Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hálózati audio lejátszók

gyongyhalas
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 326

Re: Hálózati audio lejátszók

Hozzászólás Szerző: gyongyhalas »

asebestyen írta:
2021.02.19., pén. 09:24
gyongyhalas írta:
2021.02.19., pén. 09:12

Egy kérdést ha feltehetek...
Látom alces 6 van a leírásodban. A rendszered előtt használod ,vagyis ezen keresztül tápolod őket ?
Saját tapasztalatom a paszív szűrőkkel ,hogy csillapítanak és elvesznek valamit,,,mit hogyan az rendszer függő.
Lehet nálad ez gátol , az érzetek kicsiny mértékén.
Na mindegy csak dumáltam rám se hederíts.... :D
Miért ne tehetnél? :)
Van Alces 6 is, van Supra MD06 is, van jó minőségű szűretlen (alu házban Furutech aljzatok), volt Furutech TP60e, stb.
Lehet az egész rendszerem szar és süket is vagyok. :D
A szűrők lényege, hogy csillapítsanak és elvegyenek valamit. Hogy ezt a hatást miként ítéled meg, az meg ugye szubjektív. :)
Süket nem vagy :D

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 8313

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

gyongyhalas írta:
2021.02.19., pén. 09:12

Látom alces 6 van a leírásodban. A rendszered előtt használod ,vagyis ezen keresztül tápolod őket ?
Saját tapasztalatom a paszív szűrőkkel ,hogy csillapítanak és elvesznek valamit,,,mit hogyan az rendszer függő.
Miért ne tehetnél? :)
Van Alces 6 is, van Supra MD06 is, van jó minőségű szűretlen (alu házban Furutech aljzatok), volt Furutech TP60e, stb.
Lehet az egész rendszerem szar és süket is vagyok. :D
A szűrők lényege, hogy csillapítsanak és elvegyenek valamit. Hogy ezt a hatást miként ítéled meg, az meg ugye szubjektív. :)
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

gyongyhalas
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 326

Hozzászólás Szerző: gyongyhalas »

asebestyen írta:
2021.02.19., pén. 07:46
Egy időben én is felültem erre a vonatra, vettem audiofil cat kábelt, igaz nem drágát és csak 1 darabot és közben nézegettem az ajánlgatott switcheket is. Mikor megjött a cat kábel, tisztességesen leteszteltem, hallok-e különbséget, stb. Aztán rájöttem, rosszul tettem fel magamnak a kérdést megint. Nem az a kérdés, van-e különbség, hanem hogy van-e jelentősége annak a különbségnek? Számomra nincs, ugyanis ha van is, annak mértéke akkora, hogy nyugodt szívvel ki lehet húzni a képletből. Én nem vagyok versenyhifista, hogy az utolsó 0,1 - 1%-on múljon bármiféle eredmény. De ha verseny is lenne, nem itt lehetne szintet lépni.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 8313

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Egy időben én is felültem erre a vonatra, vettem audiofil cat kábelt, igaz nem drágát és csak 1 darabot és közben nézegettem az ajánlgatott switcheket is. Mikor megjött a cat kábel, tisztességesen leteszteltem, hallok-e különbséget, stb. Aztán rájöttem, rosszul tettem fel magamnak a kérdést megint. Nem az a kérdés, van-e különbség, hanem hogy van-e jelentősége annak a különbségnek? Számomra nincs, ugyanis ha van is, annak mértéke akkora, hogy nyugodt szívvel ki lehet húzni a képletből. Én nem vagyok versenyhifista, hogy az utolsó 0,1 - 1%-on múljon bármiféle eredmény. De ha verseny is lenne, nem itt lehetne szintet lépni.
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

Indy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1694

Hozzászólás Szerző: Indy »

denesdr írta:
2021.02.19., pén. 05:38
Szerintem amúgy pont az audiofil switch tálalja másképp azt az 1kg kenyeret, szóval a hasonlat jó volt. A mérés azt mutatta, hogy az az 1kg kenyér ugyanaz az 1kg kenyér mindkét esetben, hiába van az egyik drága tálcán kínálva. Viszont az a drága tálca valakiben egy extra érzést kelt, mert az nem egy hétköznapi tálca ám.
Vagy azt feltételezzük, hogy egy komplett menü (zene) már valóban eltérést mutatna drága tálcán kínálva ellentétben az 1kg kenyérrel (mérőjel)?
Tudom, meg kell hallgatni és utána dönteni...

Üdv! :)
Az Ország tortájának is kötött receptje van, mégis ettem ilyet is és olyat is. Rosszat is, és jót is. Mivel a hallásunk is érzékszerv, meg az ízlelésünk is (és mindkettőt be lehet csapni, elismerem), nem tudok ennél jobb példát felhozni. Talán még annyit, hogy még azt sem tudjuk, mit kell mérnünk, azt sem, hogy azt a mérési eredményt hogyan értékeljük ki, mindezt érzékszerveinkre átfordítva. Végül mindig oda lyukadunk ki hogy meg kell hallgatni. Elismerem, nem lehet végighallgatni mindent, mielőtt döntést hozunk, mire áldozzunk pénzt...

Talán felesleges idecitálni Von Ricklinghausen híres megállapítását: "if it measures good, and sounds bad, it is bad. If it sounds good, and measures bad, you've measured the wrong thing.”
Indulj el egy úton, én is egy másikon...

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1124

Hozzászólás Szerző: denesdr »

istvan01 írta:
2021.02.19., pén. 07:05
denesdr írta:
Talán segítek, persze ezt sem szükséges elfogadni.

Az a szerencse, nem kötelező a meghallgatni semmi eszközt, aminek valami kevés, vagy több köze lehet a zene hangsugárzóig juttatásához.
De tovább megyek, dönteni sem kell, mert az már egy felelősség magunkkal, vagy környezetünkkel szemben.
Ellenben érteni hozzá, tudni, mi számít, mi az aminek semmi köze a végeredményhez, ezt közre adni, ez maga a dicsőség. 36_1_11.gif
Na ez jó hír, hogy nem szükséges meghallgatni. Rosszul fogalmaztam, nem dönteni, hanem ítélkezni vagy véleményt formálni. Tehát azt szeretnéd mondani, hogy mérhető is a különbség vagy annak hiánya switchek esetén? Ez azért lenne jó, mert akkor hihetünk a méréseknek miszerint nincs köztük különbség audio szempontból. Vagy az említett ASR mérés tényleg nem a megfelelő paramétereket elemezte és nem reprezantatív hangvisszaadás ügyileg?

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3739

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

denesdr írta:
Talán segítek, persze ezt sem szükséges elfogadni.

Az a szerencse, nem kötelező meghallgatni semmi eszközt, aminek valami kevés, vagy több köze lehet a zene hangsugárzóig juttatásához.
De tovább megyek, dönteni sem kell, mert az már egy felelősség magunkkal, vagy környezetünkkel szemben.
Ellenben érteni hozzá, tudni, mi számít, mi az aminek semmi köze a végeredményhez, ezt közre adni, ez maga a dicsőség. 36_1_11.gif

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

wittao írta:
2021.02.18., csüt. 21:05
Quetz írta:
2021.02.18., csüt. 20:49

Látom, félreértetted a mérések lényegét, de egy kis segítséggel szerintem minden megvilágosodik. Tehát:
- Feltevés: Ha audiofil switchre kötjük a DAC-t akkor javul a hangminőség.
- Következtetés: a mért adatoknak javulniuk, de legalábbis változniuk kell.
- A mérés eredménye: ugyanazokat a mért értékeket látjuk, függetlenül attól, hogy a forrás USB, olcsó switch vagy audiofil switch.
- Konklúzió: Az audiófil switch egy jól megépített DAC esetén nem csinál semmit, értelmetlen költeni rá. Jó DAC-t kell venni és kész.

HA megfigyelted, sehol sem szerepel, hogy milyen a DAC szubjektív hangja. Ha tetszik a Matrix audio produktuma, akkor etherregen nélkül is szeretni fogod, ha pedig nem tetszik, akkor Etherregennel együtt vágod ki az ablakon.

További kellemes zenehallgatást! :)
Es mit mersz?
Pont ez a problema... mintha az alapjan vennel kenyeret, hogy az adott gyarto talalja-e el jobban az 1kg-t. Olyat mernek a sracok es rangsorolnak, amibol nem lehet azt a kovetkeztetest levonni, amit levonnak.
Egyiknek ennyi a torzitasa (tizezredek!!!), a masiknak meg annyival tobb. Szupi.

Vedd meg itt a Top10-et, kosd cat5-tel, ne hasznalj switcheket (meg veletlenul se probald ki), es kellemes zenehallgatast neked is :)
Miért, egy "audiofil" switch mit csinál jobban azzal az 1kg kenyérrel, hogy az "jobb" lesz mint egy normál switch esetén?
A kenyér összetevőit szállítja mindkettő, ha úgy vesszük és akkor elvileg a normál switch párszor ledobja az összetevőket a földre, meg kihagy elemeket amit az audiofil nem tesz? Vagy egyáltalán az olcsóbb csinál bármi olyat amit a drágább nem vagy épp fordítva? A mérések azt mutatják, hogy ilyesmi nem áll fenn, mindkettő ellátja a feladatát épp ugyanúgy, de valami (de mi?) miatt a drágább switchen keresztül állítólag máshogy (jobban?) szól a zene, tehát más a digitális kód vagy épp a kód analóg formája, mint a normál switch esetén.

