Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Sztereó erősítők

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1030

Re: Kettős erősítés

Hozzászólás Szerző: BLX »

Kobuc írta:
2021.01.18., hétf. 16:58
Tiamat írta:
2021.01.18., hétf. 13:17
Milyen erősítőkről van szó?
ETALON SUPRAMPLI: A közép magas tartományt erősítené
ARCAM DIVA a75: Ez pedig a mélytartományt

Külön tudnám szabályozni a két erősítővel mindkettőt. Pótolható lenne alacsony hangerő mellett a hiányzó mély szekció. (az etalonon nincs hangszínszabályzó)
Milyen dobozaid vannak?

Önmagában mi a gond, vagy mit hiányolsz, amikor "csak" a Suprampliról hajtod?

Az egy elég jó elektronika. :drum:

Az általad felvázolt, két integrált erősítős hajtást nem látom célravezetőnek. gondolkodik.gif

pärt
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 5067

Re: Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: pärt »

Ez így egy költséges, hibás fél-loudness funkció lenne. Eleve nem a mélytartomáyt erősítenéd csak, hanem a mélyet + ami fölötte van a váltási frekvenciáig. Bár nem ismert a hangsugárzód, de kétutas esetén kb. 1.5-2.0 KHz-től több KHz-ig is terjedhet a mélyközép átvitele a keresztfrekvenciáig, de egy háromutas esetén is valószínűleg több száz Hz-ig. Tehát bőven emelnéd a középtartomány szintjét is. Ráadásul egy igazi fiziológiai hangerőszabályzó esetén a magastartomány szintjét is "illik" emelni a mély mellett (de ott is csakis a mélyet).

Kobuc
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 1
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Kobuc »

Tiamat írta:
2021.01.18., hétf. 13:17
ETALON SUPRAMPLI: A közép magas tartományt erősítené
ARCAM DIVA a75: Ez pedig a mélytartományt

Külön tudnám szabályozni a két erősítővel mindkettőt. Pótolható lenne alacsony hangerő mellett a hiányzó mély szekció. (az etalonon nincs hangszínszabályzó)

Tiamat
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 37

Hozzászólás Szerző: Tiamat »

Kobuc írta:
2021.01.18., hétf. 12:03
Sziasztok! Segítő ötleteket várok. Adott 1 db cd játszó 2 db erősítő és egy pár kettős erősítésre alkalmas hangfal. Az egyik erősítőm kihasználatlan. Ezért arra gondoltam, hogy kísérletképpen kiveszem a hangfal jumper lemezkéit és a mélytartományt az egyik, a közép-magas hangszórókat pedig a másik erősítőre kapcsolom. Ez idáig rendben is van. A forrásul szolgáló cd játszó rendszerbe iktatása viszont fejtörést okoz. Attól tartok ha a lejátszóm egyetlen rca kimenetét egy y kábellel az erősítők rca bemeneteire csatlakoztatom bajt csinálok, mert összezárom az erősítők bemeneteit. Vagy mégis jó ez a megoldás és összeköthetem így a rendszert?

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6076

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Kobuc írta:
Sziasztok! Segítő ötleteket várok. Adott 1 db cd játszó 2 db erősítő és egy pár kettős erősítésre alkalmas hangfal. Az egyik erősítőm kihasználatlan. Ezért arra gondoltam, hogy kísérletképpen kiveszem a hangfal jumper lemezkéit és a mélytartományt az egyik, a közép-magas hangszórókat pedig a másik erősítőre kapcsolom. Ez idáig rendben is van. A forrásul szolgáló cd játszó rendszerbe iktatása viszont fejtörést okoz. Attól tartok ha a lejátszóm egyetlen rca kimenetét egy y kábellel az erősítők rca bemeneteire csatlakoztatom bajt csinálok, mert összezárom az erősítők bemeneteit. Vagy mégis jó ez a megoldás és összeköthetem így a rendszert?
Én inkább másként közelíteném meg a kérdést: ha két különböző integrált erősítőről van szó (azért gondolom ezt, mert ha nem így lenne, akkor az előerősítő "megoldaná" a kérdést), akkor hogyan szeretnéd szabályozni a hangerőt? Külön-külön a két erősítőn?
A kettős erősítést elvileg meg lehet oldani két integrált erősítővel, ha az A erősítőn van pre-out (esetleg "rec out", "tape out", "preamp out" stb.) kimenet, B-n pedig "HM in" (vagy "power in", "home movie in", stb) bemenet, és ezeket egymással összekötöd. Ekkor a CD-játszót az A erősítőre kötöd, és a hangerőt az "A" erősítővel szabályozod. De még ekkor is kétes lehet az eredmény, főleg, ha nem ugyanolyan típusúak az erősítők...
Talán a nálam jobban hozzéártők tudnak valami okosságot mondani...
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6076

