Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Akusztika a moziszobában

ldg81
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 137

Re: Akusztika a moziszobában

Hozzászólás Szerző: ldg81 »

Érdemes ezt is végignézni. :smile32:

youtu.be/Eo5fDGGmAyw

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 800

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

Cutler írta:
2021.02.02., kedd 11:29
Nem kötözködésből kérdeztem és lehet tévedek, de mintha az előtétfal az egy teljesen sík fal lenne, benne a vele egy síkban elhelyezett hangsugárzókkal.
De ez egy, a faltól kiugró doboz.
Amúgy szép👍
Köszi!
Itt jobban látszik, hogy egy kiugró szerkezetet hoztam létre, csak nem volt elég mély a center beépítésére, ezért toldottam meg azzal a dobozzal, díszítéssel.
DSC_0229.JPG
DSC_0229.JPG (2.52 MiB) Megtekintve 2447 alkalommal
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

Dorian írta:
2021.02.02., kedd 11:27
phyton71 írta:
2021.02.02., kedd 11:22
Mert ez egy fal, osb-tűzálló gipszkarton, csak annyi, hogy nem a vászon mőgőtt van, és van egy igényesebb fa borítás a beépítés körül.
100-150 Hz körül mi az a 3%-os torzítás? Kioltás miatt? Milyen ott az SPL? A center háta mögötti részt ugye kitömted valami sűrű elnyelővel?
Igen a második ábrán a tömés utáni mérés van, valami még mindíg rontja az összképet,75-80dB környéki a mérés.
Egyelőre DSP-zés nélkül próbálom igazítani, akusztikai beavatkozásokkal a helyzetet. gondolkodik.gif
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1493

Hozzászólás Szerző: Cutler »

Nem kötözködésből kérdeztem és lehet tévedek, de mintha az előtétfal az egy teljesen sík fal lenne, benne a vele egy síkban elhelyezett hangsugárzókkal.
De ez egy, a faltól kiugró doboz.
Amúgy szép👍

Dorian
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 899

Hozzászólás Szerző: Dorian »

phyton71 írta:
2021.02.02., kedd 11:22
Mert ez egy fal, osb-tűzálló gipszkarton, csak annyi, hogy nem a vászon mőgőtt van, és van egy igényesebb fa borítás a beépítés körül.
100-150 Hz körül mi az a 3%-os torzítás? Kioltás miatt? Milyen ott az SPL? A center háta mögötti részt ugye kitömted valami sűrű elnyelővel?
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

Cutler írta:
2021.02.02., kedd 11:17
phyton71 írta:
2021.02.02., kedd 11:07
Így kell elképzelni a falat, maga az előétfal.
DSC_0222.JPG
Ez mitől előtétfal?
Nekem csak egy épített szekrénykének tűnik🤔
Mert ez egy fal, osb-tűzálló gipszkarton, csak annyi, hogy nem a vászon mőgőtt van, és van egy igényesebb fa borítás a beépítés körül. De lehet tulajdonképpen szekrénynek, doboznak is nevezni, kinek mi a szimpatikusabb.
Ilyen lesz az egész szoba.
d218b4deb51fa3e04344056f9616ae68.jpg
d218b4deb51fa3e04344056f9616ae68.jpg (30.77 KiB) Megtekintve 2226 alkalommal
ac19412f077b1076ce006ec11aef6bfd.jpg
ac19412f077b1076ce006ec11aef6bfd.jpg (34.8 KiB) Megtekintve 2226 alkalommal
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára phyton71 2021.02.02., kedd 11:27-kor.

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1493

Hozzászólás Szerző: Cutler »

phyton71 írta:
2021.02.02., kedd 11:07
DSC_0222.JPG
Ez mitől előtétfal?
Nekem csak egy épített szekrénykének tűnik🤔

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

DSC_0222.JPG
DSC_0222.JPG (1.9 MiB) Megtekintve 2204 alkalommal
Mérés, az első tömés, izolálás nélkül.
280815_center2.jpg
280815_center2.jpg (40.61 KiB) Megtekintve 2199 alkalommal
Itt már kapott kezelést a fal.
280815_center_1_2.jpg
280815_center_1_2.jpg (40.66 KiB) Megtekintve 2199 alkalommal

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1122

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Dorian írta:
2021.02.02., kedd 09:21
Valószínűleg pontatlanul fogalmaztam, bár sztem most sem leszek lexikon: "Érzetre" tűnik el nagyon sok hangnyomás, hiszen a kiemelés eltűnik. Korrekció nélkül remeg minden, de majdnem csak azt a tartományt hallani a mély-szegmensből. (A kiemelést leszedve viszont egyből hallatszik az is, hogy ez a szub kevés a szobába). De ne vigyük tovább ebben a topikban a sátán szolgáját az EQ-t :smile29:
Értem, hogy mit akarsz mondani, csak ugye ez a mélytöbblet érzet nem egy pontos reprodukció. Szerintem hozzátartozik a szobaakusztika témájához az EQ és azért is lehet jó, mert két kattintással kikapcsolható, ha épp anélkül szeretnéd hallgatni a rendszert.
Persze itt nyilván ne az legyen az elsődleges szempont, hogy majd minden hibát kiekúzunk, mert nem mindent lehet így megoldani ("büntetlenül").

