Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Tunerek, rádióhallgatás

Amatőr61
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 117

Re: Tunerek

Hozzászólás Szerző: Amatőr61 »

zoli73 írta:
2020.03.14., szomb. 18:50
Tetőantennával kapcsolatban szeretnék egy kis segítséget, véleményt kérni.
Jelenleg egy erősítős FM szobaantennát(talán Somogyi gyártmány) használok, és nem tudom, lenne-e hozadéka egy tetőantennának? Antenna erősítő lapul a fiókban, azzal megtámogathatom a tetőantennát, a jobb vétel érdekében.
Érdemes lenne beszerezni/felszerelni egy tetőantennát? Elérhetőek lennének-e vele olyan adók amik a szobaantennával nem, vagy csak gyenge minőségben?
Hova érdemes a tetőantennát felszerelni, tetőn kívül, vagy elég a padlásra is?
Végül, kapható párféle tetőantenna, de melyikre lehet nekem szükségem? Melyik modell/kivitel mellett mi szól?
Azért kezdtem el gondolkodni a tetőantennán, mert sajnos a Bartók rádiót(az egyetlen valamirevaló rádió) nem ellen a legjobb minőségben tudom fogni, ellentétben a kereskedelmi csatornákkal.
A választ előre is köszönöm!

A kifogástalan, stabil vételhez legalább 4 vagy 5 elemes CCIR-FM sávra méretezett Yagi antenna beszerzését ajánlom.Például az Iskra FM-50 antennát: https://antennacentrum.hu/5-elemes-URH- ... na-t238056  
A jelenlegi helyzeted alapján valószínűleg elég lesz a padlástérben elhelyezni az új antennát.
Padlástérben történő használat esetén jelentősen megnő az antenna élettartama, védve van a viharos széltől, az UV sugárzástól (ami erősen károsítja a műanyag alkatrészeket) és a villámcsapástól. Továbbá mentesül a rendszeresen rászálló, nagyobb súlyú madarak mechanikai igénybevételétől és a tetőn sem képződik madár ürülék. 
Az árnyoldala, hogy az antenna kisebb jelszinttel veszi a távoli adókat, DX vétel csak igen ritkán adódik. (Kivéve, ha dombtetőn vagy egy 10 emeletes padlásterében van az antenna.) 
De, a lényeg, hogy a környező országos vagy a közeli, kis teljesítményű adókat kielégítő minőségben tudod fogni. 

Ahogy előttem is írták, a legjobb vételi helyet (az antenna végleges helyét) Neked kell megkeresni. 
Ehhez türelem és kitartás kell. Ha a padláson nincsenek erős zavaró jelek, visszaverődések és a padlástér nincs takarásban, akkor akár 15 perc alatt is elvégezhető. Az antenna pontos beállításához 2 ember (a másik a rádió jelszint kijelzőjét és a rádió hangját figyeli a szobában, miközben telefonon értekezik Veled) lényegesen hatékonyabb, mintha egyedül szaladgálsz le-fel, érdemes bevonni valamelyik családtagot vagy barátot, ismerőst.

Fontos: antenna erősítőt csak indokolt esetben használunk ! Például távolsági, azaz DX vételkor vagy 3 készülék egyidejű kiszolgálása esetén vagy ha túl hosszú (50-60 m) a koax kábelünk. 

Pár jó tanács (ha már rendelkezel antenna beállítási gyakorlattal, akkor elnézést):
- a vétel irányában az antenna előtt lehetőleg ne legyen egyetlen kémény sem, kinn az utcán a közelben nagyobb tereptárgy, építmény, torony, trafóház stb.
- tervezd meg, hogy a tetőtérből hol fogod levezetni a koax kábelt a rádióhoz, legalább 4-5 méterrel hosszabb kábelt vásároljál, mint ami látszólag szükséges, hogy a padlástérben legyen szabad mozgástered, a felesleget ráérsz később is eltávolítani 
- A koax kábelen ne legyen toldás, a végein fém csatlakozókat használj (F csatlakozó a dipolnál, és F csatlakozó + menetes fémdugó a tuner antenna bemeneténél)
- RG6 háromszoros árnyékolású koax kábelt vásároljál, lehetőleg réz belső érrel rendelkezzen Például: http://dasyst.hu/termek/rg6-koax-kabel-rez/ vagy: https://antennabolt.superwebaruhaz.hu/k ... nic-t90111

