Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Segítség,kezdő vagyok!

karlosz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 307

Re: Segítség,kezdő vagyok!

Hozzászólás Szerző: karlosz »

Hello!

Tud valaki Miskolcon vagy környékén ajánlani olyan hozzàértőt, aki profi módon betud állítani (kalibrálni) egy HM rendszert? Barátomnak kellene, amihez én is csatlakoznék. :D

Köszönöm előre is!

Carrobi
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 130

Hozzászólás Szerző: Carrobi »

Aszpirin írta:
2021.02.27., szomb. 21:34
Carrobi írta:
2021.02.27., szomb. 21:29
Aszpirin írta:
2021.02.27., szomb. 21:09

Az ARC-nek az a lényege, hogy ugyanazon a HDMI kábelen kapja az erősítő a tévé hangját, amelyiken az egyéb források képét kiküldi az AVR a tévére. Így egyetlen HDMI kábel kell a tévé és az AVR közé, semmi egyéb.

Nem, ezt nem tudod helyettesíteni splitterrel, de ha már extra elemet akarsz berakni a tévé és az AVR közé, az lehet egy pl. optikai kábel (általában van optikai S/PDIF hangkimenet a tévéken), bár azon csak (akár sokcsatornás) veszteségesen tömörített hangformátumok (pl. Dolby Digital Plus) vagy sztereó LPCM megy át - de az igaz a “Normál” ARC-re is. Csak az eARC tudja a veszteségmentesen tömörített többcsatornás formátumokat vagy többcsatornás LPCM-et).

Röviden: ha ARC kell, és a tévéd tudja is az ARC-t, akkor vegyél ARC-t ismerő hm erősítőt, ha pedig a tévéd eARC-t tud, akkor érdemes eARC-s erősítőben gondolkodni.
Oks, köszi a választ.Szomorú vagyok... most is arc-os az erősítő+a Tv is, csak váltanék erősítőt(s az nem arc-os), régen is optikáztam avval sincs gond, csak így kényelmi szempont volt hogy egy készüléket kapcsoltam be és éledt a többi, meg elalváskikapcsolásnál is... mondjuk erről lemondanék a jobb hangminőség reményében. De akkor itt jön a kövi kérdés: a lejátszó Apple tv 4k, ami most a Tv(nem az arc_ra ugye)hdmi be van bedugva. Ha esetleg most jön az arc-ot nem tudó erősítő, akkor csak annyi, hogy az Apple-t bedugom az erősítőbe(a tv helyett), valamelyik hdmi in-be?
Ha az új erősítő tudja a 4k-t, akkor igen, nem is értem (bár sejtem), hogy eddig is miért nem így használtad :rolleyes: gondolkodik.gif

De vigyázz, mert az AVR-nek (hm-erősítőnek) is 4k-kompatibilisnek kell lennie, ha 4k képet akarsz átküldeni rajta! Ha ez nem teljesül(márpedig szinte biztos nem fog teljesülni, ha nem tudja az ARC-t, mert a 4k-kompatibilitásnál korábban vezették be az ARC-t), akkor kelleni fog az optikai kábel a tévé és az AVR közé, plusz az AppleTV 4k-t, mint eddig, a tévére kell majd dugnod.
Köszönöm a segítséget! leborulok.gif

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6002

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Carrobi írta:
2021.02.27., szomb. 21:29
Aszpirin írta:
Carrobi írta:
2021.02.27., szomb. 19:53
Sziasztok! Segítsetek hátha Ti jobban vágjátok, annyira még nem merültem bele a témába. De a lényegi kérdés : cserélném a hm erősítőmet... nem arc-os erősítőből lehet arc-osat csinálni? Néztem ilyen splittereket vagy mifenéket, azok működőképes dolgok, vagy Én gondolom rosszul? Help please, esetleg konkrét termék ajánlást is szivesen vennék. Előre is köszi.
Az ARC-nek az a lényege, hogy ugyanazon a HDMI kábelen kapja az erősítő a tévé hangját, amelyiken az egyéb források képét kiküldi az AVR a tévére. Így egyetlen HDMI kábel kell a tévé és az AVR közé, semmi egyéb.

