Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Moziszoba építés

antz
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 138

Re: Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: antz »

Sziasztok!
Gumilemezt szeretnék vásárolni szobányi mennyiséget, tudtok ennél gazdaságosabb megoldást?

R.G.
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 298

Hozzászólás Szerző: R.G. »

szintén egy érdekes megközelítése a bárminek is

https://www.youtube.com/results?search_ ... AB+Gruppen+
Lexicon MC-10, Anthem MCA525 Gen2, Arendal 1723 THX Tower, 1723S THX, Emotiva B1, Sony 55", Benq W2000, Elite Screens Saker 100", Xiaomi TV Box, nvidia SHIELD TV PRO, Synology, Supra, Van-Damme Starquad, Vention,

lakasjohn
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: lakasjohn »

Akkor holnap megyek számolgatni.
És még azt is megszeretném kérdezni, hogy a földhurok dolgot hogyan kell kiküszöbölni, hogy ne vegye fel a mélynyomó az 50 hz-es búgást?

Quetz
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 741

Hozzászólás Szerző: Quetz »

lakasjohn írta:
2020.05.18., hétf. 23:23
Vágva? Mit értesz ez alatt?
A forgatást talán ez az ábra magyarázza legjobban:
Kép

Ha szemben ülsz a hangfallal, akkor a legfelső grafikon-t hallod. Ahogy egyre jobban távolodsz oldalra az elöbbi pozíciótól, ugy leszel egyre jobban "OFF-Axis", egy lentebbi görbét fogsz hallani. Egy jó hangfal oldalirányba is ugyanazt a mérései görbét produkálja, mint szemtől szembe, maximum halkabban. Ha tehát jó a hangfalaid ON-Axis teljesítménye, de rossz az OFF-Axis, akkor beforgatással ismét ON-+Axis leszel, tehát javítod a hangminőséget.

A vágás, más néven a crossover, amikor egyik hangsugárzót keresztezed egy másikkal. Ezt azért teszed, mert mindegyiknek megvan a maga optimális frekvencia tartománya, ahol hangot tud megszólaltatni.

Kép

Az elméleti ábrán a piros a mélynyomó, a kék a hangfal, a zöld pedig a kettő eredője. Itt 100Hz-en van a crossover, ott adja át a hangkeltés feladatát a mélynyomó a hangfalnak. A 80Hz-t azért szokták alkalmazni, mert az emberek igen nagy része nem tudja megállapítani, hogy 80Hz és alatta merről szól a hang. Ergó a mélynyomót nem kell előre raknom, hanem tetszőlegesen helyezhetem bárhová, ahol akusztikailag a legjobb lesz.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1723

Hozzászólás Szerző: -KP- »

lakasjohn írta:
2020.05.18., hétf. 23:23
denesdr írta:
2020.05.18., hétf. 13:49
lakasjohn írta:
2020.05.18., hétf. 13:05
Szóval, ha betömöm a reflex nyílást akkor akár a falhoz is nyomhatom?
Ha a vászon mögé mennek a hangfalak akkor is kell őket forgatni, hogy nagyjából középre nézzenek? Képeket amiket néztem ott nagyjából síkban voltak.
Akkor mehetnek egész a falig, ha úgyis vágva lesznek alul szub miatt akkor úgysincs túlzott jelentősége a reflexnek. A hangfalakat sosem kötelező beforgatni (persze ez is több dologtól függ), házimozinál ez méginkább igaz, mert van centersugárzó, ami a (jó) sztereónál kialakuló fantom centert hivatott leváltani. Ha valamilyen oknál fogva az optimálistól jobban kikerül oldalra a bal-jobb frontsugárzó, akkor érdemes lehet a beforgatással játszani, esetleg a magas hangok tonális balanszát is lehet befolyásolni (mivel azok már elégé irányítottak szinte minden fajta hangsugárzónál).
Azt hogy házimoziban a mély hangokat szubsugárzók adják le, és nem az LCR-ek. 80hz környékén szokás vágni őket.

lakasjohn

denesdr írta:
2020.05.18., hétf. 13:49
lakasjohn írta:
Ha a vászon mögé mennek a hangfalak akkor is kell őket forgatni, hogy nagyjából középre nézzenek? Képeket amiket néztem ott nagyjából síkban voltak.
Akkor mehetnek egész a falig, ha úgyis vágva lesznek alul szub miatt akkor úgysincs túlzott jelentősége a reflexnek. A hangfalakat sosem kötelező beforgatni (persze ez is több dologtól függ), házimozinál ez méginkább igaz, mert van centersugárzó, ami a (jó) sztereónál kialakuló fantom centert hivatott leváltani. Ha valamilyen oknál fogva az optimálistól jobban kikerül oldalra a bal-jobb frontsugárzó, akkor érdemes lehet a beforgatással játszani, esetleg a magas hangok tonális balanszát is lehet befolyásolni (mivel azok már elégé irányítottak szinte minden fajta hangsugárzónál).

