Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Fül és Fejhallgatók
- tonee73
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6290
Re: Fül és Fejhallgatók
Bár ennyi idő alatt lehetetlen alaposan beleásni magam a témába, az eddigiek alapján mindenképp zárt és minél alacsonyabb impedanciájú füles (a dedikált fejhallgató erősítő hiányában) kellene, ami tényleg over-ear (nem csak annak mondott on-ear).
Eddig talán az AT-M50X áll legközelebb ehhez.
Eddig talán az AT-M50X áll legközelebb ehhez.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
- tonee73
- Kiemelt Moderátor
Köszi, szétnézek.MrCollector írta: ↑2020.12.25., pén. 00:57
ATH-MSR7B, ATH-M50x, Sony MDR-7506, Focal Listen Professional.
Vagy esetleg olyat amiben van aktív zajszűrés...
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
-
- Beköltözött
- Értékelés: 483
ATH-MSR7B, ATH-M50x, Sony MDR-7506, Focal Listen Professional.tonee73 írta: ↑2020.12.24., csüt. 18:35Urak
Mivel soha nem használtam fejhallgatót (tehát nulla a tapaszatalatom e téren) itt kérnék némi segítséget.
kollégám (itt Angliában) megkért, hogy segítsek találni neki valami jó, lehetőleg a külvilágot minél jobban kizáró over-ear fülest.
A dolog nem sürgős, az ár limitje (szigorúan használtban gondolkodik) 40-60e ft (Ł100-150 között gondolkodik).Gyakorlatilag főleg rock / prog rock-ot hallgat (de azért belefér még Jean Michel Jarre és pár elektronikus téma is).A fejest simán csak a cd fejhallgató szabályozható kimenetéről hajtaná (ha nincs lehetősége a rendes hangsugárzós rendszer hallgatására).Mit ajánlanátok? Köszönet minden segítségért!
Vagy esetleg olyat amiben van aktív zajszűrés...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára tonee73 2020.12.25., pén. 09:08-kor.
Ok: elírás
Ok: elírás
Ha kérdésed van: 20/3383456
- tonee73
- Kiemelt Moderátor
Urak
Mivel soha nem használtam fejhallgatót (tehát nulla a tapasztalatom e téren) itt kérnék némi segítséget.
kollégám (itt Angliában) megkért, hogy segítsek találni neki valami jó, lehetőleg a külvilágot minél jobban kizáró over-ear fülest.
A dolog nem sürgős, az ár limitje (szigorúan használtban gondolkodik) 40-60e ft (Ł100-150 között gondolkodik).Gyakorlatilag főleg rock / prog rock-ot hallgat (de azért belefér még Jean Michel Jarre és pár elektronikus téma is).A fejest simán csak a cd fejhallgató szabályozható kimenetéről hajtaná (ha nincs lehetősége a rendes hangsugárzós rendszer hallgatására).Mit ajánlanátok? Köszönet minden segítségért!
Mivel soha nem használtam fejhallgatót (tehát nulla a tapasztalatom e téren) itt kérnék némi segítséget.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára tonee73 2020.12.25., pén. 09:08-kor.
- ViXi78
- Nincs visszaút
- Értékelés: 60
Van ilyen Cardas csatlakozóm eladó itt avxen hirdetve. Hátha érdekes lehet a témában.bitrograde írta: ↑2020.12.23., szer. 10:59Bocsánat, egyre ritkábban fórumozok. Szerintem elég egyértelmű, de ha igény van rá, szívesen készítek alkalomadtán képet. A lényeg, hogy a "szoknyát" teljesen le kell vágni körben, nem csak a két oldalon, ahol a gyári bemélyedések vannak. A headfi Sennheiser HD540 témájában van erről egy kép, de most hirtelen nem találom.MrCollector írta: ↑2020.12.18., pén. 21:54Szerintem tegyél be egy képet a tiédről, hogy lássa miről is van szó.bitrograde írta: ↑2020.12.18., pén. 19:51
A Cardas csatinak van egy kis "válla" (bemetszéssel jelölik rajta), azt kell lenyesni, ezzel meghosszabbítva a csatlakozó után a füles kagylójába benyúló részt.