Nem, ezt nem tudod helyettesíteni splitterrel, de ha már extra elemet akarsz berakni a tévé és az AVR közé, az lehet egy pl. optikai kábel (általában van optikai S/PDIF hangkimenet a tévéken), bár azon csak (akár sokcsatornás) veszteségesen tömörített hangformátumok (pl. Dolby Digital Plus) vagy sztereó LPCM megy át - de az igaz a “Normál” ARC-re is. Csak az eARC tudja a veszteségmentesen tömörített többcsatornás formátumokat vagy többcsatornás LPCM-et).

Röviden: ha ARC kell, és a tévéd tudja is az ARC-t, akkor vegyél ARC-t ismerő hm erősítőt, ha pedig a tévéd eARC-t tud, akkor érdemes eARC-s erősítőben gondolkodni.
Oks, köszi a választ.Szomorú vagyok... most is arc-os az erősítő+a Tv is, csak váltanék erősítőt(s az nem arc-os), régen is optikáztam avval sincs gond, csak így kényelmi szempont volt hogy egy készüléket kapcsoltam be és éledt a többi, meg elalváskikapcsolásnál is... mondjuk erről lemondanék a jobb hangminőség reményében. De akkor itt jön a kövi kérdés: a lejátszó Apple tv 4k, ami most a Tv(nem az arc_ra ugye)hdmi be van bedugva. Ha esetleg most jön az arc-ot nem tudó erősítő, akkor csak annyi, hogy az Apple-t bedugom az erősítőbe(a tv helyett), valamelyik hdmi in-be?
Ha az új erősítő tudja a 4k-t, akkor igen, nem is értem (bár sejtem), hogy eddig is miért nem így használtad :rolleyes: gondolkodik.gif

De vigyázz, mert az AVR-nek (hm-erősítőnek) is 4k-kompatibilisnek kell lennie, ha 4k képet akarsz átküldeni rajta! Ha ez nem teljesül(márpedig szinte biztos nem fog teljesülni, ha nem tudja az ARC-t, mert a 4k-kompatibilitásnál korábban vezették be az ARC-t), akkor kelleni fog az optikai kábel a tévé és az AVR közé, plusz az AppleTV 4k-t, mint eddig, a tévére kell majd dugnod.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Carrobi
Őslakos
Őslakos

Aszpirin írta:
Carrobi írta:
Sziasztok! Segítsetek hátha Ti jobban vágjátok, annyira még nem merültem bele a témába. De a lényegi kérdés : cserélném a hm erősítőmet... nem arc-os erősítőből lehet arc-osat csinálni? Néztem ilyen splittereket vagy mifenéket, azok működőképes dolgok, vagy Én gondolom rosszul? Help please, esetleg konkrét termék ajánlást is szivesen vennék. Előre is köszi.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Carrobi írta:
Az ARC-nek az a lényege, hogy ugyanazon a HDMI kábelen kapja az erősítő a tévé hangját, amelyiken az egyéb források képét kiküldi az AVR a tévére. Így egyetlen HDMI kábel kell a tévé és az AVR közé, semmi egyéb. Viszont az ARC-t mind a tévének, mind az AVR-nek “tudnia” kell.

• Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Carrobi
Őslakos
Őslakos

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Hozzászólás Szerző: Dorian »

cables írta:
2021.02.21., vas. 07:43
Abban viszont biztos vagyok, hogy bármilyen hangfal meghálálja hangzásban a jobb kábelt. Tehát nincs olyan, hogy egy hangfal hangja nem függ jelentősen a hangfal kábeltől!
Az eleve szèt-DSP-zett házimozinál pont tök mindegy a kábel.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2300

Hozzászólás Szerző: cables »

Cutler írta:
2021.02.15., hétf. 19:04

Így van, a pro hangfalak nem ígénylik a menő kábeleket.
...
Menő kábel? Ez egy zavaros fogalom. Ha drága kábelt értesz a menő alatt az lehet igaz. Nem biztos, hogy egy drága kábel jó hangú, de az sem biztos, hogy egy jobb hangú kábel drága.

