Érteni vélem a mondanivalódat, de mintha hiányozna belőle a kellő megfontoltság.
Történetesen a mai napom a reggeli oltás miatt semmittevéssel telt: nem mentem sehová, elhalasztottam minden programomat, egyedül voltam itthon. És mit is csináljon ilyenkor az emberfia-lánya? Zenét hallgat. Egészen pontosan Youn Sun Nah Same Girl című, valamint Ophélie Gaillard és a Pulicinella második C.P.E. Bach lemezeit. Mindkettő elég rendszeres és kedves vendége a lejátszási listámnak, eléggé intim módom ismerem mind a két albumot. Szerintem az, amit te "mechanikus hangnak" titulálsz a leírásodban, az az én rendszeremben valamiféle "szenvtelen pontosságként" jelenik meg, mintha az RME beiktatásával a rendszert (elnézést a megszemélyesítésért) egyszerűen nem érdekelné, milyen zenét "játszik" le (hoppá: a megszemélyesítés eleve benne van a technikai szótárban). És ez nekem bejön: hogy a zenének, az általa közvetített mondandónak, gondolatnak, érzelemnek, hangulatnak nem a technika szerez érvényt, hanem mintegy hagyja magát a zenét szóhoz jutni. El tudok képzelni olyan rendszert - elvárásrendszert is akár - ahol ez "nem természetesnek", "mechanikusnak" hat, de az enyém nem ilyen (sem a rendszer, sem az elvárásaim). Mindkét lemez remekül szólt, nem kellett újra felfedeznem, nem hallottam újabb hangokat, csak olyan interpretációt, ami mintha kevesebbet "színezett" volna, nem akarta átírni a ritmusképleteket, de mintha le akart volna játszani minden hangot a kottában (és ez sikerült is volna neki.) A zene ettől nem lett lassabb, inkább - képletesen szólva - mintha "oldalra" nyílt volna ki.
Ami a rendesen tuningolt olcsó kínai DAC-paneleket illeti, nekem is volt pár (gondolom, ide sorolnád a témában korábban tárgyalt Yulong DA8 II-t (eredetileg: 1.200 USD) a maga Hoer-wege tuningjával (300 EUR)). Attól ez a DAC szerintem nem csak más, hanem egyértelműen jobb (pedig arra egy Sabre-allergiás barátom azt mondta, hogy az első olyan készülék, melyen nem hallja a chipre szerinte korábban jellemző digitituszt). Arról valamiért mégis "visszaléptem" a Resonessence Conceróra. Igaz, a Yulongot is jobbnak hallottam a 2Qute-nál. Mindez természetesen a saját rendszeremben, a saját korlátozott tapasztalataim alapján, a saját fülemmel és ízlésemmel.
Ennek fényében érzem sarkosnak azt, amit írsz, de biztosan elmondod majd, hogy szerinted milyen értékében is szolgáltatásaiban hasonló terméket lehet az RME mellé tenné, ami alapján szerinted sommás megállapításod akár igaznak is bizonyulhat.
A napokban lehetőségem nyílik majd egyébként kipróbálni egy épített táppal az RME-t (megoszlanak róla a vélemények, számít-e valamit), illetve hamarosan érkezik hozzám egy CD-futómű is, így nem csak az USB-képességeiről fogok tudni véleményt formálni, hanem a többi digitális bejáratáról is. Ha a nagyérdeműt érdekli, szívesen megosztom a tapasztalataimat. Lesz legalább 2-3 bekezdés.