Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Akusztika a moziszobában

cisco
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 197

Re: Akusztika a moziszobában

Hozzászólás Szerző: cisco »

Tamoo írta:
2020.06.17., szer. 15:54
cisco írta:
2020.06.17., szer. 15:52
-KP- írta:
2020.06.17., szer. 14:41
Összesen hány darab 242-es panelt vettél?
4db - 60x120
4db - 30x120
Azt jól gondoltam, hogy a a basszuscsapda is szélessávú elnyelő, nem a perforált előlapos?
Nem tudom mire gondolsz, ott van az adatlap, meg a görbe hozzá

Tamoo
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 686

Hozzászólás Szerző: Tamoo »

cisco írta:
2020.06.17., szer. 15:52
-KP- írta:
4db - 60x120
4db - 30x120
Azt jól gondoltam, hogy a a basszuscsapda is szélessávú elnyelő, nem a perforált előlapos?
PC hangkártyával, kommersz Monitor Audio szett, lomis PA végfokok, DIY szub, hullámos talján vászon, porszívó hangú mókolt PD F22

cisco
Törzsvendég
Törzsvendég

-KP- írta:
4db - 60x120
4db - 30x120

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Hozzászólás Szerző: avl2 »

cisco írta:
2020.06.17., szer. 14:19
avl2 írta:
2020.06.17., szer. 13:25
hogyan jutottal a döntésre, hogy A) ilyenek B) ennyi C) oda ahova tetted legyenek ? köszönöm
Kicsit utánanéztem a dolgoknak, hogy ki, mit, hogy javasol. A GIK oldalán minden terméknél általában ott van, hogy hova ajánlja.

A szoba berendezésénél a frontoknál az elsődelges visszaverődési pontoknál hagytam helyet a falon (oldalt és mennyezeten)
Sarokba került a bass trap. Ennek utólag a legnagyobb haszna, hogy a túloldali szobába jóval kevesebb mély hang jut át. A feldúsulást elnyeli. A szekrények oldalára pont felfért még egy 30x120-as panel, így ahova tudtam tettem. A háttereknél szintén minimális csillapítás van, 30x120-as

Itt van a kép:
Kék - bass trap
Zöld - 242 elnyelő
Kék hullám - függöny (ablak és ajtó elé)
A piros kereszt egy mennyezeti szerkezet, ez alapból töri a nagy sima felületet és a 2 atmos hangszoró van benne.

szoba-panel.png

Mivel a szobában 3 szekrény van, egy íroasztal még a kanapé mögött, képek a falon, így diffúzornak pl nem maradt hely, így az nincs.

Hogy miből mennyi kell? Szerintem nem kell sok! Nyilván nem két soros a mozi, mert az bonyolítja. A vitrines szekrények pedig szűkítették a lehetőségeket.

Megvettem, ami így csomagolás szempontjából kijött, feltettem és reménykedtem. Ez a sok panel egyébként elég jelentős költség szerintem.

Hogy miért GIK? Ezt még fogszorítva kifizettem. Van neve a cégnek, így a terméknek van értéke ha el akarnám adni. Van mérési görbe minden termékhez. Jókat hallottam a cégről.

Itthon nincs túl sok lehetőség. Van a gagyi szivacs, van a KR acoustic, artnovion és a DIY.
köszönöm a reszletes valaszt !

én még mindig - évek óta - a morfondirozás kategoriaban vagyok. Nekem egyszerüsit, hogy csak 1 hallgatasi pozícora érdekel (csak zenere), és talán bonyolít, hogy kicsi a szoba (de eléggé szabad az elrendezes, inkabb közelter, hogy a szoba hatasa kisebb legyen stb.)

én hajlok arra, hogy mérés elötte/utána, próbálgatások adják legpontosabban, hogy mi hova, mennyi legyen; elfogadom, hogy általánosabb tanácsok nem olyan optimálisak, hisz nem a konkrét esetre (falak, határoló felületek pontos akusztikai viselkedésének leírása nélkül) vonatkoznak, és esetfüggö, hogy ezek mennyit segítenek (lesz ahol igen sokat, lesz ahol kevesebbet).

