Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6558

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

O_S írta:
2020.07.10., pén. 10:06
Nálam remekül megférnek az LP-k és a PC-ről játszott DSD felvételek. Ezek nem kizárják, hanem kiegészítik egymást.
Szívemből szóltál. Én is pontosan így vagyok ezzel. Talán nem tartozom egyik táborhoz sem, vagy talán mindegyikhez tartozom egy kicsit.
O_S írta:
2020.07.10., pén. 10:06
Mostani zenéket jó minőségű LP-n (ha egyáltalán kiadják) szinte lehetetlen beszerezni, mert nagyon kevés a jó hangú új LP.
Akiben van érdeklődés az új zenék, felvételek iránt, annak kihagyhatatlanok az újabb technológiák.
100% :smile32:

Egy ideje (kb 1 éve) bevett szokásom, hogy minden szombat(v. vasárnap) reggel-délelőtt meghallgatok legalább két teljesen új albumot az elmúlt hét "terméséből". Az általam legérdemesebbekről még mini-recenziókat is szoktam írni a "Milyen zenét hallgatsz" vagy újabban (ismét) a "Komolyzenei ajánló" topikokba. Ezt a szokásomat nem tudnám teljesíteni, ha ragaszkodnék az LP-khez, mert az "elmúlt hét termése" - legálisan - szinte kizárólag csak digitális download formájában illetve internet-streamereken érhető el (amelyek közül számomra nem a Tidal, se nem a Qobuz, hanem a HRA Streaming a kedvenc).
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2925

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

juliush írta:
2020.07.10., pén. 10:20
Tényleges fejlesztés vagy csak az újdonság varázsa? gondolkodik.gif
Sok-sok év után újra hadrendbe állítottam néhány régi eszközömet, melyeket vagy nosztalgikus okokból kifolyólag tartottam meg (Naim Nait 1), vagy annak idején meghirdettem, de kutyát sem érdekelt (az ő bajuk, nem tudják, miről maradtak le ;) - Densen Beat B-400 Plus CD játszó), így praktikusan a hangfalat leszámítva (ami akkor egy nagyon jó kis Kalmi kreatúra volt SEAS meghajtókkal egy Swans M1-es házában, illetve Dynaudio Contour 1.8 Mk I felváltva, most meg a Harbeth M30.1) a 2012-es rendszeren hallgatom épp az alábbi Hille Perl felvételt. És fenomenálisan szól, már-már megkérdőjeleződik bennem az azóta beleölt súlyos pénzek racionalitása.
Persze vagyok annyira "profi", hogy meg tudom indokolni a fejlesztéseim értelmét (már csak a családi költségvetési terv felé is elengedhetetlenül szükséges :D ) egyrészt a hangminőség nüanszaiban megmutatkozó csekély előrelépéssel, de leginkább funkcionalitás és formátumok támogatása terén tapasztalható nagyságrendi fejlődéssel. Ugyanakkor nem hiszem, hogy depresszióba süllyednék, amennyiben ezzel a hanggal kellene beérnem az életem hátralevő részében!
Egyébként meg a krónikus hifi-bogár csípéstől szenvedő hobbitársaknak javaslom ezt az utat. Tartsanak meg néhány régi berendezést inkább, hosszabb kihagyás után visszakötve akár okozhatja azt az "újdonság (régiség :D ) varázsa" érzést, ami segíthet a viszketésen!
Bennem az merült fel, hogy lehet a fejlesztések, cserélgetések egyik központi mozgatórúgója az, hogy a változatosságra vágyunk? Lehet, hogy egy idő után a legjobb hang is unalmassá válik ha azt kellően sokat hallgatjuk és megszokjuk? gondolkodik.gif
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4375

Hozzászólás Szerző: juliush »

Aszpirin írta:
2020.07.10., pén. 10:44
na ugye-ugye.... Ezzel az utolsónk idézett mondattal most kimentetted magad az alól, hogy szembesítselek a te tolladból származó - nem is olyan régi - Roon-istenítéssel ;)
dodge.gif
dodge.gif (997.73 KiB) Megtekintve 3015 alkalommal
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 8335

