Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Akusztika a moziszobában

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1122

Re: Akusztika a moziszobában

Hozzászólás Szerző: denesdr »

DeLorean írta:
2020.06.07., vas. 20:10
Vukkeinstein írta:
2020.06.07., vas. 19:30
Egyedül a beszakadás az ami ezek közül néha foglalkoztat,viszont ez is csak a dobhártya védelem érdekében.
A kiemelésre gondolsz inkább SZVSZ. gondolkodik.gif

Az olvasmányos többi OK. :D
Szerintem a dobhártya beszakadására gondolt. :D

Vukkeinstein
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 677

Hozzászólás Szerző: Vukkeinstein »

A világ olyan,amilyen. Az ember viszont megpróbálja a körülötte zajló történéseket,folyamatokat a maga javára(hobbista/fórumozó),dicsőségére(macskaköröm) és hasznára(kereskedők) fordítani.
Ezzel szerintem nincs is semmi baj,hiszen ez az emberi természet része.Csupán a mértéke nem mindegy.
Talán a mondás is valami hasonló megfigyelés eredményeképpen jött létre,amely szerint Minden szentnek maga felé........de ha az egyszerű szentek ilyenek,akkor mit lehet elvárni egy pogány fórumozótól mint pölö jómagam,vagy a hozzám hasonló elvakult mondosavanoktól?
A fórumon jó pár éve már eluralkodott egy megmondós,beszólogatós,kioktatós és számonkérős hangnem. Aztán itt van még különböző üzleti érdekek/céges csatározásai /csörtéi,amely szintén valamennyire hatással van a fórumon folyó diskurzusok mintavételezésére.
A sértődöttség,harag és ezekkel együtt az indulatok nem kellően kordában tartott írásos megnyilvánulásai,nem éppen a fórumozós kedvet növelik.Vagy ha mégis az említett nemkívánatos vonalat erősítve.
Persze a háttérben megvan mindenkinek a napi,heti küzdelme az élettel és a túléléssel.
Nem tudni hányan veszítették el a biztosnak hitt munkahelyüket az elmúlt időszakban.
Valamilyen mértékben mindenkire hatással volt/van a járványhelyzet is.

Viszont hogy ne csak a siránkozás és a negatívumok megírása töltse ki az irományom nagy részét:

Eddig nem túlzottan érdekeltek a grafikonos jellemzések és azok körüli tudományosnak ható értekezések.Vitákkal tarkított,egymásnak sokszor ellentmondó megállapítások és véleményezések.
A különböző beszakadások,görbék számomra nem túl sokat mondó színes grafikonok értelmezhetősége,nem tartozik az erősségeim közé és akkor még nőiesen fogalmaztam,mert sz@rt sem értek az egészből.
Tehát a legtöbb EKG-s írással kapcsolatban részemről egyszerű szemrevételezés,minimális hunyorgás,néha egy-egy ilyen írásba való beleolvasás de a legtöbb esetben csak egyszerű továbbpörgetés.
Közben magamban azon tűnődtem,hogy itt vagy mindenki újít és próbálják a profi moziépítő/telepítő cégeket leutánozni,vagy a hallásuk nem elég jó,vagy csak a türelmük/kitartásuk nem elég acélos,vagy a rendszerük beállítása túlságosan bonyolult,vagy csak egyszerűen nem tudják hogy milyen karakterű hangképet lehet kihozni az adott összeállításból.
Vagy valamelyik felsorolt vagy és vagy kombó együttes megléte már túl sok és a szoftver majd megmondja és beméri a tutit.
Egyedül a beszakadás az ami ezek közül néha foglalkoztat,viszont ez is csak a dobhártya védelem érdekében.
Eddig nem használtam semmilyen "audiogyógyászati" segédeszközt.Nem azért mert nem hinnék ezen mérőeszközök/mikrofonok és szoftverek hatékonyságában.Egyszerűen csak nem érdekelt ez a vonal eddig.
No meg persze szentül hittem benne,hogy én tudom mit szeretnék hallani milyen hangkarakterrel és milyen vehemenciával legyen képes megszólalni.
Viszont hogy ezt mikor és mennyi idő alatt fogom tudni összehangolni/beállítani az összelapátolt seholnemhasználatosöszvér rendszeremből azt nem sejtettem.
Mondanom sem kell hogy hetekben kell beszélni az állítgatások tartamát illetően,amikor csak időm és kedvem engedte alkalmanként 2-3óra hétvégén 4-5óra.
Nekem a régi bevált és egyben elavult módszer volt eddig a segítségemre,valamint a saját beépített integrált szoftverem lokátorral és sok türelemmel megspékelve.
Tehát rendszer bekapcsol pár filmrészlet megnéz utána,állítgat (először csak az álló hangsugárzók )aztán megint filmrészletek,megint állítgatás frekvenciamenet kevés a közép nincs,elég magas........amikor kezdett számomra elfogadható hangot produkálni a legtöbb megszólaltatott demórészlettel,akkor beállítások elment és hozzárendelve a kiválasztott csatornához. Másik proci bekapcs Emo kikapcs,előlről kezdődik a folyamat mindkét esetben mélysugárzók nélkül.Aztán mikor a pascal-ok is kezdtek életre kelni,akkor a két rendszer össze lett engedve.Külön már elfogadhatóan szóltak de együtt még volt mit finomítani rajtuk.
Ezután jött a mélymaszlag és azok elhelyezései 5db refis és két db zárt Atlantic ezek összességében kissebb teljesítményű mélysugárzók.
Elhelyezésük egy képzeletbeli egyenlő szárú háromszög mentén lettek elhelyezve,amelynek a csúcsa a frontoldallal ellentétesen tehát a hátterek felé néz.
A vászon mögött 2-2 db refis egymáson oldalfalaktól 60-60 cm-re
A vászon előtt a két zárt,front faltól 180cm-re oldalfalaktól110cm-re
A 7. 100cm-re a hátsó faltól és közepelve a helyiséget helyezkedik el.
Biztosan lehetne "jobbat" ütősebbet,teresebbet létrehozni de nekem egyelőre nincs hiányérzetem.

