Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hálózati audio lejátszók

diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 625

Re: Hálózati audio lejátszók

Hozzászólás Szerző: diagnet »

istvan01 írta:
2021.02.09., kedd 14:52

Ha neked csak ez jön le?? akkor legyen a te problémád.
De hogy egy kicsit segítsek, nem, nem oktatlak ki, a sok példa egyik ez a Lumin ház. Vajh miért is pakolják 10-20mm vastag alu házba, házon belül is vastag alu elválasztóval? Pedig ebben nem kell 10Gbs adat mozgást lekezelni egyidőben több csatorna felé? Az audió adatok mindegyike elfér 100Mbs alatt. Switchek az üvegen csak fix 10G-val mozognak, ellenben nagyon rövid idő alatt átküldik egymásnak a csomagokat.
/Minden digitális elektronikai berendezés megszórja EMI/RFI-vel a környezetét, minél magasabb az óra freki, annál könnyebben és messzire elszabadulhat, aztán van ahol és amire ez nem jó hatású/
Az jött le, hogy konyhai eszközökbe csomagoltál egy switchet. Erről asszociáltam a sorozatra, ami tökéletesen szemlélteti a jelenséget, ahogy egy apró gondolat idővel urrá lesz a tudaton.
A kérdésed úgy is feltehető, hogy rád háruljon a bizonyítási kényszer. Hallanál-e különbséget a házából kivett lumin esetén? Soha nem fog kiderülni.
A lényeg, hogy mától az ikea vágódeszka mellé bekerült a sütőtepsi is a must have hifi kellékek csoportba. :smile32:

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3740

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

diagnet írta:
2021.02.09., kedd 14:28
istvan01 írta:
2021.02.09., kedd 12:58

De ha már az üveg mellett az aksis táp a villany hálózat irányból teljes szeparáció, akkor árnyékoltam is a falra függesztett switcheket a képen látható módon. Rézfólia és egy konyhai KO-s kis tepsivel, ami éppen passzol méretben, levegő még bőven átjárja. A tepsi földelő csipeszel is lekötve.
https://youtu.be/mTEmqJkCrDQ
Ha neked csak ez jön le?? akkor legyen a te problémád.
De hogy egy kicsit segítsek, nem, nem oktatlak ki, a sok példa egyik ez a Lumin ház. Vajh miért is pakolják 10-20mm vastag alu házba, házon belül is vastag alu elválasztóval? Pedig ebben nem kell 10Gbs adat mozgást lekezelni egyidőben több csatorna felé? Az audió adatok mindegyike elfér 100Mbs alatt. Switchek az üvegen csak fix 10G-val mozognak, ellenben nagyon rövid idő alatt átküldik egymásnak a csomagokat.
/Minden digitális elektronikai berendezés megszórja EMI/RFI-vel a környezetét, minél magasabb az óra freki, annál könnyebben és messzire elszabadulhat, aztán van ahol és amire ez nem jó hatású/
Csatolmányok
lumin.jpg
lumin.jpg (51.48 KiB) Megtekintve 2739 alkalommal

diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 625

Hozzászólás Szerző: diagnet »

istvan01 írta:
2021.02.09., kedd 12:58

De ha már az üveg mellett az aksis táp a villany hálózat irányból teljes szeparáció, akkor árnyékoltam is a falra függesztett switcheket a képen látható módon. Rézfólia és egy konyhai KO-s kis tepsivel, ami éppen passzol méretben, levegő még bőven átjárja. A tepsi földelő csipeszel is lekötve.
https://youtu.be/mTEmqJkCrDQ

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Érdemes még hozzá tenni, a 10G-s modulok és 10G képes switch-ek általában prcizebb órával szereltek, aminek része az igényesebb belső tápellátás. Most nem találom azt a táblát, ami felsoroltak néhány 1G-s és 10G OM (opitka modul) jitter mérést. Abban a 10G-s modulok kb 1/3-ad jittert produkáltak mint az 1G-esek.

