Talán a TDA1543

Talán a TDA1543

Vissza is vonulok.

persze.

Veszélyesen élsz.
Talán érdemes lehet elgondolkozni azon, hogy egy termék(család) teljes életciklusában (értsd első koncepcionális elképzeléstől a piacról történő kivezetéséig) termelt hozzájárulása a cég fenntartható és profitábilis hosszútávú működéséhez kimerül-e csupán a "gyártási költségek" és a "fogyasztói ár" között realizálható árrésben! Érdemes-e mindig különböző teljesítmény és nyilván árbéli kategóriákat képviselő termékeket önállóan fejleszteni, gyártásuk vagy épp karbantartásuk körülményeit számtalan egyedi specifikációhoz önállóan igazítani?

Előző Mazda 6 2.2-es diesele esetében is ugyanez volt, hogy minden mechanika ugyanaz, csak a szoftver más. És itt ráadásul 3 teljesítmény lépcső volt. Egy hozzáértő tuner a 129LE-s verzióból így könnyen csináltatott 189-ast. Mindezt a gyári felár töredékéért.Aszpirin írta: ↑2021.04.16., pén. 17:17
OFF.
Nem erről beszéltem. Ezt már kiveséztük az indexes E90-es és F30-as topikokban is, és megerősítést is nyert. Amit Te írsz, az a 320D-nél a 163 lovas vs 180 lovas verziókra vonatkozik.
De itt nálunk is lehetett rendelni pl. E9x LCI-ből 316D-t és 318D-t is. Érted? Mindkettőt. Tudom, mert konkrétan rendeltem is E91 LCI 318D-t magamnak. A 2 literes motorblokk, turbó, minden alkatrész ugyanaz. Eltérés csak a motorvezérlő szoftverben (és természetesen a teljesítményben meg a fogyasztásban) van/volt.
De te persze az égvilágon mindenhez (is) jobban értesz.
A többivel meg semmi olyant nem írtál, amivel cáfoltad volna azt, amit én is írtam.

OFF.diagnet írta: ↑2021.04.16., pén. 16:52A BMW és sok más gyártó köryezetvédelmi és adózási szempontok miatt bizonyos országokba csökkentett teljesítménnyel szállítja az autóit. Az előállítási költség minden esetben megegyezik, mivel a beszállító nem szoftver verzió alapján határozza meg a motorvezérlő árát. A végleges fogyasztói árat a forgalombahelyezés költségei csökkentik, nem pedig a butított alkatrészek.
Rendkívül hiányos és téves informácók alapján vontok le következtetéseket.Aszpirin írta: ↑2021.04.16., pén. 10:49Sima, okos üzletpolitika.pali923 írta: ↑2021.04.16., pén. 10:26
A részletekre már nem emlékszem, de olvastam valamilyen videokártya sorozatról, ahol a darabok egyformák voltak hardveresen, csak valami szoftverrel, vagy más egyszerű átalakítással egy részüket lebutították, és olcsóbban adták. Aztán persze meglett ennek is a megoldása, és felturbózta, aki megvette. Ennek pl. mi volt az értelme?
Ha pl. olcsóbb kondikra cserélik egy részét, akkor még értem, de ezt? gondolkodik.gif
A hiedelemmel ellentétben a profitot nem csak az alkatrész-és gyártásköltség csökkenti, hanem egy csomó egyéb is, amelyekből a legjelentősebb a fejlesztési költség (már ott, ahol fejlesztenek, és nem lopják mások fejlesztését). Egy videókártya esetében, főleg ha nagy szériában gyártják, a fajlagos alkatrész- és gyártásköltség az ár töredéke. A firmware-ek ("valami szoftver") fejlesztése egész elképesztő összegeket felemészthet. Ha van egy "butított" verzió olcsóbban, az még mindig a fajlagos gyrtás-és alkatrészköltség fölött van, tehát minél többet eladnak belőle, annéál jobb. A "fullos" pedig természetesen jobban hozzájárul a fejlesztési költségek "legoldozásához", illetve végső soron a profithoz.
Ezt a technikát nagyon sok helyen használják, pl. tudtommal a BMW E9x és F3x szériákban a 316D és 318D között csak a motorvezésrő szoftverben van különbség (vagyis hardver szempontjából a 18D "butított" változata a 16D). De hasonlóképp, még a processzoroknál is ez a helyzet, egy magasabb kategóriájú processzorból mondjuk 2 mag "kikapcsolásával" és alacsonyabb órajel alkalmazásával egy alacsonyabb kategóriájú processzor születik, holott maga a chip mindent tartalmaz, amit a magasabb kategóriájú...
A felhasználó viszont azt kap, amit fizet. Kevesebb pénzért kevesebb funkciót, több pénzért több funkciót.