Persze ha mindezen beállításokat egy-két-há-4 óra alatt le lehetne pörgetni hasonló,vagy jobb hatásfokkal,akkor valószínűleg én is elcsábulnék.
Ahogy a Need for Speed című filmben Toby mondta Dino-nak kezd érdekelni a dolog.
Tehát ha van valaki Bp. vagy annak 50km-es vonzáskörzetében,akinek a mozi-s szobája,ilyen szoftverekkel korrigált és vagy beállított rendszert üzemeltet.Amely 25-30nm alapterület körüli és hajlandó rá hogy beengedjen a szentélybe fülrevételezni egy hallgatózás erejéig annak megköszönném.
Egyszerűen kíváncsi vagyok,miben/mennyivel másabbak az ilyen beállításokkal kezelt helyiség rendszerének az előadásmódjai.
Persze a covid vészhelyzet függvényében,amikor biztonságosnak véli az esetleges vendéglátó nem sürgős a dolog.
A viszont vendéglátás részemről természetesen szintén működik,amennyiben igény merül fel rá.

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 800

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

Pár száz órát molyolsz vele azt az is jó lesz. :smile32: :D
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

Tamoo
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 686

Hozzászólás Szerző: Tamoo »

Dorian írta:
2020.06.07., vas. 10:52
Ugye ezek már az EQ-zott görbèk? Mert ha beavatkozás nèlküliek, akkor menj a pcsába :D
Megyek inkább kertèszkedni :rolleyes:
Persze, rajta van az EQ. Meg pl. a surroundoknál csúnyább, ott akadnak a váltásnál hibák, egyszerűen nem lehet minden doboznál ugyanolyan jóra megcsinálni. Szerintem Te sokkal jobb eredményt el fogsz tudni érni a nappalidban, úgyhogy nem kell "irigykedni". :smile29:
PC hangkártyával, kommersz Monitor Audio szett, lomis PA végfokok, DIY szub, hullámos talján vászon, porszívó hangú mókolt PD F22

Dorian
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 899

Hozzászólás Szerző: Dorian »

Tamoo írta:
2020.06.07., vas. 09:09
Hallgatói pozícióban mérve nálam így fest a jobb front+szub.
Ugye ezek már az EQ-zott görbèk? Mert ha beavatkozás nèlküliek, akkor menj a pcsába :D
Megyek inkább kertèszkedni :rolleyes:
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1453

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 800

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

Ha nálam hasonló lesz, akkor örülni fogok.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

Tamoo
Törzsvendég
Törzsvendég

Hallgatói pozícióban mérve nálam így fest a jobb front+szub. Utózengési idő nem valami szép, de hozzá kell tenni, hogy a jobb fal egy előtétfal telibeposzterezve a másik oldalon meg egy cserépkályha van. Szándékosan nem flat-re van EQ-zva hanem "Room Curve"-ra. Mély picit emelve, magas ejtve. Nem sok más szoba mérését láttam, nem tudom ez átlag 20-25m2-es nappalikhoz viszonyítva milyennek számít.
(Az SPL-en 1/12-es simítás van.)

