Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Általában a hifiről
Re: Általában a hifiről
Lesz ez még cifrább is. Eldöntöd, visszalépek. Mit mond ilyenkor az asszony? Ne add el, meg fogod bánni...

- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3192
Ez így van, ez egy csapda, és ebből nehéz, vagy nem is lehet szabadulni.kupecke írta: ↑2020.08.28., pén. 20:37Hasonlóan gondolkodtam én is, de itt a csapda, ha kettő van, már hasonlítod. Elvoltam a szpotival, de aztán ha ugyanazt meghallgatod a Tidalon, még egy vintage rendszeren is nagyon hallható az mp3/flac.cannonball írta: ↑2020.08.28., pén. 15:18Én 2 éve álltam át a Spotira, de már Tidal van, ami minőségben jobb, kezelhetőségben, választékban rosszabb/más. Sajnálom, hogy nem előbb léptem meg ezt a lépést. Azt gondoltam ugyanis, hogy nem találok itt nekem tetsző zenéket, biztos csak slágerlistás popos-reppelős-énekszintis tucatságokba botlom. E helyett gyakorlatilag a CD gyűjteményem 95%-át megtaláltam, sőt olyan előadókat is akikre nem is számítottam.
Azóta eladtam a CD-játszót, és a lemezek java részét is. 52 vagyok, korábbi zenész múltamból kifolyólag 13 KHz felett nem hallok. Tökéletesen meg vagyok elégedve a Flac minőséggel, de a 320 Kb-es Mp3 is bőven elég volt. Az meg végképp kényelmes, hogy a kedvenc zenéim gyakorlatilag mindig rendelkezésre állnak.![]()
Az állandó hasonlítgatás. Ha már van két alternatíva, legyen az formátum, forrás, készülék, kábel, stb. már hasonlítgatunk, versenyeztetünk, folyamatosan törekszünk a jobbra, és anyagiakat nem kímélve hajhásszuk, a paraszthajszálnyival jobb hangot. Végülis mi végből, miért nem tudunk soha megelégedni valamivel, megállapodni a meglévőnél?
Ezt a kérdést már sokszor feltettem magamnak(sőt a feleségem is

MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
Hasonlóan gondolkodtam én is, de itt a csapda, ha kettő van, már hasonlítod. Elvoltam a szpotival, de aztán ha ugyanazt meghallgatod a Tidalon, még egy vintage rendszeren is nagyon hallható az mp3/flac.cannonball írta: ↑2020.08.28., pén. 15:18Én 2 éve álltam át a Spotira, de már Tidal van, ami minőségben jobb, kezelhetőségben, választékban rosszabb/más. Sajnálom, hogy nem előbb léptem meg ezt a lépést. Azt gondoltam ugyanis, hogy nem találok itt nekem tetsző zenéket, biztos csak slágerlistás popos-reppelős-énekszintis tucatságokba botlom. E helyett gyakorlatilag a CD gyűjteményem 95%-át megtaláltam, sőt olyan előadókat is akikre nem is számítottam.
Azóta eladtam a CD-játszót, és a lemezek java részét is. 52 vagyok, korábbi zenész múltamból kifolyólag 13 KHz felett nem hallok. Tökéletesen meg vagyok elégedve a Flac minőséggel, de a 320 Kb-es Mp3 is bőven elég volt. Az meg végképp kényelmes, hogy a kedvenc zenéim gyakorlatilag mindig rendelkezésre állnak.

- Kellnerművek
- Fórumlakó
- Értékelés: 534
Az elmúlt napokban alfórumokon sok szó esett a felvételek minőségéről, újrakeverésekről, hanghordozók kiadás-különbségeiről,magas, vagy basszus hiányról, zenei rendezésekről.
Egy amerikai humorista , Stan Freberg , 1957-ben ezt plasztikusan összefoglalta.
Némi angol tudás nem hátrány
Jó szórakozást !
Íme :
youtu.be/4-9h1pjTP74
Egy amerikai humorista , Stan Freberg , 1957-ben ezt plasztikusan összefoglalta.
Némi angol tudás nem hátrány