Az eredmény (mért görbek, hangzáselmeny) és a saját munka öröme dícséri/minösíti az eljárásod.

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1732

Hozzászólás Szerző: -KP- »

cisco
Törzsvendég
Törzsvendég

avl2 írta:
2020.06.17., szer. 13:25
hogyan jutottal a döntésre, hogy A) ilyenek B) ennyi C) oda ahova tetted legyenek ? köszönöm
Kicsit utánanéztem a dolgoknak, hogy ki, mit, hogy javasol. A GIK oldalán minden terméknél általában ott van, hogy hova ajánlja.

A szoba berendezésénél a frontoknál az elsődelges visszaverődési pontoknál hagytam helyet a falon (oldalt és mennyezeten)
Sarokba került a bass trap. Ennek utólag a legnagyobb haszna, hogy a túloldali szobába jóval kevesebb mély hang jut át. A feldúsulást elnyeli. A szekrények oldalára pont felfért még egy 30x120-as panel, így ahova tudtam tettem. A háttereknél szintén minimális csillapítás van, 30x120-as

Itt van a kép:
Kék - bass trap
Zöld - 242 elnyelő
Kék hullám - függöny (ablak és ajtó elé)
A piros kereszt egy mennyezeti szerkezet, ez alapból töri a nagy sima felületet és a 2 atmos hangszoró van benne.
szoba-panel.png
szoba-panel.png (176.95 KiB) Megtekintve 2579 alkalommal
Mivel a szobában 3 szekrény van, egy íroasztal még a kanapé mögött, képek a falon, így diffúzornak pl nem maradt hely, így az nincs.

Hogy miből mennyi kell? Szerintem nem kell sok! Nyilván nem két soros a mozi, mert az bonyolítja. A vitrines szekrények pedig szűkítették a lehetőségeket.

Megvettem, ami így csomagolás szempontjából kijött, feltettem és reménykedtem. Ez a sok panel egyébként elég jelentős költség szerintem.

Hogy miért GIK? Ezt még fogszorítva kifizettem. Van neve a cégnek, így a terméknek van értéke ha el akarnám adni. Van mérési görbe minden termékhez. Jókat hallottam a cégről.

Itthon nincs túl sok lehetőség. Van a gagyi szivacs, van a KR acoustic, artnovion és a DIY.

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Hozzászólás Szerző: avl2 »

cisco írta:
2020.06.17., szer. 11:25
Tamoo írta:
2020.06.17., szer. 10:09
cisco írta:
2020.06.16., kedd 21:49
Kezelve van elnyelokkel az elsodleges visszaverodesi pontokon meg keves basszuscsapda van elol a sarkokban, de semmi extra.
Milyen basszuscsapdád van?
GIK-től vettem a paneleket:
TriTrap Corner Bass Trap: https://gikacoustics.co.uk/product/gik- ... -tri-trap/
2-2 elől egymáson a sarokban
242 Acoustic panel: https://gikacoustics.co.uk/product/gik- ... tic-panel/
Oldalfalon, szekrény oldalán, plafonon

Ez volt minden előtt: (bútorok bent voltak a szobában - tehát ezt lehet kezeletlen szobának venni, amiből csak a panelek hiányoztak)
rt60 ures.png

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1732

Hozzászólás Szerző: -KP- »

A 242-es panelből hány darabot vettél?

Tamoo
Törzsvendég
Törzsvendég

cisco írta:
2020.06.17., szer. 11:25
TriTrap Corner Bass Trap: https://gikacoustics.co.uk/product/gik- ... -tri-trap/
Ez volt minden előtt: (bútorok bent voltak a szobában - tehát ezt lehet kezeletlen szobának venni, amiből csak a panelek hiányoztak)
Látványos a változás. ;peace;
Ha tippelnem kellene azt mondanám a basszuscsapdák is "full range" változatok lehetnek.
PC hangkártyával, kommersz Monitor Audio szett, lomis PA végfokok, DIY szub, hullámos talján vászon, porszívó hangú mókolt PD F22

cisco
Törzsvendég
Törzsvendég

Tamoo írta:
2020.06.17., szer. 10:09
cisco írta:
Kezelve van elnyelokkel az elsodleges visszaverodesi pontokon meg keves basszuscsapda van elol a sarkokban, de semmi extra.