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Aszpirin írta:
2020.07.10., pén. 10:44
juliush írta:
Sok-sok év után újra hadrendbe állítottam néhány régi eszközömet, [...] És fenomenálisan szól, már-már megkérdőjeleződik bennem az azóta beleölt súlyos pénzek racionalitása.
Persze vagyok annyira "profi", hogy meg tudom indokolni a fejlesztéseim értelmét (már csak a családi költségvetési terv felé is elengedhetetlenül szükséges :D ) egyrészt a hangminőség nüanszaiban megmutatkozó csekély előrelépéssel, de leginkább funkcionalitás és formátumok támogatása terén tapasztalható nagyságrendi fejlődéssel.
na ugye-ugye.... Ezzel az utolsónk idézett mondattal most kimentetted magad az alól, hogy szembesítselek a te tolladból származó - nem is olyan régi - Roon-istenítéssel ;) . Ami ugye a 2012-esnél fiatalabb rendszerelemek nélkül nem született volna meg :napsut:
Húúúúú, engem is mi mindennel lehetne szembesíteni itt az elmúlt pár évből. ;peace; Node férfiak vagyunk, vállaljuk. ;)
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

juliush írta:
Sok-sok év után újra hadrendbe állítottam néhány régi eszközömet, [...] És fenomenálisan szól, már-már megkérdőjeleződik bennem az azóta beleölt súlyos pénzek racionalitása.
Persze vagyok annyira "profi", hogy meg tudom indokolni a fejlesztéseim értelmét (már csak a családi költségvetési terv felé is elengedhetetlenül szükséges :D ) egyrészt a hangminőség nüanszaiban megmutatkozó csekély előrelépéssel, de leginkább funkcionalitás és formátumok támogatása terén tapasztalható nagyságrendi fejlődéssel.
na ugye-ugye.... Ezzel az utolsónak idézett mondattal most kimentetted magad az alól, hogy szembesítselek a te tolladból származó - nem is olyan régi - Roon-istenítéssel ;) . Ami ugye a 2012-esnél fiatalabb rendszerelemek nélkül nem született volna meg :napsut:
Nem minden csak a hangról szól :rolleyes:
Másrészt 2012... az csak 8 év ☺︎ Azért itt jóval nagyobb távlatokról is beszélünk (mondom én, akinek egy 2004-es megjelenésű digitáliskorong-lejátszója van, és nem is egy 40-50 éves LP-je :D
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Sok-sok év után újra hadrendbe állítottam néhány régi eszközömet, melyeket vagy nosztalgikus okokból kifolyólag tartottam meg (Naim Nait 1), vagy annak idején meghirdettem, de kutyát sem érdekelt (az ő bajuk, nem tudják, miről maradtak le ;) - Densen Beat B-400 Plus CD játszó), így praktikusan a hangfalat leszámítva (ami akkor egy nagyon jó kis Kalmi kreatúra volt SEAS meghajtókkal egy Swans M1-es házában, illetve Dynaudio Contour 1.8 Mk I felváltva, most meg a Harbeth M30.1) a 2012-es rendszeren hallgatom épp az alábbi Hille Perl felvételt. És fenomenálisan szól, már-már megkérdőjeleződik bennem az azóta beleölt súlyos pénzek racionalitása.
Persze vagyok annyira "profi", hogy meg tudom indokolni a fejlesztéseim értelmét (már csak a családi költségvetési terv felé is elengedhetetlenül szükséges :D ) egyrészt a hangminőség nüanszaiban megmutatkozó csekély előrelépéssel, de leginkább funkcionalitás és formátumok támogatása terén tapasztalható nagyságrendi fejlődéssel. Ugyanakkor nem hiszem, hogy depresszióba süllyednék, amennyiben ezzel a hanggal kellene beérnem az életem hátralevő részében!
Egyébként meg a krónikus hifi-bogár csípéstől szenvedő hobbitársaknak javaslom ezt az utat. Tartsanak meg néhány régi berendezést inkább, hosszabb kihagyás után visszakötve akár okozhatja azt az "újdonság (régiség :D ) varázsa" érzést, ami segíthet a viszketésen!
Gyula 

