Az ARC M60 DST-ről már szinte mindent leírtam, amit érdemes, de nem írtam még a kimenőtrafókról.
Elég jól sikerült darab lett, amit a mérések bizonyítanak.
A mérések során 2X2,9Kval szimuláltam a csövet a priméren. A terhelés egy ACROL gyártmányú 6,3 Ohmos 20Wattos ellenállás adta. A mérést a Digilent-el végeztem. Tudom, lehetne nagy teljesítményen is mérni, de a tapasztalatom azt mutatja, hogy ha ezzel a méréssel jó a kimenő, akkor az erősítőben in situ is jó lesz. Majd ha az is elkészül, akkor úgyis látjuk a teljesítmény mérést is. Addig kérem türelmeteket.
Szóval feltekertem a csévére kerek 2000 menetet, és gondoltam a 6L6GC-nek, illetve a 6550-nek jó lesz egy A=1:0 04 áttétel. A szekundert ennek megfelelően alakult, de a trafó hatásfokával korrigálva. A trafó osztása nem túl sok, de nem is annyira kevés "palacsinta" elrendezésben.
Adatai: RDC=52,5+52,6 Ohm
Szigma= 2,4mH
Lp=17H DMM-el mérve. Ez nem pontos adat, csak tájékoztató. A tapasztalat azt mutatja, hogy a valóság ennél azért jobb.
Nos lássuk a méréseket.
Először nézzük meg a Bode diagrammokat 2Hz és 300kHz között. Ezen a mérési adatlapon minden rajta van:

- ARC M60 DST OPT Bode 2Hz-300 kHz.jpeg (228.41 KiB) Megtekintve 3379 alkalommal
Mit is láthatunk? Elsősorban azt, amit az alsó hat sorban leolvashatunk számszerűen.
Naggyából azt, hogy nincs -3dB, 20-20-ig az átvitel majdnem egyenes, és a fázis torzítás rendkívül kicsi: 20Hz-n 3,6 fok,20kHz-n pedig ennek kicsit több mint a duplája: 7,4 fok. Ez sejtetni engedi, hogy a megszólalás természethez közeli lesz. Azt is láthatjuk, hogy a trafónak van egy rezópontja 220kHz-n, de az az 1kHz-hoz képest 9dB-vel kisebb. Ez meg viszonylag jó négyszögjel átvitelt feltételez. (Van olyan hifista, aki azt mondja, tök mindegy milyen az alkatrész, majd a kábellel helyre hozzuk a hangképet. Nos nem. Ez egy hülyeség. :mrgreen: )
Felvettem, azaz a progim felvett még egy görbét. Ez szintén a Bode diagramm, de kiegészül a Nyquist diagrammal. Korábban már írtam mi ez a furcsa nevű diagram, de röviden annyi, hogy egy diagrammban árázoljuk a fázis és amplitúdó átvitelt. Nézzük ezt is a 2Hz-300kHz tartományban:

- ARC M60 DST OPT Bode 2Hz-300 kHz Nyquist.jpeg (237.49 KiB) Megtekintve 3379 alkalommal
A magas frekiken jól látható az átvitel anomáliája, amit a nyquist görbe jobb felső negyedében észlelhetünk. Ebből már mindenki kitalálhatja, hogy akkor kiváló egy kimenőtranszformátor átvitele, ha a Nyquist görbéje egy pont. Ekkor az átvitel egyenletes, a fázisátvitel pedig nem nagyon változik. Nézzük meg az ARC M60 DST kimenőjének az átvitelét a hallható tartományban 20Hz és 20 kHz között:

- ARC M60 DST OPT Bode 20Hz-20 kHz Nyquist.jpeg (227.4 KiB) Megtekintve 3379 alkalommal
Mit tesz Isten mit látunk! Nos elmondom, a Nyquist egy kissé nagyobb "pont", ami a sávszéli enyhe fáziseltérés miatt kicsit nyújtott. Büszke is vagyok magamra.

Azt hiszem, ilyen korrekt kimenőt még nem tekertem. A Nyquist diagrammot a szabályozástechnikában már régóta alkalmazzák. Be kellene vezetni a hifi technikában is. Mindenesetre kíváncsi vagyok, hogy majd az elektronika ezt hogy befolyásolja....
Dys-cus, a DysCus kimenők, konstruktőre.
Trollok, guruk, és egyéb hozzá nem értők kíméljenek!