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

A nyílást amibe a centert betoltam, egy bizonyos tartományban berezonált, és csúnyán befolyásolta a hangot, érezhető volt kézzel is, hogy rezonált, most szinte tökéletes. Következő ilyen projektet már körültekintőbben fogom csinálni, többet merevítek ill tömőanyagot fogok használni.

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1731

Hozzászólás Szerző: -KP- »

phyton71 írta:
2021.02.02., kedd 09:51
fapaci írta:
2021.02.02., kedd 09:34
Tamoo írta:
2021.02.02., kedd 09:29
A 10-15dB-es kiemelés visszahúzása nálam is több részletet előhozott mély tartományban mint amikor AQ Boxerről AQ Husky-ra váltottam. :D
Mivel ezt a tartományt szinte senki nem tudja/akarja kezelni egy átlag nappaliban, így marad a digitális belenyúlás.
Ha akarják is, általában nem tudják kezelni, de nem mondanám lehetetlennek.

Az emberi hallás egyik jellegzetessége az elfedés, amikor az egyszerre megszólaló, de különböző intenzitású hangok közül leginkább a hangosabbat halljuk, a többit elnyomja az agyunk, hogy a szerinte fontos történésre tudjunk koncentrálni. Ha van egy erős basszushang, kevésbé halljuk, ami körülötte történik. Ezért (is) fontos a lineárishoz közelítő átvitel, hogy a teljes produkciót halljuk, ne csak néhány hangot.
Pontosan így jártam most, hogy beépítettem előtétfalba a centersugárzót, és nem izoláltam el a faltól ill nem tömtem meg a falat a centersugárzó körül. A mért torzítás rezonálás közben 2% környékén volt, ezt a mélyközép okozta, ami rányomta a bélyegét az egész tartományra, tömés után a felére csökkent 2-300Hz környékén, magasabb tartományban a harmadára csökkent, természetesen tömés, izolálás után. Dialógokban ez meg is mutatkozott.
Tömés alatt mit értesz?

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

fapaci írta:
2021.02.02., kedd 09:34
Tamoo írta:
A 10-15dB-es kiemelés visszahúzása nálam is több részletet előhozott mély tartományban mint amikor AQ Boxerről AQ Husky-ra váltottam. :D
Mivel ezt a tartományt szinte senki nem tudja/akarja kezelni egy átlag nappaliban, így marad a digitális belenyúlás.

Az emberi hallás egyik jellegzetessége az elfedés, amikor az egyszerre megszólaló, de különböző intenzitású hangok közül leginkább a hangosabbat halljuk, a többit elnyomja az agyunk, hogy a szerinte fontos történésre tudjunk koncentrálni. Ha van egy erős basszushang, kevésbé halljuk, ami körülötte történik. Ezért (is) fontos a lineárishoz közelítő átvitel, hogy a teljes produkciót halljuk, ne csak néhány hangot.
Pontosan így jártam most, hogy beépítettem előtétfalba a centersugárzót, és nem izoláltam el a faltól ill nem tömtem meg a falat a centersugárzó körül. A mért torzítás rezonálás közben 2% környékén volt, ezt a mélyközép okozta, ami rányomta a bélyegét az egész tartományra, tömés után a felére csökkent 2-300Hz környékén, magasabb tartományban a harmadára csökkent, természetesen tömés, izolálás után. Dialógokban ez meg is mutatkozott.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11480
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Tamoo írta:

Tamoo
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 686

Hozzászólás Szerző: Tamoo »

Dorian írta:
2021.02.02., kedd 09:21
denesdr írta:
2021.02.01., hétf. 17:39
Nem eszik meg sok hangnyomást, miért enne? A beszakadások kitöltése tud megenni rengeteg erőforrást, ha elektronikus úton akarjuk kipofozni.
Valószínűleg pontatlanul fogalmaztam, bár sztem most sem leszek lexikon: "Érzetre" tűnik el nagyon sok hangnyomás, hiszen a kiemelés eltűnik. Korrekció nélkül remeg minden, de majdnem csak azt a tartományt hallani a mély-szegmensből. (A kiemelést leszedve viszont egyből hallatszik az is, hogy ez a szub kevés a szobába). De ne vigyük tovább ebben a topikban a sátán szolgáját az EQ-t :smile29:
PC hangkártyával, kommersz Monitor Audio szett, lomis PA végfokok, DIY szub, hullámos talján vászon, porszívó hangú mókolt PD F22