O_S
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 169

Hozzászólás Szerző: O_S »

Nekem van néhány a képeken látható Origin Live termékekből, és mindegyik megérte az árát.
Nálam remekül megférnek az LP-k és a PC-ről játszott DSD felvételek. Ezek nem kizárják, hanem kiegészítik egymást.
Mostani zenéket jó minőségű LP-n (ha egyáltalán kiadják) szinte lehetetlen beszerezni, mert nagyon kevés a jó hangú új LP.
Akiben van érdeklődés az új zenék, felvételek iránt, annak kihagyhatatlanok az újabb technológiák.

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1445

Hozzászólás Szerző: -CB- »

A Magyar az olyan "mókolós", mert mindenkinél okosabbnak érzi magát...
Illetve mivel ez a hobbi maga a kétkedés, már alapból nem fogadod el, hogy mondjuk egy 70 éves rutinnal bíró gyártó le tudott gyártani egy eszközt normálisan. Az más kérdés, hogy akar-e normálisat gyártani...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára -CB- 2020.07.10., pén. 10:08-kor.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

ZolaBA írta:
2020.07.10., pén. 09:36
PC, MAC, AudioPC...
Ha valamit nem lehet mókolni, akkor azt nem is kell, mert úgy tökéletes.
Ha meg valamit lehet mókolni, akkor azt kötelező, mert különben szar.
De gondolom ez csak szerintem vicces/fura :D
Ez nem vicces, hanem - bocs, nem sértőnek szánom - nettó hülyeség így összegezni az itt elhangzottakat, mert ilyeneket senki nem írt. Egyrészt a Mac-et is lehet moókolni (az oprendszerét is, ebben sztem kaef2 téved, más kérdés, hogy nem érdemes), másrészt senki sem irta, hogy tökéletes, harmadrészt meg azt sem írta senki, hogy amit mókolni lehet, azt kötelező mókolni, “különben szar”.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4491

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

ZolaBA írta:
2020.07.10., pén. 09:36
PC, MAC, AudioPC...
Képernyőfotó 2020-07-10 - 9.46.06.png
Képernyőfotó 2020-07-10 - 9.46.06.png (1.07 MiB) Megtekintve 2850 alkalommal
Képernyőfotó 2020-07-10 - 9.46.57.png
Képernyőfotó 2020-07-10 - 9.46.57.png (768.35 KiB) Megtekintve 2850 alkalommal
Képernyőfotó 2020-07-10 - 9.47.22.png
Képernyőfotó 2020-07-10 - 9.47.22.png (993.08 KiB) Megtekintve 2850 alkalommal

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Van még egy dimenziója a kérdéskörnek. Most épp ez a gyönyörűség szól CD-ről (szólhatna akár TIDAL-ról is), miközben a gyönyörűen kiállított és informatív kísérőfüzetet lapozgatom. Tessék utánam csinálni LP-ről! :D
Kép
Gyula 

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1760

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

PC, MAC, AudioPC...
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11507
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

kaef2 írta:
2020.07.10., pén. 08:42
Miért van az, hogy olyanoknak van (a leg)határozott(abb) véleménye a számítógépes (hálózati) lejátszásról, akik soha nem próbálták érdemben??
Véleményük nyilván van az aktív felhasználóknak is, csak ők kevésbé tartják fontosnak ezt hangoztatni. Kicsit belegondoltam, milyen hitvitákat hallottam már életemben autókkal, hangszerekkel, fényképezéssel, utazásokkal kapcsolatban... Határozottan állítom, hogy mindig a laikusok, saját tapasztalatokkal kevésbé rendelkezők a leghangosabb szószólók. Úgy tűnik, ez egy alapvető emberi tulajdonság.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