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 449

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

lakasjohn írta:

A hangfalaknak van egy sugárzási képessége mind horizontálisan, mind vertikálisan. Ez megmutatja hogy mit képes beteríteni. Fel kell skiccelned a szoba alaprajzát, benne a hangfalak helyét,ülőpozíciókat és meglátod hogy pl. a bal front terítéséből jut-e valami a jobb szélső mozizónak. Ha nem akkor vagy a távolsággal, vagy a férőhelyekkel, vagy a hangfalakkal vagy a beforgatással operálsz. Ezt a fontossági sorrend(ed) határozza meg.

Quetz
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 741

Hozzászólás Szerző: Quetz »

lakasjohn írta:
2020.05.18., hétf. 11:59
Pontosan mi is az a LCR hangfal?
Igazából nincs LCR hangfal. Ez csupán három azonos első hangfalat jelent: Left, Center, Right. Amiért mégis megjelent mint fogalom, az azért van, mert a szokványos 5.0 szettek esetén a center egy soványka kiegészítés a két behemót álló hangfal mellé.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1120

Hozzászólás Szerző: denesdr »

lakasjohn írta:

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára denesdr 2020.05.18., hétf. 13:50-kor.

Tamoo
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 686

Hozzászólás Szerző: Tamoo »

Jön az ember megerősítésért aztán kapja a "hülye" tanácsokat! :D Bocs, nyilván viccelek.

A legjobb amit tehetsz ha tényleg elmész több helyre több különböző rendszert meghallgatni, anélkül hogy hagynád magad befolyásolni. Körvonalazódjon mi a végső cél, mert ha több lépcsőben csinálod, a végére mindig drágább.
PC hangkártyával, kommersz Monitor Audio szett, lomis PA végfokok, DIY szub, hullámos talján vászon, porszívó hangú mókolt PD F22

lakasjohn

[/quote]
Ez így egy elég nagy általánosítás, ráadásul a dobozok távolságát a faltól mindig a hangfal frontjához viszonyítjuk nem pedig a hátuljához, legalábbis ha a frontra vannak szerelve a hangszórók. A legjobb az lenne egyébként, ha a fallal egy síkban lennének a hangszórók, de ez persze a legtöbb esetben kivitelezhetetlen. Annyi, hogy a hátsó reflexnyílású dobozoknál ajánlott hagyni némi helyet, hogy ne legyen korlátozva a nyílás légmozgása, ez általában 10-15 cm-t jelent a reflexnyílás felületétől függően. Ha lezárt nyílással használjuk a dobozt, akkor nyugodtan mehet egészen a falig is.
[/quote]

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

lakasjohn írta:
2020.05.18., hétf. 10:47
Visztont a 603-mat a gyártó szerint 50cm-re kell tenni a faltól. Szóval ilyenkor a vásznat kb. 80-re tegyem a faltól, mert 34 cm a mélysége a 603-nak.
Ez így egy elég nagy általánosítás, ráadásul a dobozok távolságát a faltól mindig a hangfal frontjához viszonyítjuk nem pedig a hátuljához, legalábbis ha a frontra vannak szerelve a hangszórók. A legjobb az lenne egyébként, ha a fallal egy síkban lennének a hangszórók, de ez persze a legtöbb esetben kivitelezhetetlen. Annyi, hogy a hátsó reflexnyílású dobozoknál ajánlott hagyni némi helyet, hogy ne legyen korlátozva a nyílás légmozgása, ez általában 10-15 cm-t jelent a reflexnyílás felületétől függően. Ha lezárt nyílással használjuk a dobozt, akkor nyugodtan mehet egészen a falig is.