Ami a kell-e jobb kábel vagy nem kérdését illeti: az én korlátozott tapasztalataim szerint a fülesek bizonyos keretek között ugyanúgy hangolhatók a kábelekkel, mint bármely más rendszer. Hogy példát is mondjak: a Sennheiser 6XX széria bármelyik darabja, de még az 580 és az 58X is profitál a jobb kábelből, a szimmetrikus hajtásról nem is beszélve (egy korábban kisebb vihart kavart Centrance Mini-M8 kapcsán szerzett tapasztalataim alapján írom ezt). Hasonló volt a saját tapasztalás a Hifiman, de még az IMR agybadugósom esetében is: a gyári kábeleket érdemes kiváltani komolyabb minőségű darabokkal. A HD250 Linear (nekem II volt) és a HD540 esetében azonban én éppen nem annyira jelentős változást hallottam, mint a korábbi (újabb) típusok esetében, bár nyilván hallható. Pedig itt Viablue és mr.collector kábelekkel próbálkoztam.Itt egy komolyabb/komolytalanabb elektronika, esetleg egy csőcsere az OTL-ben sokkal többet hoz/visz a hangon/ból.
Apple Mac Mini M1(Tidal)- Questyle CMA Twelve - Hifiman Arya Stealth
- ViXi78
- Nincs visszaút
Remélem Aszpirin is olvassa, mert magamnak válaszolok, hogy folyamatos legyen, de pont most csengetett a postás és kihozott 3 kínai csomagot nekem!ViXi78 írta: ↑2020.12.22., kedd 19:53Meg fogod kapni, de szerintem most minden kínai csomagot leállítottak. Aliról én is várok jópár cuccot és ebből néhány már leszált, átment a vám ellenőrzésen és bekerült a postai elosztóba. Itt megált a történet egy ideje. Szerintem a hazai karácsonyi csomagokkal foglalkoznak most és félre van tolva minden ami szerintük nem fontos.Aszpirin írta: ↑2020.12.21., hétf. 12:42A Kínából rendelt AKG K701-eshez való fülpárnákat tartalmazó csomag november 22 óta "Arrived in destination country airport / Hungary" státuszban vannak a megadott csomagszám szerint. Szerintetek érdemes még várnom rájuk, vagy ezekről inkábk mondjak is le? (egyébként aprópénz volt, de már nagyon kellenének azok a fülpárnák)![]()
Max. annyit lehet tenni, hogy ha nem fut be időre, akkor tudsz reklamálni és pénzt visszaigényelni. Nekem eddig bejött.
-
- Beköltözött
Én tudom, hogy gondoltad, de lehet ő nem ezért írtam.
Egyébként a saját véleményem kábelek terén (1-2 gyakorlati tapasztalattal a hátam/fülem mögött) a következő.
Nem feltétlenül a fejhallgató ára határozza meg, hogy egy jobb kábellel mennyivel jobban fog szólni. Azonos kategóriákon belül is találkoztam már kisebb és "hihetetlenül" nagy változásokkal. Ez a gyári kábelek közti minőségbeli különbségekből vagy a fejhallgatóban lévő kiaknázatlan potenciálból ered-e? Erre nem mernék konkrét választ adni, de találkoztam már konkrétan olyan helyzettel mikor azonos gyári kábel használatával az egyik fejhallgató lényegesen rosszabbul szólt, mint ugyanazon egyedi kábellel. A használt csatlakozók típusa, minősége is befolyásolja a végeredményt, ezért azokkal is finomhangolható a hang.
Egyébként a saját véleményem kábelek terén (1-2 gyakorlati tapasztalattal a hátam/fülem mögött) a következő.
Nem feltétlenül a fejhallgató ára határozza meg, hogy egy jobb kábellel mennyivel jobban fog szólni. Azonos kategóriákon belül is találkoztam már kisebb és "hihetetlenül" nagy változásokkal. Ez a gyári kábelek közti minőségbeli különbségekből vagy a fejhallgatóban lévő kiaknázatlan potenciálból ered-e? Erre nem mernék konkrét választ adni, de találkoztam már konkrétan olyan helyzettel mikor azonos gyári kábel használatával az egyik fejhallgató lényegesen rosszabbul szólt, mint ugyanazon egyedi kábellel. A használt csatlakozók típusa, minősége is befolyásolja a végeredményt, ezért azokkal is finomhangolható a hang.