kaef2 írta:
2020.07.10., pén. 09:05
Ha valaki általános célú számítógépet keres, általános célú otthoni használatra, viszonylag erősnek mondható vírus és malware védelemmel, amit kiválóan lehet zenehallgatásra, stremalésre is használni, és nincs operációs rendszer vagy gyártó fétise, utálja az ASIO-t, akkor vegyen Mac Minit. Akár használtan is.
Én annyit tennék hozzá, hogy inkább használtan, mert egyrészt az 5-6 éves MacMinik is “pofátlanul” jó gépek zenehallgatási célokra, másrészt az új Minik ára (szerintem) “pofátlanul” elszállt. Remélhetőleg ez változni fog a Mac-ek “ARM-esítésével” (a 2020-as WWDC-nyitóvideóban is egy Minit használtak, ha jól elékszem, annak bemutatására, hogy mennyire jól fut már a MacOS 11 Big Sur az A12X-en... sőt, az igazi dobás az volt, amikor a fickó bejelentette, hogy tulajdonképp a videban korábbiakban bemutatott Big Sur-demók is már valójában mind ARM-en futottak.)

kupecke
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1356

Hozzászólás Szerző: kupecke »

kaef2 írta:

Miért van az, hogy olyanoknak van (a leg)határozott(abb) véleménye a számítógépes (hálózati) lejátszásról, akik soha nem próbálták érdemben??
Talán félnek tőle? gondolkodik.gif ( ;) )

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Ear írta:
2020.07.10., pén. 08:57
kaef2 írta:

A hétvégén elhozom valaki 2010-ben vásárolt Mac Mini szerverét, egy kis általános rendberakásra, újratelepítésre, amit egy hifi és egy multi roomos zenehallgató rendszerében igényes eszközökkel és még iTunes-szal kikapcsolás és bármilyen upgrade telepítése nélkül használt azóta is. 10 éve. 24 órában. Naponta sok órán keresztül. Még SSD-k nélkül merevlemezzel. Anno még a pennás vásárlóink között ma is számosan használják a 2007 és 2014 között általam összerakott Mac - alapú rendszereiket. Most is működik, csak a gazdája úgy gondolja, hogy most már kijár neki ennyi. Lecserélni nem szeretné.

Aki nem akar USB kártyákkal, driverekkel, ASIO-val, WASAPI-val, kernelekkel, busz időzítési dolgokkal foglalkozni, az vegyen Macet, ott gyakorlatilag ezt még ha akarná is lehetetlen lenne megcsinálni.
Na kíváncsi vagyok, hogyha te mered ajánlani a MacMinit mint egyszerű, kényelmes és jó hangú streamer eszközt, akkor ebből is égindulás lesz, mint amikor én írtam ugyan ezt.
Ha valaki általános célú számítógépet keres, általános célú otthoni használatra, viszonylag erősnek mondható vírus és malware védelemmel, amit kiválóan lehet zenehallgatásra, stremalésre is használni, és nincs operációs rendszer vagy gyártó fétise, utálja az ASIO-t, akkor vegyen Mac Minit. Akár használtan is.

Ezt kb 2002 óta mondom és anno a Pennában el is adtam sok száz Apple gép alapú megoldást az alatt a 14 év alatt, amig ott dolgoztam. :)

(kérem az Apple b@szt@tó, degradáló hsz-eket mellőzni részben mert itt off, részben meg nem erről szól a hozzászólásom és amúgy sem vagyok meggyőzhető 30 évnyi Apple használattal a hátam mögött ;peace; )

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3016

Hozzászólás Szerző: earforce »

kaef2 írta:
2020.07.09., csüt. 21:26
Továbbá érdemes azon is elgondolkozni, hogy az elmúlt kb 30 egynéhány évben készült felvételek esetében file-alapon meg tudom hallgatni közvetlenül azt a felvételt, ami a stúdióban elkészült. Cd-ről, LP-ről nem, mert van egy hordozó közeg, ami közvetíti nekem. Vagyis szigorúan véve a file-alapú zenehallgatás állhat a legközelebb, ahhoz amit a stúdió kiad, még az analóg szalag esetében is fizikai veszteséggel jár a másolás, ami a file másolás esetében nem értelmezhető.
A bigott fizikai hordozó hívők ezt nem képesek megérteni, vagy nem is akarják, pedig a képlet egyszerű.
SYNOLOGY|ZIDOO Z30PRO|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 1.6|REL S3 SHO|CHORD MOJO|GUSTARD H10|DAN CLARK NOIRE X