A végkövetkeztetés gondolom a szokásos, ha valaki nem hallja a különbséget az süket vagy nem elég jó a rendszere.

Tehát kérdezem, a digitális kód vagy az eredeti kód analóg formája az eltérő a két switch között? Mert legalább az egyiknek eltérőnek kell lennie, ha valódi különbséget akarunk hallani.

Szerintem amúgy pont az audiofil switch tálalja másképp azt az 1kg kenyeret, szóval a hasonlat jó volt. A mérés azt mutatta, hogy az az 1kg kenyér ugyanaz az 1kg kenyér mindkét esetben, hiába van az egyik drága tálcán kínálva. Viszont az a drága tálca valakiben egy extra érzést kelt, mert az nem egy hétköznapi tálca ám.
Vagy azt feltételezzük, hogy egy komplett menü (zene) már valóban eltérést mutatna drága tálcán kínálva ellentétben az 1kg kenyérrel (mérőjel)?

Üdv! :)

Quetz
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 741

Hozzászólás Szerző: Quetz »

wittao írta:
2021.02.18., csüt. 11:12
denesdr írta:
2021.02.18., csüt. 10:48
wittao írta:
2021.02.18., csüt. 10:26
Sajnos az a gond, hogy Amir egy fuggetlen bullshit-killernek gondolja magat es az ASR hivo kozonsege, kozben pedig nem veszik eszre (vagy nagyon is igen, de ezt soha nem tudjuk meg) ezzel a tevekenyseggel tradicionalis hifigyartokat nullazgatnak le (vagy ha nem is, de megprobaljak), mig hatalmas hamis illuziot fillerekert ado kinai hifi gyartokat emelnek ki.
Amikor ezek a termekek bekerulnek egy komolynak mondhato hifilancba, a lufi kipukkad. De ezt a vasarlojuk soha nem fogja megtudni, legfeljebb ha valamelyik tehetosebb barat rendszerebe bepattintja a SINAD lanc utolso harmadaban tanyazo dac melle, es radobben egy sapka sz@r amit birtokol.
Igenis karos tobb dolog miatt, amit muvelnek:
- piaci torzitast vegeznek (szandekos vagy nem, azt mint emlitettem soha nem tudjuk meg, legfeljebb a feleseg cegenek a bankszamlajanak atolvasasat kovetoen)
Kérlek ne vedd magadra ha rád nem érvényes, de egy külső szemlélőnek akár az olyan hozzáállás is torzításnak hathat, amelyik azt hangoztatja, hogy pl az ASR mérések (szinte) semmire nem jók és azok bizony könnyen félrevezethetik a olvasót. Főleg, hogy a hangoztatónak semmi haszna belőle, hogy a jó mérési eredményű chifi cuccokat magasztalja.
Én itt nem kívánok állást foglalni a témában, meggyőzni sem kell semmiről, csak simán megjegyzésként írtam.
Ertem a celzast, hidd el magasrol teszek ra, ha egy keszulekunk az ASR elejen vagy vegen van. Igy jo?
Látom, félreértetted a mérések lényegét, de egy kis segítséggel szerintem minden megvilágosodik. Tehát:
- Feltevés: Ha audiofil switchre kötjük a DAC-t akkor javul a hangminőség.
- Következtetés: a mért adatoknak javulniuk, de legalábbis változniuk kell.
- A mérés eredménye: ugyanazokat a mért értékeket látjuk, függetlenül attól, hogy a forrás USB, olcsó switch vagy audiofil switch.
- Konklúzió: Az audiófil switch egy jól megépített DAC esetén nem csinál semmit, értelmetlen költeni rá. Jó DAC-t kell venni és kész.

HA megfigyelted, sehol sem szerepel, hogy milyen a DAC szubjektív hangja. Ha tetszik a Matrix audio produktuma, akkor etherregen nélkül is szeretni fogod, ha pedig nem tetszik, akkor Etherregennel együtt vágod ki az ablakon.

További kellemes zenehallgatást! :)
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Indy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1694

Hozzászólás Szerző: Indy »

alto írta:
2021.02.18., csüt. 09:29
Csupa chi-fi cucc. Ezek közül egyedül az Oppo-t hallottam, nagyon jó hangú készülék, de azért a TOP10-be hang alapján véletlenül se férne be.
Én a listából csak a harmadik helyezett ( :D ) Matrixot hallottam, annak tetszett a hangja, de még azt se cseréltem volna le az én LessLoss dac-omra, a többiről fogalmam sincs hogy szólnak. Régebben egy Oppo 105D-t is hallottam (ezt is saját rendszerben), de szóba se jöhetett volna a hangja alapján.
Indulj el egy úton, én is egy másikon...