rt60 ures.png
rt60 ures.png (130.49 KiB) Megtekintve 2628 alkalommal

Tamoo
Törzsvendég
Törzsvendég

cisco írta:

cisco
Törzsvendég
Törzsvendég

Azért tettem be, mert mindig oda kanyarodunk, hogy a szobát kell kezelni. A szoba szerintem kb rendben van, ahhoz képest, hogy magam találtam ki a mit és hogyant, nyilván az eleje kuszább, de az a kiemelések/elnyelések miatt is ingadozhat ennyire, illetve a sub tartomány kezelés mindig problémásabb.

cisco
Törzsvendég
Törzsvendég

denesdr írta:
2020.06.16., kedd 16:25
cisco írta:
2020.06.16., kedd 16:16
Akkor egy lecsengési időt még betennék

rt60.png
Nem olyan rossz az!
Vagy nem teljesen tégla/beton fal vagy kezelve van akusztikailag. Melyik?

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1129

Hozzászólás Szerző: denesdr »

cisco írta:
2020.06.16., kedd 16:16

rt60.png
Nem olyan rossz az!
Vagy nem teljesen tégla/beton fal vagy kezelve van akusztikailag. Melyik?

cisco
Törzsvendég
Törzsvendég

rt60.png
rt60.png (109.08 KiB) Megtekintve 2420 alkalommal

Tamoo
Törzsvendég
Törzsvendég

fapaci írta:
2020.06.16., kedd 15:31
Egy ideális helyzetből indulsz ki, amiben az eszközöknek, hangsugárzóknak lineáris a fázismenete, ám a valóságban ilyen nincs, mindegyik tekergeti a fázisgörbét. Ezért nem elég számolgatni, hanem mérni kell, mert ott a görbéken a valóságot látod.

Az itteni beszélgetések nagy része csak a hullámfronttal, a legelső impulzussal foglalkozik, ám zárt térben ugyanolyan fontosságú az is, ami utána történik. A szobádban visszaverődések sok irányból és sokféle késleltetéssel érkeznek a füledhez, energiájuk alig lesz kisebb a direkt hulláménál. Fázistologatással lehetetlenség olyan beállítást találni, ahol nem lesz fázishiba. Nem véletlenül mondogatom sok éve, hogy elsősorban a szoba akusztikáját kezeljük elektronikus varázslás és a hasznos jel tekergetése helyett.
Én is erre jutottam, hogy tökéletes nem lesz, fölösleges küzdeni vele egy szinten túl.
Nem pótolja semmi a tökéletes akusztikát, de ha nem akarunk hangolt rezonátorokat a nappaliba, hasznos tud lenni a kiemelések elektronikus "lehúzása" a mélytartományban. Annak ellenére hogy csak a problémát fedjük el, az összhatás sokat javulhat.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11512
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

cisco írta:
2020.06.16., kedd 10:15
Szóval miért van az, hogy a távolságokat a helyes fázishoz eltologatva kell megadni egy avr-ben, ha neki ezeket amúgy ki kéne számolnia. Én eddig azt gondoltam, hogy ő a távolságok alapján összeidőzíti a rendszert.
Egy ideális helyzetből indulsz ki, amiben az eszközöknek, hangsugárzóknak lineáris a fázismenete, ám a valóságban ilyen nincs, mindegyik tekergeti a fázisgörbét. Ezért nem elég számolgatni, hanem mérni kell, mert ott a görbéken a valóságot látod.

Az itteni beszélgetések nagy része csak a hullámfronttal, a legelső impulzussal foglalkozik, ám zárt térben ugyanolyan fontosságú az is, ami utána történik. A szobádban visszaverődések sok irányból és sokféle késleltetéssel érkeznek a füledhez, energiájuk alig lesz kisebb a direkt hulláménál. Fázistologatással lehetetlenség olyan beállítást találni, ahol nem lesz fázishiba. Nem véletlenül mondogatom sok éve, hogy elsősorban a szoba akusztikáját kezeljük elektronikus varázslás és a hasznos jel tekergetése helyett.