- bitrograde
- Beköltözött
- Értékelés: 1817
Bocsánat, egyre ritkábban fórumozok. Szerintem elég egyértelmű, de ha igény van rá, szívesen készítek alkalomadtán képet. A lényeg, hogy a "szoknyát" teljesen le kell vágni körben, nem csak a két oldalon, ahol a gyári bemélyedések vannak. A headfi Sennheiser HD540 témájában van erről egy kép, de most hirtelen nem találom.MrCollector írta: ↑2020.12.18., pén. 21:54Szerintem tegyél be egy képet a tiédről, hogy lássa miről is van szó.bitrograde írta: ↑2020.12.18., pén. 19:51
A Cardas csatinak van egy kis "válla" (bemetszéssel jelölik rajta), azt kell lenyesni, ezzel meghosszabbítva a csatlakozó után a füles kagylójába benyúló részt.
Ami a kell-e jobb kábel vagy nem kérdését illeti: az én korlátozott tapasztalataim szerint a fülesek bizonyos keretek között ugyanúgy hangolhatók a kábelekkel, mint bármely más rendszer. Hogy példát is mondjak: a Sennheiser 6XX széria bármelyik darabja, de még az 580 és az 58X is profitál a jobb kábelből, a szimmetrikus hajtásról nem is beszélve (egy korábban kisebb vihart kavart Centrance Mini-M8 kapcsán szerzett tapasztalataim alapján írom ezt). Hasonló volt a saját tapasztalás a Hifiman, de még az IMR agybadugósom esetében is: a gyári kábeleket érdemes kiváltani komolyabb minőségű darabokkal. A HD250 Linear (nekem II volt) és a HD540 esetében azonban én éppen nem annyira jelentős változást hallottam, mint a korábbi (újabb) típusok esetében, bár nyilván hallható. Pedig itt Viablue és mr.collector kábelekkel próbálkoztam.

Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami
Max. annyit lehet tenni, hogy ha nem fut be időre, akkor tudsz reklamálni és pénzt visszaigényelni. Nekem eddig bejött.
- ViXi78
- Nincs visszaút
Meg fogod kapni, de szerintem most minden kínai csomagot leállítottak. Aliról én is várok jópár cuccot és ebből néhány már leszált, átment a vám ellenőrzésen és bekerült a postai elosztóba. Itt megált a történet egy ideje. Szerintem a hazai karácsonyi csomagokkal foglalkoznak most és félre van tolva minden ami szerintük nem fontos.Aszpirin írta: ↑2020.12.21., hétf. 12:42A Kínából rendelt AKG K701-eshez való fülpárnákat tartalmazó csomag november 22 óta "Arrived in destination country airport / Hungary" státuszban vannak a megadott csomagszám szerint. Szerintetek érdemes még várnom rájuk, vagy ezekről inkábk mondjak is le? (egyébként aprópénz volt, de már nagyon kellenének azok a fülpárnák)

- vlaca
- Fórumlakó
- Értékelés: 323
- Kapcsolat:
Hi!Aszpirin írta: ↑2020.12.21., hétf. 12:42A Kínából rendelt AKG K701-eshez való fülpárnákat tartalmazó csomag november 22 óta "Arrived in destination country airport / Hungary" státuszban vannak a megadott csomagszám szerint. Szerintetek érdemes még várnom rájuk, vagy ezekről inkábk mondjak is le? (egyébként aprópénz volt, de már nagyon kellenének azok a fülpárnák)
Azt nem tudom hogy ideér-e, de ha nem ragaszkodsz a kínaihoz, akkor a Bertaudio.hu-nál valószínűleg tudsz venni eredetit.

Nekem most jön egy(1978-as) K340-hez gyári fülpárna raktárról. Egy szintén vintage k240monitor-hoz meg volt nekik raktáron dísz kupak

Linn Majik DS/Mimik/Pekin>Linn Majik Kontrol>
-Stax SRM1MK2PRO>SR-404
-Hypex UCD180HG>Magneplanar SMGb
Micromega WM-10>Theta Progeny>Linn Classik Music>Akg K340
"I see the sound waves" Planar Speaker Asylum
http://vlaca.blogspot.com
-Stax SRM1MK2PRO>SR-404
-Hypex UCD180HG>Magneplanar SMGb
Micromega WM-10>Theta Progeny>Linn Classik Music>Akg K340
"I see the sound waves" Planar Speaker Asylum
http://vlaca.blogspot.com
-
- Beköltözött
"Na most, ez egy fejhallgatónál kevésbé kritikus..." - van erősítőd amin van XLR kimenet, ki tudod próbálni.
