Ear írta: ↑2021.03.29., hétf. 09:40
istvan01 írta: ↑2021.02.09., kedd 12:58
Léptem egyel feljebb üveges switch megoldásban, 1Gbs Mikrotik OM modul mellé vettem 2db 10Gbs FS modult:
https://www.fs.com/de-en/products/74676.html
Amiket bedugtam a switchek-be és azonnal működött, nem kellett semmit mókolni vele.
Bizony a nem kevés lépés akkorát emelt a hang minőségen is, amit pár éve el sem hittem volna, amikor még a CAT kábelek hangzás hatását sem hittem el. Igaz, most sincs high-end csillirádos hifi minősített CAT kábelem, csupán egy mezei CAT8-as a zenejátszó felé. Az is igaz, amire az üveg LAN rendszer képes, azt semmilyen CAT kábelezés önmagában nem képes, mert itt nem csak a kábel a szereplő.
Én is végigpróbáltam a switchezés, optikai kábelezést, SFP SFP+ adaptereket. Biztos nem értem a végére a felfedezéseknek, de így is tanulságos és zavarbaejtő a dolog:
https://ear.hu/?p=10044
Egy kissé elvesztem a blogod szövegében. Ha kérhetném egészen röviden eszköz<->kábel-eszköz<-> stb formában sorba állítanád a próbált változatokat, rövid hangi jellemzővel és esetleg hangérték sorrendben.
A nyitó fejlécen DAC kábelt mutatsz, ami fixen egybe épített kábel és optika modul, ilyet is beszereztél?
Én nem mertem kockáztatni ezt a CSS610-8G-2S+IN swithcet, pár dolog miatt. Ha valamibe több portot építenek és ez 33%-al még alacsonyabb lista árú, ott valamin spóroltak, ne hogy bele fussak olyan valamibe , ami utána fogfájós lehet. A Mikrotik fórumán ezt az olcsóbb, nem oly régen kiadott CSS610-et nem kevés buggal emlegették, ami nem tudom orvosolható-e majd. Sajnos az CRS305-önben is találtam már bug-ot, pedig hifi irányba olyan sokat nem kell variálni. Arról beszélnek, készül SwOS2.13 amiben ez talán javítva lesz.
Írod, van RJ45-CAT kábelhez SFP modulod, ami nem műkszik. Nekem is van, Mikrotik S-RJ01, és van FS SFP-GB-GE-T. Mindkettő hiba nélkül működik nálam. 10Gb-s RJ45 SFP+ modult nem ajánlatos beletuszkolni a tied és enyém Mikrotik Switchekbe. Működik állítólag, de túlzottan nagy az áramfogyasztása, forrósodik, és lehet túl is terheli a switch saját táp köreit.
A 12-57V széles külső tápfesz tartomány is érdekes. A 12V alsó határ a analóg tápokkal és persze nálam aksiról tápoláshoz kedvező, azonban a 12V olykor határos, kezd érzékeny lenni. Volt olyan, bedugtam 3db SFP modult, és valami nem volt stabil a 12VDC tápommal, tettem próbát a switch 24VDC dugasz tápjával, és egyből megjavult. Nem, a tápom 2A-t könnyedén le tud adni, a dugasz SMP tápja is csak 0,8A/24VDC. Felvett teljesítményt még egyszer sem mértem 8W-nál többet. Aztán, lehet ez csak a CRS305-nél jelenség, ez a 12V kritikus alsó külső tápfeszültség. Belül nincs semmi tápkör 3,3V felett.