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

wittao írta:
2021.02.18., csüt. 10:26
Sajnos az a gond, hogy Amir egy fuggetlen bullshit-killernek gondolja magat es az ASR hivo kozonsege, kozben pedig nem veszik eszre (vagy nagyon is igen, de ezt soha nem tudjuk meg) ezzel a tevekenyseggel tradicionalis hifigyartokat nullazgatnak le (vagy ha nem is, de megprobaljak), mig hatalmas hamis illuziot fillerekert ado kinai hifi gyartokat emelnek ki.
Amikor ezek a termekek bekerulnek egy komolynak mondhato hifilancba, a lufi kipukkad. De ezt a vasarlojuk soha nem fogja megtudni, legfeljebb ha valamelyik tehetosebb barat rendszerebe bepattintja a SINAD lanc utolso harmadaban tanyazo dac melle, es radobben egy sapka sz@r amit birtokol.
Igenis karos tobb dolog miatt, amit muvelnek:
- piaci torzitast vegeznek (szandekos vagy nem, azt mint emlitettem soha nem tudjuk meg, legfeljebb a feleseg cegenek a bankszamlajanak atolvasasat kovetoen)
Kérlek ne vedd magadra ha rád nem érvényes, de egy külső szemlélőnek akár az olyan hozzáállás is torzításnak hathat, amelyik azt hangoztatja, hogy pl az ASR mérések (szinte) semmire nem jók és azok bizony könnyen félrevezethetik a olvasót. Főleg, hogy a hangoztatónak semmi haszna belőle, hogy a jó mérési eredményű chifi cuccokat magasztalja.
Én itt nem kívánok állást foglalni a témában, meggyőzni sem kell semmiről, csak simán megjegyzésként írtam.

vlaca
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 324
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: vlaca »

robi20064 írta:
2021.02.18., csüt. 10:03
wittao írta:
2021.02.18., csüt. 09:11
Jók ezek a mérések (valamire biztos), azt nem tudom mennyire korellálnak a hangminőséggel, mindenesetre a piacszerzéssel bizonyosan: ime a SINAD TOP10

1.png

Utána pedig az értelmező link is sokmindent elárul a "hozzáállásról":

2.png

Valaki biztos ezeket a mérési eredményeket lapozgatva igazolja a jó döntését, magam részéről még mindig meghallgatok valamit és vagy jónak találom, vagy nem. HA pedig jónak találom, megveszem. És igen... most már kételkedem a mérésekben is, illetve ha azok jók, akkor azok használhatóságában. Konkrétan ahogy birtokolnék a TOP10 közül valamelyiket (van amihez volt szerencsém), eladnám a hallottak alapján, de a teszteket és mérési eredményeket olvasgatva a hátsómat a földhöz csapkodva kellene ujjonganom a nappali közepén, hogy ilyen fantasztikus 400-1100USD körüli termékekkel megfogtam az Isten lábát. De egyszer sem éreztem ezt, amikor ilyen készülék került a környezetembe. Sőt.

Az ASR-en jól szereplő egyetlen készülék az a Benchmark DAC volt, amit örömmel hallgattam. Egy végletekig lehúzott AudioGD is jobb volt SZÁMOMRA, mint a TOP10.

Szóval méregetni lehet sokmindent, de valahogy még nem találták el, mi az amivel rangsorolni lehetne. Ennyi erővel a készülékházak fénytörése alapján is felállíthatnának egy rangsort, talán még az is reálisabb képet mutatna...
Jo tud lenni az ASR is valamire de...ha mar ennyire objektivek akarunk lenni es Amir-t piedesztalra emeljuk tevekenysege kapcsan, akkor annak is erdemes utana olvasni hogy mikent viszonyul az MQA-hoz es Bob Stuart-hoz. Ez utobbi joval objektivebben bizonyithato bullshit mint az USB "tisztitok" vagy az audiofil switch-ek.
Hi! Erről hogy az mqa objektiven bizonyítható bullshit van valahol infó? Én már egy ideje nem követem ezt a szappanoperát, nincs is már mqa képes device-om. Utoljára amikor még néztem akkor az volt a felállás hogy vannak az mqa mögé beálló cégek, ők megkapják a részletes dokumentációt, hogy tudják implementálni a készülékeikbe. Tehát ők tudják hogyan működik, de ők nem publikálják(nyilván nem publikálhatjaák) A másik oldalon pedig valamiféle mérések vannak ami az analog kimenetet próbálják analizálni, ami azért nem feltétlen bizonyító erejű, illetve találgatások, elmélet gyártások talán.
Ez a felállás változott mostanában, valaki "kitálalt"?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára vlaca 2021.02.18., csüt. 10:51-kor.
Linn Majik DS/Mimik/Pekin>Linn Majik Kontrol>
-Stax SRM1MK2PRO>SR-404
-Hypex UCD180HG>Magneplanar SMGb

