Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Házimozi erősítők, processzorok

kolyok1206
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 4

Re: Házimozi erősítők,processzorok

Hozzászólás Szerző: kolyok1206 »

Sziasztok!
Elsősorban szeretnék boldog újévet kívánni mindenkinek. Ha rossz helyre tettem fel a kérdésemet akkor elnézést, de nem találtam a megfeleő topikot.
Problémám a következő. Marantz SR7010-es erősítő legutolsó bemérési pontnál megáll és nem dolgozzik tovább. Lehet hallani, hogy a mérőjel végigfut mind a 8 ponton (5.1.2) de nem lép tovább a software. Semmilyen gomra nem reagál, sem a távírányítón, sem az erősítő kezelő panelén, kivétel a kikapcsoló gomb. Ezt 4 szer egymás megcsinálja az erősítő. Csináltam Factory resetet,de ez sem oldotta meg a problémám. Esetleg van valakinek valami ötlete, vagy tapasztalata ez ügyben? A marantz oldaláról software nincs fent. Az erősítő az Auro 3d-telepítésén kívűl nem kínál fel mást.

Előre is köszönöm a segítséget. leborulok.gif

Szép napot.

Quetz
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 741

Hozzászólás Szerző: Quetz »

DeLorean írta:
2021.01.01., pén. 10:52
Nekem ez a tapasztalatom.
Az első Dirac méréskor az egyik szubhoz képest, ami 0db szintet jelentett, -31 (nem tévedés) szintet állított be a Dirac a frontokra.
Korábban az Audyssey is szerette -8, -9db-re állítani a hangfalakat.
Ha ezt megváltoztattam 0db környékére, akkor egészen másképpen szólt a rendszer.
Pont az általad is említett tipikus beállítás nem klappolt a legtöbb esetben.
Papíron OK, de a valóságban nem jó.
A kutatások alapján a hangosabb hangot jobbnak halljuk. Amikor csatornát 0-ra állítottad és ezzel emeltél a hangerőn 8-9dB-t akkor az előbbi szabály lépett érvénybe. Vagy esetleg más master volume-t is használtál hozzá? A végső eredő hangerő számít mondjuk.

A -3dB1 értéken nem csodálkozom, nekem -18dB van a minidsp-n beállítva és ehhez tesz hozzá az audyssey még -5dB-t. Ekkora érték szerintem csak kommersz gyártok használata után meglepő, mert azok valamiért megrekedtek a -12 szinten. Pedig ha azt nézem, hogy előjel helyesen egy byteon +-127 között tudunk értéket tárolni, abszolút értelmetlen megállni 12-nél.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

reinerz
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 94

Hozzászólás Szerző: reinerz »

DeLorean írta:
2021.01.01., pén. 11:15

Akkor sem áll helyre a rend, ha a -8db-t megváltoztatod 0db-re?

A rendszer beállítását úgy kellett a régi időkben végezni, hogy a bal front hangerejét beállította az ember 0db-re és a többit ahhoz igazította.

Ehhez képest egy tipikus Audyssey eredmény is hasonló (hirtelen a neten ollóztam egyet):
Front L -8dB
Front R -7.5dB
Center -9.5dB
Sub -8.5dB
Sur. L -6dB
Sur. R -6dB

gondolkodik.gif
8db a dirac on-off külömbsége.
Dirac a jó akusztikám miatt csak kozmetikázik itt-ott 1-3db-t.Dirac nélkül hangosabban, dinamikusabb szól úgy hogy a dirac így lövi be a hangerőket:

Front L +4dB
Front R +4dB
Center +3db
SUB 0dB
Sur. L +6dB
Sur. R +6.5dB
Atmos-ok +8,10dB

gondolkodik.gif

RazoR
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: RazoR »

Sziasztok!

Boldog Új Évet Mindenkinek!

Egy számomra érthetetlen problémával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.

Adott egy Samsung Q80T TV és egy Denon AVR 1912 erősítő. HDMI-vel vannak összekötve a TV eARC portja és az erősítő ARC portja. Ha TV adás megy akkor értelem szerűen csak Multi Channel Stereo vagy Pro Logic II X hang választható. Viszont ha 4K HDR filmet nézek aminek DD vagy DD+ hangja van hálózaton egy NAS-ról akkor glichel a hang így: https://www.youtube.com/watch?v=AhdUoQm ... =emb_title

A TV-n a hangbeállításoknál a digitális kimenet formátumánál PCM van kiválasztva akkor van normális hang, de nem választható a DD vagy a DD+, csak a Pro Logic II X vagy a Multi Chanel Stereo.
Ha ugyanitt az Auto van beállítva akkor átvált az erősítő DD+ -ra magától de a videóban hallható hang van a normális helyett.
Én az erősítőre vagy esetleg a HDMI kábelre tudok gondolni.