Az is lényeges támpont ehhez, hogy pl az általam választott 10Gs modul Tx optika kimenet 28ps max-3ps min fel-le futású, ennek a modulnak a csak 1G-n futó változata 260ps max fel-le futású (ennél csak max van megadva). Ezeket az FS típusához letölthető adatlapokon látom.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Léptem egyel feljebb üveges switch megoldásban, 1Gbs Mikrotik OM modul mellé vettem 2db 10Gbs FS modult:
https://www.fs.com/de-en/products/74676.html
Amiket bedugtam a switchek-be és azonnal működött, nem kellett semmit mókolni vele. Az OM moduláknál sajnos létezik hatalmas márka biztonságra hivatkozó kódvédelem, ami 95%-ban csupán árfelhajtó, a gyártóknál (pl FS-él) beírnak a modulba egy kódot, amivel pl csak Cisco eszközökben képes megszólalni. FS is gyárt rengetek hálózat márkához kompatibilis OM-eket, de van generic kivitel, ami minden márka eszközében kell hogy működjön. A lényeg, nálam is működik és azonnal szembetűnő volt, jobb ezzel a 10G-s modullal a zene ugyan azzal az OM3-as kábellel a két switch között, tényleg.

Aztán mentem még tovább, korábbi toroid trafós LDO analóg tápom helyett beraktam a zselés aksiról működő szintén LDO stabos tápomat, kap a switch 11,5VDC stabilat. Azt nem is értem, miért 12VDC a Mikrotik külső táp DC minimuma, mert benne abból lesz 3,3V, majd a 3,3V-ból készül 1,5V; 1,1V; 0,99V külön-külön kis DC/DC konverterekkel. Na ezeket a kis tápfeszeket modoltam X7R 1uf, 10uF kerámiával és 470uF low ESR elkókkal.

Bizony a nem kevés lépés akkorát emelt a hang minőségen is, amit pár éve el sem hittem volna, amikor még a CAT kábelek hangzás hatását sem hittem el. Igaz, most sincs high-end csillirádos hifi minősített CAT kábelem, csupán egy mezei CAT8-as a zenejátszó felé. Az is igaz, amire az üveg LAN rendszer képes, azt semmilyen CAT kábelezés önmagában nem képes, mert itt nem csak a kábel a szereplő.
Csatolmányok
fs10g_sfp.jpg
fs10g_sfp.jpg (55.54 KiB) Megtekintve 2447 alkalommal
IMG_9384.JPG
IMG_9384.JPG (622.92 KiB) Megtekintve 2447 alkalommal
IMG_20210207_134406_HDR.jpg
IMG_20210207_134406_HDR.jpg (976.18 KiB) Megtekintve 2447 alkalommal

Picabia
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 109

Hozzászólás Szerző: Picabia »

PgSpa írta:
2021.02.08., hétf. 11:23
Pontosan az általad éppen megvásárolt wxc-50-el tettem próbát digitális coax ügyben. Ársorrendben: 1. Monitor audio (zöld, többet nem tudok) kb. 4e Ft, 2. Monster (többre nem emlékszem) kb. 7-8e lehett, 3. Viablue NF 75 kb. 45e + egy olcsó optikai. Dac: Heed Abacus. A papírforma jött be, és ugyanakkora különbségek hallhatók, mint az analóg kábelek esetén. Szóval szvsz. egy alap cuccnál is fontosak a jó kábelek, azt szokták mondani, hogy a cucc árának 20%-át rá érdemes költeni.
Szerintem a S/PDIF-es tapasztalatok nem mondanak sokat a HDMI kábelérzékenységével kapcsolatban. Más protokoll, más fizikai megvalósítás.

nagyatt
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 62

Hozzászólás Szerző: nagyatt »

Emlékszem milyen viták mentek anno PH-n erről a HDMI kérdésről. Mára már a legelvakultabbak sem állítják, hogy a HDMI a hangra bármilyen javító képességgel rendelkezne. Arra a sorsra jutott ez is mint a homeopátia... :napsut:
Audia Flight FL3S
Dynaudio Contour Legacy
Lindemann Musicbook:Source
Hid D5 Speaker, D6 IC, D3,D2 Power