Micromega WM-10>Theta Progeny>Linn Classik Music>Akg K340

"I see the sound waves" Planar Speaker Asylum
http://vlaca.blogspot.com

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11489
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

alto írta:
2021.02.18., csüt. 09:29
Mérnökként nem tudom, és nem akarom a mérések szerepét bagatelizálni, enélkül nem lehet tervezni és fejleszteni. DE az is nyilvánvaló, hogy a mérési eredményekből a hangminőségre vonatkozóan vajmi kevés következtetést lehet levonni, kivéve persze ha valami kiugróan rossz paramétert találunk. De például azt hogy a THD+N: <0.00025%@1kHz-en vagy 0.001, azt emberi fül meg nem hallja, hangminőség szempontjából gyakorlatilag indiferens, és ráadásul semmit nem mond el arról, hogy mekkora a torzítás 10 Khz-en, vagy 100Hz-en.
Jelszint, zaj és THD mérés alapján biztosan nem lehet következtetni egy digitális készülék hangzására és a SINAD (SIGNAL-TO-NOISE-AND-DISTORTION RATIO) mérés kb ennyiből áll.

Kép

Lehet lobogtatni a gyanútlan hifisták megtévesztésére, hiszen hangminőség MÉRÉS, csak hát nem egészen erre lett kitalálva, hanem FM rádióvevők ellenőrzésére.

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3590
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

wittao írta:
Jók ezek a mérések (valamire biztos), azt nem tudom mennyire korellálnak a hangminőséggel, mindenesetre a piacszerzéssel bizonyosan: ime a SINAD TOP10

1.png

Utána pedig az értelmező link is sokmindent elárul a "hozzáállásról":

2.png

Valaki biztos ezeket a mérési eredményeket lapozgatva igazolja a jó döntését, magam részéről még mindig meghallgatok valamit és vagy jónak találom, vagy nem. HA pedig jónak találom, megveszem. És igen... most már kételkedem a mérésekben is, illetve ha azok jók, akkor azok használhatóságában. Konkrétan ahogy birtokolnék a TOP10 közül valamelyiket (van amihez volt szerencsém), eladnám a hallottak alapján, de a teszteket és mérési eredményeket olvasgatva a hátsómat a földhöz csapkodva kellene ujjonganom a nappali közepén, hogy ilyen fantasztikus 400-1100USD körüli termékekkel megfogtam az Isten lábát. De egyszer sem éreztem ezt, amikor ilyen készülék került a környezetembe. Sőt.

Az ASR-en jól szereplő egyetlen készülék az a Benchmark DAC volt, amit örömmel hallgattam. Egy végletekig lehúzott AudioGD is jobb volt SZÁMOMRA, mint a TOP10.

Szóval méregetni lehet sokmindent, de valahogy még nem találták el, mi az amivel rangsorolni lehetne. Ennyi erővel a készülékházak fénytörése alapján is felállíthatnának egy rangsort, talán még az is reálisabb képet mutatna...
Csupa chi-fi cucc. Ezek közül egyedül az Oppo-t hallottam, nagyon jó hangú készülék, de azért a TOP10-be hang alapján véletlenül se férne be.
Mérnökként nem tudom, és nem akarom a mérések szerepét bagatelizálni, enélkül nem lehet tervezni és fejleszteni. DE az is nyilvánvaló, hogy a mérési eredményekből a hangminőségre vonatkozóan vajmi kevés következtetést lehet levonni, kivéve persze ha valami kiugróan rossz paramétert találunk. De például azt hogy a THD+N: <0.00025%@1kHz-en vagy 0.001, azt emberi fül meg nem hallja, hangminőség szempontjából gyakorlatilag indiferens, és ráadásul semmit nem mond el arról, hogy mekkora a torzítás 10 Khz-en, vagy 100Hz-en.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1314

Hozzászólás Szerző: pali923 »

wittao írta:
Szóval méregetni lehet sokmindent, de valahogy még nem találták el, mi az amivel rangsorolni lehetne.
Most úgy megnyugodtam: kerestem egy dacról review-kat, és ilyen mérési eredményes oldalba botlottam első helyen. Nekem meg (egykori bölcsész lévén) :rolleyes: fogalmam sem volt, hogy mit hogyan is kéne értelmezni, és az sem volt odaírva, hogy ez jó lesz-e nekem. Akkor nem vesztettem sokat. :fekverohog:
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Quetz
Beköltözött
Beköltözött

istvan01 írta:
2021.02.18., csüt. 08:01
Próbálom érteni, mit és kinek akarod kifejezni ezt a posztot, de nem megy.
Pedig egyszerű, elolvastam a méréseket az ASR-n amire hivatkozik a videóban.