Kép

Kép

Kép

Kép
PC hangkártyával, kommersz Monitor Audio szett, lomis PA végfokok, DIY szub, hullámos talján vászon, porszívó hangú mókolt PD F22

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11476
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

cisco írta:
2020.06.06., szomb. 14:25
Akkor azt így értem, hogy más ábrázt nézzek. Melyik görbét kéne nézni a Distortion menüpont alatt?
- Valamelyik harmonic
- THD
- Noise floor
THD, 2nd és 3rd harmonikus. Amelyik állásnál ezek alacsonyabb értéket vesznek fel a hangsugárzók működési tartományainak átfedésében, sanszosan az lesz a jó megoldás. Ez persze nem ilyen egyszerű, de kiindulásnak jó. Ügyelj rá, hogy minden mérés azonos hangerővel történjen!

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1731

Hozzászólás Szerző: -KP- »

http://www.acousticfrontiers.com/201310 ... demo-room/

Itt egy példa az amerikai Acoustic Frontierstől. Kismillió segítő cikkeket írtak úgy, hogy ők maguk is építenek szobákat borsos áron. De tisztában vannak vele, hogy 10-ből 9 user úgyse fog magától nekiállni. Ezek a cikkek pedig nem kevés ismeretséget és reklámot jelentenek nekik világ (és főleg amerikai) szinten. Szóval sokkal többet nyernek a dolgon, mint amennyit veszítenek.

Quetz
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 741

Hozzászólás Szerző: Quetz »

szepi0808 írta:
2020.06.05., pén. 11:36
Milyen stílus és viselkedésről írsz? Figyel csak barátom!
Erről a stílusról. Nem vagyok sem barátod, sem pajtásod, hogy ilyen hangnemben társalogjunk.
szepi0808 írta:
2020.06.05., pén. 11:36
Az baj, hogy nem osztom meg a több éven át megtanult és tapasztalt tudásomat? Hát nagyon sajnálom, szívesen kimegyek, potom pénzért és beállítom a rendszerét, ahogy eddig is tettem. Ha volt majomra...
Ez fapacira is igaz, ő is hülye lenne minden tudását itt megosztani, nem azért ölt bele ennyi munkát, tanulást, hogy ti meg itt learassátok az ő gyümölcsét. Tessék venni a fáradtságok, képezzétek magatokat, kísérletezgessetek, gyakoroljatok és mindenki megfogta tudni a saját rendszerét beállítani normálisan, ha nem elsőre, majd többszörire sikerül.
Senki ne várja, hogy majd a szájába repül a sült galamb. Nyers voltam? Sajnálom, ez van.
Ezt a fajta hozzáállást felénk nem nyerseségnek hívják hanem kérkedésnek. Példát vehetnél a külföldi kollégáidról, akik minden körülmények között udvariasak, segítőkészek és valódi úriemberként viselkednek. Ők már tudják, hogy szemtől szemben beszélgetés közben nem fújjuk a cigarettafüstöt a másik arcába, fórumon meg nem hangoztatjuk hogy "én ezt már tudom bibibi, de neked juszt sem mondom el, szívjál csak te is".

Most, hogy 2 hónapja elvégezted az akusztikai tanfolyamot, sort kellene kerítened egy tárgyalástechnikai kurzusra is.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

cisco
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 197

Hozzászólás Szerző: cisco »

fapaci írta:
2020.06.05., pén. 17:07
De ne csak a hangnyomást figyeld, mert abba rendesen bekavar a szoba! A torzítás beszédesebb, azt kell minimális értékre tolni, hiszen az azonos fázisban lévő hanghullámok hibátlanul erősítik egymást, rossz fázishelyzetben találkozva viszont egymás ellen harcolnak, ami magas torzítást eredményez.
Szuper, ez információ!

