Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Audiophile ösvény és tápszűrő kondicionáló

pet525TT
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 35

Re: Audiophile ösvény vs tápszűrő kondicionáló

Hozzászólás Szerző: pet525TT »

istvan01 írta:
2020.02.14., pén. 22:22
pet525TT írta:
2020.02.14., pén. 20:13
Router okozta gépfegyver hanggal mit szokás csinálni?
Amikor forgalmaz az eszköz akkor a phonónál (mc) halkan ugyan, de előjön a jelenség. A leválasztó trafó ugyan csökkenti az intenzitást de nem szünteti teljesen meg.
Tápot is cseréltem már rajta, az is segített kicsit de még nincs teljesen megoldva.
Első lépés, ki kéne deríteni, áram hálózaton szór, ethernet kábeleken vagy wifin. A net kábeleket egyenként kihúzva, wifi be-ki kapcsolva. A tápoldalt pedig úgy, hogy ideiglenesen közeli feszültségen aksi, vagy elem a dugasz táp helyett. A routeren belül még van erről dc-dc tápolás, sajna az is kapcsi táp. De miért kell MC lemez hallgatáshoz router? Ok, a lakásban van még net berendezés több is.
Ha viszont szomszéd wifije is bezavar, akkor már nehéz eset.
Köszönöm próbálkozom.
Az biztos hogy a wifi router tápja a ludas. Ha azt kihúzom akkor meg szűnik a probléma. De akkor meg a kiscsalád kezd sipákolni hogy nincs net:)

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2615

Hozzászólás Szerző: supravox »

pet525TT írta:
Amikor forgalmaz az eszköz akkor a phonónál (mc) halkan ugyan, de előjön a jelenség. A leválasztó trafó ugyan csökkenti az intenzitást de nem szünteti teljesen meg.
Tápot is cseréltem már rajta, az is segített kicsit de még nincs teljesen megoldva.
Router off
Hangkar le
Hangkar fel
Router on
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3552

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

evola írta:
2020.02.14., pén. 22:57
Sziasztok!

Lenne egy érdekes problémám..
Pc-ről is hallgatok zenét, és sajnos egy fura sercegés, pattogás zavarja meg az önfeledt zenehallgatást..
Kénytelen vagyok egy úgynevezett áramköri jeltovábbítót használni az internet eléréshez..
https://www.tp-link.com/hu/home-network ... 8630p-kit/
Így a másik szobában lan kábellel tudok csatlakozni a pc-hez..ezt sajnos a csöves fejhallgató erősítőm nem tolerálja sokszor..sercegés, sistergés pattogás jelenik meg a hangban letekert hangerő potméterrel is..
Arra rájöttem ez a WPA8630 generál valamiféle zajt..
Az lenne a kérdésem lehet ezt szűrni?
Próbáltam Omega 500-at és Hydrasound dc blockert egyik se segít ezen a jelenségen..
Jelenleg jó ideig nem tudom nélkülözni a TP link egységeit.. WLan meg gyenge jelet visz a gépig ez kilőve..
Van amikor órákig csendes a hálózat,máskor meg kínomban kikötöm a csöves erősítőt--
Van egy Beyerdinamic A20-am is, az nem csinál problémát ebből...de annak a hangja meg sajnos gyengébb..
Túl sok az ismeretlen paraméter. az sem világos mit hova, milyen sorrendben dugsz, internet, áram és NET hálózat. Kénytelen vagy TP wifi továbbítót használni? PC-s zenéléshez kell az internet? Mi van ha nincs WIFI és csak ethernet kábel? A sok komponensből melyik szedi föl vagy bocsátja ki a környezeti zajt, azt te tudod BE-KI iktatással, konfiguráció variálásával kideríteni.
Sajnos e te példád is arra bizonyíték, hogy az egyre több digitális és nagy sebességű kapcsolásokkal működő rendszer szórja és fel is veszi az elektromos zajt. Igen, ezt lehet eletroszmognak nevezni.

evola
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 76

Hozzászólás Szerző: evola »

Sziasztok!

Lenne egy érdekes problémám..
Pc-ről is hallgatok zenét, és sajnos egy fura sercegés, pattogás zavarja meg az önfeledt zenehallgatást..
Kénytelen vagyok egy úgynevezett áramköri jeltovábbítót használni az internet eléréshez..
https://www.tp-link.com/hu/home-network ... 8630p-kit/
Így a másik szobában lan kábellel tudok csatlakozni a pc-hez..ezt sajnos a csöves fejhallgató erősítőm nem tolerálja sokszor..sercegés, sistergés pattogás jelenik meg a hangban letekert hangerő potméterrel is..
Arra rájöttem ez a WPA8630 generál valamiféle zajt..
Az lenne a kérdésem lehet ezt szűrni?
Próbáltam Omega 500-at és Hydrasound dc blockert egyik se segít ezen a jelenségen..
Jelenleg jó ideig nem tudom nélkülözni a TP link egységeit.. WLan meg gyenge jelet visz a gépig ez kilőve..
Van amikor órákig csendes a hálózat,máskor meg kínomban kikötöm a csöves erősítőt--
Van egy Beyerdinamic A20-am is, az nem csinál problémát ebből...de annak a hangja meg sajnos gyengébb..
Teac VRDS 10, Audio Note Dac 3, ProAc Response D25, Hegel H1, Vibavoice Omega 500
Viard Audio HD20 , Audioquest Rocket 44
AN Isis táp , Audio Note AN-VX,
Guizu Elemento
Feliks Audio Elise + Sennheiser HD800 + Audio GD Reference 5.32 + WireWorld Micro Platinum Eclipse 7 USB, AN Isis RCA + táp

