Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hifi mánia - hobbi tudatos kontrollja kényszerbetegség nélkül

gyongyhalas
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 326

Re: Hifi mánia - hobbi tudatos kontrollja kényszerbetegség nélkül

Hozzászólás Szerző: gyongyhalas »

Frogged írta:
2020.09.15., kedd 09:07
Az alap témához hozzá szólva én tudom hogy hajlamos vagyok bele lovalni magam egy hobbiba ezért általában felállítok falakat magam elé hogy egy bizonyos ponton már ne menjek túl.

A hifi esetén így néz ki: csak aktív hangfal, dac/amp egy készülékben, így spórolok a kábel menyiségen is.
Mivel az egységes kábelezés híve vagyok a DiY dobozom belsejében lévő kábellel van összekötve minden így a kábel cserélgetés is kilőve.
Csöves erősítő természetesen kilőve mert akkor azzal szórakoznék hogy vég nélkül cserélgetném a csöveket.

A rés a pajzson a forrás eszköz csak saját tárról zenélek így hálózati lejátszóra nem tudtam rá beszélni magam.
Pedig az Audio Pc-ben "sajnos" nagyon sok a variálási lehetőség.

De szerencsére már jó pár hónapja abban a fázisban vagyok hogy csak hátra dőlök és elvezem a zenét mert a hanggal már elégedett vagyok.
Sajna software stabilitási gondok miatt némi változtatás azért esedékes a jövőben ha nem javul a helyzet.
Jól van ez így ...csak maradj otthon és másnál ne hallgatódz.. :D :smile53: :napsut:

Retrofuturista
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 343

Hozzászólás Szerző: Retrofuturista »

kupecke írta:
2020.09.15., kedd 09:28

Saját tapasztalatom az utolsó mondatod kapcsán: először benned legyen rend, harmónia. A külvilág tükrözi a belsőt.
Lehetett olvasni több olyat, amikor több lépcsős rendszerfejlesztés után valakinek elkezdett hiányozni egy régi, eladott rendszere. Van, aki oda megy vissza. Én is visszafejlesztettem, amiből nagyon sok önismeret szabadul fel, hogy valójában mit is keresünk. Amikor ez őszintén valósul meg, nagyon nagy örömet tud okozni.
- Retrofuturista hifista blog szerzője - Szubjektív barangolás a hifi és a zene világában

https://retrofuturistahifista.blog.hu

kupecke
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1356

Hozzászólás Szerző: kupecke »

kupecke írta:
2020.09.15., kedd 09:26
Saját tapasztalatom az utolsó mondatod kapcsán: először benned legyen rend, harmónia. A külvilág tükrözi a belsőt.

Retrofuturista
Fórumlakó
Fórumlakó

sutemenyx írta:
2020.09.15., kedd 08:33
Teljesen OFF, de azert tök durva, hogy ez az egyik legjobban pörgő topic. Ezekszerint azert van bőven “kereslet” a témával kapcsolatos gondolatokra, ami meg biztosan jelent valamit. :)
Azt jelenti, hogy egyre többen ismerik fel, hogy a rendszer legfontosabb része a hangot tükröző, élvező, uraló, méltatlanul elhanyagolt emberi tényező. Amikor már minden összeállt, az utolsó simításokat ott kell elvégezni, hogy a vágyott harmónia megszülessen és tartós maradjon.
- Retrofuturista hifista blog szerzője - Szubjektív barangolás a hifi és a zene világában

Frogged
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 38

Hozzászólás Szerző: Frogged »

Az alap témához hozzá szólva én tudom hogy hajlamos vagyok bele lovalni magam egy hobbiba ezért általában felállítok falakat magam elé hogy egy bizonyos ponton már ne menjek túl.

A hifi esetén így néz ki: csak aktív hangfal, dac/amp egy készülékben, így spórolok a kábel menyiségen is.
Mivel az egységes kábelezés híve vagyok a DiY dobozom belsejében lévő kábellel van összekötve minden így a kábel cserélgetés is kilőve.
Csöves erősítő természetesen kilőve mert akkor azzal szórakoznék hogy vég nélkül cserélgetném a csöveket.

A rés a pajzson a forrás eszköz csak saját tárról zenélek így hálózati lejátszóra nem tudtam rá beszélni magam.
Pedig az Audio Pc-ben "sajnos" nagyon sok a variálási lehetőség.