Jó szórakozást !
Íme :
youtu.be/4-9h1pjTP74
Lemezt is csak árammal hallgatsz. Tudom, felhúzós gramofon...
- -CB-
- Beköltözött
- Értékelés: 1214
Spotynál le is töltheted.denesdr írta: ↑2020.08.28., pén. 15:42Amíg van net! :Pcannonball írta: ↑2020.08.28., pén. 15:18Az meg végképp kényelmes, hogy a kedvenc zenéim gyakorlatilag mindig rendelkezésre állnak.
Lemezt is csak árammal hallgatsz. Tudom, felhúzós gramofon...
Amíg van net!cannonball írta: ↑2020.08.28., pén. 15:18Az meg végképp kényelmes, hogy a kedvenc zenéim gyakorlatilag mindig rendelkezésre állnak.

Azóta eladtam a CD-játszót, és a lemezek java részét is. 52 vagyok, korábbi zenész múltamból kifolyólag 13 KHz felett nem hallok. Tökéletesen meg vagyok elégedve a Flac minőséggel, de a 320 Kb-es Mp3 is bőven elég volt. Az meg végképp kényelmes, hogy a kedvenc zenéim gyakorlatilag mindig rendelkezésre állnak.
- -CB-
- Beköltözött
- Értékelés: 1214
Én 2 éve álltam át a Spotira, de már Tidal van, ami minőségben jobb, kezelhetőségben, választékban rosszabb/más. Sajnálom, hogy nem előbb léptem meg ezt a lépést. Azt gondoltam ugyanis, hogy nem találok itt nekem tetsző zenéket, biztos csak slágerlistás popos-reppelős-énekszintis tucatságokba botlom. E helyett gyakorlatilag a CD gyűjteményem 95%-át megtaláltam, sőt olyan előadókat is akikre nem is számítottam.
A hifi/high end akárhogy is nézzük egy luxuscikk. A high end meg ráadásul luxuscikknek megfelelő árazással is. Ez pedig nem a tizenévesek világa. Ahhoz, hogy valaki erre érdemben költhessen (pláne mondjuk Core Audio árszinten) már megállapodott, jó egzisztenciával kell rendelkeznie és elég szabadidővel, ami legkorábban is már a 30-as éveiben járó embereknél lehetséges, de inkább még később. Szerintem irreális elvárás a fiataloktól hogy a high end iránt érdeklődjenek. Értem én hogy készülékekkel foglalkozó emberek ezt szeretnék de én inkább az igényes zene felé terelném a következő nemzedéket mert az az igazán fontos. Aztán majd az igényes zenével jó eséllyel jönni fog a minőségi zenehallgatási igény is amikor arra már lesz egzisztencia. Persze mindig lesznek újgazdagok akik csak mutogatni akarják a cuccukat, az is biztos jó felvevőpiac, de az megintcsak kevésbé a fiatalok világa.
Ráadásul mivel luxuscikk, igencsak érzékeny a gazdaságra is, egy kisebb válság is elég hozzá, hogy az emberek elgondolkodjanak rajta, a ház hiteltörlesztője fontosabb-e vagy egy új hangfalkábel.
Egyébként ha már vannak akik ilyen borúsan látják a helyzetet, érdemes lenne elgondolkodni rajta, vajon mit lehetne tenni, hogy javuljon a helyzet. A kereskedők/gyártók oldaláról én pl a nyílt napokat nagyon jó elképzelésnek tartom, bár itt is megvan a veszélye, hogy ezekre ugyanaz a szűk réteg járogat csak. A hifi shown se azt tapasztaltam hogy csak lézengenének az emberek. Mivel az elmúlt két évben elég sok helyen, kereskedőknél, kisiparos hazai gyártóknál jártam, 1-2 nagyon durva kivételtől eltekintve azt tapasztaltam, hogy a vásárlókkal szembeni hozzáállás általában megfelelő. Nyilván mindenkinek megvan a maga világnézete, filozófiája de normális megkeresésekre és kérdésekre, érdeklődésre normálisan reagálnak.
Ráadásul mivel luxuscikk, igencsak érzékeny a gazdaságra is, egy kisebb válság is elég hozzá, hogy az emberek elgondolkodjanak rajta, a ház hiteltörlesztője fontosabb-e vagy egy új hangfalkábel.
Egyébként ha már vannak akik ilyen borúsan látják a helyzetet, érdemes lenne elgondolkodni rajta, vajon mit lehetne tenni, hogy javuljon a helyzet. A kereskedők/gyártók oldaláról én pl a nyílt napokat nagyon jó elképzelésnek tartom, bár itt is megvan a veszélye, hogy ezekre ugyanaz a szűk réteg járogat csak. A hifi shown se azt tapasztaltam hogy csak lézengenének az emberek. Mivel az elmúlt két évben elég sok helyen, kereskedőknél, kisiparos hazai gyártóknál jártam, 1-2 nagyon durva kivételtől eltekintve azt tapasztaltam, hogy a vásárlókkal szembeni hozzáállás általában megfelelő. Nyilván mindenkinek megvan a maga világnézete, filozófiája de normális megkeresésekre és kérdésekre, érdeklődésre normálisan reagálnak.
Ez mind igaz, de azért sokat hozzátesz a látvány is a koncertélményhez, ebben van igazsága cables-nek (csak a "főleg"-ben nincs). Operánál meg ugye nagyon is fontos, lásd pl gesamtkunstwerk. (Meg Yuja Wangnál isjuliush írta: ↑2020.08.28., pén. 08:09Hát nem tudom! Számomra a koncertélmény varázsát inkább az adott előadás egyedi és megismételhetetlen élményében való személyes részvétel adja, akár némi interakcióval megfűszerezve (taps, fütty, dobogás, tánc, nevetés, sírás, stb.), mindezt egyidőben megosztva számos mázlista sorstárssal, barátokkal!

