Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Akusztika a moziszobában

KisMarci
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 537

Re: Akusztika a moziszobában

Hozzászólás Szerző: KisMarci »

Sziasztok!

Csináltam egy kis Dirac Live méréspróbát pár sarok panellal.
Mély elnyelő: https://perfectacoustic.hu/termek/sarok ... embrannal/
Széles sávú elnyelő: https://perfectacoustic.hu/termek/basszuscsapda/
És anélkül.
Usher Mini-X panelekkel kicsi.jpg
Usher Mini-X panelekkel kicsi.jpg (202.56 KiB) Megtekintve 2817 alkalommal
Egyelőre csak a Left Front hangfalat, a mélynyomót és a Centert próbáltam összehasonlítani, és csak a bal oldali panelt cserélgettem, a jobb oldalinál maradt a mély elnyelő.
Szerintetek melyiket használjam?
Csatolom a mérési eredményeket:
Left front bal szélessávú jobb mély.jpg
Left front bal szélessávú jobb mély.jpg (101.26 KiB) Megtekintve 2817 alkalommal
Left front bal nincs jobb mély.jpg
Left front bal nincs jobb mély.jpg (104.14 KiB) Megtekintve 2817 alkalommal
Left front bal mély jobb mély.jpg
Left front bal mély jobb mély.jpg (101.86 KiB) Megtekintve 2817 alkalommal
.
Sub bal szélessávú jobb mély.jpg
Sub bal szélessávú jobb mély.jpg (98.7 KiB) Megtekintve 2817 alkalommal
Sub bal nincs jobb mély.jpg
Sub bal nincs jobb mély.jpg (98.6 KiB) Megtekintve 2817 alkalommal
Sub bal mély jobb mély.jpg
Sub bal mély jobb mély.jpg (99.49 KiB) Megtekintve 2817 alkalommal
.
Center bal szélessávú jobb mély.jpg
Center bal szélessávú jobb mély.jpg (104.07 KiB) Megtekintve 2817 alkalommal
Center bal nincs jobb mély.jpg
Center bal nincs jobb mély.jpg (104.89 KiB) Megtekintve 2817 alkalommal
Center bal mély jobb mély.jpg
Center bal mély jobb mély.jpg (105.2 KiB) Megtekintve 2817 alkalommal
Usher - Valhalla - Emotiva

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4165

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Dorian írta:
2021.03.24., szer. 17:40
Én csak azt nem értem, hogy aki ennyire mindent jobban tud, az miért kérdez? gondolkodik.gif :rolleyes: :D
Mert ez a másik nick nevem :D
Csak a Marantz! :-D

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11453
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Gyulai D. írta:
2021.03.24., szer. 17:03
Őszintén nem értem mi a bajod a 3m széles vászonnal...
A vászonnal nincs bajom. Morph feje mögött néhány arasszal nincs fal, ami nálad ott lesz. Szerintem ez elég komoly különbség. Feltételeztem, sejted, hogy erre gondolok.
A plafon basszuscsapda igenis számít mert a 8-900ms utózengést levitte 400ms alá.
No de milyen frekvencia tartományban? A basszuscsapda amúgy sem az utózengési időt módosítja, de ez már mindegy...

Ahogy Dorian is írta, ha nem akarsz véleményeket olvasni...

Dorian
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 899

Hozzászólás Szerző: Dorian »

Én csak azt nem értem, hogy aki ennyire mindent jobban tud, az miért kérdez? gondolkodik.gif :rolleyes: :D
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

Gyulai D.
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 94

Hozzászólás Szerző: Gyulai D. »

Blondsztyú írta:
2021.03.24., szer. 16:40
@Gyulai D.
Ha a Pro hangfal szetted mégis túl "sok" lenne a rendelkezésre álló szobádba,akkor keress légyszi!
Hátha meg tudunk egyezni....
Amúgy hangnyomás lesz a szobádban az biztos!
Köszi az ajánlatot de megvagyok velük és nem igazán szeretnék tőlök megválni, mert egy alsókategóriás 5.1 hangfalszett áráért szereztem őket és minden filmet végignézni egy élmény velük!