De szerencsére már jó pár hónapja abban a fázisban vagyok hogy csak hátra dőlök és elvezem a zenét mert a hanggal már elégedett vagyok.
Sajna software stabilitási gondok miatt némi változtatás azért esedékes a jövőben ha nem javul a helyzet.
Musician Audio Mdp-2 - Musician Audio Pegasus Dac - Musician Audio Monoceros Előerősítő -
DIY Satori Aktiv Hangfalpár - fejes erősítő: Gustard H16 - Fejhallgató: Denon D5200
KR Acustic panelek - Kábelek: Luxor Audio - Rezgés csillapítás: Vibra-R

kupecke
Törzsvendég
Törzsvendég

cables írta:
2020.09.15., kedd 07:24
Ha már filozofálgatunk. Az ember élete folyamatos tanulás és jó esetben fejlődés. Amit megtanulunk az vagy a hasznunkra válik, vagy éppenséggel ártalmas. Én pl. bár van kocsim egész életemben igyekeztem nem használni. Azért mert a vezetést elveszett időnek érzem. Ha ülök egy villamoson vagy a Metrón tudom figyelni az embereket, hogy öltözködnek viselkednek. Egyébként a gyaloglás iszonyúan fontos az embernek. Mint a mozgás általában. Nagyon sokat fociztam és kerékpároztam, később teniszeztem életemben, nagyon sokat számít, ha eljön, mert eljön az öregség. Amit manapság a legfontosabbnak tartok az a beszélgetés főleg a családdal, a gyerekeimmel, de bárkivel szívesen beszélgetek.
Minden esetben fejlődés, de lehet később jövünk csak rá ;)
A vezetésre fordított időt is el lehet hasznosan tölteni, főleg most, olyan zenét hallgathatsz, amilyet szeretnél, akár hangoskönyv is mehet, közben meg figyelheted a többi közlekedőt, őrült izgalmas! Egy tömött metrón ez kissé nehezebb (keveset tömegközlekedem mostanság, de a katonaság ideje alatti időszakban vonaton - távolságban - megkerültem a földet :D )

kupecke
Törzsvendég
Törzsvendég

NadFan írta:
2020.09.14., hétf. 21:38
kupecke írta:
2020.09.14., hétf. 19:57
Hiszek abban, hogy semmi sem történik véletlenül. Mindenkinek éppen a neki megfelelő rendszere(i) van(nak).
Ellenben a nagymértékű véletlenben való hit megadja a szabad akarat illúzióját és rengeteg idegességtől megszabadít. ;)

De ez már félig off, kőkemény mélyfilozófia.
Ezért kell fejlesztenünk a megkülönböztető intellektust (vivéka buddhit) :smile53:
( imádom a védantát :napsut: :napsut: :napsut: )

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2939
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Teljesen OFF, de azert tök durva, hogy ez az egyik legjobban pörgő topic. Ezekszerint azert van bőven “kereslet” a témával kapcsolatos gondolatokra, ami meg biztosan jelent valamit. :)
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2395

Hozzászólás Szerző: cables »

Sajnálom Ákos, hogy neked ez jött le ebből a beírásból. A HiFi mánia éppenséggel arról szól, hogy vég nélkül cserélgetjük a rendszer elemeket. Nekem az a véleményem. hogy ennek oka az, hogy nem a zenére figyel az illető, hanem különleges hangokat akar hallani.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 8252

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

cables írta:
2020.09.15., kedd 07:24
Ha már filozofálgatunk...
Neked aztán tök mindegy már, mi a téma címe, bárhonnan képes vagy 1-2 mondat után a nyomorult kábeltesztes próbálgatáshoz kilyukadni.
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

Ha már filozofálgatunk. Az ember élete folyamatos tanulás és jó esetben fejlődés. Amit megtanulunk az vagy a hasznunkra válik, vagy éppenséggel ártalmas. Én pl. bár van kocsim egész életemben igyekeztem nem használni. Azért mert a vezetést elveszett időnek érzem. Ha ülök egy villamoson vagy a Metrón tudom figyelni az embereket, hogy öltözködnek viselkednek. Egyébként a gyaloglás iszonyúan fontos az embernek. Mint a mozgás általában. Nagyon sokat fociztam és kerékpároztam, később teniszeztem életemben, nagyon sokat számít, ha eljön, mert eljön az öregség. Amit manapság a legfontosabbnak tartok az a beszélgetés főleg a családdal, a gyerekeimmel, de bárkivel szívesen beszélgetek.
Az audio egy különleges területe az életnek. Keveset tudunk a lényeges dolgokról és akik tényleg nagyon keveset tudnak azok igyekeznek tanítani másokat és terjesztik a hibás gondolatokat. Készüléket vagy rendszert tesztelni sem úgy kell, ahogy sokan csinálják. Nem a csodás magasakra, vagy a megdöbbentő mélyekre vagy a térre kell figyelni, hanem a hangszer hangok és a ének szépségét kell keresni, az vihet előre a rendszerünk fejlesztésében. Az első benyomások nagyon fontosak, amikor elindul egy zene. Különböző készülékeket, kábeleket egymás után azonnal kell meghallgatni, ha válogatunk, mert akkor hallani meg a különbségeket a legjobban.