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6558

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

b4xter írta:
2021.02.07., vas. 21:52
zx07 írta:
2021.02.07., vas. 20:32
a HDMI elvileg digitális, ott átmegy az 1-es meg 0. Ha átmegy, akkor teljesen átmegy, ha nem, akkor hibát ír ki amúgy is. Hogy lehet ez jobb vagy rosszabb?
Uhh, szerintem mindjárt beindul a flame, ne menjünk bele mélyebben :D Megpróbálom kulturáltan (és csak a tényekre koncentrálva) összefoglalni: nem, nem fog hibát kiírni, ha az esetleg ócska kábel miatt hibázik az átvitel. Lesz viszont jitter meg dropout, amit igazából csak úgy fogsz észrevenni, hogy "valahogy mintha nem szólna tökéletesen". Aztán beteszel egy tisztességes kábelt, és voilà.
Azért javasolnám, hogy ha időd engedi, szerezd be legalább az 1.4-es HDMI-specifikációt, és olvasd el (hosszú és fáradtságos lesz, de talán az ilyen viták miatt megéri, meg különben is, a tudás gazdagít :) ). Ha megérted, hogy a hangot hogyan viszi át a HDMI, akkor rájössz, hogy a kábelen keletkezett esetleges jitternek nincs szerepe a HDMI-n adott hang színezetében. (a processzor/AVR saját órájának jittere már rendesen bejátszik, de azt nem oldod meg a HDMI kábel cseréjével)

Amúgy igaz, amit írsz az átviteli hibák következményeiről, illetve a HDMI kábeleknek lehet is "jobb" vagy "roszabb" hangjuk, de nem a jitter miatt.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 465

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

Pontosan az általad éppen megvásárolt wxc-50-el tettem próbát digitális coax ügyben. Ársorrendben: 1. Monitor audio (zöld, többet nem tudok) kb. 4e Ft, 2. Monster (többre nem emlékszem) kb. 7-8e lehett, 3. Viablue NF 75 kb. 45e + egy olcsó optikai. Dac: Heed Abacus. A papírforma jött be, és ugyanakkora különbségek hallhatók, mint az analóg kábelek esetén. Szóval szvsz. egy alap cuccnál is fontosak a jó kábelek, azt szokták mondani, hogy a cucc árának 20%-át rá érdemes költeni.

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 106

Hozzászólás Szerző: b4xter »

zx07 írta:
2021.02.07., vas. 22:14
A cuccaim az előzmények lábrészében olvashatók. Milyen kábelt javasoltok Dun Ultra HD és Onkyo 686 közé illetve az Onkyo és a TV közé?
Nem tudok erre konkrét mondást tenni, egyrészt nem házimozizok, másrészt sose láttam még ezeket a konkrét eszközöket. Én a helyedben nem gondolnám túl ezt az egész kérdést, biztosan nem vennék méregdrága kábeleket. Kerüld a bizonytalan eredetű, és gyanúsan olcsó holmit, ennyi. Keress egy szimpatikus és megbízhatónak tűnő gyártót, azoknál talán van minőségbiztosítás, és válassz tőlük egy olyan kábelt, aminek az ára nem okoz számodra szégyenérzetet :rolleyes:
Egy digit kábelnél szerintem a legfontosabb, hogy teljesítse a szabványokban található specifikációt, és akkor már nagy baj nem lehet. Az összes többi szerintem snake oil. Az analóg persze más tészta :D

zx07
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 189

Hozzászólás Szerző: zx07 »