Farkinca71
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 274

Hozzászólás Szerző: Farkinca71 »

lakasjohn írta:
2020.05.18., hétf. 12:42
Időközben meg lett, hogy a left, center, right rövidítése. Szóval ez csak annyit tesz, hogy három egyforma hangfal megy elölre?
Igen, de ezeket direkt vászon mögé, falbaépithetőnek, kis helyre lettek tervezve, általában inkább mozira.
De ha nem magasak a muzikális igényeid akkor zenére is használhatóak. Ez is csak az én személyes véleményem, készpénznek nem kell venni ! :D
Anthem AVM60 7.2.4
DP dVision 35 WQXGA
146” Screenline, Microperforated
Speakers: K.C.S.
LCR: 3*S-2000(C-115-PLF) Crown CDi 4/300
Surround: 6*SR-12-N, Dsi1000, IMG Stageline 400D
Atmos: 4*SR-12-N, 2*IMG Stageline 400D
Sub:2*C-218-A, 2*Marty Cube, HoverBoss-Behringer NX3000D,Crown Xls1002,1502

lakasjohn

Időközben meg lett, hogy a left, center, right rövidítése. Szóval ez csak annyit tesz, hogy három egyforma hangfal megy elölre?

onkyo607

Hozzászólás Szerző: onkyo607 »

Én pont árulok egy komplett felső kategóriás komplett 7.0.
Ez a szett amit aki megvesz nem fogja megbánni.
Ha telik rá érdemes elgondolkoznod rajta.Pláne amennyiért árulom.

viewtopic.php?f=33&t=145284

lakasjohn

Pontosan mi is az a LCR hangfal?

Farkinca71
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 274

Hozzászólás Szerző: Farkinca71 »

lakasjohn írta:
-KP- írta:
2020.05.16., szomb. 11:41
Hidd el nem rosszindulatból írjuk azt, amit. Mindig így kezdődik. "Dehát én csak egy egyszerű kis mozit akarok csak". Aztán evés közben jön meg az étvágy. Majd utólag eljutsz oda, hogy "dejó lett volna, ha még ez meg ez meglenne, és még ezt meg ezt megcsináltam volna".
Aludtam rá párat és úgy döntöttem eladom a HTM6-ot és megcsinálom úgy, ahogy tanácsoltátok.
Vászonból is hangetersztő lesz és centernek 603. Visztont a 603-mat a gyártó szerint 50cm-re kell tenni a faltól. Szóval ilyenkor a vásznat kb. 80-re tegyem a faltól, mert 34 cm a mélysége a 603-nak.
Vászonméret mekkora lenne az ideális, a szoba hossza kb 5,5 méter. Vagy ilyeneket a szakember elmond?
És még annyit szeretnék, hogy érdemes szőnyeget rakni talajra?
Szia,

Én is hasonló cipőben jártam mint te, a meglévő technikámat akartam annó beépiteni az üresen álló pincehelységemben.
Szerencsére elmentem hallgatózni egy pár helyre és változtak a dolgok. A topikomban olvass utána a tapasztalataimnak.
De meg teheted más topokokkal is, ne sajnáld az időt olvasásra és mozilátogatásra mielőtt vásárolnál valamit. Lehet hogy a mostani rendszered bővitése drágább lesz mintha egy kicsit nézelődnél a használt piacon komplett rendszerek után !
Nálam pont igy történt.
A vászon legyen minnél nagyobb, de az függ a szoba szélességétől, az ülési távolságtól és nem utolsó sorban a vetitőd tudásától ! :D
Én a beton padlóra 1 cm gumiszőnyeget és padlószönyeget tettem a diegótól.
Szerintem a hifis állóhangfalakat nem vászon mögé tervezték, ez miatt nagyobb hely kell nekik szerintem. Vászon mögé LCR hangfalak valók, az lehet hifis vagy pro vonalból, az elöbbi az drágább, az utóbbi olcsóbb. Hogy melyik tetszik neked azt meg kell hallgatnod ! Én speciel nem raktam be a klipsch r28-as hangfalaimat a vászon mögé, most a hálószobámban zenét hallgatok rajta. Én a pro vonalat választottam, de Szepinél meghallgathatod a hifis felállást is! Mindenféleképpen menj el hallgatózni, mint a hifist, mint a próst, mielött döntesz és nekiállsz vásárolgatni ! SZVSZ
Anthem AVM60 7.2.4
DP dVision 35 WQXGA
146” Screenline, Microperforated
Speakers: K.C.S.
LCR: 3*S-2000(C-115-PLF) Crown CDi 4/300
Surround: 6*SR-12-N, Dsi1000, IMG Stageline 400D
Atmos: 4*SR-12-N, 2*IMG Stageline 400D
Sub:2*C-218-A, 2*Marty Cube, HoverBoss-Behringer NX3000D,Crown Xls1002,1502