Esetleg ha kész lesz a szobám, akkor szivesen látlak egy Demózás erejéig!

I have spoken :smile50:
Kép: Barco WQXGA+EN46
AVR: Denon AVC-X3800H 5.4.4
Végfok: all speaker Hypex NC252MR-RTu
Stereo: E L Y N A | Reference One
Surround: E L Y N A series
Zene: Wiim Ultra digit coax stream
Forrás: HTPC MadVR with RTX5070 and 28TB HDD
Vezérlés: Ipad PRO 11"

Gyulai D.
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

DeLorean írta:
2021.03.24., szer. 15:05
Gyulai D. írta:
2021.03.24., szer. 09:17
Üdv tagok!

Adott egy 360cm hosszú, 313cm széles és 265cm belmagasságú szoba! A front oldalon egy 25cm mély Baffle Wall lesz építve(most is valami hasonló van) plafonon egy 50cm széles csíkban 15cm magas állmennyezet aminek a belsző részei szivacs 10cm vastagon és utána 40cm légrés körben, szóval egy dúrván 1000L körüli basszus csapda.
Az akusztikához profibbak biztos adnak tanácsot, de

Hangfal Front: 3x KCS S2501
Surroundok: 4x KCS SR10-A
subok: front 2x18 and back 2x15inch

Ezeket mind itt fogod használni?
Azért az komoly!
Kiváncsi leszek a végeredményre!
Lassan már 7-8 hónapja használom ezeket így igazából nincs baj velük. Tudom elsőre a frontokban a 6db 38as membrán és a 10cm titán nyomókamra durván hangozhat, de sajnos sokan túlgondolják hogy ez biztos nem szól jól meg minek ekkora hangfal az elött még, hogy meghallgatná. (egyébként kapnak új dobozt a frontok és csak 1db 38as membránt rakok vissza bele mert az is elég. a másik 3db meg megy hárta szubnaka gyári dobozban, csak a hangszóró lyukra csinálok egy befalazást !
Igazából csak a szobát szeretném igazitani design-ban a mozisabb stílushoz, de persze nem szeretnék full 0 utózengést 6-7KHz fölött.

ha kész a szoba és jársz errefelé szivesen várlak egy Demózásra!

Gyulai D.
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

fapaci írta:
2021.03.24., szer. 14:37
Gyulai D. írta:
Esetleg ötlet max 3,5cm mély diffuzorra? Tudom ez esélytelen.
Ilyen mélységű diffúzor csak a legfelső oktávban, 5 kHz felett lesz hatékony, ott meg felesleges diffúzálni. A szivacsos kezeléssel szépen be fogod dögleszteni a szobát a felső tartományban, a basszus hangok pedig szabadon fognak pattogni a falak között, mivel a basszuscsapdás elképzelésed nem működőképes. A 11 m2-es szobába tervezett 3 m széles vásznat inkább nem is kommentálom, talán mások megteszik. Igen rossz úton vagy, próbálj kanyarodni, mielőtt egy használhatatlan szobát hozol létre!
Őszintén nem értem mi a bajod a 3m széles vászonnal. 0,8:1-hez a nézési arány. A Barco-ban meg egy 0,92:1 fix lenshiftes lencsém van így az majdnem leghátul van most én meg egy picit előrébb, mint az objektív. A Morph a 290cm széles vásznát 260cm-ről nézi ami közel azonos arány mint nánal a 270-280cm-ről a 3méteres vászon. Igen vannak ilyen őrültek akiknek tetszik a nagy látószög és nem a kis 170-190cm széles THX ajánlásos papírfecnit nézzük!
Voltak itt páran az elmúlt pár hónapban akik szerint is nagyon impresszív látvány ez a 60fok körüli látószög! így ha neked nem tetszik az nem az én bajom. Bár annyi igaz hogy előnyösebb lenne a 21:9 képarány mert néha én is érzem, hogy magas a kép pedig a vászon egyharmadánál van a szemem így 40cm magasan van a földhöz képest a vászon alja.