Mi lehet a gond?

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1125

Hozzászólás Szerző: denesdr »

R.G. írta:
2021.01.01., pén. 09:39
Akkor elmelet
Ha a hangsugarzokat a meres idejere megprobaljuk idealis kornyezetbe helyezni ( gondolok itt arra, higy pl a fal melle valami csillapito anyagokat teszek,hogy annyira ne verje vissza a hangot) ez vajon jobb eredmenyt hoz e? Vagy ezzel teljesen kinyirom azt, hogy az aktualis rendelkezesre allo kornyezetet be tudja allitani? Vagy ilyen esetben a meres jo lehet, mert a tavolsagok alapbol jok stb stb. ?!?!
Nem hinném, hogy jobb eredményt adna, részben az eltérő mérési-hallgatási pozíció miatt, részben meg azért mert a Dirac már magában a hangsugárzókban fellépő impulzusromlásokat is javítani akarja és hogyha nem használunk FIR szűrésű aktív váltást a hangsugárzókhoz, akkor szinte megkerülhetetlen az impulzusromlás és még a szobát bele sem kalkuláltuk az egyenletbe.

Aztán még az is előfordulhat, hogy amit a Dirac-kal kap végeredményt az ember, az van a legközelebb a filmben rögzített hanghoz, és amit hallani lehet Dirac nélkül, az pluszban a szoba "dinamikanövelő" hatása, amit azért raktam idézőjelbe, mert valójában nem a dinamikatartomány változik, de ez jut eszébe az embernek róla.

De a legbiztosabb dolog a kísérletezés, úgyhogy én senkit nem akarnék ettől visszatartani. :D

Quetz
Beköltözött
Beköltözött

DeLorean írta:
2020.12.31., csüt. 18:43
Milyen hangerő szinteket állít be a hangfalakhoz?
Akkor jó és jön meg a dinamika, ha azért nullához közeli értékeken vannak a szintek.
SZVSZ.
Ha igazad lenne, akkor a magas érzékenységű hangfalak használata esetén sosem lenne dinamika, mert azokat tipikusan jócskán mínuszba rakják az önbemérők. Ugyanis nem történik más, mint előre konfigurált feszültségű mérőjellel lefut a bemérő algoritmus, és tudja, milyen hangnyomás választ kellene kapnia. Az elvárt és a mért hangnyomás függvényében pedig tologatja a channel trim-et. A magas érzékenység miatt azonos mérőjel esetén a kapott hangnyomás is magasabb, tehát a trim pedig alacsonyabb (negatívabb) lesz. Ergó, a csatornák trimjének csak annyi köze van a dinamikához, hogy a hangfalak hangereje egyensúlyban legyen.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

R.G.
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 299

Hozzászólás Szerző: R.G. »

Quetz írta:
2021.01.01., pén. 09:38
R.G. írta:
2021.01.01., pén. 08:02
BUEK

Bizonyos reszben eddig ez a legjobb softwer amivel talalkoztam.
Ha jol ertem, jo az, csak kuldjem a rendszert, de ha halkan akarom, hogy menjen akkor kapcsoljam ki?
Erdekes, majd kiprobalom, koszi
Azt próbáltad már, hogy megnézed dirac on/off mennyire lövi be a hangnyomást azonos hangerő és mérőjel esetén? Csatorna hangerő szinten tudsz állítani bekapcsolt Dirac mellett? Audyssey esetén nálam megszokott dolog, hogy nem találja el a hangerőt és után kell állítanom.
Pomtosan ez tortenik itt is. Van lehetosegem utan allitani, igy tettem, pont ez az egyik kerdes, hihy miert ter el. Itt nem 1-2db rol beszelek hanem sokkal tobbrol. Ez erthetetlen szamomra. Meres utan a csatornakon a hanerot egyesevel beallitom es akkor lesz kb jo
Lexicon MC-10, Anthem MCA525 Gen2, Arendal 1723 THX Tower, 1723S THX, Emotiva B1, Sony 55", Benq W2000, Elite Screens Saker 100", Xiaomi TV Box, nvidia SHIELD TV PRO, Synology, Supra, Van-Damme Starquad, Vention,