Abban viszont biztos vagyok, hogy bármilyen hangfal meghálálja hangzásban a jobb kábelt. Tehát nincs olyan, hogy egy hangfal hangja nem függ jelentősen a hangfal kábeltől!

R.G.
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 288

Hozzászólás Szerző: R.G. »

Semmi ilyet nem vettem eszre
Lexicon MC-10, Emotiva XPA-2, XPA-3, B1, Arendal 1723 THX, 1723S THX, Sony 55", Benq W2000, Elite Screens Saker 100", Xiaomi TV Box, nvidia SHIELD TV PRO, Synology, Supra, Van-Damme Starquad, Furukawa, Vention,

Blondsztyú
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 78

Hozzászólás Szerző: Blondsztyú »

Sziasztok!
Lenne egy láma kérdésem (lehet nem is az)!
Aki használ napelemes rendszert és van tapasztalata, attól kérdezném,hogy az inverter mennyire szennyezi az otthoni hálózatot? Hifinél tapasztalható valami negatívuma?
Köszi a választ!
Zidoo UHD-3000/Marantz AV8801/Emotiva XPA-5 Gen.2
Triangle Genese Quartet - Voce -Trio 5.2
2xML Dynamo-1500X/AQ CastleRock/AQ XLR/Earth,Mackenzie,Husky/Tápszürő:
Furutech e-TP66EG
Proji:Epson 9300/Synology NAS/AQ HDMI Active Cinnamon4K/ 120"motorized tensioned screen/

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 409

Hozzászólás Szerző: greenbio »

Vukkeinstein írta:
2021.02.15., hétf. 21:17
greenbio írta:
2021.02.15., hétf. 10:54
sziasztok!

a láma kérdésem az, hogy a sub hangerejét is a többi sugárzóval kell azonos szintre hozni?
köszi
Szerintem nem láma a kérdés.
Szigorúan csak saját vélemény!
A többiek most úgyis elmentek krumplit szedni, vagy sütni,ezért én hadoválok valamit a feltett kérdésedre. :D
Nem "kell" azonos szintre hozni a sub hangerejét,max úgy is belehet állítani.
Nyilván ne legyen alig érzékelhető és persze ne is telepedjen rá túlzottan a hangzásra.
Na de kinek mi az alig és mi a túlzott hanGerő ? Ez eléggé eltérő mértékű ízlés/hallás érzékelés,vagyis személy függő.

Tehát erősen ízlés/szub teljesítmény/akusztika/ sőt film függő is,valamint hallgatási pozícióban érzékelhető produktum és még ide lehetne sorolni pár dolgot,aminek a függvénye lehet az a bizonyos szint.
Tudom ez olyan,nesze semmi fogd meg jól válasz a kérdésedre.
Viszont erre vonatkozóan nincs istókzihe,vagy szentgrál recept,max ajánlások vannak.
Próbálgatni kell film/koncert részletek segítségével "(amennyire ez lehetséges házi eszközökkel)" rá kell szánni azt a pár órát,azután még párat :D Nálam -6dB a procin szub hangereje,egynél több szubot használok.
A hangsugárzóké viszont 0dB-től +3dB közötti szórásban vannak mostanában de volt már ez nálam több is.
Aminek az az oka,hogy süket vagyok és a Sb-eket,amik mögöttem vannak kb 2,5m-re nem úgy érzékelem,mint a center csatornából jövő hangokat.
Plusz a lokátoraim 180 fokban veszik jól az adást,ami ezen kívül esik,ahhoz lasszót használok,vagy + dB-eket.
köszmárszépen :) arra gondoltam, hogy első körben állítom a csatornánkénti hangerőt az erősítő menüjéből, és telefonos app-al (nem röhög) mérem a hangnyomást. vagy ha nagyon szofisztikált akarok lenni akkor REW-el. más nem áll rendelkezésemre, konyha módszernek talán elég.

