Ez teljesen igaz.
Én viszont pl. 17 éves prémium autóról írtam, a 2-3-4 éves jól karbantartott és keveset futott bármilyen autó és a 17 éves prémium között van némi különbség már, arról nem is beszélve, hogy aki az utóbbit veszi, annak szinte biztos, hogy nincs pénze az előbbire. Ami nagyon nem mindegy, hogy tervezhető-e a költség vagy sem. Nem azok a költségek fájnak, amik tervezhetők (ől az amortizáció és az első 100-120 ekm költsége ilyen, ami egy minőségi és jól karbantartott autonál csak olajcseréről, szűrőkről, átvizsgálásról, és esetleg fékbetét-féktárcsa meg esetleg abroncs-cseréről szól - nekem eddig minden új auróm, egy VW Golf és 3 db BMW csak erről szólt az eladásáig) - feltéve hogy tervezel is velük-, hanem amivel nem tudsz számolni, és ez utóbbi a kilométerek, az évek, és az előző tulajdonosok számával arányosan növekvő rizikót jelent. Egy 17 éves prémiumnál (ezek azok, amiket már nem látnak a márkaszervizek) már nem is rizikóról, hanem tényekről beszélünk. Főleg akkor fáj ez, ha struccpolitikával a homokba is dugja a fejét az ember.
Just my two pence.
Ha egy (nem hobbi-) autó biztonságos üzemben tartására várhatóan igen jó eséllyel a vételi árán és üzemanyag-olaj-szűrőkön felül pluszban többet ráköltesz 1-2 év alatt, mint az autó piaci érteke, az már nálam egyenértekű a gazdasági totálkárral. Sajnos ezt az ubokahúgomék (testvérem lánya és annak párja) megtapasztalták egy E46 320d-vel. Teljesen egyértelmű, hogy lett volna jobb helye is a vételárának anno (erre mire cserélték le? egy szintén jóval több mint 10 éves Passat-ra, minden ellenkező tanácsra fittyet hányva - van aki a saját kárán sem tanul - mert a párja szó szerint szerelmes lett abba az - egyébként szintén kívül-belül gyönyörű, de tudottan visszatekert órás Passatba - és a történet megismétlődött. Az is pénztemetőnek bizonyult...