b4xter írta:
2021.02.07., vas. 21:52
zx07 írta:
a HDMI elvileg digitális, ott átmegy az 1-es meg 0. Ha átmegy, akkor teljesen átmegy, ha nem, akkor hibát ír ki amúgy is. Hogy lehet ez jobb vagy rosszabb?
Uhh, szerintem mindjárt beindul a flame, ne menjünk bele mélyebben :D Megpróbálom kulturáltan (és csak a tényekre koncentrálva) összefoglalni: nem, nem fog hibát kiírni, ha az esetleg ócska kábel miatt hibázik az átvitel. Lesz viszont jitter meg dropout, amit igazából csak úgy fogsz észrevenni, hogy "valahogy mintha nem szólna tökéletesen". Aztán beteszel egy tisztességes kábelt, és voilà. Persze ez nagy mértékben függ attól, milyen rendszeren hallgatod az egészet. Kommersz cuccoknál lehet hogy semmi különbség nem lesz hallható.
Köszönöm. A cuccaim az előzmények lábrészében olvashatók. Milyen kábelt javasoltok Dun Ultra HD és Onkyo 686 közé illetve az Onkyo és a TV közé?
Marantz SR6015,Emotiva BasX-500+300, Dali Ikon 8 + Ikon 2 + Vocal2, Heco Victa 302, 4xDali Alteco, 2xSVS PB-1000, Dune 4K Ultra HD, KCO-RTC100, AQ Rocket88, Mackenzie kábelek, NAS:Synology DS218+,DS120j Táp: Isotek Sirius + Premier, AQ PQ2,NRG-Z3, LG UHD NanoCell TV

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút

zx07 írta:
Uhh, szerintem mindjárt beindul a flame, ne menjünk bele mélyebben :D Megpróbálom kulturáltan (és csak a tényekre koncentrálva) összefoglalni: nem, nem fog hibát kiírni, ha az esetleg ócska kábel miatt hibázik az átvitel. Lesz viszont jitter meg dropout, amit igazából csak úgy fogsz észrevenni, hogy "valahogy mintha nem szólna tökéletesen". Aztán beteszel egy tisztességes kábelt, és voilà. Persze ez nagy mértékben függ attól, milyen rendszeren hallgatod az egészet. Kommersz cuccoknál lehet hogy semmi különbség nem lesz hallható.

zx07
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 189

Hozzászólás Szerző: zx07 »

Sziasztok, egy olyan kérdésem lenne, hogy a HDMI kábel minősége mennyire befolyásolja egy házimozi hangjának (és képének) a minőségét. Audio-ra értem a dolgot, mivel ott analóg a jel és nem mindegy, hogy hogy jut át az erősítőbe/tv-be/hangfalhoz. De a HDMI elvileg digitális, ott átmegy az 1-es meg 0. Ha átmegy, akkor teljesen átmegy, ha nem, akkor hibát ír ki amúgy is. Hogy lehet ez jobb vagy rosszabb?
Marantz SR6015,Emotiva BasX-500+300, Dali Ikon 8 + Ikon 2 + Vocal2, Heco Victa 302, 4xDali Alteco, 2xSVS PB-1000, Dune 4K Ultra HD, KCO-RTC100, AQ Rocket88, Mackenzie kábelek, NAS:Synology DS218+,DS120j Táp: Isotek Sirius + Premier, AQ PQ2,NRG-Z3, LG UHD NanoCell TV

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Re: Spotify connect doboz pár extrával -- tanácskérés

b4xter írta:
2021.02.03., szer. 16:08
Éééés elvitték az orrom előtt. Sebaj, legalább már tudom, mire van szükségem, majdcsak lesz még.
Itt a fórumon sikerült ma megvennem az ajánlott Yamaha WXC-50 dobozkát. Teljes mértékig hozza az általam elvártakat, köszönöm PgSpa és juliush fórumtársaknak a tanácsokat és a segítséget, és nem utolsó sorban bigpocoknak a dobozt 36_1_11.gif

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Kocka07 írta:
2021.02.04., csüt. 19:39
Sziasztok!