Persze ez szigorúan SZVSZ, mint minden más, amit én vagy valaki mond vagy ír!

Retrofuturista
Fórumlakó
Fórumlakó

kupecke írta:
2020.09.14., hétf. 19:57
Hiszek abban, hogy semmi sem történik véletlenül. Mindenkinek éppen a neki megfelelő rendszere(i) van(nak).
Ellenben a nagymértékű véletlenben való hit megadja a szabad akarat illúzióját és rengeteg idegességtől megszabadít. ;)

De ez már félig off, kőkemény mélyfilozófia.

st81
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 352

Hozzászólás Szerző: st81 »

Nálam az utóbbi évtizedben változtak a hobbik (horgászat-->rc modellezés->kerékpározás), ezért valamire több, valamire kevesebb pénz jutott.
A pénz és a szabadidő szerintem a legfontosabb két tényező. Mennyi pénzt és mennyi időt akarok ráfordítani erre a hobbira. Aztán ezt kell "mantrázni", nehogy elcsábuljon az ember:-)
Ennek megfelelően meghatároztam magamban a pénzügyi keretet, amit költhetek.
Emellett gondolkodtam, hogy kb. mennyi időt tudok zenehallgatással eltölteni, mert heti 1 v. havi 1 óráért nem álltam volna neki ezt a hobbit űzni (ennek a gondolatmenetnek esett áldozatul a modellezés 2015-ben, mivel csak havi 1-2 alkalommal repültem amiért- szerintem - nem volt értelme fenntartani a gépparkot).
Szerencsére az elmúlt 10 év során a napi kb. 1-1,5 óra zenehallgatás belefért az időmbe. A hangsugárzóim és a drótjai nem változtak 2006 óta. Ennyi idő alatt egyszer cseréltem erősítőt márkán belül, lejátszóból a negyediket "nyűvöm". Összekötő kábelt háromszor cseréltem.
Bakancslistámon csak az Accuphase 300-as vagy 400-as sorozatának egyik erősítője szerepel (streamaudio-nál hallottam és nagyon megfogott, pedig egy "olcsóbb" Quadral hangsugárzóval volt összekötve), de nem létszükséglet a vásárlás. Esetleg használtan. Egyszer.
6-7 hifi show-n vettem részt és az ott, illetve kereskedőknél hallott hang alapján szvsz 2-3 milliót kéne kiadnom ahhoz, hogy nagyobb minőségi ugrást tehessek, ami előtt a hallgató helyiséget is be kéne méretni és - valószínűleg - kissé átalakítani.
De ennyit - a jelenlegi büdzsével - nekem nem ér meg a dolog.
A párommal jó érzéssel ülünk le zenét hallgatni, így igazából nem lehet okom a panaszra.
Erősítő: Accuphase, Denon, Audio-gd
Forrás: Lindemann
Hangsugárzók: Quadral, Audioquest (fejhallgató)
Kábelek: Ricable, Crystal Cable

kupecke
Törzsvendég
Törzsvendég

Ma bukkantam ezen idézetre, nagyon tetszik, vonatkoztassuk most ezt a zene megélésére, ehhez kapcsolódik a hobbink.
(sajnos, ha nagyon szigorúan értelmezzük, fórumozni sem kellene, de mégis itt vagyunk :napsut: )
"Ha felfedezendő terület a verbális szinteken túl van, akkor megközelítésük nyilvánvalóan nem támaszkodhat beszélgetésre és megvitatásra. Nem vehetjük alapul mások beszámolóit sem. Szükségszerűen személyes tapasztalatokra kell támaszkodnunk. Mindannyiunknak véghez kell vinnie saját belső felfedezését."
Szvámi Ráma

