Szerintem a következőket érdemes megfontolni.
- az egyes gyártóknak más karakterük van. Az angol kábelek, hasonlóan az angol hifihez úgy általában, kevésbé a mindent megmutatásra, a pontosságra, inkább az élményre lőnek. Ezzel szemben pl. a német kábelek úgy általában inkább a kiegyenlített frekvenciamenetet és a precizitást célozzák, de talán kevésbé szakítja be a mellkasodat a lábdob. És vannak még árnyalatok. Érdemes átgondolni, hogy melyik irányba haladnál, és ahhoz kutatni gyártót.
- az egyes kábeltípusoknak más karakterük van. Semmi nem fog olyan szépen, pontosan csilingelni magasban, mint egy ezüstözött (aranyozott, ródiummozott) kábel, ugyanakkor itt a mélyátvitel valószínűleg korlátozottabb lesz. Egy sodort/koncentrikus szálakból húzott réz kábel kiegyenlítettebb frekvenciamenetet hoz, de nem fogod olyan pontosan hallani a magasakat. Ha a közmondásos dög a cél, érdemes lehet tömör réz kábelekkel próbát tenni. Ismét csak, neked kell tudnod, hogy melyik irány szimpatikus.
- gyártón, hangkarakteren belül a drágább kábel az esetek döntő többségében jobb is lesz. Rendszere válogatja, hogy ez mennyire jön át, és vannak szerencsés illesztések, de alapvetően itt sincs ingyen ebéd. Én azt mondanám, hogy ha az a kérdés, hogy 5 ezer vagy 10 ezer forint legyen egy pár IC, ott vélhetően nem fogsz nagy különbséget hallani. De ha egy adott rendszerben (bármilyenben) lehetőséged van összehallgatni mondjuk az 5-10 ezres kategóriát a 35-45 ezres kategóriával (IC pár) egy adott gyártó termékei között, ott kell lennie előnynek a drágább drótnál. És így tovább felfelé, amíg el nem éred a rendszer korlátait.
- fejhallgatóval sokkal, SOKKAL jobban kijönnek a különbségek. Ha csak szobai hallgatás érdekes, kevésbé érdekes a sztori. Szerintem szintén nagyobb a különbség az IC/LS kábelek között, mint pl. a digit kábeleknél.
- kábelekkel lehet rendszert hangolni, azon az áron, hogy egyes felvételek esetében lehet, hogy nagyon rossz lesz. Én azt gondolom, hogy az ilyen típusú hangolás semennyire sem egyeztethető össze a hifi, mint tevékenység elméleti céljával, de a lehetőség kétség kívül adott.
Remélem, ez segítség.
Klaca írta: ↑2021.02.23., kedd 20:25Kedves Heed társak, lenne egy olyan kérdésem, ami máshol bizonyára komoly indulatokat kavarna, de talán éppen itt nem. Egyéb problémáim miatt betévedtem a kácsához, és elgondolkodtam, hogy esetleg lecserélem a kábeleimet, mert láttam, hogy náluk lehet saját kábeleikből viszonylag olcsón tetszőleges hosszat rendelni. Eddig a kábel problémával egyáltalán nem foglalkoztam, de most, hogy gyakorlatilag biztos vagyok benne: amíg működnek a cuccaim, nem fogok cserélgetni, talán vennék az eddig kizárólag használt, a készülékekhez gyárilag adott (vagy Isten tudja honnan való) cipőzsinórok helyett egy teljes szett kicsit jobb kábelt, ami legalább mindenhol ugyanolyan, és nem szakad el időnként akkor is, ha alig-alig nyúlok néha hozzá. Azt látom, hogy a kácsás kábelekből az egész vonalon lecserélhetőek lennének a drótok kb. 20-25 e Ft-ból. Szóval a kérdés az lenne, hogy van-e ezekkel a kábelekkel valakinek tapasztalata. Vagy ha nincs, akkor egy si3-hoz melyik passzolhat jobban? (digit és rca kábelekől lenne szó, a hangfal az asszem OK, a táppal meg nem fogok bajlódni) Kétféle jön szóba: a sima ofc, és van valami ezüstözött kicsit drágábban (talán az utóbbi neve: silver line) Van occ kábelük is, de az talán már nekem sok lenne.
Előre is köszönet!