Vukkeinstein
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 677

Hozzászólás Szerző: Vukkeinstein »

greenbio írta:
2021.02.15., hétf. 10:54
sziasztok!

a láma kérdésem az, hogy a sub hangerejét is a többi sugárzóval kell azonos szintre hozni?
köszi
Szerintem nem láma a kérdés.
Szigorúan csak saját vélemény!
A többiek most úgyis elmentek krumplit szedni, vagy sütni,ezért én hadoválok valamit a feltett kérdésedre. :D
Nem "kell" azonos szintre hozni a sub hangerejét,max úgy is belehet állítani.
Nyilván ne legyen alig érzékelhető és persze ne is telepedjen rá túlzottan a hangzásra.
Na de kinek mi az alig és mi a túlzott hanGerő ? Ez eléggé eltérő mértékű ízlés/hallás érzékelés,vagyis személy függő.

Tehát erősen ízlés/szub teljesítmény/akusztika/ sőt film függő is,valamint hallgatási pozícióban érzékelhető produktum és még ide lehetne sorolni pár dolgot,aminek a függvénye lehet az a bizonyos szint.
Tudom ez olyan,nesze semmi fogd meg jól válasz a kérdésedre.
Viszont erre vonatkozóan nincs istókzihe,vagy szentgrál recept,max ajánlások vannak.
Próbálgatni kell film/koncert részletek segítségével "(amennyire ez lehetséges házi eszközökkel)" rá kell szánni azt a pár órát,azután még párat :D Nálam -6dB a procin szub hangereje,egynél több szubot használok.
A hangsugárzóké viszont 0dB-től +3dB közötti szórásban vannak mostanában de volt már ez nálam több is.
Aminek az az oka,hogy süket vagyok és a Sb-eket,amik mögöttem vannak kb 2,5m-re nem úgy érzékelem,mint a center csatornából jövő hangokat.
Plusz a lokátoraim 180 fokban veszik jól az adást,ami ezen kívül esik,ahhoz lasszót használok,vagy + dB-eket.

R.G.
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 288

Hozzászólás Szerző: R.G. »

Akkor egy pelda amit en hallottam es teszteltem
Draga sztereo rendszer es olcso xlr kabelek
Sosem hittem, hogy hallok kulonbseget, de megis megtortent
Van Damme vs Mogami, Neutrik aranyozott csati
Mind a ketto quad kialakitasu.
Kisebb hangeron semmit nem vettem eszre, de nagyobb hangeron a Mogami hangja szetesett. Talan ez a legjobb szo ra. Fura volt az egesz. A Van Damme jobban egyben maradt. Ezt en tapasztaltam.
De tapkabelnel, HDMI kabelnel, hangsugarzo kabelnel stb. meg semmilyen kulonbseget nem tapasztaltam. Csak es kizarolag xlr nel, draga rendszerben hallottam kulonbseget. Hogy tuti legyen, tobbszor is meghallgattuk es tenyleg volt kulonbseg. De hogy csilliokat fizettem volna azert a kulonbsegert, hat biztos nem!!!!! Minimalis volt. Es ami a legfontosabb, nem is olyan zeneket hallgatok amin kijottek a kulonbsegek
Lexicon MC-10, Emotiva XPA-2, XPA-3, B1, Arendal 1723 THX, 1723S THX, Sony 55", Benq W2000, Elite Screens Saker 100", Xiaomi TV Box, nvidia SHIELD TV PRO, Synology, Supra, Van-Damme Starquad, Furukawa, Vention,

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1484

Hozzászólás Szerző: Cutler »

Aszpirin írta:
2021.02.15., hétf. 16:35
Ha HDMI kábelekkel (vagy tágabban bármilyen digitális "poszton" lévő kábelekkel) végzett, képre alapozó tesztből általánosítasz az analóg ("poszton lévő") hangkábelekre is, akkor szvsz nagyon átesel a ló túloldalára.
Véletlenül se általánosítok,a hdmi tesztből kiindulva az analóg kábelekre.
Tisztában vagyok vele, hogy hangsugárzó, IC, tápkábelnél lehetnek pozitív változások is.
Nekem viszont kb. O forintot ér meg, hogy ezzel foglalkozzak.
Nagyjából 200m hangsugárzó kábel van a mozimban, nem igazán akarnám túllihegni😅