Akkor azt így értem, hogy más ábrázt nézzek. Melyik görbét kéne nézni a Distortion menüpont alatt?
- Valamelyik harmonic
- THD
- Noise floor

Érzésre a THD és Noise floor lehet érdekes:
Alap:
Distortion-left-alap.jpg
Distortion-left-alap.jpg (129.42 KiB) Megtekintve 2350 alkalommal
Mod:
Distortion-left-mod.jpg
Distortion-left-mod.jpg (130.66 KiB) Megtekintve 2350 alkalommal
Érzésre az alap jobb volt ilyen szempontból, Mert ott a zaj megnőtt, de a THD, meg jobb lett.

Illetve egy kérdés, hogy ezek a Zaj és THD szintek mennyire számítanak jónak vagy rossznak?

R.G.
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 299

Hozzászólás Szerző: R.G. »

Fish írta:
2020.06.05., pén. 17:27
a legegyszerűbb: berakod oda ahol tetsztetősen is mutat, beméred és ha tetszik elsőre, többet nem foglalkozol vele, csak nézed a filmeket meg hallgatod a kocerteket.. el kell engedni azt hogy ,biztos van még benne több ,meg hónapokig méricskéljünk, meg rendezük át a komplett házat stb.... ebbe beleőrültek itt már páran, és nem tudják ezt az életformát elengedni,kicsit már sajnálom is őket :D

én pld. 1.5 hónapja be sem kapcsoltam a rendszert :D le sem tojom éppen.. de már nem is nagyon érdekel a dolog, ha megnézünk egy filmet néha, az jó és tetszik, a többi meg nem érdekel... sem görbéket nem bizgerálok ,sem szakirodalmat nem olvasok éjszakákon át és nem próbálom keresztbe sem rakni a komplett rendszert ,hátha jobb lenne... el kell engedni és ennyi... :D ez egy tökre jó dolog ,higgyétek el.. :D sokkal több is van odakint a szabadban, lehet egy csomó jó dolgot csinálni a méricskélésen kívül is.. :D az egymás szekálása pedig állandó most már itt, mindenki jobban tud mindent a másiknál,szóval felesleges az egész... sztem! :ohnoohnoohno:

:D
En special nem ertek veled egyet, igen is kell probalni, fejlodni ha lehet. De ha jol emlekszem te is csinaltad, max mar meguntad. Jo dolog ez. Ha van idod es lehetoseged csak innen lesz tapasztalatod. Es nem ez lenne a lenyeg? A sajat tapasztalas? Mindenkinek gyerunk pakolgatni es mericskelni, de azt tudomasul kell venni, hogy valamikor jobb, valamikor rosszabb lesz az eredmeny ;peace;
Lexicon MC-10, Anthem MCA525 Gen2, Arendal 1723 THX Tower, 1723S THX, Emotiva B1, Sony 55", Benq W2000, Elite Screens Saker 100", Xiaomi TV Box, nvidia SHIELD TV PRO, Synology, Supra, Van-Damme Starquad, Vention,

Tamoo
Törzsvendég
Törzsvendég

Fish írta:
2020.06.05., pén. 17:27
el kell engedni azt hogy ,biztos van még benne több ,meg hónapokig méricskéljünk, meg rendezük át a komplett házat stb.... ebbe beleőrültek itt már páran, és nem tudják ezt az életformát elengedni,kicsit már sajnálom is őket :D
Én speciel 6 éve nem cseréltem erősítőt, meg hasonló ideje ugyanolyan dobozokat hallgatok. Elmúlt 3évben egyáltalán nem foglalkoztam a mozival, most kezdtem el megint kicsit reszelgetni és próbálom ésszel. Ehhez komoly fegyver egy mérőmikrofon ha valaki rászánja az időt energiát. Célravezetőbbnek tűnik mint korábban a tápkábelek AB tesztelgetése. Az igaz, hogy át lehet esni a ló túloldalára, velem is előfordul, de gyakorlat teszi a "mestert".

