Azt hiszem, hogy nem is arról van szó, hogy hallható-e valami az ultraszónikus tartományból vagy sem, és ezt a kérdést Balázs ügyesen meg is kerülte a videójában. A kérdés az, hogy - az ígéretéhez hűen - valóban megszólal-e az ultraszónikus tartomány a lejátszásnál, és nem torzít, vagy - pont azt meglovagolva, hogy önmagában nem hallható - átverés-e az egész, avagy finomabban fogalmazva "snake oil".Robici írta: ↑2021.07.18., vas. 19:21Amirnak is van videója amiben foglalkozik vele, hogy milyen nem kívánatos dolgokat kapnak a nagyfelbontású letöltés igénylői.
Én anno láttam AES-es tanulmányokat amikben foglalkoznak azzal, hogy mi hallható az ultraszónikus tartományból és azért ott eléggé komolyan áltak a kérdéshez, volt ahol semmit nem hallottak a tesztalanyok, máshol mintha valamit hallottak volna. Szóval a "talán van valami"-n kívül semmilyen általános konklúzióra nem jutottak eddig a tényleg igényes tanulmányok sem. Én a múltkor ezt találtam bár ez nem a hallással hanem a hangszerekkel foglalkozik:
http://www.cco.caltech.edu/~boyk/spectra/spectra.htm
Ha valóban megszólal az ultraszonikus tartományban is az, ami a stúdióban megszólalt a felvétel készítésekor, akkor bízzuk a hallgatókra annak eldöntését, hogy ez jobb, vagy sem (szerintem van "valami", ami jobbá teszi, de ez bőven tartozhat a pszichoakusztika kutatási területéhez is).
A "van-e értelme a HiRes-nek" kérdéskör viszont megközelíthető egy másik, sokkal technikai-öncélúbb oldalról is. Ez pedig az elterjedt olcsó DAC chipek működéséről szól, illetve arról, hogy jó részük belül amúgy is "felkonvertál" nagyobb felbontásra, mielőtt a tényleges digitál-analóg átalakítás megtörténne, és ha eleve eme "munkafelbontás"-sal kínáljuk meg, akkor a "felkonvertálás" megkerülhető, illetve "profibb" algoritmusokkal állítható elő, és ezzel úgymond "minden jobb lesz". Ennek a gondolatmenetnek - lássuk be - van logikai jogosultsága, és itt most megint eltekinthetünk attól, hogy ebből mit hall meg az emberi fül.
Viszont ez magyarázhatja azt a jelenséget, hogy az - amúgy olcsóbbik kategóriába eső - DAC-ok nagyfelbontású jellel megkínálva hallhatóan jobban teljesíthetnek, mint mondjuk CD-felbontással.
Ergo ezen vélekedés szerintem nem a nagy felbontás jobb, hanem ezen a felbontáson a(z olcsóbb árkategóriás) DAC-ok hiányosságai kisebbek, ezért érdemes őket eleve nagy felbontású "digitális zenével" kínálni.
Ha ezzel Te nem találkoztál, akkor vagy szerencsés vagy, vagy olyan jó a DAC-od, ami már ezt az előnyt elrejti. De véleményem szerint a jelenség utolérhető, pont az olcsó DAC-kategóriában. Amir ide, Amir oda.
@Balázs, a videód szerintem hiánypótló, nagyon jól felépített, és azt kívánom, bárcsak mindenki megnézné, aki MQA-képes DAC-ért és MQA-alapú szolgáltatásért/letöltésért kíván mindenképpen nagy adag többletpénzt kiadni (a Meridian marketinggépezete zseniálisan működött, az embereknek most ez kell, függetlenül attól - hogy ahogyan te finoman fogalmaztál - "valami nincs rendben az MQA háza táján").