Tamoo
Törzsvendég
Törzsvendég

Nálam pl. így néz ki Cavern által meghatározva. A valós távolságot nagyjából írom viszonyításképp mert nekem ms-ben van eleve beírva. Szóval a szub késik legtöbbet, így ahhoz van igazítva a többi doboz.
FL - 2.7m - 17,56 ms
FR - 2.7m - 17,35 ms
C - 2.5m - 19,50 ms
SW - 2.6m - 0 ms
SL - 1.6m - 22,25 ms
SR - 1.7m - 21,54 ms
SBL - 1.4m - 22,40 ms
SBR - 1.4m - 22,20 ms

AVR-nél ha távot adsz meg fordítva működik. Ahová a nagyobb számot (távot) írod azon fog kevesebbet késleltetni. Szóval a legkisebb távot kivonhatod mindegyikből, ugyanaz lesz az eredmény, kisebb latency-vel (ha eleve nem csinálja meg magának ő is ezt ... logikus lenne mert minek késleltetne fölöslegesen).

cisco
Törzsvendég
Törzsvendég

Quetz írta:
2020.06.16., kedd 14:26
cisco írta:
2020.06.16., kedd 14:20
Okéj, akkor azt mondjuk, hogy a hangfal távolság megadásánál a valódi távolságok lényegtelenek. A legközelebbi hangfal 0 és a többi hangfalat állítjuk hozzá. Pl a háttér 1,8m-re van -> 0m és a front 2,7m-re van -> 0,9m
Ha a legközelebbi hangfal 1.8m-r van, akkor a hang onnan 6+0ms alatt jut a füledbe. A front 2.7m-es távolságát meg kitolod 9+3ms-re. Ennek nem látom értelmét. Ént azt gondoltam, hogy mindent a legtávolabbira kell belőni. jelen esetben 2.7m, azaz 9ms-re.
Tehát azt mondod, ha minden csatorna távolsága egységes, akkor utána lehet állítani mondjuk a subnak a távolságával a fázis helyességet? Én ezt tévesnek érzem.

Szerintem a hangfal távolságok különbségének meg kéne maradnia, különben a térhatás omlik össze, mert a valóságban nem egyenlő távolságra ülünk, ergó a háttérhez tartozó hang késni fog. Vagy ezek a távolsággal állított késleteltések olyan minimálisak, hogy a hangra ilyen szempontból hatástalanok? 1m -> 3ms, ergó 10m -> 30ms nekem az már soknak tűnik.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

A vágási frekvenciának nincs köze a beállítható késleltetési értékekhez, vagyis nem ezért találták ki, az más kérdés, hogy befolyással tud lenni rá, mert minden összefügg mindennel (fázis, frekvenciamenet, időzítés).
Ha két vagy több hangfal esetén létre tudunk hozni Linkwitz-Riley frekvenciagörbéket az alul és felüláteresztésre, akkor már csak a hangfalak, hallgatási pozíciótól való távolságát kell belőnünk vagy a különbségüket kompenzálni, persze ha valamelyiken nincs esetleg plusz DSP mint Tamoo-nál, ott már bonyolódik a helyzet.

Quetz
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 741

Hozzászólás Szerző: Quetz »

cisco írta:
2020.06.16., kedd 14:20
Okéj, akkor azt mondjuk, hogy a hangfal távolság megadásánál a valódi távolságok lényegtelenek. A legközelebbi hangfal 0 és a többi hangfalat állítjuk hozzá. Pl a háttér 1,8m-re van -> 0m és a front 2,7m-re van -> 0,9m
Ha a legközelebbi hangfal 1.8m-r van, akkor a hang onnan 6+0ms alatt jut a füledbe. A front 2.7m-es távolságát meg kitolod 9+3ms-re. Ennek nem látom értelmét. Ént azt gondoltam, hogy mindent a legtávolabbira kell belőni. jelen esetben 2.7m, azaz 9ms-re.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

cisco
Törzsvendég
Törzsvendég

Ezután fogjuk és ezeket az alacsonyabb értékeket távolítjuk, így jobban beférünk a maximumba?