Ugyanakkor mindez igaz a high endre is. A készülékek külseje (meg árcédulája) bizony befolyásolja a befogadó oldal értékelését. :-)
Az ifiparki KFT koncert már az átkosban is olyan volt, mint egy színházi előadás.
, persze nem (csak) ezért szerettük őket.

Hát nem tudom! Számomra a koncertélmény varázsát inkább az adott előadás egyedi és megismételhetetlen élményében való személyes részvétel adja, akár némi interakcióval megfűszerezve (taps, fütty, dobogás, tánc, nevetés, sírás, stb.), mindezt egyidőben megosztva számos mázlista sorstárssal, barátokkal!cables írta: ↑2020.08.28., pén. 07:19... A koncertek varázsát főleg a látvány adja, mert a hallott hang a hangosítás problémái miatt nagyon sokszor elmarad az otthon, saját rendszeren hallhatótól. A digitális technika azonban megoldotta a látvány eljuttatását az otthonokba a video klippek formájában. Ezek némelyike jelentősen hozzájárul a zeneszám sikeréhez.
Az hogy a slágeripar hogyan használja fel a videoklippeket egy-egy dal sikerének tudatos felépítéséhez (hadd tegyem hozzá már a digitális korszakot messze megelőző időktől kezdve) ebből a szempontból irreleváns.
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Hihi....

Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.
Nem mindig a drágább cucc a jobb, néha vannak kivételek......
Nem mindig a drágább cucc a jobb, néha vannak kivételek......
Még egy megjegyzés a hang és látvány témához. A koncertek varázsát főleg a látvány adja, mert a hallott hang a hangosítás problémái miatt nagyon sokszor elmarad az otthon, saját rendszeren hallhatótól. A digitális technika azonban megoldotta a látvány eljuttatását az otthonokba a video klippek formájában. Ezek némelyike jelentősen hozzájárul a zeneszám sikeréhez.
Jó példa erre a 2016-ban közuti baleset következtében elhunyt Colin Vearncombe, énekes nevén Black 1985-ös slágere. Az ő nevét és emlékét valószínüleg örökre megörzi a szám és az abból készült különleges klip.
https://www.youtube.com/watch?v=u1ZoHfJZACA
Jó példa erre a 2016-ban közuti baleset következtében elhunyt Colin Vearncombe, énekes nevén Black 1985-ös slágere. Az ő nevét és emlékét valószínüleg örökre megörzi a szám és az abból készült különleges klip.
https://www.youtube.com/watch?v=u1ZoHfJZACA
Sok következtetést nem vonnék le a gyermekek érdeklődéséből, főleg nem hifihez kapcsolódva. Tudják mi az?
Gyermekként egykazettással a porban az orgonafa alatt örömmel hallgattam a másolt kazettát, tudtam e mi a hifi, erősítő, főleg hájend? Fiatalként, amikor keresni kezdtem a bizomániyban megvett Telefunken erősítő és Jamo studio 180 megvételével azt hittem jegyet váltottam a hifi világába, aha
A fiamat sem érdekelte az otthoni hifi, pedig mellette nőtt fel, jártak hozzám is "hallgatózni", sokat cserélgettem
Most, hogy már kb abba a korba ért, miről magam is írtam korábban, már vett egy fejhallgatót magának, komolyabbat, mint nekem eddig valaha volt. ( hallgatott zenéről nem írnék, attól drága édesapám is
, amikor ilyen idős voltam)
Hifi van, volt, lesz!
(szerk. egy kis kiegészítés: hifistaként mondom neki, figyu van ez a Spotifáj vagy mi, van rá regisztráció, vegyünk családi csomagot? Apa, már több, mint egy éve van hozzá előfizetésem...
)
Gyermekként egykazettással a porban az orgonafa alatt örömmel hallgattam a másolt kazettát, tudtam e mi a hifi, erősítő, főleg hájend? Fiatalként, amikor keresni kezdtem a bizomániyban megvett Telefunken erősítő és Jamo studio 180 megvételével azt hittem jegyet váltottam a hifi világába, aha

A fiamat sem érdekelte az otthoni hifi, pedig mellette nőtt fel, jártak hozzám is "hallgatózni", sokat cserélgettem

Most, hogy már kb abba a korba ért, miről magam is írtam korábban, már vett egy fejhallgatót magának, komolyabbat, mint nekem eddig valaha volt. ( hallgatott zenéről nem írnék, attól drága édesapám is

Hifi van, volt, lesz!

(szerk. egy kis kiegészítés: hifistaként mondom neki, figyu van ez a Spotifáj vagy mi, van rá regisztráció, vegyünk családi csomagot? Apa, már több, mint egy éve van hozzá előfizetésem...