Eredeti mérés, USB-n:

Kép

Hálózati mérés, generic TP-LINK gigabit switch:

Kép

Végül Matrix audio specifikáció: THD+N: <0.00025%@1kHz

Mindhárom esetben a thd+n 0,0002% körül van. A határétékeket pedig itt gyüjtötték össze: Audibility thresholds of amp and DAC measurements
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Quetz írta:
2021.02.18., csüt. 00:00
istvan01 írta:
2021.02.12., pén. 15:45
Az én gyenguci angolommal nem hallottam újdonságot ahhoz képest, amit korábban már leírt erről az EtherRegen-ről. Értjük, abban a rendszerben, azzal a hozzá adott táppal, kiváló Mátrix DAC-al nem tudott értelmezhető javulást mérni, és hallani sem ezzel a 640$-so switch-el. Korábban kifogásolták kommentelők, miért nem mérte meg úgy is, hogy az A oldali SFP optika bemeneten kap uplinket. Persze ekkor nehéz komparáló eszközt mellé tenni, ami szintén SFP optikás. Persze nem lehetetlen.
A mérésnek ott vége van, hogy a filléres switchen keresztül mérve ugyanazt kapod, mint direct USB kapcsolaton. A mért eredmény pedig teljesíti a specifikációban vállaltakat: THD+N: <0.00025%@1kHz, valamint minden mért érték az emberi hallásküszöb alatt van.
Próbálom érteni, mit és kinek akarod kifejezni ezt a posztot, de nem megy.
Ha talán nekem címzed? Nem, nem mértem, nincs is mérőparkom, nem is tervezek megközelíteni egy AP szintű mérő megoldást. Aki itt mért, majd ráhallgatott, amirm az ASR-en.

Filléres switch? Szerinted ez az audiora kihegyezett EtherRegen $640 listaáron filléres lenne, EUR-ban vagy forintban talán még drágább is?

Továbbá, ami nem teljesen konkurense, de mégis a nyomába lehet amit én beépítettem a hifi lánchoz, Mikrotik CRS305 optikával, ez sem filléres, de annak kb harmadába kerül az OM-okkal, de mivel ezt optikával jó indítani, kettő javasolt belőle.

USB? amirm ebben a mérésben most nem mozgatott semmit USB-n, ahogy én láttam. USB-vel én sem hallgatok zenét, tehát ezt sem értem.

Specifikáció teljesítés. Ezt azért már évtizedek óta tudjuk, specifikáció teljesítés nem garantál semmit hangzás minőségben, szubjektív területen végképp nem.

Hallás küszöb? Miben is? Hangnyomás szinten FON görbék rajzolnak valami egyén függő hallásküszöböt, de a komplex zenei események érzékelési küszöbét még senki nem tudta definiálni sem, nem hogy számokkal kifejezni.

Quetz
Beköltözött
Beköltözött

istvan01 írta:
2021.02.12., pén. 15:45
Az én gyenguci angolommal nem hallottam újdonságot ahhoz képest, amit korábban már leírt erről az EtherRegen-ről. Értjük, abban a rendszerben, azzal a hozzá adott táppal, kiváló Mátrix DAC-al nem tudott értelmezhető javulást mérni, és hallani sem ezzel a 640$-so switch-el. Korábban kifogásolták kommentelők, miért nem mérte meg úgy is, hogy az A oldali SFP optika bemeneten kap uplinket. Persze ekkor nehéz komparáló eszközt mellé tenni, ami szintén SFP optikás. Persze nem lehetetlen.
A mérésnek ott vége van, hogy a filléres switchen keresztül mérve ugyanazt kapod, mint direct USB kapcsolaton. A mért eredmény pedig teljesíti a specifikációban vállaltakat: THD+N: <0.00025%@1kHz, valamint minden mért érték az emberi hallásküszöb alatt van.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Aszpirin 2021.02.18., csüt. 00:41-kor.
Ok: elrontott idézetszintek javítása

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Lehet egy kicsit off, de mivel egy "jóhangú" ethernet switch-ről szól, talán mégsem.

Óvatosan kiemeltem a CRS305 switch szerelt NYÁK-ot, jobban szemügyre venni. Leemeltem a proci hűtőt, alatta MARVEL 98DX3236 24db 1GbE + 4db 10GbE portot kezelni képes vezérlő, ami ezen a nyákon csak a 4db 10GbE slotot kezeli. Ugyanis a felső sarkon RJ45-ös Ethernet porthoz egy külön Atheros 8033 port kezelő van a nagy proci mellé rakva.