R.G.
Törzsvendég
Törzsvendég

denesdr írta:
2021.01.01., pén. 09:11
reinerz írta:
2021.01.01., pén. 08:57
Dorian írta:
2021.01.01., pén. 08:22
Dinamika a varázsszò, amit mindenre rá lehet mondani. :) Ha a Dirac lehùzza az addig meglèvő bazi nagy mèlykiemelèst, dinamikacsökkenèst kiáltanak.
Nálam jó az akusztika szinte hozzá se kell nyúlnia a diracnak. És mégis ott a dinamika csökkenés kalibrálás után.
Rossz akusztikai szobába megértem hogy levesz hogy ne legyen klip.De könyörgök jó akusztikai szobába miért vesz le nálam -8db-t. És hiába veszem magasabbra a hangerőt az már nem olyan mint dirac nélkül.Akik voltak nálam azoknak megmutattam.
Hallották és érzékelték a dinamika csökkenést. :smile51:
A Dirac a hangsugárzók szobai impulzusválaszát is rendbe akarja mindig tenni a fázis és frekvenciaátvitel egyengetése mellett, ezért hogy a hangi impulzus után kevés csörgés (ringing) legyen, jókora előcsörgetést (pre-ringing) csinál, erre írták, hogy a hang "attack"-ja ettől hallhatóan visszaeshet és ez okozhatja a dinamikaérzet csökkenést. Amúgy szerintem az utócsörgés és okozhat ilyen szindrómát, magyarán a jobb impulzusreakció nem feltétlenül jobb szubjektív szempontból, vagyis ványattabnak hathat a hang miatta mintha lenne utócsörgés az impulzusban. De nyilván ez csak találgatás, bár a tapasztalaok efelé mutatnak.
Akkor elmelet
Ha a hangsugarzokat a meres idejere megprobaljuk idealis kornyezetbe helyezni ( gondolok itt arra, higy pl a fal melle valami csillapito anyagokat teszek,hogy annyira ne verje vissza a hangot) ez vajon jobb eredmenyt hoz e? Vagy ezzel teljesen kinyirom azt, hogy az aktualis rendelkezesre allo kornyezetet be tudja allitani? Vagy ilyen esetben a meres jo lehet, mert a tavolsagok alapbol jok stb stb. ?!?!
Lexicon MC-10, Anthem MCA525 Gen2, Arendal 1723 THX Tower, 1723S THX, Emotiva B1, Sony 55", Benq W2000, Elite Screens Saker 100", Xiaomi TV Box, nvidia SHIELD TV PRO, Synology, Supra, Van-Damme Starquad, Vention,

Quetz
Beköltözött
Beköltözött

R.G. írta:
2021.01.01., pén. 08:02
BUEK

Ha jol ertem, jo az, csak kuldjem a rendszert, de ha halkan akarom, hogy menjen akkor kapcsoljam ki?
Azt próbáltad már, hogy megnézed dirac on/off mennyire lövi be a hangnyomást azonos hangerő és mérőjel esetén? Csatorna hangerő szinten tudsz állítani bekapcsolt Dirac mellett? Audyssey esetén nálam megszokott dolog, hogy nem találja el a hangerőt és után kell állítanom.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

reinerz írta:
2021.01.01., pén. 08:57
Dorian írta:
Dinamika a varázsszò, amit mindenre rá lehet mondani. :) Ha a Dirac lehùzza az addig meglèvő bazi nagy mèlykiemelèst, dinamikacsökkenèst kiáltanak.
Nálam jó az akusztika szinte hozzá se kell nyúlnia a diracnak. És mégis ott a dinamika csökkenés kalibrálás után.
Rossz akusztikai szobába megértem hogy levesz hogy ne legyen klip.De könyörgök jó akusztikai szobába miért vesz le nálam -8db-t. És hiába veszem magasabbra a hangerőt az már nem olyan mint dirac nélkül.Akik voltak nálam azoknak megmutattam.
A Dirac a hangsugárzók szobai impulzusválaszát is rendbe akarja mindig tenni a fázis és frekvenciaátvitel egyengetése mellett, ezért hogy a hangi impulzus után kevés csörgés (ringing) legyen, jókora előcsörgetést (pre-ringing) csinál, erre írták, hogy a hang "attack"-ja ettől hallhatóan visszaeshet és ez okozhatja a dinamikaérzet csökkenést. Amúgy szerintem az utócsörgés és okozhat ilyen szindrómát, magyarán a jobb impulzusreakció nem feltétlenül jobb szubjektív szempontból, vagyis ványattabnak hathat a hang miatta mintha lenne utócsörgés az impulzusban. De nyilván ez csak találgatás, bár a tapasztalaok efelé mutatnak.