A plafon basszuscsapda igenis számít mert a 8-900ms utózengést levitte 400ms alá. Lehet, hogy valamit félreérthetően írtam de 40cm mély és 15cm magas belül így a nyolcad lambdás szabály szerint (8x40cm azaz 3,2m hullámhosszon ami 106Hz) még szépen csillapít. De ebben a kis szobában, mivel az állóhullámok gyorsan mennek egy kört, időegységenként relatíve többször megy bele a hang, így effektíve jobban működik mélyebb tartományban is, mint ha egy nagy térben lenne (utózengési idő csökkentésileg).

A "használhatatlan" kifejezést nem mondanám, mivel most sincs vele sok baj, csak a képi minőséget és a mozis hatást szeretném javítani azzal, hogy lefeketítem a szobát! Mivel festeni nem festhetem a szövetelést láttam logikus megoldásnak. (hangszóró selyemmel) A másik, hogy pl. a Zozi szobájában nagyon tetszett, hogy szövetfalak vannak és nem egy sima festett fal.
tisztában vagyok azzal is, hogy bedögleszteném a szobát csak kérdés, hogy pl. ha nem keretre hanem falapra feszítem rá a selymet akkor az mennyivel csökkeni a döglesztés hatást tekintve, hogy nincs légrés a szövet mögött!

Blondsztyú
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 78

Hozzászólás Szerző: Blondsztyú »

@Gyulai D.
Ha a Pro hangfal szetted mégis túl "sok" lenne a rendelkezésre álló szobádba,akkor keress légyszi!
Hátha meg tudunk egyezni....
Amúgy hangnyomás lesz a szobádban az biztos!
Zidoo UHD-3000/Anthem AVM-60/Emotiva XPA-5 Gen.2
Triangle Genese Quartet - Voce -Trio 5.2
2xML Dynamo-1500X/AQ CastleRock/AQ XLR/Earth,Mackenzie,Husky/Tápszürő:
Furutech e-TP66EG
Proji:Epson 9300/Synology NAS/AQ HDMI Active Cinnamon4K/ 120"motorized tensioned screen/

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Gyulai D. írta:
Ilyen mélységű diffúzor csak a legfelső oktávban, 5 kHz felett lesz hatékony, ott meg felesleges diffúzálni. A szivacsos kezeléssel szépen be fogod dögleszteni a szobát a felső tartományban, a basszus hangok pedig szabadon fognak pattogni a falak között, mivel a basszuscsapdás elképzelésed nem működőképes. A 11 m2-es szobába tervezett 3 m széles vásznat inkább nem is kommentálom, talán mások megteszik. Igen rossz úton vagy, próbálj kanyarodni, mielőtt egy használhatatlan szobát hozol létre!

Gyulai D.
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Üdv tagok!

Adott egy 360cm hosszú, 313cm széles és 265cm belmagasságú szoba! A front oldalon egy 25cm mély Baffle Wall lesz építve(most is valami hasonló van) plafonon egy 50cm széles csíkban 15cm magas állmennyezet aminek a belsző részei szivacs 10cm vastagon és utána 40cm légrés körben, szóval egy dúrván 1000L körüli basszus csapda.

Szeretném a szobát körbe leszövetelni de ez a szoba így is kis mérete miatt és a nagy 3m széles 16:9 AT vászon miatt csak oldalanként max 4cm helyet tudok elvenni a szobából. És a kérdés az lenne ha a szövetpanelek mögé 3cm vastag akusztikai elnyelő puha szivacs darálékot raknék
A plafonra meg 210cm szélesen és 260cm hosszan egy skyline diffuzorokból álna.

De végeredményben ugye süketszoba lenne bent kérdés, ez mennyire lenne zavaró hangban ?

Az oké hogy a hangszóró pozicionálás 100%-os lenne és a szoba alapzaja is sokat csökkenne.
De kicsit félek tőle hogy a végeredményben a "bedöglesztett szoba" zavaró lenne.

ldg81
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 137

Hozzászólás Szerző: ldg81 »

Anthony Grimani - 4. előadás - Összefoglaló és elhelyezési tanácsok

youtu.be/G0ekssXX7rE

ldg81
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Anthony Grimani - 4. előadás - Basszus csapdák

youtu.be/QYpAbv7gKrs

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 877

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

Imádom a szarkazmust. :smile32:
Szerintem!