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Kobuc írta:
Sziasztok! Segítő ötleteket várok.
A hozzászólást áthelyeztem ide, a helyére. Kérlek ilyen általános hifis témáknak a jövőben ne nyiss külön topikot, főleg ne az adásvétel alfórumba.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Kobuc
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 1
Kapcsolat:

Kettős erősítés

Hozzászólás Szerző: Kobuc »

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5226

Hozzászólás Szerző: fülelek »

A hálózati trafó, a pufferkondik, a végtranzisztorok, az alkatrészek sok mindent elárulnak.
Biztos, hogy nem kis hazánkban készítették, az északi szomszédunkra voksolok, a trafó is ott készült
A teljesítménye kb. 40W / 8Ohm, 4Ohmra kb. 65W.
Az alu készülék alaplap adja a hűtést, 4 ohmos terhelés esetén nem célszerű házibuli üzemmódban használni, mert nem fogja bírni.
Legalább 25, de inkább 30 éves.
A hangminőségét képről nem lehet megmondani, legfeljebb azt, hogy a közép színvonaltól biztos, hogy nincs feljebb, de mivel nálad van, hallgasd meg :D

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 886

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Sziasztok!
Vettem egy erősítőt, de nem tudok róla semmit, ahogy az eladó sem. Lehet ez szerintetek gyári, esetleg egy prototípus? Vagy csak egy ügyes diy? Esetleg valaki meg tudja mondani a körülbelüli teljesítményét, vagy bármiféle tulajdonságát, minőségét?
Köszönöm!

Képek:
https://drive.google.com/drive/folders/ ... xbVma41xhA
Nem szotkam hibázni.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3460

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

zoli73 írta:
2021.01.15., pén. 16:43
Alex_Aston írta:
2021.01.15., pén. 15:38
Hogy on is legyen.

A damping faktor mekkora jelentőségű, vagy mennyire van összefüggésben ténylegesen a hanggal? Amennyire én tudom, a csillapításban van szerepe, hogy ne lebegjen feleslegesen a membrán, főleg a basszusoknál.
Hallani ténylegesen mennyire lehet, ha papíron jó az értéke?
A PM16 160-as értékkel rendelkezik, a PM68 150-el, tehát elvileg elég kicsi a különbség. Mégis hallani lehetett ez esetben, ha nem is hatalmas, de azért észre vehetően a basszusoknál, hogy kevésbé "dübög". Vagy nem csak ezen tulajdonsag miatt volt?
Itt egy jó írás a témában: https://audioworld.blog.hu/2020/08/24/m ... ing_faktor
Amúgy ezen a blog-on találhatsz még nagyon sok jó bejegyzést.
Köszi. Jó írás. Bár nekem kissé száraz.
Valami ilyesmit tudtam én is.

Ha jól veszem ki a lényeget, akkor a papír adat max tájékoztató jellegű, és puding próbája az evés.
Csak a Marantz! :-D

K P
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 284

Hozzászólás Szerző: K P »

Lázso76 írta:
2021.01.15., pén. 16:57
Egy pio a209r utodja lenne , igazából minöségileg egy rossz szavam sincs csak kissé"üresen"szólt. A pio-t milyen zenére használtad?
Dzsessz, klasszikus. Ha nem nagy érzéketlen dobozok elé kell nagy szobába, akkor bőven elég a 60-70 watt.

Lázso76
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: Lázso76 »

Egy pio a209r utodja lenne , igazából minöségileg egy rossz szavam sincs csak kissé"üresen"szólt. A pio-t milyen zenére használtad?

K P
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 284

Hozzászólás Szerző: K P »

Lázso76 írta:
2021.01.15., pén. 09:27
Sziasztok
Kinéztem két erősitőt egy Pio A 505r és egy Onkyo A 8430 melyik érdemes megvenni,mind kettö szép állapotban van. Igazából rock/metal zenéhez kellene melegebb ,mélyebb hangokkal. Köszönöm
Az Onkyo- t nem ismerem, viszont Pio 607 R - em volt. Nagyon jó, gyors, dinamikus hang volt annyiért. Az is mosfetes volt, mint az 505 R. Meg kell fülelni.
Ha már Onkyo, akkor a régebbi 9210 pl... Szerintem.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3238

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Alex_Aston írta:
2021.01.15., pén. 15:38
Hogy on is legyen.