Synology DS918+ 4 lemezes nas-t használok, a zenéimet is azon tárolom.
Milyen tápot ajánlotok hozzá, ami javítana a hangon?
Mielőtt valaki mégis kiváltani szándékozza a gyári Synology tápot, tessen már leolvasni mi van ráírva táp áram, feszültség.
Az én DS413 négy fiókos NAS-omban 4db 6TB WDRED pörög. Ezek relatíve kis fogyasztású és csendes meghajtók. Mérve a 230V konnektorban 44W maxot vett fel. A gyári tápjára 12V/8A a kimenő max, ugyan ez szerepel a NAS címkéjén is, elvégre fogadni tudja a nagyobb teljesítményű 10-ezres fordulatú meghajtókat is.
Tehát analóg táp semmiképp nem ajánlott a gyári tápnál kisebb áramú, sőt, zajtényezője kicsit jobb a nagyobb tartalékú tápnak.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 8314

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Rajta van a hátán, hogy 12V 8,33A, úgyhogy Viktor nem lőtt mellé. :)
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

gyongyhalas
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 326

Hozzászólás Szerző: gyongyhalas »

Kocka07 írta:
Sziasztok!

""A nagy teljesítmény ellenére a NAS hosszú távon alacsony fogyasztással rendelkezik. Fogyasztása kb. 12,6 W alvó üzemmódban és 28,8 W teljes terhelés esetén."""
Ezt olvastam ...ha duplázod vagy triplázod nem lősz mellé.. :D

HSRT8
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 624

Hozzászólás Szerző: HSRT8 »

Picabia írta:
2021.02.04., csüt. 21:45
Kocka07 írta:
Sziasztok!

Mindenképpen tiszteletben tartva a NAS tápegységek hangra gyakorolt pozitív hatására vonatkozó véleményeket, de meg kell kérdeznem, hogy ugye tudod, hogy külső táp 12 Voltjából a NAS-ban egy költséghatékony kapcsolóüzemű táp fogja előállítani az összes szükséges feszültséget ami a lemezeknek és az elektronikának kell? (5V, 3.3V, 1.5V, stb. )
Ennek ellenére is javul a hang minősége kis mértékben.
Aurender - Marten Design

Picabia
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Kocka07 írta:
Sziasztok!

Mindenképpen tiszteletben tartva a NAS tápegységek hangra gyakorolt pozitív hatására vonatkozó véleményeket, de meg kell kérdeznem, hogy ugye tudod, hogy külső táp 12 Voltjából a NAS-ban egy költséghatékony kapcsolóüzemű táp fogja előállítani az összes szükséges feszültséget ami a lemezeknek és az elektronikának kell? (5V, 3.3V, 1.5V, stb. )

Kocka07
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 19

Hozzászólás Szerző: Kocka07 »

Sziasztok!

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút

b4xter írta:
2021.02.03., szer. 15:52
Köszönöm mindkettőtöknek, úgy tűnik rá is mozdulok erre az eladó darabra :)
Éééés elvitték az orrom előtt. Sebaj, legalább már tudom, mire van szükségem, majdcsak lesz még.

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút

PgSpa írta:
2021.02.03., szer. 14:07
juliush írta:
2021.02.03., szer. 11:42
b4xter írta:
2021.02.02., kedd 22:22

Köszönöm, ez tényleg erre van kitalálva! Már csak ki kell fogjak egyet használtan :D
Minden kívánságod így teljesüljön! :D
https://apro.hifipiac.hu/category-table ... lado,91067
Annyit még hozzátennék, hogy a jó tápkábelt és jó kábelezést meghálálja, valamint érzékeny a trafók közelségére,tehát erősítő tetejére ráb....ni nem illdomos. Én pl. Nordost Purple Flare kábelt használok a tápoldalon.
Köszönöm mindkettőtöknek, úgy tűnik rá is mozdulok erre az eladó darabra :)