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1493

Hozzászólás Szerző: Cutler »

ldg81 írta:
2021.03.05., pén. 06:19
Anthony Grimani - 3. előadás - Diffúzorok

youtu.be/sLPgLesAI0k
Ezekért kell fizetni?
Vagy a pasas nem akkora ász, hogy pénzért tegye ezeket közzé?🤔

ldg81
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Anthony Grimani - 3. előadás - Diffúzorok

youtu.be/sLPgLesAI0k

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 800

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

Dorian írta:
2021.03.04., csüt. 10:14
Valaki fel tudna világosítani annak a (fiziológiai?) hátteréről, mi okozza azt a jelenséget, hogy a megfelelő mélyfrekvenciás hangnyomás megléte jelentősen növeli a térhatást - atmoszférát?
Nehezen tudom magamnak megmagyarázni, hiszen elvileg a magasabb, irányítottabb hangokból tudja az agy összerakni a teret, főleg hogy a mélyfrekvenciák nagy része még mono is.

Korábban már sztereó zenehallgatás okán Fapaci felhívta a figyelmem, hogy amennyiben a felvételen is szerepel - nincs levágva, és a hangsugárzó is képes leadni, úgy a mély frekvenciák a hanganyag atmoszféráját teremtik meg, valóban így van.

Mozi esetében pedig most vettem egy mélyládást, ami már képes a helyiségben elegendő hangnyomást kelteni, és megjött az a sokpontegy-térhangzás, amit mindig hiányoltam. Nagyon furcsa, hogy eddig sem a dinamikai csúcsoknál hiányzott a mély, ha rakétát lőttek fel akkor azt tényleg fellőtték, hanem a normál hangerő-szinteken meglévő "kvázi-folyamatos aládolgozásnak" volt híja, ami ezt az ún. atmoszférát adta meg.

Miért van ez?
Egy bizonyos tartományhoz energiát ad hozzá (nem keverendő a dinamikával), pontosan mint a zenénél, mikor teljes sávszélben szól a hangsugárzó.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

Dorian
Beköltözött
Beköltözött

Tamoo írta:
2021.03.04., csüt. 13:25
Hangminőségben érzel visszalépést a zárt T12-höz képest?
Nem.
Hozzá kell tennem, hogy mióta bemértem, nem is néztem vele amolyan tesztelős-jellegű filmet, mert folyamatban van most egy nagyon jó spanyol krimi sorozat ami tökre leköt esténként. Meg nyilván amíg a T12-t el nem adom, addig az lesz a világ legjobb szubja, de ezt már mondta valaki :D
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

Tamoo
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 686

Hozzászólás Szerző: Tamoo »

Dorian írta:
2021.03.04., csüt. 12:38
1 db-ot vettem. Igazából elférne több is, de nem látom értelmét: Hangnyomásban bőven elég az 1 db, nagyobb területen egyenletes hangnyomás meg nem érdekel, az a lényeg, h ott legyen jó, ahol ülök. Plusz egyszerűen nincs arra szabadidőm, hogy azzal szórakozzak, hogy összelőjem a kettőt.
(Ezzel is még lesz dolgom, mert 50 Hz körül széles beszakadásom van (ahogyan a teljes LCR vonalon is csak szűkebb sávban, valószínűleg a függőleges módus miatt. Ugye ezek a hangsugárzók a szoba két főirányában is ugyanott vannak a szubbal együtt. Ezt az EQ nagyjából kihozta ugyan a szélesség nagy részében, de a konkrét módus-frekvenciánál nyilván nem lehet.)
Hangminőségben érzel visszalépést a zárt T12-höz képest?
PC hangkártyával, kommersz Monitor Audio szett, lomis PA végfokok, DIY szub, hullámos talján vászon, porszívó hangú mókolt PD F22