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1760

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

nemtomm írta:
2020.06.05., pén. 16:11
Teljesen felesleges mert ugyis csak lehurrogják az ember véleményét szinte minden esetben és nem úgy van az
cimű nota megy állandóan nehogy véletlenül is nekem legyen igazam... :D :D
Bocs, de nincs igazad :fekverohog:

Naivan gondolhatnánk, hogy az ember vagy ad a koldusnak vagy elsétál mellette csendben, de nem áll le vele vitatkozni, pláne nem hurrogja le azt aki ad, hogy ő többet adna. Ha épp adna.

De persze nem minden fekete/fehér... Ilyen az aktuális kérdés is, összetett. Én kezdő mozisként még mindig ott tartok, hogy egy filmben meghallgatva a surround vagy sub csatornákat, totál műanyag effekt az egész, nekem holt mindegy a szőrszár hasogató illesztés :D Nem olyan, mint egy zene ahol a mély tartomány szerves része az egésznek. Vagy ott az indító grafikonoknál a surround csatornák mélyátvitel eltérési kérdése, miközben valós gyakorlatban szinte nincs is rajta mély hang.

Természetesen mindenkinek tisztelet a maximalizmusért és nem akartam senkit bántani, csak rég ugattam bele valamibe :D
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Fish
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2206

Hozzászólás Szerző: Fish »

a legegyszerűbb: berakod oda ahol tetsztetősen is mutat, beméred és ha tetszik elsőre, többet nem foglalkozol vele, csak nézed a filmeket meg hallgatod a kocerteket.. el kell engedni azt hogy ,biztos van még benne több ,meg hónapokig méricskéljünk, meg rendezük át a komplett házat stb.... ebbe beleőrültek itt már páran, és nem tudják ezt az életformát elengedni,kicsit már sajnálom is őket :D

én pld. 1.5 hónapja be sem kapcsoltam a rendszert :D le sem tojom éppen.. de már nem is nagyon érdekel a dolog, ha megnézünk egy filmet néha, az jó és tetszik, a többi meg nem érdekel... sem görbéket nem bizgerálok ,sem szakirodalmat nem olvasok éjszakákon át és nem próbálom keresztbe sem rakni a komplett rendszert ,hátha jobb lenne... el kell engedni és ennyi... :D ez egy tökre jó dolog ,higgyétek el.. :D sokkal több is van odakint a szabadban, lehet egy csomó jó dolgot csinálni a méricskélésen kívül is.. :D az egymás szekálása pedig állandó most már itt, mindenki jobban tud mindent a másiknál,szóval felesleges az egész... sztem! :ohnoohnoohno:

:D
proj:Epson EH-LS12000B,proc/amp:Lexicon MC10/JBl Synthesis SDA-7200, hangfalak:Revel Concerta F12,M12,Performa C52,Canton Incelling 885,sub:REL HT/1508 predator,player:Zidoo UHD3000, kábelek: HiDiamond D2 rca,D3 sub,AQ Carbon 4K+HDR,P568-15M-FBR,Wireworld Solstice,Aq X2,FP.Luxor

R.G.
Törzsvendég
Törzsvendég

nemtomm írta:
R.G. írta:
2020.06.05., pén. 15:59
fapaci írta:
2020.06.05., pén. 15:56

Jólesik az aggodalmad, de hidd el, a többség nem "ezek alapján" dönti el, kit és mire kér fel. Az AVX piaci ereje és jelentősége teljesen elenyészett az elmúlt években.
ez valamelyest igaz, ezért is várnánk, várnám az új lelkes hobbistákat akik megosztják fejlődésüket, bukásukat, tapasztalatukat minden egyebet ami a hifiel/házimozival kapcsolatos

;peace; ;peace;
Teljesen felesleges mert ugyis csak lehurrogják az ember véleményét szinte minden esetben és nem úgy van az
azt le kell sza..ni
értem, hogy bosszantó, de mindig is voltak megmondó emberek
félre kell ezt tenni, de gondolom te is szívesen olvasgatnád, nézegetnéd más "botladozásait"
ha valahol, nálam nem ideálisak a körülmények sok minden miatt, kaptam kioktatást, meg, hogy szar de mivel a hely adott, abból kell a legtöbbet kihoznom
az lehet rossz másnak, ha nekem az van
az ilyet figyelmen kívül kell hagyni
de sok megmondónak még olyan lehetősége sincs amit kritizál, azt meg végképp figyelmen kívül kell hagyni
Lexicon MC-10, Anthem MCA525 Gen2, Arendal 1723 THX Tower, 1723S THX, Emotiva B1, Sony 55", Benq W2000, Elite Screens Saker 100", Xiaomi TV Box, nvidia SHIELD TV PRO, Synology, Supra, Van-Damme Starquad, Vention,