Cutler
Beköltözött
Beköltözött

Fish írta:
2021.02.15., hétf. 16:22
Lehet a pro hangfalak nem igénylík ezt ,de ne vegyük el mások kedvét,kiíváncsiságát sztem..
Így van, a pro hangfalak nem ígénylik a menő kábeleket.
Az Imax mozikban, ahol eléggé jónak mondható a hangzás, sincsenek drága kábelek, az itthon épült Dolby szinkron keverő stúdióban is óccó kábelek vannak, az ISE-n a legjobb mozit prezentáló Alcons Audio standon szintèn tyúkbél kábelezés volt. Ha ezeken a helyeken megfelel az egyszerű kábelezés, akkor úgy gondolom nálam is.

Amúgy meg dehogy veszem el én más kedvét, mindenki azt vesz amit akar.
Szóltam én valaha pl. neked, hogy ne vegyél Aq kábeleket vagy mást. Nem rémlik, hogy Nemtommot is le akartam volna bármiről is beszélni, kábel, elosztó, alátét ügyben.
De, ahogy elmondod te is a témában a véleményedet, úgy talán nekem is lehet.

Cutler
Beköltözött
Beköltözött

DeLorean írta:
2021.02.15., hétf. 18:17
vaj=baj
Egymás mellett van a két betű... :smile51:
Cirmos cica haj, hová lett a vaj...
eszt=ezt

Ha, már javítunk, legyünk alaposak😜

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 312

Hozzászólás Szerző: BoRRoNeo »

DeLorean írta:
2021.02.15., hétf. 18:41
Tudom ki vagy és ki voltál.
Pedig még képet sem küldtem.

Bocsi az egészért (ahogy írtam, nem kedvelem ezt a helyet), de a hülye korlátos nem jön egy hete és nem tudok haladni a moziszobámmal és csak ülök és halálosan ráérő perceimben osztom az észt - feleslegesen. Nyilván oka volt, hogy az elmúlt 10 évben nem tettem, igyekszem újra így tenni.

Akit megbántottam elnézést, világbéke.

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

DeLorean írta:
2021.02.15., hétf. 18:12
Lehet veled van a vaj? Csak halkan kérdezem.
Olvasod is amit írtam? Azt próbáltam elmagyarázni, hogy csak olyanokkal találkoztam, akik megbuktak a vakteszteken. Nem magamról beszélek. Én többször kipróbáltam kábeleket cserélni és soha nem hallottam változást sem tápkábel, sem hangsugárzó kábel cserénél. Igaz nem is próbáltam az erősítőm árával megegyező kábelt. Szóval, én biztos nem vagyok mérce.

Bár hihetetlen, de nagyon sok embert ismerek innen a fórumról. Alapító tagja voltam 1998-ban, sokáig mondhatjuk úgy, hogy az enyém volt az egész kóceráj. Akiket én ismerek azok nagyjából azért vannak csendben, mert ugyanezt gondolják vagy halálosan nem érdekli őket a kábelezősdi.

De mivel láthatóan nem olvasol, ezért újra leírom, hogy egy szóval nem mondtam, hogy egy analóg kábelnek ne lehetne hatása a közvetített jelre, így a végén a kapott hangra. Ennek fizikai, elektronikai alapja is van (tanultam suliban). Annyit mondtam, hogy sokkal többen vesznek drága kábel, mint ahányan hallanák a különbséget. Erre is csinálhatnánk egy vaktesztet (mint írtam pont eleget csináltam már), bukna szinte mindenki.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3323

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Én kábel terén annyit tapasztaltam, hogy a gyári tyúkbél RCA csere a CD és erősítő között, egy mai áron számolva kb. 15e Ft-os termékre, hozott egész jól hallható különbséget. Ez megvan közel 18 éve. Úgy gondolom, jó vétel volt.
Hangfal kábel csere hasonló árkategóriában történt, ugyanúgy 18 éve.
Ezekkel jól elvagyok, és még el leszek.

