kupecke írta: ↑2020.09.06., vas. 17:51
Végre, kezdünk már visszatérni, ne csak az anyagiakról legyen szó...
Az utódoknak szemléletet adjunk, ne (csak és főleg) anyagi alapot, ha ez pl. egy ingatlant jelent. A nagy nyitásban kicsit kinyaltuk itt a fiatal nemzedék valagát. Én is így gondolkodtam néhány éve, gyűjteni a gyermeknek.Igen, de akkor ő miért küzd majd? Mindent megkap. Biztosítsuk a jelenlegi helyzetben a feltételeket a fejlődésükhöz.
(ez már kissé off volt, avl2 fórumtárs bejegyzése kapcsán jutott eszembe)
Egyet értünk! Én is úgy érzem, nekem mint szülőnek, nem az a feladatom, hogy mindent megadjak a gyermekemnek, hogy még a kezét se kelljen semmiért kinyújtania, mert ez az érték ítéletét teszi csak tönkre.
Nekem szülőként az a feladatom, hogy a lehetőséget megteremtsem számára, hogy elérje amit csak szeretne.
A másik, amit nehéz elérni a mai fiataloknál, az az, hogy megbecsüljenek, értékeljenek bármilyen segítséget amit kapnak, és ez nem könnyű.
Nagyon azt látom, a mai fiatalok zöme, a "könnyen jött, könnyen megy" elvet vallja.
De, hogy ne legyen teljesen off, és a témához is szóljak, én úgy látom nem vagyunk egyformák. Van aki csak eszközként tekint a készülékekre, amik segítségével zenét hallgat, és van aki eszközként a zenére, amivel a rendszerét eteti.
Hogy ne legyünk szenvedélybetegek(mert bele lehet sodródni), elsősorban önkontrollra, és józan, objektív gondolkodásra van szükség. Véleményem szerint egy hobbi sohasem lehet, elsőszámú prioritás.
Volna két ellentétes történetem.
A közelmúltig volt(elköltöztem) egy szomszédom, akivel a kora ellenére(kb.80), igen jó barátságban voltunk, leginkább a zene miatt.
Óriási, ránézésre 15-20e darabból álló lemezgyűjteménnyel(cd,lp) büszkélkedhet, classikus és jazz vonalon mozog, a feje egy kész zenei lexikon. Viszont a rendszere, mindössze egy 80' évek végéről származó alap Technics "torony", a részei típusát sem tudta felsorolni.
Mindketten, a feleségével, nyugdíjas létükre, jómódú emberek, komoly rendszert is megengedhetne magának, de egyszer, mikor nálam járt, nagyon tetszett neki a hangzás amit nálam hallott, de egyáltalán nem érdekelték a készülékek, rá sem kérdezett egyikre sem.
Mikor kezdtem volna ecsetelni technikai részleteket, csak annyit mondott, hogy Ő ehhez a részéhez nem ért, és igazából nem is érdekli.
A másik eset, nem személyes élmény, csak közvetett.
Bő tíz éve, a L'auditeur-nél jártam, az akkori Thorens lemezjátszómhoz szíjért, és egy hangszedőért.
Nagy László fogadott, beszélgettünk, zenét hallgattunk, és magátó elkezdett mesélni egy friss, az nap délelőtti sztorit.
Ahogy mondta, pályafutása alatt sok, őrültebbnél őrültebb emberrel találkozott, de a mainak még mindíg a hatása alatt volt, annyira, hogy el kell mesélje.
Egy ügyfél, hosszas meghallgatás után, rendelt náluk egy pár Wilson Benesch Bisop hangsugárzót. Több hét várakozás után megjött a két sugárzó, Ők, mint segítőkész kereskedők, kiszállították majd installálták a tulajdonosnak. Elmondása szerint, amit ott látott attól elképedt. Kertvárosi, elhanyagolt ház, az udvarban egy öreg Lada Samara, bent hasonló állapotok, viszont hifi, high-end készülékekkel úgy kitömve, hogy sok kereskedőnek a bemutatóterme megirigyelhette volna.
Beállították a sugárzókat, a tulaj fizetett, eljöttek, de azon beszélgettek a társával a visszaúton, hogy alig láttak nála lemezeket, mindössze pár tucat hevert a dohányzóasztalon, és a kanapén...
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech