Ezeken nincsenek rajta a hátterek, de végülis Te láttad azt is, ha az alapján mondod oké.
De berakom ide is. 100Hz-es váltás. Első grafikon frontok és center, második a 4 surround. Utóbbin látszik, hogy már nem oké ugyanazokkal a beállításokkal.
Ezeken nincsenek rajta a hátterek, de végülis Te láttad azt is, ha az alapján mondod oké.
Ez nekem nagyon úgy tűnik, mintha egy szimpla polaritásfordítással széppé (vagy szebbé) válhatna az átvitel. Ezt próbáltad már? Mondjuk a hátterek polaritását megfordíthatnád (ha még nem tetted).Tamoo írta: ↑2021.01.28., csüt. 20:11LFE és jobb csatorna ami közt mondjuk váltani kellene. Az alsó képen a kék 100Hz-en van váltva, a piros 80Hz-en.
Próbálkoztam delay-el (1ms lépésekkel), vágási meredekség állítással, de nem sikerült még 80-on jóra összehozni (60-on se).
A pirosnál a torzítás is emelkedik. Ellen fázisban dolgoznak a váltás környékén, ez lehet a gond? Az időbeli csúsztatással elvileg meg lehetne oldani, nem?Homályos nekem ez a fázis téma kissé.
Tudom, hogy nem engem kérdeztél, csak néhány dolgot említenék ez ügyben.

Szerintem értesz már annyira az akusztikához, hogy tisztában legyél vele, a hangnyomásgörbén látható kiemeléseket és beszakadásokat is fázisproblémák okozzák. Így hát a választ magad is meg tudod adni a kérdésedre.

Bölcsen teszed, mert én elég gyakran hallgatok zenét a fürdőkádban fekve a hangdobozaimtól kb 20 m távolságra, de a nappaliban is van 3 gyakran használt hallgatási pont a kanapén, a fotelben és az íróasztalomnál.
köszi.
Az önbecsapás és a fórumon való megfelelési kényszer gyakori ebben a hobbiban.

Az ugye attól függ, hogy szép görbéket, vagy megfelelő hangzást akarunk-e és ez nem vicc. Találkoztam olyan esettel, hogy hősünk addig tologatta a mérőmikrofont a szobájában, míg talált egy pontot, ahol egész tetszetős görbéket tudott rajzolni a mérőszoftverrel. Hogy ennek semmi köze nem volt a hallgatási ponton mért görbékhez, az nem különösebben zavarta.
nem a (meglevö vagy szandekolt vagy szoba jöhetö) hallgatasi hely(ek)en KELL mérni ? mit szamit, hogy egy hallgatasi pozicionak szóba sem jöhetö helyen milyen a görbe, az nem total irrelevans ? ott legyen jo, ahol hallgatva van, nem ?
És ha a front szekciónál ahol rendben van a váltás, ha ott mozdítasz a crossover ponton, akkor jönnek hibák vagy jó mondjuk 60Hz-en is és 100Hz-en is? Persze olyan pontokat kiválasztva ahol alapból is egyenes a frekimenet.Gabo írta: ↑2021.01.27., szer. 22:59Nálam a hátsóknál megvan a hiba, alul/felül is. Audyssey, REW, Cavern, Dirac esetén is. Kb. 70 Hz környéken jelentős beszakadás. A crossover-t hiába tologatom 60-100Hz között, akkor is megmarad, csak a formája változik. Ha leviszem 40-re, szinte eltűnik, de 40Hz túl alacsony a hátsóimnak.
Azt találtam ki rá, hogy a crossover 80Hz, és a hátsók korrekciós célgörbéit durván letöröm 80Hz-től lefele. Így visszamérve egész kicsi lesz a beszakadás.