Magam teszteltem, magamnak. Senkinek nem akartam megfelelni vele. És nem azért hallom a különbséget, mert fórumon dicsekedek vele, vagy a szivar klubban az ál barátok előtt.

Élvezem és kész.

Táp kábel témában meg majd 2 hét múlva leszek okosabb. Ígérem, megírom. :rolleyes:
Csak a Marantz! :-D

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11007
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

ZolaBA írta:
2021.02.15., hétf. 16:09
Ismerős mesélte, hogy végigmentek az El Camino Spanyol zarándokúton...

Hogy hangozna ez a fórumos logikával? Biztosan jobb a 800km. Biztosan nagyobb úgy a lelki béke. Aki nem megy legalább 800km az járni se tud. A cipője is gagyi. A lába is X. Az utazás szervezők már csak értenek hozzá, ők is ezt árulják. És különben is, én nem tudhatom, mert csak pofázok, pedig ki se próbáltam. stb. stb. :D
Nem, nem, nem. A becsületes fórumlakó hetekig pörögne azon, hogy milyen túracipőt, zoknit, dzsekit, nadrágot, hátizsákot, hálózsákot, bicskát, akkut, fejlámpát, túrabotot, navigációt, útikönyvet vegyen. Bújná a tesztbeszámolókat, a világ összes túrázós csoportjába bejelentkezne, mindenhol feltenné a kérdéseit, elköltene alsó hangon is félmillió forintot túracuccra és pár nappal később már szakértőként osztaná az észt anélkül, hogy összefüggő 50 métert valaha is megtett volna autó nélkül. És ha esetleg végigsétálja a Camino-t (ami már annyira ki van épülve és komfortossá téve, hogy egy amerikai nyugdíjas is könnyedén megcsinálja, hiszen leginkább nekik szól), akkor már világjáró utazóként fog blogot írni.

Természetesen mindenféle áthallás a HiFi és a házimozi irányában csak a képzelet műve.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

[*]
Aszpirin írta:
2021.02.15., hétf. 16:35
Szerintem az a kábel szerepétől függ, hogy mennyire tudja befolyásolni a rendszer hangját, de valamennyire mindegyik tudja azt befolyásolni. Igen, a digitálisak is. De az analóg összekötők és kifejezetten a hangfalkábelek nagyobb mértékben, ezért szerintem a párszáz forintos (gondolom mediamarktos) rézdrót sem feltétlenül jó döntés. Nem fekete/fehér típusú a kérdés...
Igen függ a kábelek szerepétől, továbbá a rákötött eszközöktől szinte ugyanilyen mértékben.
Az analóg kábelek (és eszközök) kicsit kacifántosabbak, ott mérhető különbségek vannak, kis utánajárással lehet találni ilyen elemzéseket.
https://www.stereophile.com/content/wha ... wire-makes
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára denesdr 2021.02.15., hétf. 17:34-kor.

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

ZolaBA írta:
2021.02.15., hétf. 17:08
Szóval, a kábelbiznisznél nem a 300 ezres kábelek eladására kell csak gondolni. A középmezőny fontosabb.
Tűpontos.
Szerintem ezekkel a hozzászólásokkal pár embernek beforralod az agyvizét, de páran azért jól szórakozunk
Nagyon sokat teszteltem. Másokat. Már a rádióban is aztán később szakmai vonalon is. Teljesen általános, hogy az emberek nem hallanak meg semmit. És szakemberekről beszélünk. A vakteszteken sorra buknak. A kábelek egyértelműen felülprezentáltak. Párszázezer forintért hangsugárzó, erősítő vonalon komoly előrelépést lehet elérni, a kábelek ehhez képest sehol nincsenek. Talán még mindig járja az a hülye mondás, hogy a rendszer értékének 10%-át kell kábelre költeni. Már ez elég a sok felesleges kábelvásárlásra, de erre még ráépül a vudu. Senki nem meri bevallani, hogy ha kábel és kábel között nem hall különbséget, hiszen azzal saját magáról állít ki bizonyítványt. Ezért inkább hallja vagy csöndben van. És a másik oldal is védi magát. Kialakult a be kell járatni a kábelt, idő kell amíg megszokja a rendszert és a többi, ezzel kvázi a vakteszt-bukás is ki van kerülve. A HDMI kábel a rendszer csúcsa, hiszen itt tényleg nincs különbség és mégis van. Ezek után mennyire hihető a hangsugárzó kábel?