Tamoo
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 686

Hozzászólás Szerző: Tamoo »

Nyomott áron örömmel átveszem ezeket a hulladék dirac-os ARC-os procikat. :D
PC hangkártyával, kommersz Monitor Audio szett, lomis PA végfokok, DIY szub, hullámos talján vászon, porszívó hangú mókolt PD F22

reinerz
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 94

Hozzászólás Szerző: reinerz »

Dorian írta:

R.G.
Törzsvendég
Törzsvendég

Dorian írta:
Akkor a megoldas a dupla eq es mehet vissza a mely kiemeles... 31_1_21.gif
Meg a vegen vissza kell tenni a dsp-s crown vegfokokat 😉
Csatolmányok
IMG_20201231_170743.jpg
IMG_20201231_170743.jpg (1008.58 KiB) Megtekintve 1713 alkalommal

Dorian
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 899

Hozzászólás Szerző: Dorian »

Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

R.G.
Törzsvendég
Törzsvendég

denesdr írta:
2021.01.01., pén. 00:32
Ahogy nemrég írtam (lehet, hogy nem ide?), a DIRAC pre-ringing-je simán okozhatja a dinamikacsökkenés érzetét, ez a működési elvéből ered, sajnos úgy néz ki, hogy csodát ez a megoldás sem tud tenni...
De nem akarok károgni, hátha valakinek összejön vele a tuti.
Vagy egyszerűen csak a Fletcher-Munson görbe miatt hallatszik így és nagyobb hangerőn meg helyreáll pont ezért.

BÚÉK! :cheers1:
BUEK

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Ahogy nemrég írtam (lehet, hogy nem ide?), a DIRAC pre-ringing-je simán okozhatja a dinamikacsökkenés érzetét, ez a működési elvéből ered, sajnos úgy néz ki, hogy csodát ez a megoldás sem tud tenni...
De nem akarok károgni, hátha valakinek összejön vele a tuti.
Vagy egyszerűen csak a Fletcher-Munson görbe miatt hallatszik így és nagyobb hangerőn meg helyreáll pont ezért.

BÚÉK! :cheers1:

R.G.
Törzsvendég
Törzsvendég

Quetz írta:
2020.12.31., csüt. 23:22
R.G. írta:
2020.12.31., csüt. 22:42
Ertem meg minden, de jot is csinal, pl a ter erzet tenyleg jobb lesz, a centert azt nagyon jol beallitja, de valahogy utana kell akkor is allitani az egesznek, nem a legtutibb a vegeredmenye csak a softwernek. Pedig edsig is istenitezte mindenki a Dirac t. Jojo , de meg fejlodnie kell szerintem. Ha esetlwg valaki rajott a tutira az megoszthatna
A legtöbb helyen azt olvasni, hogy mivel a Dirac 10dB boostot enged egy csatornán, ezért 10dB-vel lenyomja a hangerőt, hogy véletlenül se clippeljen a korrekció után.
Ezt ertem es kb igy is van vagy lehet, de mas trukkot nem irnak veletlen, hogy esetleg valami mast kellene csinalni a gyari ajanlas helyett, hogy lehet a legjobbat elerni? Vagy ennyit tud, merjunk igy, vagy egy kicsit ugy es a legjobb eredmenyt toltsuk fel a gepre?

Quetz
Beköltözött
Beköltözött

R.G. írta:
2020.12.31., csüt. 22:42
Ertem meg minden, de jot is csinal, pl a ter erzet tenyleg jobb lesz, a centert azt nagyon jol beallitja, de valahogy utana kell akkor is allitani az egesznek, nem a legtutibb a vegeredmenye csak a softwernek. Pedig edsig is istenitezte mindenki a Dirac t. Jojo , de meg fejlodnie kell szerintem. Ha esetlwg valaki rajott a tutira az megoszthatna
A legtöbb helyen azt olvasni, hogy mivel a Dirac 10dB boostot enged egy csatornán, ezért 10dB-vel lenyomja a hangerőt, hogy véletlenül se clippeljen a korrekció után.