Ahogy előttem is írták:Vukkeinstein írta: ↑2021.01.10., vas. 12:12Valamilyen eredményt biztosan elérnél mindkét megoldással.
Viszont én konkrétan egy terméket ajánlanék,amelyet ismerek és használtam már több fal és előtétfal építésénél. A hatékonyságát illetően jó véleménnyel vagyok a termékről,főleg ár/érték arányát tekintve.
A mindennapos zajok tompítására,ahogyan írod jó megoldás lehet a Rockwool Airrock XD nevű hangszigetelője is.
https://www.szigeteloanyagarak.hu/rockw ... zetgyapot/
Amelyet én 10cm vtg-ban ajánlok,ahogy írtad is 2rtg. gk. borítással. Ehhez nem feltétlenül kell még külön hanggátló karton,de azt használva nyilván további hasznos dB-ek állnak a tompítás szolgálatába.
Az előtétfal építésénél érdemes legalább egy 3cm-es légrést elhagyni a meglévő fal síkjától. Továbbá az oldalfalakra,mennyezetre,valamint az aljzatra kerülő UW profilok aljára felragasztani az öntapadós PAE szalagot.
Ezzel az anyaggal kb fél éve volt dolgom utoljára. Egy belvárosi lakás hálószobájának a falát "szigeteltük" el a szomszédos lakásban kialakított magánrendelő várótermétől.Az adott szobában egy 3,7m x5,5m falfelületen.A tulajdonos nem kis megelégedésére.

Az akusztikai elnyelő anyagok egyben hőszigetelők is. A hangszigetelés és a belső csillapítás két külön téma, nem érdemes őket keverni.

peppe79 írta: ↑2021.01.10., vas. 09:42
Szóval, nekem pusztán csak elméleti kérdésem lenne, és nem hifi- vagy házimozi szobával kapcsolatban, hanem "kívülről" (szomszédos lakásból) érkező, mindennapos zajok "tompítására".
Valamilyen eredményt biztosan elérnél mindkét megoldással.
Viszont én konkrétan egy terméket ajánlanék,amelyet ismerek és használtam már több fal és előtétfal építésénél. A hatékonyságát illetően jó véleménnyel vagyok a termékről,főleg ár/érték arányát tekintve.
A mindennapos zajok tompítására,ahogyan írod jó megoldás lehet a Rockwool Airrock XD nevű hangszigetelője is.
https://www.szigeteloanyagarak.hu/rockw ... zetgyapot/
Amelyet én 10cm vtg-ban ajánlok,ahogy írtad is 2rtg. gk. borítással. Ehhez nem feltétlenül kell még külön hanggátló karton,de azt használva nyilván további hasznos dB-ek állnak a tompítás szolgálatába.
Az előtétfal építésénél érdemes legalább egy 3cm-es légrést elhagyni a meglévő fal síkjától. Továbbá az oldalfalakra,mennyezetre,valamint az aljzatra kerülő UW profilok aljára felragasztani az öntapadós PAE szalagot.
Ezzel az anyaggal kb fél éve volt dolgom utoljára. Egy belvárosi lakás hálószobájának a falát "szigeteltük" el a szomszédos lakásban kialakított magánrendelő várótermétől.Az adott szobában egy 3,7m x5,5m falfelületen.A tulajdonos nem kis megelégedésére.

Itt találsz egy REW 101 leírást: https://www.dropbox.com/s/51jpnxet3bvew ... n.pdf?dl=0rayman írta: ↑2020.12.13., vas. 08:57Sziasztok,
Némi segítséget illetve tapasztalati infót szeretnék kérni. Van egy ROTEL processzorom amihez nem adnak gyárilag bemérő mikrofont csak egy 10sávos EQ van benne. Szeretném beállítani, előtte azonban mérnék a szobán. Ki milyen programmal és mikrofonnal csinálja? Van esetleg valami külföldi leírás mit hogyan kéne csinálni?
Köszönöm Előre is.
András

UMIK-1 mikrofon + ingyenes REW szoftver ennél több szerintem nem kell max egy kis hozzáértés a kiértékeléshez. A többi megtalálható a neten.rayman írta: ↑2020.12.13., vas. 08:57Sziasztok,
Némi segítséget illetve tapasztalati infót szeretnék kérni. Van egy ROTEL processzorom amihez nem adnak gyárilag bemérő mikrofont csak egy 10sávos EQ van benne. Szeretném beállítani, előtte azonban mérnék a szobán. Ki milyen programmal és mikrofonnal csinálja? Van esetleg valami külföldi leírás mit hogyan kéne csinálni?
Köszönöm Előre is.
András