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

BoRRoNeo írta:
2021.02.15., hétf. 16:37
És aki nem hall semmit, az meg sem mer szólalni, hiszen ha mindenki hallja, akkor tuti vele van a baj, hiszen csak létező dolgot lehet hallani. És a kör bezárul, a kassza csilingel.
Szerintem ezekkel a hozzászólásokkal pár embernek beforralod az agyvizét, de páran azért jól szórakozunk :D :D

A kassza csilingelésre egyszer már kifejtettem az "összeesküvés elméletem", sokan nem olvasták, gondolom most se fogják, sebaj azért leírom.

Szóval, a kábelbiznisznél nem a 300 ezres kábelek eladására kell csak gondolni. A középmezőny fontosabb.
Nézzünk egy példát, van 100 ember, kell 100 kábel. Ha van 5e meg 10e Ft-os, akkor az egyik ember az olcsóbbat, másik a drágábbat veszi meg, átlag 7,5e, ez 100 zsinórnál 750eFt.
Ellenben, ha van 5e, 10e, 30e, 50e, 100e és 300e Ft-os, akkor a vérmérséklet már másképp alakul. Minimális lesz aki a leg-gagyibbra kottázza magát, és persze az se lesz sok akinek mindenre is futja. Talán 5-5% max 10-10%. A maradék 80-90%, viszont a "ha fájni kell, fájjon" alapon megveszi amit még épp megbír, semmiképp a legolcsóbbat, persze nem is a legdrágábbat de jó szándékkal erősen bevásárol a középmezőnybe. Ez ha összeadom közel 5MFt. És nem az a lényeg, hogy eladott 5db 300 ezres kábelt, (az "csak" másfél misi), hanem, hogy a többséget is megszédítette. ;)
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Alex_Aston írta:
2021.02.15., hétf. 16:14
Ha valami tényleg 30x annyiba kerül, és nem látható, mérhető különbség, akkor mi a magyarázata egy ilyen terméknek? költői kérdés volt.
Szvsz a gyártók nem tudtak vele mit kezdeni. Évtizedek óta gyártják a hangsugárzó kábeleket, kompozit és s-video kábeleket és a többi. Megvoltak hozzá a nevek a formák és az árak. Kijött a HDMI és beillesztették a sorba, azaz vehetsz 10 ezerért belépő zöldet és 300 ezerért drága pirosat. És jól számoltak. Akinek AQ Diamond hangsugárzó, USB, és tápkábelei voltak (én ismerek olyat, akinek az iPhone-jához is Diamond USB kábele van), az megvette HDMI-ből is, legyen egységes a kábelezés. Aztán van a sznob oldal. Veszek egy projektort 5 millióért, nehogy már egy 5 ezer Ft-os kábellel kössem össze. Egy Rolls-Royce-ba sem veszünk Tesco-s gumiszőnyeget.

A kábel az egyik legnagyobb üzlet. Legyen az mondjuk egy hangsugárzó kábel. Nincs ígéret, és az egyik legrosszabb érzékszervünk a tesztelő. Csak annyi kell, hogy kitalálj valami hangzatos anyagot (ezüst-titánium ötvözet), dobjál hozzá egy kis vudut (duplán csavart érpár) és legyen hozzá egy tetszetős design és valami jó név. Ezek után már csak kölcsön kell adni pár okoskodó tesztoldalaknak, ahol valószínűleg nem hallanak semmit (ismerek egy pár itthoni tesztelő srácot, az ajtót nem találják meg segítség nélkül), de mivel egy baromi drága exkluzív termékről van szó, ezért leírják, hogy hihetetlenül jó színpad, kontrollált magasak és mélyek, részletes hangszer-megszólaltatás és a többi, vannak erre bejáratott kifejezések. Számon kérni úgysem lehet, mert maximum azt mondják, hogy te nem hallod, mert szar a füled, vagy a te rendszeredben nem úgy szól. Megjelent egy csomó jó teszt, mindenki rohan venni és mindenki azt fogja hallani, amit leírtak, még akkor is ha nem, hiszen ezek a srácok nagy szakemberek, ha ők hallották, akkor én is hallom. És aki nem hall semmit, az meg sem mer szólalni, hiszen ha mindenki hallja, akkor tuti vele van a baj, hiszen csak létező dolgot lehet hallani. És a kör bezárul, a kassza csilingel.