Egyébként mint összeesküvés elmélet az onkyo-ban 0-9m között lehet állítani a hangfalakat. Ez összhangban lehet azzal, hogy a vágási frekvenciát 40-200Hz között állítható és a 40Hz hullámhossza 8.575méter.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Fázisegyezés nem csak 1 pontban tud megvalósulni, optimális esetben Linkwitz-Riley görbék esetén minden frekvencián fázisegyezés lesz amennyiben a kiindulási görbék (ahol még nem kapcsoltuk be a keresztváltást) egyenesek voltak.

Quetz
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 741

Hozzászólás Szerző: Quetz »

cisco írta:
2020.06.16., kedd 13:40
Mondom, lehet tök hülyeség amit írtam. Ugye én azért számolok 80hz-el, már ha egyáltalán kell, mert a fázis, ott számít, ahol több hangfal szól! Ilyenkor van erősítés és kioltás. Mivel a fázis, mindig csak egy ponton lesz tökéletes (állítólag), ezért gondolom hogy 80hz-en kell számolni, mert akkor előtte és utána is kb jó lesz, ergó ahol a sub és a másik csatorna szól.

De ez az én agymáenésem, ami elhet teljesen téves. Én annyit látok, hogy a görbék hogy változnak.

Egyébként a REW Alignment tool is két dolgot kér. A két görbét egymástól függetlenül, illetve hogy hova számoljon (hz és db).

Ami egyébként még pl nálam probléma, hogy az onkyo 9m-ig engedi növelni a hangfalak távolságát, ami amúgy valid is, mert annál távolabb ne legyen fizikailag, csak mi itt ezzel próbálunk játszani.
A Denon még nagyobb szívás, ott nem lehet asszem 6m-nél nagyobb különbség a legközelebbi és legtávolabbi hangfal között.
Viszont mivel nem távolságot, hanem késleltetést állítunk, ezért lehet azt is csinálni, hogy a legtávolabbi hangfal "távolsága" legyen 0, és a többit késlelteted.

Szerintem azért nem számolnak amúgy, mert a sub esetében az alkalmazott DSP is befolyásolja a késleltetést. Ezért láttam én inkább mindenhol azt, hogy mérnek, állítanak, újra mérnek...
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

cisco
Törzsvendég
Törzsvendég

Tamoo írta:
2020.06.16., kedd 13:33
cisco írta:
2020.06.16., kedd 13:12
De nekem az is fura, hogy a google-ben sem találok erre konkrétumokat. Meg olyan videók vannak, hogy én eltolom a subot 4 méterre mert az úgy jó...
Én is átfutottam pár külföldi fórumos szálat ezzel kapcsolatban (mert ugye itthon többnyire még azon a szinten sem vagyunk hogy fölmerüljön), de azt pl. még sehol nem láttam, hogy keresztváltási frekvenciával számoltak volna mint Te.
Mondom, lehet tök hülyeség amit írtam. Ugye én azért számolok 80hz-el, már ha egyáltalán kell, mert a fázis, ott számít, ahol több hangfal szól! Ilyenkor van erősítés és kioltás. Mivel a fázis, mindig csak egy ponton lesz tökéletes (állítólag), ezért gondolom hogy 80hz-en kell számolni, mert akkor előtte és utána is kb jó lesz, ergó ahol a sub és a másik csatorna szól.

De ez az én agymáenésem, ami elhet teljesen téves. Én annyit látok, hogy a görbék hogy változnak.

Egyébként a REW Alignment tool is két dolgot kér. A két görbét egymástól függetlenül, illetve hogy hova számoljon (hz és db).

Ami egyébként még pl nálam probléma, hogy az onkyo 9m-ig engedi növelni a hangfalak távolságát, ami amúgy valid is, mert annál távolabb ne legyen fizikailag, csak mi itt ezzel próbálunk játszani.

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”