R.G.
Törzsvendég
Törzsvendég

nemtomm írta:
R.G. írta:
fapaci írta:

Jólesik az aggodalmad, de hidd el, a többség nem "ezek alapján" dönti el, kit és mire kér fel. Az AVX piaci ereje és jelentősége teljesen elenyészett az elmúlt években.
ez valamelyest igaz, ezért is várnánk, várnám az új lelkes hobbistákat akik megosztják fejlődésüket, bukásukat, tapasztalatukat minden egyebet ami a hifiel/házimozival kapcsolatos

;peace; ;peace;
azt le kell sza..ni
értem, hogy bosszantó, de mindig is voltak megmondó emberek
félre kell ezt tenni, de gondolom te is szívesen olvasgatnád, nézegetnéd más "botladozásait"
ha valahol, nálam nem ideálisak a körülmények sok minden miatt, kaptam kioktatást, meg, hogy szar de mivel a hely adott, abból kell a legtöbbet kihoznom
az lehet rossz másnak, ha nekem az van
az ilyet figyelmen kívül kell hagyni
de sok megmondónak még olyan lehetősége sincs amit kritizál, azt meg végképp figyelmen kívül kell hagyni

Dorian
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 899

Hozzászólás Szerző: Dorian »

cisco írta:
2020.06.05., pén. 16:27
fapaci írta:
2020.06.05., pén. 15:45
Tamoo írta:
2020.06.05., pén. 13:39
Adott egy szub és egy center. REW-ben mit kell mérnem és hogy tudom megállapítani egyik-másik késleltetését a hallgatói pozícióban? (Alignment tool nélkül.)
De miért a REW az egyetlen opció??? Lassan már a reggeli kávé hőmérsékletét is ezzel akarjátok mérni.

Én nem számolgatnék, nem modelleznék, hanem a beállítások módosítása közben folyamatosan mérném a valóságot egy megfelelő átviteli mérőszoftverrel, ami korrekt módon rajzol hangnyomás, torzítás és fázis görbéket. A kérdésed azonban nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik, mivel a tökéletes megoldás nem egyetlen késleltetési időérték, hiszen sem a hangsugárzók fázismenete, sem a helyiség akusztikai visszaverődéseinek energiaeloszlása nem lineáris. Szóval itt nem is csak késleltetésre, sokkal inkább változó értékű fázistolásra van szükség, a kettő pedig egyáltalán nem ugyanaz. Néhány hónapja ezt részletesen kifejtettem itt a fórumon. Ingyen. :D
Akkor mond el kérlek, hogy egy űrállomás nélkül, hogy illeszed be a subot egy 5.1-s rendszerbe, ahol van egy avr-ed, a hangfal távolságok kimérve és beállítva, keresztváltás 80Hz, a hangnyomás egy szintre van hozva.
Komolyan érdekel, hogy ezt a 20 éve is felmerülő kérdést, hogy oldottad meg 20 éve.
Sztem a leg-fapadosabb módszert én alkalmaztam :D
Addig csavartam a szub fokozatmentes fázisállító tekerentyűjét, amíg az AVR mérése szerint a szubot a centivel mért valóságnak megfelelően állította be. Persze ez csak 80Hz-re vonatkozik, de így ennyi lehetőség volt.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11476
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

cisco írta:
Akkor mond el kérlek, hogy egy űrállomás nélkül, hogy illeszed be a subot egy 5.1-s rendszerbe, ahol van egy avr-ed, a hangfal távolságok kimérve és beállítva, keresztváltás 80Hz, a hangnyomás egy szintre van hozva.
20 évvel ezelőtt is voltak mérőszoftverek, kézi műszerek még régebben is.

Több módszer is lehetséges, az egyiket és talán legcélravezetőbbet már ketten is leírtuk: módosítasz, mérsz, módosítasz, mérsz, míg meg nem lesz a legjobb eredmény. De ne csak a hangnyomást figyeld, mert abba rendesen bekavar a szoba! A torzítás beszédesebb, azt kell minimális értékre tolni, hiszen az azonos fázisban lévő hanghullámok hibátlanul erősítik egymást, rossz fázishelyzetben találkozva viszont egymás ellen harcolnak, ami magas torzítást eredményez. Nem véletlenül mondogatom évek óta, hogy akadjatok már le a hangnyomás görbéről, mert úgy kapaszkodtok bele, mint kisgyerek a cumijába, miközben a többi görbe néha sokkal beszédesebb.