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
2020.07.10., pén. 07:55
cables írta:
2020.07.10., pén. 07:28
wittao írta:
2020.07.10., pén. 00:01

... Ha megnezem egy teljesen installalt audioPC-t a hasznaloja mennyit allitgat, akkor biztosan allitom, kevesebbet “babral” vele, mint aki LP-zik es a lemezeit/lejatszo rendszeret igazgatja. ...
Valamiért én nem ezt látom a PC audio topikokban. Nincs "teljesen installalt audioPC", olyan van, amit tegnap max. minőségre tuningoltak és ma már elavult, holnap meg már kiröhögik... Ja te még ott tartsz alapon.
Akkor nem látod a fától az erdőt.

Vannak, akik lemezmosással és lemezforgatással szeretik eltölteni a két zenehallgatási esemény között eltelt idő egy részét, és vannak, akik a PC-jük “upgrade”-elésével. Nem akarok gonosz lenni, de ez valószínűleg csak felfogásbeli és képességbeli generációs különbség.

Elavulnak a PC-k? Általános használatra talán igen. De nem erről van szó. Egy infó talán nem is meretes számodra: ha beállítasz egy készre installált audio pc-t, és nem nyúlsz hozzá, akkor annak pont annyi az esélye 20-30 évig ugyanúgy működni, mint egy LP-nek (sőt, még több is), vagy egy CD-jatszónak. Egy PC képességein viszont könnyebb és főleg olcsóbb fejleszteni (egy bizonyos mértékig), mint egy LP vagy CD-játszóképességein.
Mert pl. ami egy új, jóval drágább hangszedő beszerzése és beszereleése/beállítása egy LP esetében, az egy másik formátumot is ismerő, újabb vagy újabb verziójú program installálása egy PC esetében. A két művelet más-más hozzáértést igényel ugyan, de egyik sem komplexebb a másiknál. Amiben különböznek, az a költségük: az új lejátszőprogram (verzió, esetleg oprendszer upgrade) összemérhetetlenül kevesebbe kerül. Ezért aztán buherálják is azok, akik értenek hozzá.

Elavulnak a PC-s formátumok? Khm. az LP és a CD már rég nagyon elavult, csak egyesek görcsösen ragaszkodnak irántuk (bizonyos mértékig én is, bevallom).
A hétvégén elhozom valaki 2010-ben vásárolt Mac Mini szerverét, egy kis általános rendberakásra, újratelepítésre, amit egy hifi és egy multi roomos zenehallgató rendszerében igényes eszközökkel és még iTunes-szal kikapcsolás és bármilyen upgrade telepítése nélkül használt azóta is. 10 éve. 24 órában. Naponta sok órán keresztül. Még SSD-k nélkül merevlemezzel. Anno még a pennás vásárlóink között ma is számosan használják a 2007 és 2014 között általam összerakott Mac - alapú rendszereiket. Most is működik, csak a gazdája úgy gondolja, hogy most már kijár neki ennyi. Lecserélni nem szeretné.

Aki nem akar USB kártyákkal, driverekkel, ASIO-val, WASAPI-val, kernelekkel, busz időzítési dolgokkal foglalkozni, az vegyen Macet, ott gyakorlatilag ezt még ha akarná is lehetetlen lenne megcsinálni.

Ezért is próbáltam tegnap este a szélsőségek kiragadásának a problematikájára felhivni a figyelmet. Az itt tárgyalt problémák igen ritkán mondhatóak általánosnak, akik egyszerű, könnyen használható rendszereket akarnak, találhatnak maguknak, akik meg kisérletezni, azok is.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

dbrnsk írta:
2020.07.10., pén. 08:01
Viszont a nagy pénzért megvásárolt akusztikai elemek, kék pöttyök a falon stb. legtöbbje sz..t sem ér egy normálisan berendezett helyiséggel szemben.
Ha egy akusztikai problémát nem a megfelelő akusztikai eszközzel kezelünk, az jellemzően nem az eszköz hibája.