Én még nem találkoztam, olyannal ami a sima 6.3-as kimeneten keresztül jobban szólt volna.

Én még nem találkoztam, olyannal ami a sima 6.3-as kimeneten keresztül jobban szólt volna.
A szimmetrikus kábelezés valódi előnye (azonkívűl természetesen, kevésbé zavarérzékeny) akkor jön elő, ha az áramköri felépítés is szimmetrikus. Ha az áramkör hagyományos aszimmetrikus felépítésű, akkor az XLR kimenet előállításához egy szimmetrizáló trafó, vagy ha lehet még rosszabb, akkor egy szimmetrizáló opamp páros szükségeltetik, ami így akár hallhatóan gyengébb minőséget is produkálhat az RCA kimenethez képest. Tehát óvatosan ezzel, nem mindig a szimmetrikus a jobb.Tul írta: ↑2020.12.21., hétf. 12:39Lehet egyébként, hogy én (lévén, nem vagyok elektroműszerész, villamosmérnök) értelmezem félre, de szerintem nem szabad úgy tekinteni az XLR, vagy szimmetrikus rendszerre, mint minden ponton kimagaslóan jó megoldás. Attól, hogy valami XLR, vagy balanced módon csatlakozik, nem ugyanaz a hatás minden komponens között.
Mármint..
Nagyon nem mindegy, hogy egy interconnect kábelről beszélünk, ami erősítésre váró jelet továbbít, vagy a lánc végén lévő, már erősített jelet hordozó kábelről. Utóbbinál nem lesz olyan nagy jelentősége, mint előbbinél (még ha elfogadottan és tényleg jobb is szeparált jobb és bal oldalt hajtani).
Eleve, egy alacsony jelszint esetén (IC), a jel amplitúdójához képest arányaiban magasabb a zaj értéke, mint egy erősített, sokkal nagyobb jelhez képest.
Másfelől meg, ha IC kábelről beszélünk, mint az említett stúdió kábelek esetében, ott egyértelmű számomra az előny. Mivel differenciál erősítés van, RCA esetében a "+" szál és a föld közötti különbséget erősítik. Információt csak a "+" szál hordoz. Ha zaj kerül a "+" pólusra (pl. környezeti adottságok miatt, hálózati zavar, bármi..) azt a nullához képesti eltérésként szintén felerősítik.
XLR-nél, szimmetrikus összeköttetésnél mind a "-", mind a "+" pólusok hordoznak infót, ugyanazt, csak épp ellentétes polaritással. Ha mindkettőre ugyanaz a zavar ül (ugyanazon forrásból, mint az előbbi példánál), a zaj ugyanolyan előjellel jelenik meg a "-" és "+" szálon is, tehát nem adódik különbség, nem lesz erősítve, míg a jel, mivel ellentétes előjelű a két ágban, zavartalanul erősítve van.
Na most, ez egy fejhallgatónál kevésbé kritikus, hisz ott már az erősített jelet visszük ki a tekercsre. Gondolom, ha valami visszacsatolásos elven erősítünk, megjelenhet a hatás, de nem olyan mértékben, mint egy IC-nél. Vagy rosszul gondolom? Segítsen légyszi, aki tudója a témának![]()
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
Különben teljesen egyetértek veled. Szerintem is baromira túlárazottak a kábelek, ahhoz képest legalábbis feltétlenül, hogy mekkora változásokat idéznek elő. Teljesen értelmetlen dolognak tartom, amit itt sokan csinálunk/csináltunk, hogy egy 200eFt-os DAC-hoz 40eFt-ért veszünk USB kábelt, meg 60-80-ért IC-t. Na persze, ha ettől olcsóbban (ami azért vérbeli hifis berkekben ritka
), akkor is, ha számtanosat játszunk..:
USB 15eFt
IC 15eFt
Tábkábel 15eFt és máris látjuk, hogy low end árfekvésben is lassan a DAC értékének negyedénél vagyunk. Volt régen a 10%-os ökölszabály, de lássuk be, mostanság nagyon nem ott tartunk, hogy egy egymilliós rendszerhez 100eFt-ért kábelezünk..
A probléma ott van, hogy ha egyszer hallotta az ember, hogy milyen egy jó kábellel, mindig ott motoszkál majd a gondolat, hogy az egy kiaknázatlan potenciál.