Ha nincs se műszer, se szoftver, csak a fülünk van, akkor kerítesz egy 80 Hz-as szinuszhullámot, megszólaltatod a szubon, vele együtt külön-külön a frontokon és a centeren is, tekered a fázisokat és megkeresed minden csatornánál azt a szöget/késleltetést, ahol leghalkabban szólal meg a 80 Hz, majd ehhez képest beletekersz 180 fokot és nagy valószínűséggel ott lesz a jó. Ezt a fapados módszert már 20 évvel ezelőtt is leírtuk páran párszor.

Quetz
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 741

Hozzászólás Szerző: Quetz »

cisco írta:
Jó!

Komolyan érdekel, hogy ezt a 20 éve is felmerülő kérdést, hogy oldottad meg 20 éve.

BTW, hogy ne off legyek:
https://www.avsforum.com/forum/113-subw ... ences.html
A legfapadosabb módszer amit ismerek, hogy fogod a REW-t :smile29:, és megméred a frekvencia átmenetét a a centernek, aktív bass managementel. Majd utána 1' léptékben növeled/csökkented a subwoofer távolságát. Ahol a legjobban néz ki a grafikon, ott megállsz.
Az alignment tool ugyanezt csinálja, csak algoritmikusan jósolja meg a kapott frekvencia menetet.

Tamoo kérdésére a válasz, ha be van kapcsolva au akusztikus referencia a REW-ben, akkor bal oldalt a méréseknél kiír egy késleltetést. Itt van a MiniDSP-s howto: https://www.minidsp.com/applications/au ... time-delay
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Tamoo
Törzsvendég
Törzsvendég

fapaci írta:
De miért a REW az egyetlen opció??? Lassan már a reggeli kávé hőmérsékletét is ezzel akarjátok mérni.
Ezt próbáljuk megismerni, magam részéről nem tudom mi lenne a legalkalmasabb a feladatra.
Sajnos ezekben a buta processzorokban/avr-ekben csak egy késleltetési adatot lehet megadni hangsugárzóként. Ide keresnénk a legoptimálisabbat.
Vagyis én nem kerestem, nekem bevált a Cavern, de érdekelt volna a módszertana konyhanyelven.

cisco
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 197

Hozzászólás Szerző: cisco »

fapaci írta:
Tamoo írta:
2020.06.05., pén. 13:39
Adott egy szub és egy center. REW-ben mit kell mérnem és hogy tudom megállapítani egyik-másik késleltetését a hallgatói pozícióban? (Alignment tool nélkül.)

Én nem számolgatnék, nem modelleznék, hanem a beállítások módosítása közben folyamatosan mérném a valóságot egy megfelelő átviteli mérőszoftverrel, ami korrekt módon rajzol hangnyomás, torzítás és fázis görbéket. A kérdésed azonban nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik, mivel a tökéletes megoldás nem egyetlen késleltetési időérték, hiszen sem a hangsugárzók fázismenete, sem a helyiség akusztikai visszaverődéseinek energiaeloszlása nem lineáris. Szóval itt nem is csak késleltetésre, sokkal inkább változó értékű fázistolásra van szükség, a kettő pedig egyáltalán nem ugyanaz. Néhány hónapja ezt részletesen kifejtettem itt a fórumon. Ingyen. :D
Jó!

BTW, hogy ne off legyek:
https://www.avsforum.com/forum/113-subw ... ences.html

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 989

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

R.G. írta:
fapaci írta:
cisco írta:
2020.06.05., pén. 14:17
Amúgy mint jó salesman, szerintetek ki fog titeket ezek alapján bizalommal megkeresni?

;peace; ;peace;
"Az igazi barát szemből támad."

R.G.
Törzsvendég
Törzsvendég

fapaci írta:
cisco írta:
2020.06.05., pén. 14:17
Amúgy mint jó salesman, szerintetek ki fog titeket ezek alapján bizalommal megkeresni?

;peace; ;peace;

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”