Első feladat az adótorony irányának meghatározása az antenna irányba állítása.
A rádiót beállítod például a Bartók rádióra majd a padláson a kézben tartott (lehetőleg csak leghátul, a dipol mögött fogva) antennát addig mozgatod jobbra vagy balra, amíg meg nem szólal a Bartók rádió. Ezt követően az antennát szép lassan elkezded vízszintesen jobb oldalra elforgatni mindaddig, amíg jelentősen leromlik a jel, vagy akár el is hallgat a rádió. Ekkor megállsz a forgatással és megjegyzed ezt a legutolsó pozíciót. Ezután az antennát elkezded vízszintesen az ellenkező irányba forgatni, mindaddig, amíg szintén nem tapasztalsz ugyanakkora  jelszint esést, mint az előbb. memorizálod ezt a pozíciót is. A két szélső érték mértani közepe adja az adótorony pontos irányát. 
A következő feladathoz szükséged lesz egy kisebb létrára. A mértani középhelyzetben lévő antennát lassan mozgatod (emeled) felfelé és lefelé, illetve amennyire a tetőtér engedi emelés/süllyesztés közben előre-hátra irányban is mozgatva megkeresed a legnagyobb térerőt nyújtó pozíciót.
Mivel a padlástérben meglehetősen egyenetlen a térerőeloszlás, így nem minden esetben a legmagasabb pozíció a nyerő, illetve lehet, hogy a padláson belül oldalirányban, jobbra vagy balra is próbálkozni kell. 

Nem tudom, hogy Nálad milyen a tetőszerkezet, de a legtöbb helyen megoldható, hogy az antennát 2 szál erősebb zsineggel (például ruhaszárító zsinór, de lehet 1,5 mm MCU https://www.onlinevill.hu/termekkategor ... y7EALw_wcB kábeldarab is) lelógatod a gerendák között. A zsineg felső végét a vastagabb fagerendába háromnegyed részig behajtott facsavarokhoz rögzíted vagy előzőleg két kisebb lécdarabot felcsavarozol és arra kötöd a zsinórok végét. Az antenna esetében a két végéhez közel érdemes rögzíteni a zsinórokat. 
A végső hely megtalálásakor és az antenna rögzítésekor ügyelni kell, hogy az antenna ne akadályozza a padláson történő szabad közlekedést és lehetőleg az esetlegesen betérő macskák (menyétek, nyestek stb.) se futkározhassanak rajta.  

Jó vételt és jó zenehallgatást !

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Hozzászólás Szerző: avl2 »

zoli73 írta:
Jelenleg egy erősítős FM szobaantennát(talán Somogyi gyártmány) használok, és nem tudom, lenne-e hozadéka egy tetőantennának? Antenna erősítő lapul a fiókban, azzal megtámogathatom a tetőantennát, a jobb vétel érdekében.
Érdemes lenne beszerezni/felszerelni egy tetőantennát? Elérhetőek lennének-e vele olyan adók amik a szobaantennával nem, vagy csak gyenge minőségben?
Végül, kapható párféle tetőantenna, de melyikre lehet nekem szükségem? Melyik modell/kivitel mellett mi szól?
Azért kezdtem el gondolkodni a tetőantennán, mert sajnos a Bartók rádiót(az egyetlen valamirevaló rádió) nem ellen a legjobb minőségben tudom fogni, ellentétben a kereskedelmi csatornákkal.
az erösen valoszinü, gyakorlatilag biztos, hogy erösitös helyett jobb a nagyobb nyereseg.
nagyobb nyereseget az antenna kivitele, fajtaja, tipusa illetve elhelyezese biztosit