Nyilván mindenki másképp látja a "Hi-Fi döglődése" témát. Az se biztos, hogy kihal a high-end igény, de jó esély van rá. Elmondom szerintem miért. Mielőtt valaki azt kezdené, hogy persze, mert öreg vagyok elmondom, hogy sokat vagyok a 3 unokámmal és a kis dédunokámmal, látom, hallom mi érdekli őket.
Szóval szerintem az a baj, hogy megváltozott a világ és egy fiatalnak millió más élmény köti le a figyelmét. Ezt talán nem kell részleteznem. A tömeg zenéről szólva meg úgy látom, a látvány, ahogy valaki alább írta, fontosabb, mint a hangzás. Ennyi.
És most ne kezdje senki, hogy az én fiam meghallgatta a rendszeremet és tetszett neki, mert itt a nagy tömegről van szó, a kivételek erősítik a szabályt
Szóval szerintem az a baj, hogy megváltozott a világ és egy fiatalnak millió más élmény köti le a figyelmét. Ezt talán nem kell részleteznem. A tömeg zenéről szólva meg úgy látom, a látvány, ahogy valaki alább írta, fontosabb, mint a hangzás. Ennyi.
És most ne kezdje senki, hogy az én fiam meghallgatta a rendszeremet és tetszett neki, mert itt a nagy tömegről van szó, a kivételek erősítik a szabályt
Nem a tartalomfogyasztásról volt szó, hanem a hifiről. A 200 milliós spoti/itunes felhasználók előtte is rádiót,walkman/discman/ipod-ot hallgattak. "Szartak a hifire" akkor is. Hírből sem tudják mi az a highend audio, hiába volt apa szekrényében néhány tucat hanglemez.wittao írta: ↑2020.08.26., szer. 17:23
Csak a Spotify-nak 200 millio elofizetoje van.
Apple-nek 100 millio.
YouTube-rol is hatalmas embertomeg hallgat zenet.(becslesek szerint tobb mint az elobbiek egyutt, csak nehez megitelni valaki a videoklippet is nezi, vagy csak a zene miatt megy a lejatszaslista)
Max. 256kbits az utobbi, OGG az elobbi.
Ezek csak tisztan szamok, hogy “2020-ra valaki az mp3 mellett dontott volna”.
Az embered youtubra vagy spotify-ra vette az audio pc-t? Persze, hogy nem. Formátumot írt, nem bitrátát és a hifi-hez kötötte.
A 200+ milliós felhasználói réteg autóiban, háztartásaiban soha nem fog fizikai hanghordozó szólni, de attól még vehetnek hifit, ha megjön az igényük. Formátum és hardver oldalon is elérhető ugyanaz a szint.
mp3->tartalomfogyasztás PCM/DSD->highend
Szándékosan felcserélni és ebből esszét írni nem igazán szoktak...
Az "hifi ipar" sem az újkori trash kultúrától döglődik. Az megvolt régen is, csak offline-ban másként mutatkozott meg.
Az időközben képbe jött sok egyéb tényezőtől "erodálódik" a piac. Néha egészen prózai okokból:
Kb. 10 éve, mikor még aktívan próbálgattam a használtpiacos highend készülékeket, felfigyeltem egy jelenségre.
Éppen egy budai villa hifi szobájából étellifteztük le egy első tulajos rendszert, mikor feltettem a szokásos kérdést, hogy miért adja el és mi lesz helyette. Elővette a telefonját: Ehhez egy fejhallgató. Értetlenül állva kérdezem, hogy ezzel kívánja kiváltani a komplett rendszert? Igen. De miért? "Mert elegem lett a fejlesztéssel járó hercehurcával, hogy mindenki a saját termékeit nyomja, közben a másikét szidja. A feltett kérdésekre nem kapok egyértelmű, logikus válaszokat, csak a hülyeség dől. A hirdetésre olyan komolytalan ajánlatok és emberek jöttek akiket nem látok szívesen. Befejeztem. Az esti zenehallgatáshoz egy jó minőségű fejhallgató bőven elég lesz."
Akkor még csak mosolyogtam rajta és naívan reménykedtem, hogy több ilyen lesz. És hát lett. Nem csak itthon, fejlett stabil országokban is. Sorban szállnak ki a tehetős 2. generációs hifisek. Az ok rendszerint csalódottság és az árpolitikák elleni lázadás. Nyilván mindhárom fél hibás ebben, de semmiképp nem a 200 millió spotify felhasználó. Nem ők rombolják hifis kultúrát. Egyre szélesebb körben jelentik ki, hogy biztosan nem fognak több új terméket vásárolni.
Ez már jól kivehető itt és a külföldi oldalakon is. Gyakorlatilag hiányzik az 5 évnél fiatalabb highend a használtpiacról. Ha ez így megy tovább két modelléven belül az újak között is beszűkül a termékpaletta. Maradnak a felejthető alaptípusok és az elérhetetlen zászlóshajók. Még kisebb réteg fog hozzáférni.
Persze látszanak a próbálkozások az űr kitöltésére. Tömve vannak a polcok olyan termékekkel, amik az impulzusvásárlókra szabva ugyanazt a szintet valamivel olcsóbban kínálják, de ezekből rendszerint csak egy "kidobott pénz volt" sóhaj marad valamelyik alfórumban. Olaj a tűzre.
Ha már valahol eljutottak arra a pontra, hogy felismerték és tárgyalják a problémát, akkor esetleg az arra vonatkozó konstruktív javaslataikat is bemásolhatnád, hogy miként próbálják átültetni a fiatalabb generációkba az igényes zenehallgatásra késztető gondolatokat. Amellett, hogy ők az autóikban lévő 12 hangszórós premium hangrendszerhez és a HD700 szintű gamer fejhallgatókhoz vannak szokva. Vinyllel,csövekkel,és kígyóolajjal már nem lehet megszólítani őket.
Hol lesz számukra a megfizethető és kielégítő szint?
- ZolaBA
- Törzsvendég
- Értékelés: 1723

Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!
Amíg a hifi a minőségben szeretne előrébb lépni, és persze lép is, addig a formátumok folyamatosan butulnak. A felhasználókat már nem a használhatóság, hanem a kényelem érdekli, a két folyamat egyre inkább távolodik egymástól. A hifi azt nyújtja, mára egyre jobb minőségben, ami a felhasználót már régen nem érdekli, nemes egyszerűséggel szarik rá.
Akkor ezt értelmezd légyszi. Mert én nem találkoztam még azzal a jelenséggel, hogy az egymás mellett futó veszteséges és veszteségmentes formátumok mellett 2020-ra valaki az mp3 mellett döntött volna. Már szinte nem is elérhető.
A forrás komponenseken kívül a hifi kényelmi funkciói és méretei 20+ éve változatlanok.
Szerintem senki sem cseszteti a fiatalokat, én a magam részéről tisztelem, kedvelem és féltem őket. Azt a világot csesztetjük, amiben ők élni kénytelenek és ami egyre inkább az üzletről és a nép butításról szól. Ma láttam a Metrón egy hirdetésben, hogy tegnap előttől egy új művelődési lehetőség nyilt meg a tömegek előtt, egy csodálatos új műfaj a gasztro reality fogja lebilincselni esténként a nézőket.
Némi fogalomzavarral kiegészítve. Highend = minden ami kézzel fogható,a kompromisszumos használhatóságából eredően hagyománya lett és a digitális világ előtti korból származik.
plug&play=romlás, kárhozat, genitáliák.
A hozzászólás pedig be van lájkolva olyanok által, akik szerint a "digitális technika már ott tart, hogy tökéletesen transzparens az analóg bemeneti jellel szemben".
#populism #savethechildren #bringbackmyyouth
A tömegeknek csúcs LP játszóra van igénye? Valamiről lemaradtam?
Valahogy így kéne/illene reagálni minden kritikus bejegyzésre.
Nem odarúgni, lesajnálni a másik értékítéletét, kétségbe vonni ítélőképességét, ízlését, józan eszét. Egyszerűen elfogadni a más véleményt, ha karcos is. Persze oda-vissza: szúrkálni ér, leszúrni nem!
- pärt
- Hazajáró lélek
- Értékelés: 5028
wittao írta: ↑2020.08.26., szer. 11:54
Nem lehetünk egy véleményen :) Nekem tetszett amit és ahogy leírt. De ha nem értesz vele egyet, szerencsére mindannyian nyugodtan elmondhatjuk a véleményünket, ezért jó ez a fórum. Köszönöm, hogy Te is leírtad, csak azért pontosítottam fentebb pár dolgot, még mielőtt valakinek az jön le, hogy biztos LP/CD/orsós magnó/kazetta fanatikus emberről van szó és biztos azért írta amit.
Valahogy így kéne/illene reagálni minden kritikus bejegyzésre.

És akkor ott van az elkerülhetetlen fogyasztó szokás, tényező, az átlag ember látvánnyal együtt hajlandó jó fogyasztó lenni ebben, ezért kell a sokszor öncélú látvány gyártás, illetve rögzített anyagban video, amiben kisebb fajsúlyú a hang a képhez képest.
Ez így pontatlan. A high-end zenei forrás nélkül elhal, csupán a vájtfülűek kis tábora nem fogja fenntartani a világ zenei iparát. Kell a nagyszámú tömeg zene, ami nem a minőségről szól.
És akkor ott van az elkerülhetetlen fogyasztó szokás, tényező, az átlag ember látvánnyal együtt hajlandó jó fogyasztó lenni ebben, ezért kell a sokszor öncélú látvány gyártás, illetve rögzített anyagban video, amiben kisebb fajsúlyú a hang a képhez képest.
" A békét nem az éri el, aki igyekszik vágyait kielégíteni, hanem csak az, akit nem zavar a kívánságok szakadatlan özöne, melyek úgy ömlenek bele, mint folyók az állandóan töltődő, ám mindig mozdulatlan óceánba."
Bhagavad -gítá 2.70
Bhagavad -gítá 2.70