, nadrágot, hátizsákot, hálózsákot, bicskát, akkut, fejlámpát, túrabotot, navigációt, útikönyvet vegyen. Bújná a tesztbeszámolókat, a világ összes túrázós csoportjába bejelentkezne, mindenhol feltenné a kérdéseit, elköltene alsó hangon is félmillió forintot túracuccra és pár nappal később már szakértőként osztaná az észt anélkül, hogy összefüggő 50 métert valaha is megtett volna autó nélkül. És ha esetleg végigsétálja a Camino-t (ami már annyira ki van épülve és komfortossá téve, hogy egy amerikai nyugdíjas is könnyedén megcsinálja, hiszen leginkább nekik szól), akkor már világjáró utazóként fog blogot írni.ZolaBA írta: ↑2021.02.15., hétf. 16:09Ismerős mesélte, hogy végigmentek az El Camino Spanyol zarándokúton...
Hogy hangozna ez a fórumos logikával? Biztosan jobb a 800km. Biztosan nagyobb úgy a lelki béke. Aki nem megy legalább 800km az járni se tud. A cipője is gagyi. A lába is X. Az utazás szervezők már csak értenek hozzá, ők is ezt árulják. És különben is, én nem tudhatom, mert csak pofázok, pedig ki se próbáltam. stb. stb.
Igen függ a kábelek szerepétől, továbbá a rákötött eszközöktől szinte ugyanilyen mértékben.Aszpirin írta: ↑2021.02.15., hétf. 16:35Szerintem az a kábel szerepétől függ, hogy mennyire tudja befolyásolni a rendszer hangját, de valamennyire mindegyik tudja azt befolyásolni. Igen, a digitálisak is. De az analóg összekötők és kifejezetten a hangfalkábelek nagyobb mértékben, ezért szerintem a párszáz forintos (gondolom mediamarktos) rézdrót sem feltétlenül jó döntés. Nem fekete/fehér típusú a kérdés...
Tűpontos.
Nagyon sokat teszteltem. Másokat. Már a rádióban is aztán később szakmai vonalon is. Teljesen általános, hogy az emberek nem hallanak meg semmit. És szakemberekről beszélünk. A vakteszteken sorra buknak. A kábelek egyértelműen felülprezentáltak. Párszázezer forintért hangsugárzó, erősítő vonalon komoly előrelépést lehet elérni, a kábelek ehhez képest sehol nincsenek. Talán még mindig járja az a hülye mondás, hogy a rendszer értékének 10%-át kell kábelre költeni. Már ez elég a sok felesleges kábelvásárlásra, de erre még ráépül a vudu. Senki nem meri bevallani, hogy ha kábel és kábel között nem hall különbséget, hiszen azzal saját magáról állít ki bizonyítványt. Ezért inkább hallja vagy csöndben van. És a másik oldal is védi magát. Kialakult a be kell járatni a kábelt, idő kell amíg megszokja a rendszert és a többi, ezzel kvázi a vakteszt-bukás is ki van kerülve. A HDMI kábel a rendszer csúcsa, hiszen itt tényleg nincs különbség és mégis van. Ezek után mennyire hihető a hangsugárzó kábel?Szerintem ezekkel a hozzászólásokkal pár embernek beforralod az agyvizét, de páran azért jól szórakozunk
Szerintem ezekkel a hozzászólásokkal pár embernek beforralod az agyvizét, de páran azért jól szórakozunk
Szvsz a gyártók nem tudtak vele mit kezdeni. Évtizedek óta gyártják a hangsugárzó kábeleket, kompozit és s-video kábeleket és a többi. Megvoltak hozzá a nevek a formák és az árak. Kijött a HDMI és beillesztették a sorba, azaz vehetsz 10 ezerért belépő zöldet és 300 ezerért drága pirosat. És jól számoltak. Akinek AQ Diamond hangsugárzó, USB, és tápkábelei voltak (én ismerek olyat, akinek az iPhone-jához is Diamond USB kábele van), az megvette HDMI-ből is, legyen egységes a kábelezés. Aztán van a sznob oldal. Veszek egy projektort 5 millióért, nehogy már egy 5 ezer Ft-os kábellel kössem össze. Egy Rolls-Royce-ba sem veszünk Tesco-s gumiszőnyeget.Alex_Aston írta: ↑2021.02.15., hétf. 16:14Ha valami tényleg 30x annyiba kerül, és nem látható, mérhető különbség, akkor mi a magyarázata egy ilyen terméknek? költői kérdés volt.
Ha HDMI kábelekkel (vagy tágabban bármilyen digitális "poszton" lévő kábelekkel) végzett, képre alapozó tesztből általánosítasz az analóg ("poszton lévő") hangkábelekre is, akkor szvsz nagyon átesel a ló túloldalára.Cutler írta: ↑2021.02.15., hétf. 15:49Volt aki műszerrel vizgálta és nem volt kimutatható változás. A DC vaktesztjén nem volt műszeres mérés, csak szemre próbáltunk látni difiket. Ez senkinek sem sikerült.Alex_Aston írta: ↑2021.02.15., hétf. 15:03De annyit segíts, hogy jól értem e, arról van szó, hogy tesztelve a normális, és "túlárazott" kábeleket, nem volt látható különbség, még ha műszer mutat is valamit? Vagy műszer sem mutatott különbséget?
Nem volt látható különbség egy 3000forintos no-name kábel és egy bő 30xdrágább Nordost esetén sem. Sőt a kábel nélküli jelátvitel se lógott ki egyik irányban sem a teszten.
Persz volt aki azt mondta, hogy a 30x-os árú Nordost az nem volt elég drága, hogy lehessen különbséget látni.
Lehet igaza van és kellett volna 100x-os árú vagy még drágább kábel, hogy lehessen valamit látni(szerintem akkor sem, de mindegy). Ha 100x drágább kábel szükséges valami javulásból, hát én abból, köszönöm, de nem kérek.
Off!
A teszt számomra tökéletes volt, azóta a minimális kábelek utáni érdeklődésem is megszűnt. Olyannyira, hogy a nagyon alsó szintű(Fapaci, Hydrasound, Cables, VDH)kábeleimtől, táp és összekötőkről beszélek, is megszabadultam. Teljesen megfelel a gyári tápkábel minden elektronikánál és a pár száz forintos rézkábel is megteszi a hangsugárzókhoz.
Azóta én így élvezek, ha már ez a téma is szóba került itt nemrég![]()