Dorian
Beköltözött
Beköltözött

Blondsztyú írta:
2021.03.04., csüt. 11:54
Jókat hallottam róluk,én is!
1db,vagy több db került beszerzésre?
1 db-ot vettem. Igazából elférne több is, de nem látom értelmét: Hangnyomásban bőven elég az 1 db, nagyobb területen egyenletes hangnyomás meg nem érdekel, az a lényeg, h ott legyen jó, ahol ülök. Plusz egyszerűen nincs arra szabadidőm, hogy azzal szórakozzak, hogy összelőjem a kettőt.
(Ezzel is még lesz dolgom, mert 50 Hz körül széles beszakadásom van (ahogyan a teljes LCR vonalon is csak szűkebb sávban, valószínűleg a függőleges módus miatt. Ugye ezek a hangsugárzók a szoba két főirányában is ugyanott vannak a szubbal együtt. Ezt az EQ nagyjából kihozta ugyan a szélesség nagy részében, de a konkrét módus-frekvenciánál nyilván nem lehet.)

Blondsztyú
Fórumlakó
Fórumlakó

Dorian írta:
2021.03.04., csüt. 11:43
Blondsztyú írta:
2021.03.04., csüt. 11:41
@Dorian
Milyen subot vettél,ha nem titok?
Semmi nagyonextra dolog, Klipsch r115. Alapból kisség túlzó volt a hangja, de egy jó EQ ezt rendbe tette és bizony elég jó lett.
Jókat hallottam róluk,én is!
1db,vagy több db került beszerzésre?
Furutech e-TP66EG
Proji:Epson 9300/Synology NAS/AQ HDMI Active Cinnamon4K/ 120"motorized tensioned screen/

Dorian
Beköltözött
Beköltözött

Blondsztyú írta:
2021.03.04., csüt. 11:41
@Dorian
Semmi nagyonextra dolog, Klipsch r115. Alapból kisség túlzó volt a hangja, de egy jó EQ ezt rendbe tette és bizony elég jó lett.

Blondsztyú
Fórumlakó
Fórumlakó

@Dorian
Furutech e-TP66EG

Dorian
Beköltözött
Beköltözött

Valaki fel tudna világosítani annak a (fiziológiai?) hátteréről, mi okozza azt a jelenséget, hogy a megfelelő mélyfrekvenciás hangnyomás megléte jelentősen növeli a térhatást - atmoszférát?
Nehezen tudom magamnak megmagyarázni, hiszen elvileg a magasabb, irányítottabb hangokból tudja az agy összerakni a teret, főleg hogy a mélyfrekvenciák nagy része még mono is.

Korábban már sztereó zenehallgatás okán Fapaci felhívta a figyelmem, hogy amennyiben a felvételen is szerepel - nincs levágva, és a hangsugárzó is képes leadni, úgy a mély frekvenciák a hanganyag atmoszféráját teremtik meg, valóban így van.

Mozi esetében pedig most vettem egy mélyládást, ami már képes a helyiségben elegendő hangnyomást kelteni, és megjött az a sokpontegy-térhangzás, amit mindig hiányoltam. Nagyon furcsa, hogy eddig sem a dinamikai csúcsoknál hiányzott a mély, ha rakétát lőttek fel akkor azt tényleg fellőtték, hanem a normál hangerő-szinteken meglévő "kvázi-folyamatos aládolgozásnak" volt híja, ami ezt az ún. atmoszférát adta meg.

Miért van ez?

ldg81
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Anthony Grimani - 2. előadás - Abszorberek

youtu.be/tCmfD24r_1s

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Néhányakat talán érdekelhet, hogy elkészültem a régóta tervezett akusztikai oktatóanyag első két részével, ami 9 órás videóanyagot jelent. Reményeim szerint sokan válaszokat kaphatnak belőle kérdéseikre, amik ebben a topikban is rendre felmerülnek, illetve el tudják kezdeni a lila köd oszlatását a zenehallgató szobák akusztikai kezelése körül.

REW 06.jpg
REW 06.jpg (155.49 KiB) Megtekintve 2350 alkalommal

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”