Dorian
Beköltözött
Beköltözött

denesdr írta:
2021.02.01., hétf. 17:39
Nem eszik meg sok hangnyomást, miért enne? A beszakadások kitöltése tud megenni rengeteg erőforrást, ha elektronikus úton akarjuk kipofozni.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Dorian írta:
2021.02.01., hétf. 17:32
... ez a művelet megeszik egy csomó hangnyomást az amúgy se sokból. :D
Az amúgy is egy felrakódás ott, szóval lehet metszeni belőle az átlagos hangnyomás degradálása nélkül.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1122

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Dorian írta:
2021.02.01., hétf. 17:32
fapaci írta:
2021.02.01., hétf. 16:34
Dorian írta:
2021.02.01., hétf. 16:13
Jól gondolom, hogy olyan helyet kell keresni, ahová helyezve (nyilván minél egyenletesebb az átvitel, de) inkább van kiemelés, mint beszakadás, hiszen azt fájdalommentesebb dsp-vel korrigálni?
Én azt céloznám meg, hogy a hangnyomás görbén ne legyen széles és mély beszakadás, illetve magas torzítást produkáló pont sehol. A DSP mániát inkább hagyjuk, pláne ebben a topikban! :D
OK, így teszek. (Majd ha eljön az idő megtanulok REW-vel mérni, addig ez csak SPL, torzítás nélkül) Ennyiből akkor a jelenlegi helyén is elfogadható lehet, mondjuk a 30-40 Hz közti kiemelés brutál, de azt fájdalommentes leszedni a nemmondjukki mivel, csak ugye ez a művelet megeszik egy csomó hangnyomást az amúgy se sokból. :D

LFE SPL.jpg
Nem eszik meg sok hangnyomást, miért enne? A beszakadások kitöltése tud megenni rengeteg erőforrást, ha elektronikus úton akarjuk kipofozni. Ahogy a ph-n is szó volt róla, a boostolt ponton simán klippelhet az erősítő, meg megszakadhat szegény hangszóró, akár tök átlagos hangnyomás melett is.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára denesdr 2021.02.01., hétf. 17:46-kor.

Dorian
Beköltözött
Beköltözött

fapaci írta:
2021.02.01., hétf. 16:34
Dorian írta:
Jól gondolom, hogy olyan helyet kell keresni, ahová helyezve (nyilván minél egyenletesebb az átvitel, de) inkább van kiemelés, mint beszakadás, hiszen azt fájdalommentesebb dsp-vel korrigálni?
Én azt céloznám meg, hogy a hangnyomás görbén ne legyen széles és mély beszakadás, illetve magas torzítást produkáló pont sehol. A DSP mániát inkább hagyjuk, pláne ebben a topikban! :D
OK, így teszek. (Majd ha eljön az idő megtanulok REW-vel mérni, addig ez csak SPL, torzítás nélkül) Ennyiből akkor a jelenlegi helyén is elfogadható lehet, mondjuk a 30-40 Hz közti kiemelés brutál, de azt fájdalommentes leszedni a nemmondjukki mivel, csak ugye ez a művelet megeszik egy csomó hangnyomást az amúgy se sokból. :D
LFE SPL.jpg
LFE SPL.jpg (38.75 KiB) Megtekintve 1688 alkalommal

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Dorian írta:

Dorian
Beköltözött
Beköltözött

fapaci írta:
2021.02.01., hétf. 15:40
Dorian írta:
2021.02.01., hétf. 14:51
Elméleti alapon: szub elhelyezésnél ha nem a front oldalon, a jelenlegi helyen hagynám, akkor érdemes elgondolkozni olyan elhelyezésen, hogy az új helye vmelyik oldalfal mellett, majdnem a szoba hosszanti középvonalánál legyen?
Egyik pont sem lesz tökéletes, ráadásul ugye csak két dimenzióban mozogsz a padlón, magasságban nem, tehát csak két axiális módus stádiuma fog változni (meg az átlósak, de azok nálad eléggé gyengék). Nem fogod megúszni a tologatást és mérést, mert a szobád nem szabályos téglatest, nagy ablakaid és faláttörés is van, emiatt húzós modellezni, kb fél nap lenne mindent berajzolni egy izmosabb szimulátorba. Kis rutinnal a helyszínen max 1 óra alatt meg lehet találni a jó elhelyezést. Ha van segítséged, úgy meg max 20 perc az egész.
Köszönöm a választ, akkor próbálok majd időt szakítani rá.
Igazából a jelenlegi mélynyomóm szeretném cserélni (nálam eléggé ez a gyenge láncszem), és mivel a leendő jóval nagyobb lesz, így próbálom a lehetséges helyeket számba venni.
Jól gondolom, hogy olyan helyet kell keresni, ahová helyezve (nyilván minél egyenletesebb az átvitel, de) inkább van kiemelés, mint beszakadás, hiszen azt fájdalommentesebb dsp-vel korrigálni? Amikor a front-oldalra tettem le, akkor is ez volt a vezérelv, csak akkor költözés után még nem tisztult le, hogy a "nappalit" valójában 99%-ban csak esti mozizásra használjuk, ezért szabadabban is elhelyezhető.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Dorian írta:
2021.02.01., hétf. 14:51
Elméleti alapon: szub elhelyezésnél ha nem a front oldalon, a jelenlegi helyen hagynám, akkor érdemes elgondolkozni olyan elhelyezésen, hogy az új helye vmelyik oldalfal mellett, majdnem a szoba hosszanti középvonalánál legyen?
Egyik pont sem lesz tökéletes, ráadásul ugye csak két dimenzióban mozogsz a padlón, magasságban nem, tehát csak két axiális módus stádiuma fog változni (meg az átlósak, de azok nálad eléggé gyengék). Nem fogod megúszni a tologatást és mérést, mert a szobád nem szabályos téglatest, nagy ablakaid és faláttörés is van, emiatt húzós modellezni, kb fél nap lenne mindent berajzolni egy izmosabb szimulátorba. Kis rutinnal a helyszínen max 1 óra alatt meg lehet találni a jó elhelyezést. Ha van segítséged, úgy meg max 20 perc az egész.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

denesdr írta:
2021.02.01., hétf. 14:29
100-500 Hz-et én nem nevezném mélytartománynak, az inkább az alsó-közép tartomány szerintem.
Te nem, de mások 250 Hz-ig definiálják a basszus tartományt, hiszen a basszus hangszerek alaphangjai ebben a sávban vannak.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Quetz írta:
2021.02.01., hétf. 14:25
Szerintem ezek a grafikonok szemléltetik a kérdéskört:
Igen, erről van szó! Egy másik tanulságos ábra, ami 50 kg/m3 sűrűségű kőzetgyapot elnyelési képességét mutatja a rétegvastagság függvényében. Aki emlékszik az örök vitára, hogy lehet-e porózus anyaggal basszushangot elnyeletni, az itt is megtalálja a választ.

Anyagok elnyelése 02.jpg
Anyagok elnyelése 02.jpg (85.48 KiB) Megtekintve 1522 alkalommal
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2021.02.01., hétf. 15:31-kor.

Dorian
Beköltözött
Beköltözött

Elméleti alapon: szub elhelyezésnél ha nem a front oldalon, a jelenlegi helyen hagynám, akkor érdemes elgondolkozni olyan elhelyezésen, hogy az új helye vmelyik oldalfal mellett, majdnem a szoba hosszanti középvonalánál legyen? (Hátsó fal a hallgatási hely mögött nincs, csak két falfül formájában, amúgy másik helyiség csatlakozik)

Tudom, tudom, tegyem oda, mérjem be, hallgassam meg. Ez lenne a legjobb, de otthoni-szabadidő híján amit csak lehet munkaidőben/helyen elméletben próbálok megtudni.

Dorian
Beköltözött
Beköltözött

fapaci írta:
2021.02.01., hétf. 14:09
denesdr írta:
2021.02.01., hétf. 13:30
Dorian írta:
2021.02.01., hétf. 12:39
Én mondjuk meglepőnek tartom, hogy a 2x olyan sűrű elnyelő mélytartományban miért nem határozottan jobb.
De jobb, nézd csak meg 100mm ND vs 100mm XD.
Mielőtt megint elbeszélünk egymás mellett és lerántjuk a témát JÓ/ROSSZ szintre, javaslom a figyelmesebb olvasást! Nem írta senki, én sem, hogy nem "jobb", bár ez a "jobb" nem igazán fizikai kategória. A kérdés az volt, hogy a könnyű anyagból készült 10 cm vastag panel, vagy a sűrűből 5 cm lenne jobb a megfogalmazott feladatra. Ezek közül pedig egyértelműen az első opció a hatékonyabb az említett felsőbasszus tartományban.
Elnézést, sokkal egyszerűbbnek tűnt a "nem határozottan jobb"-kifejezést használni, mint körülírni azt, hogy a grafikon szerint azonos vastagság esetén csak a szubtartomány legalján nagyobb a 2x sűrűbb anyag csillapítása.
Lehet nem voltam figyelmes, de nem emlékszem, hogy 10cm vtg. könnyű vs. 5 cm vtg. nehéz anyag volt a kérdés, és mindez csak a felsőbasszus tartományban, de mindegy is, mert ettől függetlenül írtam azt a "meglepőnek tartom..." mondatot.

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”