A damping faktor mekkora jelentőségű, vagy mennyire van összefüggésben ténylegesen a hanggal? Amennyire én tudom, a csillapításban van szerepe, hogy ne lebegjen feleslegesen a membrán, főleg a basszusoknál.
A PM16 160-as értékkel rendelkezik, a PM68 150-el, tehát elvileg elég kicsi a különbség. Mégis hallani lehetett ez esetben, ha nem is hatalmas, de azért észre vehetően a basszusoknál, hogy kevésbé "dübög". Vagy nem csak ezen tulajdonsag miatt volt?
Itt egy jó írás a témában: https://audioworld.blog.hu/2020/08/24/m ... ing_faktor
Amúgy ezen a blog-on találhatsz még nagyon sok jó bejegyzést.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Hogy on is legyen.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2742

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Alex_Aston írta:
2021.01.15., pén. 10:39
Lázso76 írta:
2021.01.15., pén. 10:15
Hát meghalgatni sajnos nem tudom ,gondoltam ismeri valaki.Milyen marantz?😁
Pm68 gold.

Meg lehet hallgatni :)
Bocs már, hogy közbe szólok. Ha egy adott márkát kedvelsz az egy dolog, de az meg már egy másik hogy itt "házalsz" az eladó cuccoddal.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Lázso76 írta:
2021.01.15., pén. 10:15
Pm68 gold.

Meg lehet hallgatni :)

Lázso76

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Lázso76 írta:
2021.01.15., pén. 09:27
Sziasztok
Kinéztem két erősitőt egy Pio A 505r és egy Onkyo A 8430 melyik érdemes megvenni,mind kettö szép állapotban van. Igazából rock/metal zenéhez kellene melegebb ,mélyebb hangokkal. Köszönöm
Túl nagy különbség nem lehet a két erősítő között. Meg kell hallgatni.
De ha kicsit nagyobb teljesítmény is jó, tudok ajánlani Marantzot :)

Lázso76

Sziasztok

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2880
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Alex_Aston írta:
2021.01.14., csüt. 19:51
sutemenyx írta:
2021.01.14., csüt. 19:30
Alex_Aston írta:
2021.01.14., csüt. 18:42

Hát nem tudom. Én 2x annyiba kerülő dolgokat nem szoktam egymáshoz hasonlítani, mert nem egy kategóriák általában.
Valoban nem egy kategoria, de nem az ára miatt.
A kettő összefügg. Vagy nem?
Hát nem ennyire lineáris ok-okozati összefüggés.

Példa:
Egy egymillio forintos SE csöves erősítő tud sokkal-sokkal sokkal jobban szolni, mint egy egymillios Marantz PM. De csak és kizárólag kb szélessávún vagy valami nagyon kezesbárány sugárzón.
És tud nagyon rosszul szólni egy Marantz PM-hez képest egy komplikált dobozon, mint pl amilyen a D700 is.

Ez a copland nem SE, tehat nem ezert mondtam, de nagyon viszonylagos, hogy arahoz kepest milyen valami.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

sutemenyx írta:
2021.01.14., csüt. 19:30
Alex_Aston írta:
sutemenyx írta:
2021.01.14., csüt. 18:01

Én látom. Csak nem mindegy, hogy mivel. A D700 a Tannoy kb 2. legnehezebben hajtható hangfala. Ők nem spórolnak a membránanyag tömegével sem, ráadásul az a doboz 2.5utas. 400Hz-től lefelè elkezd lekúszni az impedanciaja 2-3ohmig.
Hát nem tudom. Én 2x annyiba kerülő dolgokat nem szoktam egymáshoz hasonlítani, mert nem egy kategóriák általában.
A kettő összefügg. Vagy nem?

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Alex_Aston írta:
sutemenyx írta:

Én látom. Csak nem mindegy, hogy mivel. A D700 a Tannoy kb 2. legnehezebben hajtható hangfala. Ők nem spórolnak a membránanyag tömegével sem, ráadásul az a doboz 2.5utas. 400Hz-től lefelè elkezd lekúszni az impedanciaja 2-3ohmig.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

sutemenyx írta:

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Alex_Aston írta:
2021.01.14., csüt. 17:32
sutemenyx írta:
2021.01.14., csüt. 16:54
Alex_Aston írta:
2021.01.14., csüt. 16:40

Ez még nem derült ki. :D

Egyébként meg, ahogy látom, ez a "tömeg gyártott" csöves erősítő 2x annyiba került új korában, mint egy PM14 Marantz. :rolleyes: :smile29:

https://audio-database.com/COPLAND/amp/cta401-e.html

https://audio-database.com/MARANTZ/amp/pm-14-e.html
És?
Nem látod az összefüggést aközött, hogyha valami 2x annyiba kerül, akkor nem kell azon csodálkozni, ha esteleg jobb?

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”