puding probaja az evés. azaz teljesen helyzetfüggö (tavolsag, domborzat, tetö anyaga, tetön belüli vételt modosito cuccok, ...), hogy elég-e a padlason vagy kivül kell
melyikre ? altalaban: nagyobb elemszam az iranyitottabb, nagyobb nyeresegü. ez elöny, ha nem több iranybol akarsz venni, hatrany, ha igen

nekem 3 helyiseghez 3 van a tetöterben: egy 7 elemes, es 2 altalam keszitett fm loop antenna, amikböl az egyik az en viszonyaim között olyan jo, mnit a 7 elemes. ha van kis barkacskedved, könnyen el tudod kesziteni, ebben a forumban is "reklamoztam" mar parszor, pl.: viewtopic.php?f=4&t=13764&p=1890080&hilit=loop#p1890080

a tetön belüli elhelyezes is szamit, avval is erdemes kiserletezni (nem csak az irany, hanem 1m erre, 1m arra már mást adhat !)

jo epitgetest, probat, jo hallgatozast !

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1211

Hozzászólás Szerző: pali923 »

zoli73 írta:
Én a padláson lógattam fel egy antennát 2 madzagra, hogy tudjam állítani az irányát, tökéletesen működik. Sok-sok éve vettem egy Danubius márkanevűt, olyan régi, hogy akkor még ilyen nevű rádió is volt, de nincs köze az antennához. :D
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6189

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

zoli73 írta:
Egy normális Yagi-val mindenképp jobb vételt kell kapj mint a Somogyissal.Azt számold bele, hogy a Yagi-k sokkal irányérzékenyebbek mint a dipól-ok vagy akár a beltéri darabok-viszont adott irányban sokkal messzebbről is lehet jó minőségű vételed.Az antennaerősítőt én kerülném-maga az antenna az erősítő-ha zavart a vétel, vagy zajos,akkor az antennaerősítő ugyanúgy fel fogja erősíteni a zavart is mint az adást. gondolkodik.gif
Szerintem elég a padlástérbe felszerelni, így kissé nagyobb a védettség a külső időjárási behatásoktól.
Én a négy elemes Yagival Nagykőrösről még Szlovákiából is fogtam sztereo adást egy szimpla Marantz ST72 (tehát nem csúcsmodell, és digitális) tunerrel is.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3177

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

zizi8003
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 217

Hozzászólás Szerző: zizi8003 »

tunerman írta:
2020.03.11., szer. 23:30
Bartók - John Coltrane quartet
Ez a tuner valahogy nagyon tetszik, szerintem csudaszép. (biztos rosszul vagyok összerakva)
Tidal=>Macmini=>KondoKSLUSB=>CoreAudioTranszport=>KSLdigiIC=>EARAcute3=>SAEC1980=>Almarro A205=>SAEC SPC700=>Audio Note AN-E/D vagy lapitopi =>SAEC USB =>Surricata =>KSLdigiIC=>QuadCDP99=>SAEC1980=>FAL Supreme-S integrált 47Lab erősítővel :-)

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2740

Hozzászólás Szerző: tunerman »

A REL Precedent tuner kapott egy minimál tuningot :D
- Sylvania 5Y3GT
- Sylvania 6201 Gold Brand Black Plate
- RCA 5814A Black Plate 3 mica
- Black Gate VK 22uf/350v
TJ.
Csatolmányok
Sylvania_5Y3.jpg
Sylvania_5Y3.jpg (3.45 MiB) Megtekintve 2429 alkalommal
Sylvania_Gold_Brand_6201.jpg
Sylvania_Gold_Brand_6201.jpg (3.54 MiB) Megtekintve 2429 alkalommal
RCA_5814A_Black_Plate_3mica.jpg
RCA_5814A_Black_Plate_3mica.jpg (3.46 MiB) Megtekintve 2429 alkalommal
Black_Gate_VK_22uf_350v.jpg
Black_Gate_VK_22uf_350v.jpg (4.09 MiB) Megtekintve 2429 alkalommal
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 407

Hozzászólás Szerző: greenbio »

Ma a Lakatos Pecek trió koncertje a Márványteremben 23:00-tól!

avl2
V.I.P.
V.I.P.

