Hát nem tudom.
A legtöbb gyártónál 15 inch-nél kezdődik a méret. Ha megnézed a KCS-t, a legkisebb screen sugárzó az S1200. 30centi mélyközép, 2 út. Felette már S1500 15inch mélyközéppel, de még mindig két út. S1800 2000 még mindig két út és még mindig 15 inch. Felette még mindig két út és még mindig 15 inch, de két mélyközéppel egy helyett illetve egyre nagyobb tölcsérek. Csak a legnagyobb modelleknél van 3 út. Ugyanez JBL-re is igaz. Standard méret a 15 inch, pl. 36 sorozat ott még a legkisebb 2 utas 3677 is 15 inch mélyközép, és ott is a nagyobb modelleknél dupla mélyközép és 2 út. 47-es sorozat ugyanez. pl. 4722. Ha megnézed az új C sorozatot, a legkisebb modell a C211 szintén 15 inch. Mag cinemánál van 10 és 12 inch mélyközepes 2 útban, de ugyanúgy ott is, a 15 inch mélyközepes is megmaradt 2 utasnak.
Szóval én azt látom, hogy szinte standard méret a 15 inch. Ez alá nagyon ritkán mennek, ettől nagyobbat meg soha nem használnak, csak subwoofereknél. Valamint standard a 2 út. 3 utasra csak a legnagyobb modelleket szokták készíteni, amiket kifejezetten a legnagyobb méretű mozikba szoktak ajánlani.
Persze elméletben igazad lehet, meg thxfannak is. Ha két részre osztjuk a frekvenciasávot akkor valószínűleg a top oktáv szebben szólhat, mert finomabb magasat lehet használni. Az más kérdés, hogy nem feltétlen szoktak. A középtartomány esetén a franc tudja. Kónuszos hangszóró vs. nagyméretű tölcséres magas alacsonyan váltva. Szerintem mindkettő lehet über jó. Ahogy pl. hifis hangfalaknál is vannak dómközepek, meg hagyományos kónuszos közepek. Mindkettőből van jó és rossz, mindkettőnek meg van a maga rajongótábora ahol egyik tábor egyik megoldásra, másik meg a másikra esküszik.