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

pet525TT írta:
Első lépés, ki kéne deríteni, áram hálózaton szór, ethernet kábeleken vagy wifin. A net kábeleket egyenként kihúzva, wifi be-ki kapcsolva. A tápoldalt pedig úgy, hogy ideiglenesen közeli feszültségen aksi, vagy elem a dugasz táp helyett. A routeren belül még van erről dc-dc tápolás, sajna az is kapcsi táp. De miért kell MC lemez hallgatáshoz router? Ok, a lakásban van még net berendezés több is.
Ha viszont szomszéd wifije is bezavar, akkor már nehéz eset.

pet525TT
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

pet525TT
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

istvan01 írta:
2020.02.13., csüt. 07:09
pet525TT írta:
2020.02.12., szer. 20:24
wittao írta:
2020.02.10., hétf. 09:01

Szia,
nagyon koszonom a kedves gesztust, keresni foglak a mikor?hol? ugyeben!

Most erkezett hozzam egy 1000-es Vibavoice is es egy Vibex Granada, bejaratodott a taposvenyem is, valamint jon egy nagyobbacska Tsakiridis tap ize :) ugy erzem jo kis habzsi-dozsi lesz idehaza.

Csak erdeklodeskeppen: mekkora ez a joszag? :)
5Kva a nagobbik.
Csak érdekesség képpen megérkezett a kis testvére ami 250Va. Mindkét trafó Topaz, de a nagyobb szórt kapacitása 0,005pf a kisebb 0,0005pf. Ez a 30-as szériábó egy modell amit a hifisták kedvelnek. Ennek a legkisebb a kapacitása.
És valóban máshogy szól mint a nagy. Talán még nagyobb a csend. Sokkal élőbb pl egy koncert felvétel de tonálisan mégis valami bajom van velük. Még nem igazán tudom talán kicsit kiszűri a muzsikát is........
"a nagyobb szórt kapacitása 0,005pf a kisebb 0,0005pf.."
0,005pF=5fF ( 5 femto farád)
Biztos vagy te ezekben a számokban? /kondenzátor alkatrész formában 1pF-nál kisebb értéket még sehol nem láttam/
Egy transzformátorban több féle szórt kapacitás is megjelenik, elméletileg össze lehet ezeket vonni, de magában nincs sok jelentősége. A szórásban a szórt induktivitás, szórt kapacitás együtt van jelen és a trafó lemez mágneses tulajdonságával alkotnak egy szűrés jellegű viselkedést frekvencia tartományban. Ezt a nagyobb szórással tudják elérni, tehát a szórt kapacitást sem érdemes minimalizálni, pF szintre meg nem is lehet levinni ekkora trafóknál.
A gyártó legalábbis ezt állítja.
Találtam egy egész hosszú fórumot róla.
https://www.head-fi.org/threads/topaz-l ... er.857448/
Talán még valaki épített is valamit amivel mérni tudta. Ha jól emlékszem ők is fejtegetik hogy hogyan lehet ilyen alacsony értékeket elérni.

Topaz_Labels.jpg
Topaz_Labels.jpg (461.61 KiB) Megtekintve 2707 alkalommal
topaz diagramm.gif
topaz diagramm.gif (113.64 KiB) Megtekintve 2707 alkalommal
20200213_081229.jpg
20200213_081229.jpg (3.05 MiB) Megtekintve 2707 alkalommal

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

pet525TT írta:
2020.02.12., szer. 20:24
wittao írta:
pet525TT írta:
2020.02.07., pén. 12:14
A topaz jelenleg ki van kötve, szívesen kölcsön adom.
Ha kell lehozom a padlásról.
Jó is lenne legalább lenne még 1 vélemény.
Szia,

Most erkezett hozzam egy 1000-es Vibavoice is es egy Vibex Granada, bejaratodott a taposvenyem is, valamint jon egy nagyobbacska Tsakiridis tap ize :) ugy erzem jo kis habzsi-dozsi lesz idehaza.