Mi számít nagy pénznek? Egy 2000 darabos lemezgyűjtemény alsó hangon is sokmilliós tétel. Ennyi pénzből egyedi zenehallgató helyiséget lehet építeni maximalista akusztikai kezeléssel. Szóval ez az érv inkább korom a szembe.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

LIMAR írta:
2020.07.09., csüt. 23:28
Szerintem tévút a file alapú lejátszást az Lp hallgatáshoz hasonlítani akármilyen szempont szerint is. Nagyon más műfaj a kettő. Más életérzés. Nem a hangminőség szempontjából, hanem a megélt élmény szempontjából.

A file alapú lejátszás, főleg, ha az alap ingyenes, letöltött (lopott és nem vásárolt), nem képvisel értéket a birtokosa számára. Nem köti semmi a használójához. Egy értéktelen, bármikor eldobható tartalom. Egy fizikai hordozó a zenei tartalmon kívül számtalan tulajdonságával kötődik a tulajdonosához. Sok anyag beszerzéséhez számtalan megpróbáltatás kötődik. Egy torrent filehoz semmi. Eldobható szemét, ha nincs rá szükség. Delete. Egy fogható hordozóhoz számtalan személyes élmény köthető. Egy filehoz semmi, csupán a hang, ami rajta található. Egy régi LP-hez a fiatalságod egy darabja tartozik. Érzelmileg kötődsz a hordozóhoz. Nem csak a zenéhez, ami rajta van.
Az életben folyamatosan hasonlítgatunk, viszonyítunk. Miért pont a zenelejátszó megoldások egymáshoz hasonlítása lenne tévút? Szerintem bátran összemérhetjük őket saját szempontjaink szerint, én is elvégeztem ezeket az összevetéseket, amikor a döntéseimet hoztam. Ha ez tévút volt, hát így jártam, ám én inkább azt tartom tévesnek, mikor emberek egymást győzködik az ilyen döntések meghozatala során, hiszen kimondottan intim, szubjektív kérdés, ki milyen adathordozóval foglalkozik szívesen. Én leginkább semmilyennel. Bár előszeretettel hivatkozol a 60-as évek tiszta, sallangmentes felvételeire, érdekes módon az adathordozóknál, zenelejátszásnál ezt a törekvést nem képviseled, sőt itt előnyként említed a cicomát.

Nem kicsit meglepő egy High End kereskedőtől azt olvasni, hogy a zenét tartalmazó file csupán egy eldobható szemét és nem képvisel értéket. Én ezt nagyon másként látom, érzem. Fiatal koromban vasárnaponként hajnali 4-kor keltem, hogy 5-re kiérjek a pécsi vásárba. Akkoriban a megyében csak ott lehetett normális lemezekhez jutni, de mivel a legmenőbb albumokból is csak 2-3 példányt tudtak szerezni, reggel 6-ra minden elfogyott, ezért gyorsnak kellett lenni és már ott kellett ácsorogni a sátorállításnál. A profik már előtte vásárolhattak közvetlenül a kisbuszból, engem is kiszolgáltak onnan, miután pár év alatt elköltöttem náluk fél évi fizetésemet. Hogy ettől számomra nagyobb értéket képviseltek volna azok az albumok? Nem igazán. A zsákmányszerzés öröme csupán néhány napig tartott, utána csak a zenei tartalom maradt, pár évvel később meg a teljes gyűjteményt elosztogattam, mert utáltam tárolni, ellenben azokat az albumokat ma is hallgatom, csak más formátumban. A mániákus lemezvásárlással töltött 2 évtizedem dacára manapság simán az audio PC-s csapatba soroltok, pedig mindegyik csak egy átmeneti stádium.