Ami miatt mutogatni érdemesnek tartottam a nem túl jó sikerült fotót elöl és hátul, (makro képes kis kompakt Canon-om se képes jól lefotózni), mert aki NYÁK tervezéssel és/vagy szerelés technológiával foglakozik, szemet gyönyörködtetően precíz. Két-oldalon szerelés, proci alatt és melletti nagyítóval is alig látható alkatrészeket gépekkel felrakni, majd hibamentesen forrasztani, ez komoly tudás. Persze, mobil telefonok gyártási szintjén ez már kezd megszokott lenni, már akinek. De minél vegyesebb alkatrészek kerülnek a nyákra, és minél nagyobb méretű az egész nyák, annál több a hiba lehetőség. Tudva azt is, az alkatrészek felrakásakor többször kell az automatának bázist fel venni.
Ennek tükrében már-már röstellem, hogy bele forrasztgatok itt-ott.
Csatolmányok
IMG_9410c.jpg
IMG_9410c.jpg (2.33 MiB) Megtekintve 2306 alkalommal
IMG_9409c.jpg
IMG_9409c.jpg (2.02 MiB) Megtekintve 2306 alkalommal

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

robi20064 írta:
2021.02.12., pén. 15:19
Amir szintet lepett es elkezdett video anyagokat is gyartani. A masodik ilyen pont egy audiofil switch teszt.

https://www.audiosciencereview.com/foru ... deo.20316/

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

supravox írta:
2021.02.10., szer. 19:30
istvan01 írta:
2021.02.10., szer. 13:55
Ear írta:
2021.02.10., szer. 12:16

Pontosan milyen optikai kábelt használsz?
Az üveg kábelek két fő csoportja, eltérések az alábbi fs.com linken
https://community.fs.com/blog/single-mo ... -cost.html
Szia István

Megmondom őszintén lenyűgözve olvastam a switch és optika hatása a hifire értekezésedet.
Felét nem értettem de ez engem minősít.
Azt gondolom kb. ilyesminek kellene lennie egy tapasztalati és szakmai alapokon nyugvó véleményezésnek.

Köszi😀
Pedig 2 hónapja még fogalmam se volt mifán terem pl OM3 kábel fajta, nem beszélve az ennél összetettebb
dolgokat LAN és üveg kábelezésben. Viszont indító segítséget jolidától kaptam, neki ez szakmába, vállalkozásába esik.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2800

Hozzászólás Szerző: supravox »

istvan01 írta:
2021.02.10., szer. 13:55
Ear írta:

Szia István

Megmondom őszintén lenyűgözve olvastam a switch és optika hatása a hifire értekezésedet.
Felét nem értettem de ez engem minősít.
Azt gondolom kb. ilyesminek kellene lennie egy tapasztalati és szakmai alapokon nyugvó véleményezésnek.

Köszi😀
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, JBL 4349
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Ear írta:

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Ear írta:
istvan01 írta:
2021.02.09., kedd 12:58
A lényeg, nálam is működik és azonnal szembetűnő volt, jobb ezzel a 10G-s modullal a zene ugyan azzal az OM3-as kábellel a két switch között, tényleg.
Itt olyan sok márka variáció nem ismert, vagy nem látszik. Szabványos LC UPC Duplex OM3 Multimode, duplex, mert két ere van, TX-RX. Történetesen ezt a kabelfutar.hu-nál rendeltem, de lehet ezt másutt is. Fő tulajdonsága üveg 50/125um átmérő, 10Gbs 300m-ig 850nm lézer hullámhosszra való. Létezik ennek OM4-es változata, ami 40Gbs-et képes vinni max 150m-ig, 100Gbs-t 100m-ig.
Fontos, ezek az üvegkábelek fajlagosan olcsók, olcsóbbak mint a minőségi (nem hifi high-end márkás) CAT kábelek. Sőt, a simplex SM-OS (egy ér 9/125um) kábel harmadába kerül az OM3 duplex kábelének. A körítés ami hozzá kell, ott jelenik meg a költség inkább.

Optikai modult ehhez MM módra és LC duplex bemenetűt kell választani.

Az optika modul fajtából is van több, részben az üveg oldali fogadó csatlakozó formája szerint, a meghajtó szint erőssége szerint, ez utóbbi csak a SM módú OS kábeleknél van, egyre nagyobb távolságra és gyorsabb adatsebességre durván emelkedő árakkal. És van a slot-ház kialakítási szabványok szerinti is. Az SFP ház a legkisebb és általában olcsóbb is. Tehát bazi nagy a variációk száma.
Csatolmányok
41730.C.jpg
41730.C.jpg (46.67 KiB) Megtekintve 2652 alkalommal

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

alto írta:
2021.02.09., kedd 22:06
istvan01 írta:
2021.02.09., kedd 21:18
Picabia írta:
2021.02.09., kedd 20:59