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3427

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

cannonball írta:
2020.09.14., hétf. 16:51
Nem megy semmi semminek a rovására. Sosem munka helyett írogatok itt sem...
Mindazonáltal 20 éve nem gondoltam volna, hogy a hifim többet fog érni, mint a kocsim. De előbbivel sokkal többet töltök, mint utóbbiban. Anno kitaláltam, hogy van egy "hobbikeret", aztán el lehet dönteni, mire költöm. Volt, hogy a kocsi volt az, volt, hogy fotóztam, most zenét hallgatok. Majd ha horgászom...
Nálam pont nem ez a helyzet. Nálam azzal van a baj, hogy sokkal jobb(drágább) rendszert tartok fent, mint amit a zenehallgatással töltött(tölthető) időm indokolna.
Az utóbbi két évben nagyon elfoglalt vagyok, alig alig jut időm a szeretett hobbira. Az utóbbi fél évben egyetlen egy darab lemezt vettem, de még meg sem hallgattam.
Sokan, biztos őrültségnek tartanák ilyen kevés zenehallgatásért ilyen(vagy bármilyen) rendszert fenntartani, benne tartani a pénzt. De én képtelen volnék megválni tőle, abban a kevés időben is nagy örömöt okoz.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1430

Hozzászólás Szerző: -CB- »

Egyébként ezt a hobbi keretet mindenkinek javaslom pro-és kontra. Sok éve kitaláltam, mikor fotóztam, és oda is bármennyit be lehet locsolni. Megnéztem mennyi az összes pénzem, józan ésszel ennek hányad részét költhetem hobbira. Utána nem volt kérdés, hogy mit vehetek meg, és mit nem. Nem volt lelkiismeret furdalás sem, ha vettem valamit. Most is így van ez, bár azóta sokkal többet költhetnék, mégsem teszem.

-CB-
Beköltözött
Beköltözött

Nem megy semmi semminek a rovására. Sosem munka helyett írogatok itt sem...
Mindazonáltal 20 éve nem gondoltam volna, hogy a hifim többet fog érni, mint a kocsim. De előbbivel sokkal többet töltök, mint utóbbiban. Anno kitaláltam, hogy van egy "hobbikeret", aztán el lehet dönteni, mire költöm. Volt, hogy a kocsi volt az, volt, hogy fotóztam, most zenét hallgatok. Majd ha horgászom...

Retrofuturista
Fórumlakó
Fórumlakó

cannonball írta:
2020.09.14., hétf. 15:47
Jó, nem 3 főrendszer. 1 drága, és 2 olcsó vintage vonal. Áááá, dehogy kényszerbetegség :-)
Próbáltam hangsúlyozni az agymenéseim során, hogy soha nem a hobbi túlzott hangsúlyával van a gond, hanem azzal, ha egyéb fontosabb felelősségi köröktől veszi el az időt. Így teljesen irreleváns, hogy hány rendszere, hány gépe van valakinek, ha az életét rendben tudja vezetni, és amit vállal, azt megcsinálja mind a családja, mind a munkája irányába.

-CB-
Beköltözött
Beköltözött

Jó, nem 3 főrendszer. 1 drága, és 2 olcsó vintage vonal. Áááá, dehogy kényszerbetegség :-)

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3427

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

cannonball írta:
2020.09.14., hétf. 13:07
...ezért van 3 rendszerem otthon. Ha kicsit megunom az egyiket, hallgatom a másikat (ami gyengébb), aztán újra nagyon tetszik a másik:-)
Három rendszer? Hm, azért ez is picit kóros, nemde? ;)
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

-CB-
Beköltözött
Beköltözött

...ezért van 3 rendszerem otthon. Ha kicsit megunom az egyiket, hallgatom a másikat (ami gyengébb), aztán újra nagyon tetszik a másik:-)

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Hozzászólás Szerző: avl2 »

sutemenyx írta:
2020.09.14., hétf. 10:11
Shimano írta:
2020.09.14., hétf. 09:52
cables írta:
2020.09.13., vas. 07:37
A...Mert bárki bármint mond van olyan, hogy jobb hang. Amit nem megszokás, sokáig hallgatás után tartunk jobbnak, hanem a zene első másodperceiben már érezzük, hogy ez jobb, ez természetesebb nekem.
...Én a jobb hangot nem tudom értékelni,sőt értelmezni sem nagyon bár tudom hogy mi van mögötte,mert nem a jobbra kell gyúrni,ha nem "csak" arra a jóra ami nekünk való,szerintem....
Szerintem pedig teljesen egyértelmű a dolog, és te is tudod, mert benne van az írásodban.
A jobb az egyertelmuen megallapithato azzal, hogy több kedved van-e zenet hallgatni az adott rendszeren. Ha igen, akkor az a rendszer jobb. Ha ugyanannyi, mint a masikon, akkor csak “más”. Ha viszont kevésbé, akkor az visszalépés......
szerintem is van jobb hang. ami a természeteshez van közelebb.
de az nem is biztos, hogy jobban tetszik ! (itt be is jön az idötáv: milyen távon tetszik jobban ? ...persze más témában is: söröcske/borocska/... sósabb pizza, édesebb mákos tészta jobban ízlik, mint a víz, a kevésbé sós, édes ? milyen távon ? a mellekhatasokrol kerdezze meg ...50 év mulva önmagat ...persze akkor sem fogjuk tudni, mert ki tudja mi lett volna ha csak az az 1 dolog lenne / lett volna más)