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 465

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

juliush írta:
2021.02.03., szer. 11:42
b4xter írta:
2021.02.02., kedd 22:22
PgSpa írta:
2021.02.02., kedd 21:59
A Yamahától ott a WXC 50. A felsoroltakat mind tudja. Én is használom, anno rengeteget keresgéltem a megvásárlása előtt, ezt a kombinációt talán nem is találod meg máshol.Mondjuk már csak webrádió és hálózati lejátszó szerepben van, külső DAC-ra van kötve.
Köszönöm, ez tényleg erre van kitalálva! Már csak ki kell fogjak egyet használtan :D
Minden kívánságod így teljesüljön! :D
https://apro.hifipiac.hu/category-table ... lado,91067
Annyit még hozzátennék, hogy a jó tápkábelt és jó kábelezést meghálálja, valamint érzékeny a trafók közelségére,tehát erősítő tetejére ráb....ni nem illdomos. Én pl. Nordost Purple Flare kábelt használok a tápoldalon.

Picabia
Nincs visszaút
Nincs visszaút

istvan01 írta:
2021.02.03., szer. 13:25
wittao írta:
2021.02.03., szer. 13:10

SSD-k közül mi Samsung 970-980 EVO-PRO típusokból szoktunk válogatni. Nálunk bevált. A NAS-ba is fogok lökni egyet rendszernek, a tárolást pedig a HDD-k fogjak vinni.
Nekem 4 vinyos Synology-m van. Az ideális és optimális az, ha a négy vinyó egyforma kapacitású, lehetőleg egy forma típusú. Az ajánlott típusokat Synolgy honlapján felsorolja. A kisebb kapacitású és lassabbra fog beállni a sebesség és méret.

Azt viszont nem tudom, hogyan tudod elkülöníteni a NAS oprendszer felületét, annak vinyó pozícióját. Az enyém ilyet nem mutat, nem enged.
Adatbiztonság szempontjából a legrosszabb megoldás az egyszerre vásárolt, azonos típusú HD-ből összeállított tömb.
Ebben az esetben a legnagyobb az esélye annak, hogy rebuild időn belül romlik el egynél több HD (ami ugye adatvesztést jelent (bár ami fontos, arról úgyis van mentés, ugye? :D )). Otthoni használatnál a rebuild-be ráadásul az új HD beszerzése is beletartozik, mert itt azért ritka a spare-disk amit azonnal be tud vonni az újraépítésbe. Abban egyetértek, hogy lehetőleg azonos teljesítményűek legyenek.
Nem akarok senkire rábeszélni semmit, csak ez is egy szempont. :)

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

wittao írta:
2021.02.03., szer. 13:34
istvan01 írta:
2021.02.03., szer. 13:25
wittao írta:
2021.02.03., szer. 13:10

SSD-k közül mi Samsung 970-980 EVO-PRO típusokból szoktunk válogatni. Nálunk bevált. A NAS-ba is fogok lökni egyet rendszernek, a tárolást pedig a HDD-k fogjak vinni.
Nekem 4 vinyos Synology-m van. Az ideális és optimális az, ha a négy vinyó egyforma kapacitású, lehetőleg egy forma típusú. Az ajánlott típusokat Synolgy honlapján felsorolja. A kisebb kapacitású és lassabbra fog beállni a sebesség és méret.

Azt viszont nem tudom, hogyan tudod elkülöníteni a NAS oprendszer felületét, annak vinyó pozícióját. Az enyém ilyet nem mutat, nem enged.
DS 920+ a kiszemelt áldozat.
https://www.synology.com/hu-hu/products/DS920+#specs

Úgy gondolom, hogy az SSD-ket külön kezeli a rendszer, hiszen ilyen esetben nem sok értelme lenne őket használni.
Én a helyedben erre rákérdeznék. Mert NAS Raid logika szerint, az adattartalom minden esetben négy meghajtón redundánsan oszlik el, úgy hogy bármelyik egyik (egyszerűbb RAID) meghajtó halála esetén a másik három meghajtón hibátlanul megmarad a tartalom. De amíg nincs pótolva a hibás meghajtó, addig RAID védelem nélkül mehet minden tovább. /Ez a meghajtó kiesés nálam megtörtént már két ízben az utóbbi 8 évben, adatvesztés nélkül persze/

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”