Léptem egyel feljebb üveges switch megoldásban, 1Gbs Mikrotik OM modul mellé vettem 2db 10Gbs FS modult:
https://www.fs.com/de-en/products/74676.html
Amiket bedugtam a switchek-be és azonnal működött, nem kellett semmit mókolni vele. Az OM moduláknál sajnos létezik hatalmas márka biztonságra hivatkozó kódvédelem, ami 95%-ban csupán árfelhajtó, a gyártóknál (pl FS-él) beírnak a modulba egy kódot, amivel pl csak Cisco eszközökben képes megszólalni. FS is gyárt rengetek hálózat márkához kompatibilis OM-eket, de van generic kivitel, ami minden márka eszközében kell hogy működjön. A lényeg, nálam is működik és azonnal szembetűnő volt, jobb ezzel a 10G-s modullal a zene ugyan azzal az OM3-as kábellel a két switch között, tényleg.
Aztán mentem még tovább, korábbi toroid trafós LDO analóg tápom helyett beraktam a zselés aksiról működő szintén LDO stabos tápomat, kap a switch 11,5VDC stabilat. Azt nem is értem, miért 12VDC a Mikrotik külső táp DC minimuma, mert benne abból lesz 3,3V, majd a 3,3V-ból készül 1,5V; 1,1V; 0,99V külön-külön kis DC/DC konverterekkel. Na ezeket a kis tápfeszeket modoltam X7R 1uf, 10uF kerámiával és 470uF low ESR elkókkal.
De ha már az üveg mellett az aksis táp a villany hálózat irányból teljes szeparáció, akkor árnyékoltam is a falra függesztett switcheket a képen látható módon. Rézfólia és egy konyhai KO-s kis tepsivel, ami éppen passzol méretben, levegő még bőven átjárja. A tepsi földelő csipeszel is lekötve.
Bizony a nem kevés lépés akkorát emelt a hang minőségen is, amit pár éve el sem hittem volna, amikor még a CAT kábelek hangzás hatását sem hittem el. Igaz, most sincs high-end csillirádos hifi minősített CAT kábelem, csupán egy mezei CAT8-as a zenejátszó felé. Az is igaz, amire az üveg LAN rendszer képes, azt semmilyen CAT kábelezés önmagában nem képes, mert itt nem csak a kábel a szereplő.