USB 15eFt
IC 15eFt
Tábkábel 15eFt és máris látjuk, hogy low end árfekvésben is lassan a DAC értékének negyedénél vagyunk. Volt régen a 10%-os ökölszabály, de lássuk be, mostanság nagyon nem ott tartunk, hogy egy egymilliós rendszerhez 100eFt-ért kábelezünk..
A probléma ott van, hogy ha egyszer hallotta az ember, hogy milyen egy jó kábellel, mindig ott motoszkál majd a gondolat, hogy az egy kiaknázatlan potenciál.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6087
A Kínából rendelt AKG K701-eshez való fülpárnákat tartalmazó csomag november 22 óta "Arrived in destination country airport / Hungary" státuszban vannak a megadott csomagszám szerint. Szerintetek érdemes még várnom rájuk, vagy ezekről inkábk mondjak is le? (egyébként aprópénz volt, de már nagyon kellenének azok a fülpárnák)
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
Lehet egyébként, hogy én (lévén, nem vagyok elektroműszerész, villamosmérnök) értelmezem félre, de szerintem nem szabad úgy tekinteni az XLR, vagy szimmetrikus rendszerre, mint minden ponton kimagaslóan jó megoldás. Attól, hogy valami XLR, vagy balanced módon csatlakozik, nem ugyanaz a hatás minden komponens között.
Mármint..
Nagyon nem mindegy, hogy egy interconnect kábelről beszélünk, ami erősítésre váró jelet továbbít, vagy a lánc végén lévő, már erősített jelet hordozó kábelről. Utóbbinál nem lesz olyan nagy jelentősége, mint előbbinél (még ha elfogadottan és tényleg jobb is szeparált jobb és bal oldalt hajtani).
Eleve, egy alacsony jelszint esetén (IC), a jel amplitúdójához képest arányaiban magasabb a zaj értéke, mint egy erősített, sokkal nagyobb jelhez képest.
Másfelől meg, ha IC kábelről beszélünk, mint az említett stúdió kábelek esetében, ott egyértelmű számomra az előny. Mivel differenciál erősítés van, RCA esetében a "+" szál és a föld közötti különbséget erősítik. Információt csak a "+" szál hordoz. Ha zaj kerül a "+" pólusra (pl. környezeti adottságok miatt, hálózati zavar, bármi..) azt a nullához képesti eltérésként szintén felerősítik.
XLR-nél, szimmetrikus összeköttetésnél mind a "-", mind a "+" pólusok hordoznak infót, ugyanazt, csak épp ellentétes polaritással. Ha mindkettőre ugyanaz a zavar ül (ugyanazon forrásból, mint az előbbi példánál), a zaj ugyanolyan előjellel jelenik meg a "-" és "+" szálon is, tehát nem adódik különbség, nem lesz erősítve, míg a jel, mivel ellentétes előjelű a két ágban, zavartalanul erősítve van.
Na most, ez egy fejhallgatónál kevésbé kritikus, hisz ott már az erősített jelet visszük ki a tekercsre. Gondolom, ha valami visszacsatolásos elven erősítünk, megjelenhet a hatás, de nem olyan mértékben, mint egy IC-nél. Vagy rosszul gondolom? Segítsen légyszi, aki tudója a témának
Mármint..
Na most, ez egy fejhallgatónál kevésbé kritikus, hisz ott már az erősített jelet visszük ki a tekercsre. Gondolom, ha valami visszacsatolásos elven erősítünk, megjelenhet a hatás, de nem olyan mértékben, mint egy IC-nél. Vagy rosszul gondolom? Segítsen légyszi, aki tudója a témának

-
- Beköltözött
Sajnos mostanában pont ez az ársáv az amiben nem nagyon lehet igazán jó darabokat venni (újonnan).
- hubee
- V.I.P.
- Értékelés: 150
100e-ért vettem volna subot, így ennyi a "kellemes" teteje. Ha nagyon kellene, akkor talán 150ig fel tudnék menni
-
- Beköltözött
Mennyi pénzt szánsz rá? - Nem tudom.hubee írta: ↑2020.12.20., vas. 09:42Köszönöm a tippet. Találtam helyet ahol elvileg lehet részletre venni, úgy még akár képbe is kerülhet. De azért megkérdem: valamivel lentebbi árkategóriaban lenne javaslatotok? Konkrét összeghatár jelenleg nincs, gyűjtenék rá ha kell, de nem biztos hogy ilyen zenékre kell egy ennyire komoly fejes.