2020.03.12 19:35 - 21:05 Bartók Rádió

Kapcsoljuk a Bartók Béla Nemzeti HangversenytermetLudwig van Beethoven: Missa SolemnisVez.: Kovács JánosEa.: Kriszta Kinga (szoprán), Schöck Atala (alt), Fekete Attila (tenor), Cser Krisztián (basszus), Kodály Kórus Debrecen (Karig.: Szabó Sipos Máté), Nyíregyházi Cantemus Kórus (Karig.: Szabó Dénes)

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Bartók - John Coltrane quartet
Csatolmányok
20200311_232347.jpg
20200311_232347.jpg (3.03 MiB) Megtekintve 2273 alkalommal
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

REL Precedent FM mono tuner leborulok.gif
Most sikerült életre kelteni - minden működik, az 5 megvilágító izzó még a szállítást is kibírta :D
TJ.
Csatolmányok
REL_Precedent_tuner.jpg
REL_Precedent_tuner.jpg (3.45 MiB) Megtekintve 2349 alkalommal

avl2
V.I.P.
V.I.P.

2020.03.10 19:35 - 22:00 Bartók Rádió
Kapcsoljuk a Zeneakadémia NagytermétRobert Schumann: Az Éden és a Peri op. 50. - oratóriumVez.: Vásáry TamásEa.: Zemlényi Eszter, Horti Lilla, Kissjudit Anna, Pataki Dániel, Cser Krisztián (ének) a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (Kar.ig.:Pad Zoltán)

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 407

Hozzászólás Szerző: greenbio »

sziasztok!

ma este:
j.gif
j.gif (50.89 KiB) Megtekintve 2307 alkalommal

manman12
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 27

Hozzászólás Szerző: manman12 »

Nem tudom hogy a média játszok csak kimondottan netes zenék menek,vagy magyar adók is foghatok vele neten keresztül,mert a solysoft meg ilyenek nem igazán érdekelnek.Az hogy dab vagy nem dab hidegen hagy .Akkor úgy értelmezném mint egy am fm tunert.Egy pio 401 tunert cserélnék le mert elég gyenge a vételem sok adonál valami fullon megy vételben valami nem és ezt cserélném le.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

tonee73 írta:
2020.02.23., vas. 17:46
zoli73 írta:
2020.02.23., vas. 16:02

Szerintem kicsit lehet szűkíteni a kérdést, ugyanis DAB sugárzás már jóideje nincs, így az ilyen tunereknek csak az AM/FM része használható.
Nem a DSR-re gondoltál? Egyébként DAB sincs, csak DAB+, ha jól tudom.
Nem, én a DAB-ra gondoltam, és hat igen, DSR sincs. De a DAB+-ról úgy tudom, még létezik, de a vételkörzete nagyon korlátozott.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

zoli73 írta:
2020.02.23., vas. 16:02

Szerintem kicsit lehet szűkíteni a kérdést, ugyanis DAB sugárzás már jóideje nincs, így az ilyen tunereknek csak az AM/FM része használható.
Nem a DSR-re gondoltál? Egyébként DAB sincs, csak DAB+, ha jól tudom.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

manman12 írta:
2020.02.23., vas. 14:46
Tisztelt forum társaim,a régi tuneremet szeretném lecserélni de nem tudok dönteni,nem vagyok valami szaki benne,netem van upc,de nem tudok dönteni hogy sima tunert vagy egy dab os tunert ,vagy médiajátszót vegyek.Ez utóbbi net függő ha jól tudom amit kinéztem.
Onkyo T-4030 DAB/DAB+/AM/FM sztereó rádióvevő tuner, fekete
Onkyo Integra t-9870 dsr és FM tuner
Yamaha NP-S303, hálózati médialejátszó
Előre is köszönöm

manman12
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 27

Hozzászólás Szerző: manman12 »