Egyébként nem is értem, hogy a highend audio cuccokban miért nem SFP csatlakozó van.
Ritka mint a fehér holló, de van már példa erre is:
https://www.luminmusic.com/images/galle ... 1-rear.jpg
Teszteltük ezt a Lumin X1-et, és nem véletlenül került rá az optikai hálózat, hallhatóan jobb mint a hagyományos.
Nem utolsósorban villámvédelmi szempontból is hasznos, a hozzánk behozott villámsérült készülékekbe érdekes módon jellemzően nem a tápcsatlakozón hanem a hálózati csatlakozón jutott be a túlfeszültség. De az optikai hálózaton ez nem lehetséges.
Villám okozta sérülés, ezt CAT-LAN kábelek esetén minden esetben villám áram közvetett induktív-kapacitív hatású feszültség emelkedése a villám áram közelében. Ezt a normák szerinti kockázat elemzésben a villám csatorna 0,5-3km távolságáig veszik figyelembe. Egy külső villámvédelemmel ellátott épület villám levezetőn haladó villám impulzus 20kA-200kA-ig (ennél előfordul sokkal nagyobb villámáram erősség is, ritkán) közelében fémes vezetőben 50-100cm távolságban még 100kV-os feszültség is képződik. Ehhez vannak közelítő számítások.

Rézvezetőjű CAT kábelekben közvetlen villámárammal felesleges számolni, mert ha oda is bekúszik, akkor az szétfröccsen, nem csak a CAT kábel. Az előbb leírt túlfeszültség hatására lehet csak felkészülni. Erre létezik megoldás, még ha nem is tökéletes.
Pl APC ProtectNet, 11eFt bruttó áron lehet hozzá jutni, nekem a router mellett a négy elmenő ágon van ilyen.
https://www.apc.com/shop/hu/hu/products ... /P-PNET1GB

Szépség hibája van néhány.
Egyik, CAT6 és 10/100/1000Mbps kompatibilisnek adják meg, sőt még PoE vezetéket is véd? Ellenben a 8 érintkezőjéből 2 PoE-hoz használt ér érintkezője ki van hajtva mindkét oldali csatlakozójából tehát azt nem védi. (nem nem sérülés, mind a négy nálam ilyen)
Másik, a CAT6 és felette kábelek fémes csatlakozóján vitt árnyékolással nem érintkezik, ezért az árnyékolás védelem nélküli.
Ami még az előbbieknél is komolyabb hátrány, nincs semmilyen külső ellenőrzési, kijelzési megoldás, ami azt mutatná, a védelem működő képes, mert ezek a szupresszor diódák, MOV-ok egy nagyobb áramú jelentős impulzusra kiégnek, vagy több kisebb után halnak meg. Roncsolás nélkül szétszedni sem lehet, szemrevételes kontrollhoz.
De van még egy nagy hátránya. Ez az eszköz teljesen passzív, ezért a CAT kábelt terheli, nem képez ideális hullám ellenállást azok felé, Felhasználási szempontból ez kb úgy jelentkezik, hogy csökken a CAT kábelezés hatásos távolsága 1000Mbs-nél.
De hogy még ez sem elég a hátrányokból. A villámvédelmi túlfeszültség levezetéseknél a védendő vezetők mentén ajánlott 10-20m-enként ismételni a levezető eszközt, ami T3 kategóriás 230V konnektoros levezetőknél egyértelmű, nem is okoz semmi hátrányt. CAT kábelre ez elképzelhetetlen.
OBO-nak van egy jobban megépített, fémházas és árnyékolást is talán(?) védő túlfeszültség levezetője, persze háromszoros áron.
OBO ND-CAT6/E-F .

Ethernet üveg kábel nagy előnye, nem érzékeny a külső elektromos tér okozta túlfeszültségre. Ez igaz a beltéri kábelekre, amik PVC köpennyel borítottak. A kültéri, egyedi szálas légkábelek, erős mechanikai és jó fény-UV védelemmel ellátott kábelek már villám túlfeszültségre érzékenyek, mert vékony acél fóliával is borítottak. Ezért ezeket adott távolságban illik leföldelni (itt a családi házas körzetünkben, Telekom üveg-NET kábeleknél sehol sem látszik akármilyen földelési kapcsolat). Tehát ezek a kültérről épületbe futó üvegkábelek vihetnek be túlfeszültséget. Ezért elektronika előtt 50-100cm távolságban érdemes egy patch panelre vinni, onnan tovább beltéri műanyag borítású üveggel tovább vinni az optika modulhoz.
Csatolmányok
obo-nd_cat6a_ea-net-ns5901756_01.jpg
obo-nd_cat6a_ea-net-ns5901756_01.jpg (88.54 KiB) Megtekintve 2764 alkalommal

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”