szepi0808
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 2108

Hozzászólás Szerző: szepi0808 »

lakasjohn írta:
-KP- írta:
Hidd el nem rosszindulatból írjuk azt, amit. Mindig így kezdődik. "Dehát én csak egy egyszerű kis mozit akarok csak". Aztán evés közben jön meg az étvágy. Majd utólag eljutsz oda, hogy "dejó lett volna, ha még ez meg ez meglenne, és még ezt meg ezt megcsináltam volna".
Aludtam rá párat és úgy döntöttem eladom a HTM6-ot és megcsinálom úgy, ahogy tanácsoltátok.
Vászonból is hangetersztő lesz és centernek 603. Visztont a 603-mat a gyártó szerint 50cm-re kell tenni a faltól. Szóval ilyenkor a vásznat kb. 80-re tegyem a faltól, mert 34 cm a mélysége a 603-nak.
Vászonméret mekkora lenne az ideális, a szoba hossza kb 5,5 méter. Vagy ilyeneket a szakember elmond?
Sok mindenre figyelni kellene. Én úgy szoktam csinálni, hogy ha valaki nálunk vásárolja meg az eszközöket, annak segítek, megtervezem a szobát, így nem kell 17-20 milliót fizetni egyes cégeknek, akik a szobát megépítik. De én már az elején ki lettem lőve, mert nálam "sajnos" 13cm-es mélyközepek vannak és én csak hazudhatok :fekverohog:
Epson EH-TW9300
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000

Szepi házimozi: viewforum.php?f=46

lakasjohn

-KP- írta:

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 799

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

Egy érdekes szoba a németektől, az koncepció elég jónak tűnik, itt megvalósul a beforgatott frontok a többcenteres megoldás.Mivel most építem ki a mozimat, és még konkrét elképzelésem nincs, valószínűleg nálam fog lecsapódni ez a megoldás.
Elég hosszú a videó,de érdemes végignézni.
[urlhttps://www.youtube.com/watch?v=LWeoxZ4S0gU][/url]
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

Tamoo
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 686

Hozzászólás Szerző: Tamoo »

szepi0808 írta:
2020.05.15., pén. 18:15
Tegyél be KCS ruhásszekrényeket, most az a menő :fekverohog:
Azért csak emlékszel még a Clarusra. :D Nem volt az olyan rég. Ott is kilóra adták a hangot.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Tamoo 2020.05.16., szomb. 14:55-kor.
PC hangkártyával, kommersz Monitor Audio szett, lomis PA végfokok, DIY szub, hullámos talján vászon, porszívó hangú mókolt PD F22

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1723

Hozzászólás Szerző: -KP- »

lakasjohn

Köszönöm szépen mindenkinek a tanácsát! Szerintem megcsinálom 603-mal és középre teszem a htm6-ot. Aztán idővel, ha nem tetszene lecserélem 603-ra, ahogy tanácsoltátok. Ha már meg van akkor addig nem veszek újat a helyére. Megcsinálom hangáteresztő vászonnal.
(Én nem akarok önfejűnek tűnni egy olyan témában, amihez nem értek. De itt a HTM6, nem akarom "kidobni". De mondom, ha nem jön be vagy nagyon eltér majd, cserélem úgy, ahogy mondtátok. És meg hallgatok pár szobát is!)
Egyébként kipróbáltam a 606-tal és nem igen van hangbéli különbség. De lehet 603-mal lesz. Végülis egy rendszerbe tervezték őket, de ismétlem nem okoskodok egy olyan témába, amihez nem értek. Csak egy tipp volt.

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 449

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

lakasjohn!

Evés közben jön meg az étvágy! Ez igaz erre a hobbira is!

A többiek csak a saját tapasztalataik alapján javasolják a dolgokat.

Amennyiben van rá módod és lehetőséged, nézz, halgass meg moziszobákat. Amennyiben ezek után is úgy döntesz hogy jó neked amit elgondoltál akkor hajrá!

Csak amit nem tudunk az nem fáj, és véletlen előzetes tájékozódás nélkül építed meg a szobádat, utána jutsz el más mozisokhoz nehogy akkor értékelődjön át benned hogy mit is szeretnél....

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”