egyetértek: ami nekünk elegendöen jó, az jó (annál még lehet jobb, de minek ? itt is lehet kaja, auto, lakás, cipö bármi kapcsán analógia)

zenehallgatási kedv: egyreszt egyetértek, másrészt ez is komplex, mi magunk vagyunk komplexek.
milyen távon nagyobb kedv, többször kedv leülni elé ? mert egy-egy esemény hetekre ? hónapokra (egyéni feldolgozóképességtöl függöen) ? erösen módosíthatja a zenehallgatáshoz kedvet (csötörés, baleset, családi tragédia, munkaelvesztés, utazási élmény, "szerelem" ...).
vagy csak elméleti kedv de nem realizálva ?
szóval szerintem siman van/lehet 2 hét is, hogy kevesebb a zenehallgatasi kedv, de nem a berendezes miatt

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

Shimano írta:
2020.09.14., hétf. 09:52

...a lényeges dolgokat nem tudjuk megkülönböztetni a lényegtelenektől,sőt egy idő után már a lényegtelen lesz a prioritás.
Ez az élet minden más területére is elmondható, ezen múlik az életünk sikeressége vagy csődje.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2939
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

cannonball írta:
2020.09.14., hétf. 10:32
zoli73 írta:
2020.09.14., hétf. 05:55
cannonball írta:
2020.09.13., vas. 22:43
Pár tévút után én meg a Marantz-Tannoy párosnál maradtam :-) Egyrészt tetszenek, jó kezelni a készülékeket, masrészt
Azt mondtam magamnak: Ezek eleg patinás gyártók, annyira nem lehet rossz egy referencia termékük sem...(Marantz pm 15s2-Tannoy Hpd-315)
Sajnos mára nagyon sok "patinás gyártó" úgymont elkurvult. Szinte mindent feláldoztak a minél nagyobb profit érdekében.
Itt is ugyanaz játszódik le, mint a háztartási gépek, autók, stb. piacán.
Ez így van. Ezért 1974-es a hangfalam. Az erősítő ugyan csak 10 éves, viszont az akkori referencia modell, úgy gondolom (hallom), tud egy középszerű hangot a rossz füleimnek, tehát beérem vele. Biztos lenne jobb. Sok időt, energiát, és pénzt feláldozva lehet, találnék is. De a hobbi tudatos kontrollja talán erről szól.
Ebben a topicban pont nem akarom éltetni a hifibogarat és amúgyis OFF, de ahogy a másik topicban is javasoltam: TMP Ant egy szerintem kötelezően kipróbálandó olcsó magyar csöves hibrid erősítő, 140k forint bruttó boltban, garanciával, és a zeneiségben és nyitottságban olyan magas szintü élményt ad a gyári integráltakhoz képest, ami mellett eltörpülnek az esetleg gyengeségei.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

-CB-
Beköltözött
Beköltözött

zoli73 írta:
2020.09.14., hétf. 05:55
cannonball írta:
2020.09.13., vas. 22:43
Pár tévút után én meg a Marantz-Tannoy párosnál maradtam :-) Egyrészt tetszenek, jó kezelni a készülékeket, masrészt
Azt mondtam magamnak: Ezek eleg patinás gyártók, annyira nem lehet rossz egy referencia termékük sem...(Marantz pm 15s2-Tannoy Hpd-315)
Sajnos mára nagyon sok "patinás gyártó" úgymont elkurvult. Szinte mindent feláldoztak a minél nagyobb profit érdekében.
Itt is ugyanaz játszódik le, mint a háztartási gépek, autók, stb. piacán.
Ez így van. Ezért 1974-es a hangfalam. Az erősítő ugyan csak 10 éves, viszont az akkori referencia modell, úgy gondolom (hallom), tud egy középszerű hangot a rossz füleimnek, tehát beérem vele. Biztos lenne jobb. Sok időt, energiát, és pénzt feláldozva lehet, találnék is. De a hobbi tudatos kontrollja talán erről szól.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”