R.G.
Törzsvendég
Törzsvendég

Cutler írta:
2020.12.31., csüt. 22:09
Szerintem kapcsoljátok ki a Dirac-ot a p....ba. Vannak itt guruk, akik szerint az ilyen kalibrálók(Dirac, Arc) csak dinamikacsökkentést tudnak okozni, így jobb offolni őket.
Hiába a cégek mérnökei, akik ezen fáradságosan dolgoztak, higgyétek el felesleges úri huncutságik ezek.
Kb., mint vetítőknél a műszeres kalibrálás.
Ja, nem🤪

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1493

Hozzászólás Szerző: Cutler »

Szerintem kapcsoljátok ki a Dirac-ot a p....ba. Vannak itt guruk, akik szerint az ilyen kalibrálók(Dirac, Arc) csak dinamikacsökkentést tudnak okozni, így jobb offolni őket.
Hiába a cégek mérnökei, akik ezen fáradságosan dolgoztak, higgyétek el felesleges úri huncutságik ezek.
Kb., mint vetítőknél a műszeres kalibrálás.
Ja, nem🤪

R.G.
Törzsvendég
Törzsvendég

DeLorean írta:
R.G. írta:
2020.12.31., csüt. 18:33
motorgyilkos írta:
2020.12.31., csüt. 17:33
Azt elfelejtettem leirni hogy dirac-al brutal hangeron viszont megvan a dinamika is meg a ter is, csakhat a szomszedok nehezen viselnek el szerintem.
Azt nem tudom, mert nem kuldom, de majd kiprobalom, akkor engem csak az zavar,hogy halkan nem az igazi, csak a ter erzet a jo
Akkor egy ottlet?!
Nem lehet, hogy amikor mersz akkor annak a mero hangnak a hangerejet feljebb kellene huzni? Szerintem logikatlan, de nem lehet valami koze a mereshez? Elvegre a visszhangokat s figElwmbe veszi ugye...
Itt van vakamilyen szabvany vagy javaslat, higy hohyan kellene? Annyi, higy a zold savban legyen ok, de attol meg a hangerot lehet allitani
Akkor jó és jön meg a dinamika, ha azért nullához közeli értékeken vannak a szintek.
SZVSZ.
" Nullahoz klozeli az ertek"
Igen

motorgyilkos
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 244

Hozzászólás Szerző: motorgyilkos »

DeLorean írta:
R.G. írta:
motorgyilkos írta:
Azt elfelejtettem leirni hogy dirac-al brutal hangeron viszont megvan a dinamika is meg a ter is, csakhat a szomszedok nehezen viselnek el szerintem.
Azt nem tudom, mert nem kuldom, de majd kiprobalom, akkor engem csak az zavar,hogy halkan nem az igazi, csak a ter erzet a jo
Akkor egy ottlet?!
Nem lehet, hogy amikor mersz akkor annak a mero hangnak a hangerejet feljebb kellene huzni? Szerintem logikatlan, de nem lehet valami koze a mereshez? Elvegre a visszhangokat s figElwmbe veszi ugye...
Itt van vakamilyen szabvany vagy javaslat, higy hohyan kellene? Annyi, higy a zold savban legyen ok, de attol meg a hangerot lehet allitani
SZVSZ.
Nekem f/r0 c-2.5 sr-4.5 atmos -3
Livingroom:Sony VW520ES. DIY Pro 7.3.4.2 powered by Hypex fusion fa 122/252/253/502 Anthem mca325 .Storm isp16 MKII.JVC Exofield. Vividstorm ALR tab 120". Zidoo UHD3000 Z10 Himedia Q10Pro OppoBDP95 Roku 4K
Bedroom: Benqw1700. M&K 750 M&K 950. Onkyo TXNR 686 Roku 4K HimediaQ10Pro

motorgyilkos
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

R.G. írta:
motorgyilkos írta:
Akkor egy ottlet?!
Nem tudod hangosabban mert zajos lesz a meres es nem enged tovabb. Csak egy bizonyos hataron belul enged merni.
Livingroom:Sony VW520ES. DIY Pro 7.3.4.2 powered by Hypex fusion fa 122/252/253/502 Anthem mca325 .Storm isp16 MKII.JVC Exofield. Vividstorm ALR tab 120". Zidoo UHD3000 Z10 Himedia Q10Pro OppoBDP95 Roku 4K

R.G.
Törzsvendég
Törzsvendég

motorgyilkos írta:
Akkor egy ottlet?!

motorgyilkos
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”