TSanyi írta: ↑2021.03.27., szomb. 17:56
DeLorean írta: ↑2021.03.27., szomb. 10:35
Egy fórumról:
"It's simply the 0.9" commercial/professional variation of the 0.67" chipset with the same architecture, specifications and performance. Hence I don't differentiate the two. The Loki is merely a rebadged and tweaked Barco F90"
Palink leírta hogy a kontraszt a tükrök méretétől függ ( talán négyzetesen is), így hiába ugyan az a többi elektronika kell hogy legyen különbség! (Természetesen ez nem Neked szól, csak idézted.)
Ezt az ostobaságot angolul ki írta le és pontosan miről? Hol írta ezt? Elolvashatom az eredetit?
Neked köszönöm, hogy "megvédtél" és hogy emlékeztél a tükrök méretének fontosságára! Így legalább abban a hamis hitben ringathatom magam, hogy valaki mégis csak (értő olvasással) elolvasta a marhaságokat amiket leírtam itt az elmúlt években

.
Az viszont igaz, hogy akkoriban túl részletesen írtam, ami az érthetőség kárára ment. Ma már nem írok indoklást/levezetést (persze ha valakit érdekel, akkor szívesen leírom azt is) úgyhogy röviden, tömören, pontosan és egyből a lényegre törve:
- a CHIP (aktív mátrix) méretével NÉGYZETESEN nő a kontraszt (azonos fényforrást használva, azonos fényerővel)
- a mikrotükrök méretével LINEÁRISAN nő a kontraszt.
A két paraméter figyelembe vételével különböző méretű és különböző felbontású chip-ek is összehasonlíthatóak.
A két függés szorzata viszont "egyszerűen" HARMADIK HATVÁNYT jelent, azaz az összefüggés "köbös" lesz akkor. ha azonos felbontású, azonos technológiájú (de különböző méretű) chip-ekből épített gépeket hasonlítunk össze azonos fényforrással és azonos fényerőt megkövetelve, tehát ha CSAK a chip mérete a különbség.
Pár elhanyagolás azért van ezekben a dolgokban (pl. mikrotükrök billenési szöge, DarkChip besorolás, mikrotükrök peremén szórt fény irány-karakterisztikája, DMD képaránya, stb.) de a lényeg szerintem elég jól látszik.
A gyártók szerencséje, hogy közben a fényforrások is fejlődtek, ezért a mai DLP gépek egy fokkal kevésbé ultra-szarok, mint amilyenek akkor lennének, ha a 10 évvel ezelőtti fényforrások dolgoznának bennük. Persze a gyártók használhatnák az új (UHP) fényforrásokat a régebbi "stílusú" (azaz nagy chip-es) gépekben és akkor azok még jobbak lehetnének ... de erre nincs piaci igény, így ezt vagy otthon csináljuk meg, vagy lemondunk a dologról. Jó DLP pedig ma is létezik, ott a Barco Balder a DC nagyszobájában, az a gép már kevés kívánnivalót hagy a tulajdonosnak, ha tudja hogyan állítsa be ... kivéve ha az szivárványérzékeny. Csak hát azért a pénzért én ikább egy lakást vennék valamelyik kölykömnek, nem pedig egy projektort ... de hát majd csak csöpögnek (előbb vagy utóbb) hasonló "masinák" az Ebay bugyraiból is ... töredék pénzért. Addig meg el leszek ezzel a LED-es géppel, amin most ezt írom ... ennél rosszabb sose legyen! :-)
GyP