Milyen fejhallgatót vegyek? - ...
- hubee
- V.I.P.
Köszönöm a tippet. Találtam helyet ahol elvileg lehet részletre venni, úgy még akár képbe is kerülhet. De azért megkérdem: valamivel lentebbi árkategóriaban lenne javaslatotok? Konkrét összeghatár jelenleg nincs, gyűjtenék rá ha kell, de nem biztos hogy ilyen zenékre kell egy ennyire komoly fejes.
-
- Beköltözött
Focal Elegia egy jó kábellel.
De persze ez attól is függ mennyi az összeg amit rászánnál.

De persze ez attól is függ mennyi az összeg amit rászánnál.
Én nemigen hallgatok metált, viszont volt egy olasz vevőm, aki kizárólag metált hallgatott, ezen belül is leginkább death és trash vonalon mozgott, és ehhez keresett jó minőségű fejhallgatót. Az általam kedvelt és kiváló hangúnak tartott nyitott fejesek (Beyer T1, Sennheiser HD 800s, Focal Clear, Mr. Speakers) egyáltalán nem jöttek be neki, viszont egy zárt Focal Elegiaban megtalálta álmai fejhallgatóját, ami meg számomra volt a hallgathatatlan kategória.hubee írta: ↑2020.12.19., szomb. 23:44Sziasztok! :) Kevés rock, de leginkább metálra keresek fejhallgatót. Melodic death metálbol sok kedvenc van, kis black, kis thrash, kis egyéb dallamosabb metál ( Pl. Amon Amarth, Arch Enemy, Kalmah, Moby Dick, Rammstein, Der Weg einer Freiheit, Mgla) Próbáltam visszakeresni a topicban, kevés sikerrel. Van egy SE csöves - álló (részben zárt) hangfalas rendszerem amit csiszolgatok és a legtöbb műfajon jól teljesít számomra. De lehet elbírna még viselni egy zárt mélyládát a fenti műfajra, amit egyenlőre nem szeretnék meglépni a panelban.. Ezért a fejes. Jelenleg egy Audio-Technica ATH-AD500X - am van: ez egy közepes fejhallgató szerintem, nem igazán kiemelkedő semmiben. Metálra is biztosan lehet jobbat találni. Karaktere: a magasai nem Túl részletezőek és nem ércesek, ez szerintem ezen a műfajon nem hátrány. A közepe kicsit tompa, kevéssé részletező, lehetne jobb de ez még nem is akkora baj, de mélyben egyértelműen kevés. Tehát olyan fejest keresek aminek megbocsátó a magastartománya (pl. Audio technica vagy Human Audio egyéb cuccai), a közepe azért nem szorul hátra szóval nem durva V karakter.. és mélyben nem kell hogy brutál mélyre menjen - amit egy fejestől nem is lehet várni szerintem- de legyen "kick" valamennyire, tehát a lábdob legyen ütős, erős de megfogott (!) nem folyós.
A legtovább egy Audio Gd fejeserősítő+DACkal hajtottam egyébként az ATH-AD500X - at.
Mit javasoltok? Tudom, hogy az erősítés és a fejes lánc többi része is fontos, de valahol el kell kezdeni :) PC és vagy Mac mini lenne a forrás attól függően épp hova ülök.
Ha megtiszteltek válaszokkal előre is köszi!
BARTIMEX AUDIO Honlap
- hubee
- V.I.P.
Sziasztok! :) Kevés rock, de leginkább metálra keresek fejhallgatót. Melodic death metálbol sok kedvenc van, kis black, kis thrash, kis egyéb dallamosabb metál ( Pl. Amon Amarth, Arch Enemy, Kalmah, Moby Dick, Rammstein, Der Weg einer Freiheit, Mgla) Próbáltam visszakeresni a topicban, kevés sikerrel. Van egy SE csöves - álló (részben zárt) hangfalas rendszerem amit csiszolgatok és a legtöbb műfajon jól teljesít számomra. De lehet elbírna még viselni egy zárt mélyládát a fenti műfajra, amit egyenlőre nem szeretnék meglépni a panelban.. Ezért a fejes. Jelenleg egy Audio-Technica ATH-AD500X - am van: ez egy közepes fejhallgató szerintem, nem igazán kiemelkedő semmiben. Metálra is biztosan lehet jobbat találni. Karaktere: a magasai nem Túl részletezőek és nem ércesek, ez szerintem ezen a műfajon nem hátrány. A közepe kicsit tompa, kevéssé részletező, lehetne jobb de ez még nem is akkora baj, de mélyben egyértelműen kevés. Tehát olyan fejest keresek aminek megbocsátó a magastartománya (pl. Audio technica vagy Human Audio egyéb cuccai), a közepe azért nem szorul hátra szóval nem durva V karakter.. és mélyben nem kell hogy brutál mélyre menjen - amit egy fejestől nem is lehet várni szerintem- de legyen "kick" valamennyire, tehát a lábdob legyen ütős, erős de megfogott (!) nem folyós.