Bár izgalmas volt ez a vadászat, mindig is olyan áruházról álmodoztam, ahol kényelmesen, a nap bármelyik szakában tolongás nélkül, barátságos áron tudok vásárolni a világ teljes zenei kínálatából. Erre kb 30 évet kellett várnom és bár teljesen másként valósult meg, mint a 80-as években gondoltam, nagy örömet okoz. Elfogadom, hogy néhányaknak külön élvezet egy szobát lemezekkel megtölteni és a korongokat szertartásos mozdulatokkal 23 percenként cserélgetni a mechanikus pörgetőn, de ez a rajongás belőlem már kihalt, a zeneszeretet viszont fikarcnyit sem lankadt. Az általad felsorolt érvek számomra abba a halmazba sorolhatók, amiben az is szerepel, hogy szimfonikus koncertre kizárólag öltönybe, nyakkendőbe öltözve szabad menni. Akinek ettől lesz élmény, tegyen így! Engem ezek a szabályok inkább fojtogatnak, mintsem fokoznák az élményem.

Eszemben sincs győzködni senkit, hogy hozzám hasonlóan csomagolja el a lemezjátszóját, hiszen ha meg is teszi, azzal én semennyivel jutok előbbre. De amikor a részemről választott megoldást tudatlanságot jelző, hamis érvekkel támadják, leírom a véleményem. Néhány barátom manapság is pörget lemezeket, nosztalgikus érzéssel figyelem a mozdulataikat mindenféle ellenérzés nélkül, de én ettől a világtól már távol kerültem. Az itt folyó vita sem a formátumokról, készülékekről szól, sokkal inkább a toleranciáról és az egymáshoz viszonyulásunkról.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

LIMAR írta:
2020.07.10., pén. 07:41
"....Nem lopok sem zenét, sem szoftvert, mivel sokat dolgozom szoftverfejlesztőkkel, filmkészítőkkel is és zenészekkel is, ezért megbecsülöm őket annyira, hogy ne jusson eszembe torrentezni. ....."

Azért valljuk be őszintén, rendkívül egyedi eset vagy. A legtöbben sajnálatosan folyamatosan töltik le az anyagokat és nem vásárolják őket.
Sokak számára ez a legnagyobb előnye a file alapú zenehallgatásnak, video nézésnek.
A streaming szolgáltatások elérhető ára ezen valamicskét segít, de a Tidalra a havi 3000 forintot is sokallja sok ember.
Hirdetésben keresnek társakat a családi csomaghoz. Nevetséges és szánalmas is egyben.
Ha valaki ennyire igénytelen szoftver oldalról, hogyan lehetne igényesebb hardver oldalon?

Ahol pedig súlyos összegeket kellett letenni a szoftverre, zömmel védik is azokat igényesebb hardverekkel.

Ami olcsó, netán ingyenesen beszerezhető, az általában értéktelen, eldobható, vonzza az igénytelenséget.
Ez itt már off, de a drága szoftverek egy jó része elérhető, akár havi előfizetéssel is, különös tekintettel a kreatív iparra. Vagyis egyre kevesebb az ok arra, hogy valaki szoftvert lopjon.

Azt egy kicsit én is viccesnek látom, amikor egy olyan ember, akinek csak a tápkábelei milliókat érnek, és a normál Tidal előfizetés ára is kevesebb, mint az A -osztályú erősítőjének a havi fogyasztása lehet, társakat keres Tidal családi előfizetéshez.

janesz
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 474

Hozzászólás Szerző: janesz »

mike-rame írta:
2020.07.09., csüt. 15:09
cables írta:
2020.07.07., kedd 18:46
Én azt gondolom, hogy a PC audio és az azt kiszolgáló fájl szolgáltatások megölik a hagyományos hangminőség javítgató audió hobbyt és a neki ülős, igazi zenehallgatást. Régebben is ezt mondtam, ma már biztos vagyok benne.
Szemléltessük is ne csak mondjuk! :P
bomber12.jpg
Steve McQueen leborulok.gif
EAD UD2000, Lavardin IT, Verity Audio Otello, Lavardin IC, és LS kábel, Furutech, és Acoustic Zen tápkábel, Shunyata R. Hydra elosztó, Finite Elemente Spider állvány

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

dbrnsk írta:
2020.07.10., pén. 08:08
Aszpirin írta:
2020.07.10., pén. 08:05
dbrnsk írta:

Írt Gábor mást is... Viszont a nagy pénzért megvásárolt akusztikai elemek, kék pöttyök a falon stb. legtöbbje sz..t sem ér egy normálisan berendezett helyiséggel szemben.
Ezt természetesen nem is vitatom, azt viszont igen, hogy az lenne az LP-k valódi előnye, hogy “normálisan berendezik” a zenehallgató helyiségedet, illetve hogy emiatt kellene 2020-ban is inkább az LP-hallgatást előnyben részesíteni.
Én nem feltétlenül ezt veszem ki Limar írásából, de ha elolvasod az előbbieket, akkor illik hozzájuk az bejegyzés...
Véletlenül épp követtem az előzményeket is, és nekem így is ez jött le. Valószínűleg más a nézőpontunk, vagy Limar mondanivalójában volt egy kis szarkazmus is. Igen, a mai (letisztultabb) lakberendezési divat nem kedvez az akusztikának, ezt értem. És igen, akinek a zenehallgatő helyiségét sokezer LP rendezi be többek között, ott alighanem jobbak az akusztikai viszonyok is emiatt, mint az üresen kongó szobában. De ez véleményem szerint nem egy erős érv az LP kontra egyéb formátum vitában, mert a lényeg a berendezésen van. Ha cipőkkel teli cipőtartókkal lennének körberakva a falak, alighanem ugyanúgy jobb lenne az akusztika. Remélem érted, hogy nem azt akarom mondani, hogy cipőkkel rakd körbe a szobát.... Just my two pence.

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1534

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

Aszpirin írta:
2020.07.10., pén. 08:05
dbrnsk írta:
Aszpirin írta:
2020.07.10., pén. 07:59

Azért az akusztikai viszonyok javításának talán van rövidebb idő alatt megvalósítható, anyagilag kevésbé megterhelő és helytakarékosabb módja is, mint LP-ezrek beszerzése... persze lehet, hogy rosszul gondolom.
Írt Gábor mást is... Viszont a nagy pénzért megvásárolt akusztikai elemek, kék pöttyök a falon stb. legtöbbje sz..t sem ér egy normálisan berendezett helyiséggel szemben.
Ezt természetesen nem is vitatom, azt viszont igen, hogy az lenne az LP-k valódi előnye, hogy “normálisan berendezik” a zenehallgató helyiségedet, illetve hogy emiatt kellene 2020-ban is inkább az LP-hallgatást előnyben részesíteni.
Én nem feltétlenül ezt veszem ki Limar írásából, de ha elolvasod az előbbieket, akkor illik hozzájuk az bejegyzés...

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

dbrnsk írta:
Aszpirin írta:
2020.07.10., pén. 07:59
LIMAR írta:
2020.07.10., pén. 07:53

Pedig nagyon sok zenehallgató szobán segítene a sok LP jelenléte.
Nézve a mai trend szerinti minimalista kialakítású lakásokat, azokban a zenehallgató helyeket, félelmetes látvány fogad minket: sehol egy könyvespolc, egy bútor... üres falak, kongó terek, kő padló..... Lepakolva a cucc a fal mellé, hangfalak betolva a sarkokba, hatalmas TV a falon... Ez minden, csak nem zenehallgatásra alkalmas tér. Egy ilyenben én sem lennék képes akár egy fél CD-t is végighallgatni egyfolytában.
Ha lenne legalább 1000 LP a szobában a polcokon, annak az akusztikára is jó hatása lenne, ha már könyvet senki nem olvas.
Azért az akusztikai viszonyok javításának talán van rövidebb idő alatt megvalósítható, anyagilag kevésbé megterhelő és helytakarékosabb módja is, mint LP-ezrek beszerzése... persze lehet, hogy rosszul gondolom.
Ezt természetesen nem is vitatom, azt viszont igen, hogy az lenne az LP-k valódi előnye, hogy “normálisan berendezik” a zenehallgató helyiségedet, illetve hogy emiatt kellene 2020-ban is inkább az LP-hallgatást előnyben részesíteni. Ezt már tényleg “kétségbeesetten kapálózós” érvnek érzem, akkor is, ha igaz.

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”