Tisztelt forum társaim,a régi tuneremet szeretném lecserélni de nem tudok dönteni,nem vagyok valami szaki benne,netem van upc,de nem tudok dönteni hogy sima tunert vagy egy dab os tunert ,vagy médiajátszót vegyek.Ez utóbbi net függő ha jól tudom amit kinéztem.
Onkyo T-4030 DAB/DAB+/AM/FM sztereó rádióvevő tuner, fekete
Onkyo Integra t-9870 dsr és FM tuner
Yamaha NP-S303, hálózati médialejátszó
Előre is köszönöm

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Bartók, most!
Maxim Vengerov :smile53:

Lancer-2015
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 114

Hozzászólás Szerző: Lancer-2015 »

tonee73 írta:
2020.01.23., csüt. 06:48
Lancer-2015 írta:
2020.01.22., szer. 21:30

Akkor ha jól értem a sima output rca mellé még egy db rca kabellel kell ősszekötnöm az erősítővel.
:smile32:
Köszönöm a segítséget , tökéletesen működik ! :tutiok:

avl2
V.I.P.
V.I.P.

müsorajánló:
2020.01.23 19:35 - 22:00 Bartók Rádió Koncert
Kapcsoljuk a Bartók Béla Nemzeti HangversenytermetA MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenye Ludwig van Beethoven műveibőlVez.: Csaba Péterkm.: Frankl Péter (zongora)1. Egmont nyitány, 2. c-moll zongoraverseny (Frankl), 3. III. (Eroica) szimfónia

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Lancer-2015 írta:
2020.01.22., szer. 21:30

Akkor ha jól értem a sima output rca mellé még egy db rca kabellel kell ősszekötnöm az erősítővel.
:smile32:

Lancer-2015
Fórumlakó
Fórumlakó

tonee73 írta:
2020.01.22., szer. 20:37
Lancer-2015 írta:
2020.01.22., szer. 19:59
Üdv Mindenkinek!
Vettem egy marantz st 17 tunert de nincs hozzávaló távirányító , azonban van egy pm17 mk2 erősítőm amihez vettem.
A kérdésem, hogy az erősítő távirányítójának kellene tudnia kezelni? Csatorna váltás, keresés ilyesmire gondolok.
Mert nem reagál semmire...
Mi lehet a gond?
Akinek van sejtése kérem jelezze, válaszát előre is köszönöm!
Igen tudnia kell kezelnie.A hátulján van egy "remote control in" RCA aljzat, azt kösd össze az erősítőd "remote control out" aljzatával.Ha ez megvan a rendszertávon nyomd a tuner gombot és menni fog.A pörgetés lesz a keresés (mindkét irányba, az ugrás pedig az eltárolt csatornák között léptet egyesével (oda-vissza természetesen).A behangolt csatornák mentése azt hiszem csak manuálisan megoldható-de ebben nem vagyok biztos.
Köszi a segítséget, holnap megcsinálom és remélem működik.

Lancer-2015
Fórumlakó
Fórumlakó

kistibcsi írta:
2020.01.22., szer. 20:24
Lancer-2015 írta:
Üdv Mindenkinek!
Vettem egy marantz st 17 tunert de nincs hozzávaló távirányító , azonban van egy pm17 mk2 erősítőm amihez vettem.
A kérdésem, hogy az erősítő távirányítójának kellene tudnia kezelni? Csatorna váltás, keresés ilyesmire gondolok.
Mi lehet a gond?
A remote kábellel össze vannak kötve?
Nem kötöttem össze de holnap megpróbálom . Köszi !

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Lancer-2015 írta:
Üdv Mindenkinek!
Mi lehet a gond?
Igen tudnia kell kezelnie.A hátulján van egy "remote control in" RCA aljzat, azt kösd össze az erősítőd "remote control out" aljzatával.Ha ez megvan a rendszertávon nyomd a tuner gombot és menni fog.A pörgetés lesz a keresés (mindkét irányba, az ugrás pedig az eltárolt csatornák között léptet egyesével (oda-vissza természetesen).A behangolt csatornák mentése azt hiszem csak manuálisan megoldható-de ebben nem vagyok biztos.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”