Biztos is lenyomná, az enyém TDA1541, plusz csövek, plusz 4 trafók, 12kg
Off
Urak, öntsünk tiszta vizet a nyílt kártyák közé, ha nem tűnt fel, ironizáltam. Azt hittem a szóhasználat és az alma-körte összehasonlítás egyértelművé teszi.

Ha máshogy nem, rá kell tenni a tetejére.

Van olyan ami igen

Azt azért tegyük hozzá, hogy ezt a gyakorlatot tudtommal (tévedés nem kizárt!) az európai versenyjog tiltja (tisztességtelen piaci magatartásnak és piaci erőfölénnyel való visszaélésnek tartja, jogosan). Pár éve a Lidl-nek is volt idehaza egy botránya ebből, ami valami tetemes bírságba torkollott, akkor talán a tejet árulta a beszerzési értéke alatt... És nem kizárt, hogy az amerikai versenyjog sem tolerálja, az ilyesmit, ha bizonyítható...

Üzleti taktika. Le kell fedni a piacot, elszívni a levegőt a konkurenciától és növelni az ismertséget. Pár cég ennek érdekében még azt is bevállalja, hogy némelyik terméke veszteséget termel. Lásd pl. Tesla!pali923 írta: ↑2021.04.16., pén. 10:26A részletekre már nem emlékszem, de olvastam valamilyen videokártya sorozatról, ahol a darabok egyformák voltak hardveresen, csak valami szoftverrel, vagy más egyszerű átalakítással egy részüket lebutították, és olcsóbban adták. Aztán persze meglett ennek is a megoldása, és felturbózta, aki megvette. Ennek pl. mi volt az értelme?

Sima, okos üzletpolitika.pali923 írta: ↑2021.04.16., pén. 10:26Több dolgok vannak földön és egen,
Horatio, mintsem bölcselmetek
Álmodni képes.
A részletekre már nem emlékszem, de olvastam valamilyen videokártya sorozatról, ahol a darabok egyformák voltak hardveresen, csak valami szoftverrel, vagy más egyszerű átalakítással egy részüket lebutították, és olcsóbban adták. Aztán persze meglett ennek is a megoldása, és felturbózta, aki megvette. Ennek pl. mi volt az értelme?
Ha pl. olcsóbb kondikra cserélik egy részét, akkor még értem, de ezt?![]()

Ugyanez. Kell adni olcsobban is valamit. A lapkagyartosort atallitani sokkal tobbe kerul, mint szoftveresen butitani. Volt régebben több ilyen is. Mindegyik kiderult, mostanaban nem is nagyon hallani ilyenről.pali923 írta: ↑2021.04.16., pén. 10:26Több dolgok vannak földön és egen,
Horatio, mintsem bölcselmetek
Álmodni képes.
Ha pl. olcsóbb kondikra cserélik egy részét, akkor még értem, de ezt?![]()
Több dolgok vannak földön és egen,

De mi az hogy dupla jó hang? Adott egy tervező, aki el szeretne érni egy bizonyos hangkaraktert. Pont olyat. Nem kicsit rosszabbat, vagy kicsit jobbat (mást). Ilyenkor nem a megfelelő alkatrészt a megfelelő helyre elvet követik? Még a cost no object készülékek esetében is? Ez itt milyen?

Nembiztos, hogy sokra mennél vel. Ha így is volt, jóeséllyel akkor is egyedi rendelésűek voltak ezek a kondik. Ahogy régebben az Elna/Nippon is csinált egyedi szériát a Marantznak, Denonnak, Pioneernek.shany írta: ↑2021.04.16., pén. 07:49Tudtommal a Jensen nem gyárt ilyen elkót, vélhetően másfélét sem. Pl. egy időben a Magyarországon gyártott EPCOS elkó volt Jensen-re feliratozva.
Én valóban szívesebban látnám a konkrét gyártót és típust/szériát az adott alaktrészen a Jensen logó helyett ( a részletes műszaki adatok-, adatlap teljes hiánya mellett ), hiszen nem mindegy, hogy belül egy KEMET, BC components, Nichicon, Elna valamelyik drágább szériája van, avagy a CapXon, Teapo, Xuansn legolcsóbbja...
( a Mundorf kondik mögött az F&T cap áll ( https://www.ftcap.de/en/ ) ez így teljesen más történet )
Hogy milyen módon lehet egy gyártásban levő, kész konstrukcióról még több bőrt lehúzni a legminimálisabb technológiai/arányos gyártási költség módosításokkal, ez nyilván komoly piaci/marketing ismereteket követel....és hát itt is látszik az eredmény: működik a dolog
Tudtommal a Jensen nem gyárt ilyen elkót, vélhetően másfélét sem. Pl. egy időben a Magyarországon gyártott EPCOS elkó volt Jensen-re feliratozva.
Bízom benne