A legtovább egy Audio Gd fejeserősítő+DACkal hajtottam egyébként az ATH-AD500X - at.
Mit javasoltok? Tudom, hogy az erősítés és a fejes lánc többi része is fontos, de valahol el kell kezdeni :) PC és vagy Mac mini lenne a forrás attól függően épp hova ülök.
-
- Beköltözött
Sajnos az a baj, hogy akik ilyen-olyan hifi fórumokon leírják a véleményüket azok közül nem tudod eldönteni kiére lehet adni (még ha a stílusa ezt sugallja is). Találkoztam már több olyan emberrel aki határozottan kijelentette valamiről, hogy jó-nem jó, de nem tudta megfogalmazni róla a saját véleményét. Szerintem a "jó fejhallgató" mindenkinek mást jelent. Nyilvánvalóan aki még nem élt együtt 1-2 csúcsmodellel (ami nem minden esetben jelenti a tutit), annak nem igazán van róla elképzelése mi is a jó. Ez nem gond, csak így nagyon visszás véleményt, ítéletet mondani valamiről. Én ezért szeretem az összehasonlító teszteket, mert ott kénytelen konkrét különbségeket írni a tesztelő. Azonos időben, körülmények között, lelkiállapotban lehet csak igazán objektív véleményt formálni dolgokról. Több hónapos, éves élmények alapján kizártnak tartom a korrekt véleményezést. Majd, ha egyszer lesz hosszabb távon pl. egy Focal Utopia-d rájössz miért nem hiányzik semmi más. 

Ez egyáltalán nem igaz.MrCollector írta: ↑2020.12.19., szomb. 12:05Megunja? Akkor az nem jó. A jót nem unja meg senki, nem vágyódik más után. Persze ilyen nem sok van és nem ebben a kategóriában. XLR kimeneten szerintem még nagyobb lehet a különbség a jobb és minőségibb hajtás okán.
Ha mindenki aki készíti vagy keveri a felvételt a TOP-on lenne, akkor nem lenne annyi gyalázatosan szóló felvétel a világon. Ezért kár általánosítanunk ezen a téren.
Elég csak szétnézni a head-fi hirdetések között, jelentős számú (szerintem) elég jó fejhallgató van nem is rossz árakon teljesen újszerű állapotban, és nem azért mert nem jó, csak jó és jó között is van óriási különbség és tökéletes nincs és soha nem is lesz, ezért ez egy eléggé relatív dolog és van ilyen dolog is hogy ez ehhez illik az meg ahhoz, de azért az még mindig nem számít annyit, mint az 'alap' karakter.
A felvételekre ugyanez is, attól hogy valaki így meg úgy szereti csinálni a felvételt, nem feltétlen azt jelenti hogy az egyik jó a másik meg rossz (persze hogy van ilyen, rettentő sok), csak mindenkinek más a véleménye (más mikrofont v. monitor hangfalat használ, más a referenciája), ahogy itt is és el lehet fogadni többet is, bár ez általában senkinek sem megy és mindig vita a vége.
A részemről csak arra irányult a kijelentés, hogy jelen körülmények között lehet nézni hogy hol érdemes spórolni egy viszonylag high-end rendszerben, és én azt mondom a kábelen egyértelműen érdemes egy erősítőhoz vagy egy forráshoz vagy még inkább a fejhallgatóhoz képest. Akinek ez nem szempont, az vehet bármilyet, meg attól még hogy nekem ez a véleményem (13 éves tapasztalatom), én elfogadom ha másnak nem.