Félreértés ne essék, ezzel nem azt mondom, hogy nem lehet hallani esetleg hangsugárzó kábelek között különbséget, azt mondom, hogy azokból akik hallják nem lehetne megélni.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Cutler írta:
2021.02.15., hétf. 15:49
Alex_Aston írta:
2021.02.15., hétf. 15:03
De annyit segíts, hogy jól értem e, arról van szó, hogy tesztelve a normális, és "túlárazott" kábeleket, nem volt látható különbség, még ha műszer mutat is valamit? Vagy műszer sem mutatott különbséget?
Volt aki műszerrel vizgálta és nem volt kimutatható változás. A DC vaktesztjén nem volt műszeres mérés, csak szemre próbáltunk látni difiket. Ez senkinek sem sikerült.
Nem volt látható különbség egy 3000forintos no-name kábel és egy bő 30xdrágább Nordost esetén sem. Sőt a kábel nélküli jelátvitel se lógott ki egyik irányban sem a teszten.
Persz volt aki azt mondta, hogy a 30x-os árú Nordost az nem volt elég drága, hogy lehessen különbséget látni.
Lehet igaza van és kellett volna 100x-os árú vagy még drágább kábel, hogy lehessen valamit látni(szerintem akkor sem, de mindegy). Ha 100x drágább kábel szükséges valami javulásból, hát én abból, köszönöm, de nem kérek.

Off!
A teszt számomra tökéletes volt, azóta a minimális kábelek utáni érdeklődésem is megszűnt. Olyannyira, hogy a nagyon alsó szintű(Fapaci, Hydrasound, Cables, VDH)kábeleimtől, táp és összekötőkről beszélek, is megszabadultam. Teljesen megfelel a gyári tápkábel minden elektronikánál és a pár száz forintos rézkábel is megteszi a hangsugárzókhoz.
Azóta én így élvezek, ha már ez a téma is szóba került itt nemrég🤪
Ha HDMI kábelekkel (vagy tágabban bármilyen digitális "poszton" lévő kábelekkel) végzett, képre alapozó tesztből általánosítasz az analóg ("poszton lévő") hangkábelekre is, akkor szvsz nagyon átesel a ló túloldalára.

Én bizony tettem már be analóg összekötőt a rendszerembe úgy, hogy 2 percen belül vettem is ki, annyira elcseszte a hangot. A különbséget bárki hallotta volna... Jártam hasonlóan digitális (S/PDIF) full-ezüst kábellel is, megvettem, és napok után sem bírtam megszokni a változást, amit okozott a rendszeremben, végül a fiókban kötött ki, mert eladni sincs már pofám...
Ezt lehet hinni vagy nem hinni, de pont azért írom le a negatív élményeket, mert így nehezebb ráfogni, hogy a pénzösszeg, amit értük fizettem, pozitívan befolyásolta a hangérzékelésemet.

Szerintem az a kábel szerepétől függ, hogy mennyire tudja befolyásolni a rendszer hangját, de valamennyire mindegyik tudja azt befolyásolni. Igen, a digitálisak is. De az analóg összekötők és kifejezetten a hangfalkábelek nagyobb mértékben, ezért szerintem a párszáz forintos (gondolom mediamarktos) rézdrót sem feltétlenül jó döntés. Nem fekete/fehér típusú a kérdés...

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”