Van fent YT-on egy érdekes fejhallgatós "találkozó" ahol ki voltak rakva rendszerek egy pár hétig teszt jelleggel, és időnként betoppant egy-két ember hogy véleményt mondjuk róluk. Volt ott két eléggé high-end fejhallgató, amit úgy vélem, hogy elég jól ismerek elég sokan mindkettőt birtokolják és össze lehetett vetni. És ez azért tetszik, mert itt nincs az hogy ilyen forrás olyan kábel, minden "ugyanaz".
Az volt az érdekes, hogy kb. fele-fele arány volt azzal kapcsolatban hogy melyik a 'jó' és melyik a 'rossz' de csak két vélemény volt, ami kihangsúlyozta, hogy mindkettő lehet 'jó', csak a jelen rendszer nem volt optimális az elsőhöz (ergo értelmesen meg is tudták magyarázni a választásukat).
Viszont a hang karakterét leírni jól nagyon kevesen tudnák (csak annyi hogy az egyik "világosabb" a másik "sötétebb" és valaki ezt vagy azt kedveli) bár ez nem is volt kitétel feléjük.
Mi ebből a tanulság. Van ilyen hogy egyéni ízlés/vélemény és eléggé erőteljesen jelen van, meg még rengeteg más dolog van (pl. érzékenység ezáltal hangosság) ami eléggé megtévesztő lehet ilyen A-B teszteknél.
Ezért nagyon csínján kell bánni azokkal hi-fi dolgokkal kapcsolatos véleményekkel, amiket az ember ilyen platformokon olvas és csak azért írok be ilyen fórumokra, hogy a számomra már eléggé falsnak tartott információáramlás csökkenjen egy kicsit.
-
- Beköltözött
Megunja? Akkor az nem jó. A jót nem unja meg senki, nem vágyódik más után. Persze ilyen nem sok van és nem ebben a kategóriában. XLR kimeneten szerintem még nagyobb lehet a különbség a jobb és minőségibb hajtás okán.padam írta: ↑2020.12.19., szomb. 11:54Egyáltalán nem olcsó kábelről volt szó és az interkonnekt esetében sem.MrCollector írta: ↑2020.12.19., szomb. 11:42Én nem tudom ki milyen kábellel próbálta (gondolom valami filléres kínaival), de saját és mások tapasztalata alapján is mondhatom, hogy pl. az én kábelemmel a HD600-as széria lényegesen jobb, mint a gyárival. Persze lehet a HD250-nél ez nem így lenne.Igaz ezzel kb. megdupláznád az értékét.
Jobb DAC vagy jobb kábel? Mindkettő hiszen egyik nem pótolja a másikat és marad valami rejtett tartalék a rendszerben.
Mindenkinek meg lehet a saját véleménye, én azt mondom nagyon nehéz A-B tesztelni és inkább snake oil a dolog olyan szempontból, hogy értelmetlen ezt a pénzt nem olyan dologra költeni, amit sokkal nagyobb különbséget okoz és még ráadásul egy dologhoz van kötve, ami jelen esetben a fejhallgató. Aztán az ember megunja és azt látja hogy még több pénzt bukott rajta, mintha csak használta volna úgy, ahogy van.
Ezért is jobb egy teljesen szimmetrikus rendszer mert ott a kialakítástól függően még kevésbé függ a rendszertől a kábel "hangja", nem véletlen hogy a "stúdiós" DAC-ok kimenete XLR.
Ezt a cikket ajánlom a témában:
https://www.passlabs.com/technical_arti ... snake-oil/
Nem azt mondom hogy nincs különbség.
Hanem azt hogy sokan nem közelítik meg abból a szempontból, hogy tulajdonképpen ez mit csinál és az árképzéssel nem értek egyet. Be lehet tenni ezt a szemléletmódot egy stúdiós közegbe és aztán jól leosztják az embert azok akik készítik vagy keverik a felvételt, biztos nekik nincs fülük hozzá :)
De egy olyan topikot kezdtük el ami nem ide tartozik azon kívül, hogy a személyes véleményem az hogy sokkal értelmesebb dologra is lehet költeni, pl. mégegy fejhallgatóra, aminek valóban teljesen más hangja lesz, mivel teljesen máshogy keverik ezt meg azt ezért az hogy "all-rounder", viszonylag nehezen értelmezhető még egy adott műfajon belül is.
Ha mindenki aki készíti vagy keveri a felvételt a TOP-on lenne, akkor nem lenne annyi gyalázatosan szóló felvétel a világon. Ezért kár általánosítanunk ezen a téren.