5Kva a nagobbik.
Csak érdekesség képpen megérkezett a kis testvére ami 250Va. Mindkét trafó Topaz, de a nagyobb szórt kapacitása 0,005pf a kisebb 0,0005pf. Ez a 30-as szériábó egy modell amit a hifisták kedvelnek. Ennek a legkisebb a kapacitása.
És valóban máshogy szól mint a nagy. Talán még nagyobb a csend. Sokkal élőbb pl egy koncert felvétel de tonálisan mégis valami bajom van velük. Még nem igazán tudom talán kicsit kiszűri a muzsikát is........
"a nagyobb szórt kapacitása 0,005pf a kisebb 0,0005pf.."
0,005pF=5fF ( 5 femto farád)
Biztos vagy te ezekben a számokban? /kondenzátor alkatrész formában 1pF-nál kisebb értéket még sehol nem láttam/
Egy transzformátorban több féle szórt kapacitás is megjelenik, elméletileg össze lehet ezeket vonni, de magában nincs sok jelentősége. A szórásban a szórt induktivitás, szórt kapacitás együtt van jelen és a trafó lemez mágneses tulajdonságával alkotnak egy szűrés jellegű viselkedést frekvencia tartományban. Ezt a nagyobb szórással tudják elérni, tehát a szórt kapacitást sem érdemes minimalizálni, pF szintre meg nem is lehet levinni ekkora trafóknál.

pet525TT
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

wittao írta:
pet525TT írta:
Szia,

5Kva a nagobbik.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

wittao írta:
2020.02.10., hétf. 18:51

Vibex utan: (itt a max ertek nem teljesen ok, egyszer ment fel addig amig a masik helyisegben pont akkor kapcsolt be a k. kazan )

EC3DF1E9-7A85-4BA1-8F7C-577CF80CEA27.jpeg
A telefonos DC okozta mechanikus zajhoz a telefont tedd rá a készülékre, a trafóhoz legközelebb. A szuszogás, környezet, utca zaj lehetőleg csendes legyen. Aztán a hálózati DC percről perce is változik ezért egy mérés nem mérés.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

wittao írta:
pet525TT írta:
Szia,

Ha Vibex Granada DC blokkoló változatú, akkor érdekelne annak hatékonysága voltmérővel, esetleg trafó búgás változás dB-bel (telefonnal is megteszi) és természetesen hangzás változásban is.

hollohazi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 309

Hozzászólás Szerző: hollohazi »

asebestyen írta:
2020.02.09., vas. 19:43
hollohazi írta:
2020.02.09., vas. 19:23

Nálam nagyon bejött a villanyóra előtti kábel "kezelés", akárcsak a magában a szekrényben lévő mérők, kismegszakítók, mágneskapcsoló, stb. kezelése. Nem ördöngösség és nem egy vagyon, többen megcsinálták már, nem hinném, hogy az áramszolgáltató bele tudna kötni.
Ezek szerint Nálad még régi tíusú fogyasztásmérő szekrény van.
Igen, valószínű, egy éve mérőórát cseréltek, kérésemre még analóg mérőt kaptam. Azt ígérték, nem sokáig fogom élvezni, max. 3 évig, utána már csak digitális mérő jöhet. Az árammérő szekrény falon kívül vezetékelt/szerelt/ kábelen kapja a 3 fázist, ezért hozzáférhető.
47 Lab Midnight Blue Cd játszó, 47 Lab Midnight Blue elő-és végerősítő, 47 Lab Lens Alnico széles sávú hangsugárzó , Funk Vector III lemezjátszó, Funk FX 3 kar, Hana SL MC hangszedő,  47 Lab Shigaraki MC phono, Tiglon, Shun Mook, Schallwand, Schnerzinger

andrasth
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 28

Hozzászólás Szerző: andrasth »

hollohazi írta:
andrasth írta:
2020.02.09., vas. 19:06
Sziasztok! Egy részlegesen felújított családi ház 16 nm-es dolgozószobáját neveztem ki otthon zenehallgató helységnek, kellemest a hasznossal alapon. A ház teljes elektromos hálózata fel lett újítva 2010 körül, egyedül ez a sokáig használaton kívüli mostoha helység maradt ki a buliból, ezért itt maradt az 1970-es évek állapota(aluvezetékek védőföld nélkül.) Aztán jó pár éve a szobát kineveztem dolgozónak és a padláson keresztül behúztam a kismegszakítótól 3 ér, 4 mm MHT-t egy dupla aljzatba. Akkor még nem volt szempont a zenehallgatás, ezért nem 2,5 mm tömör halogénmentes lett, de ez lesz majd a tavaszi projekt.

A sok blabla után jöjjön a lényeg: Nézegettem a kismegszakító dobozt, mert szeretném lecserélni ennek a szobának a kismegszakítóját olvadóbiztis szakaszolóra. Ha már úgyis levettem a fedelet - a Long kolléga blogján olvasottak alapján - picit meglazítottam, aztán meghúztam az összes vezetékrögzítő csavart - jó pár éve nem lettek piszkálva. Aztán amikor leültem dolgozni és mellesleg bekapcsoltam a zenét, eléggé meglepett, hogy ennek a 2 perces műveletnek mekkora hatása lett a hangra. Teljesen egyértelműen hallható, dinamikusabban szól, a tér is mélyült. Kb a jövő hónapban megveszem a halogénmentes kábelt és ha lesz ráérős ideje a villanyszerelő ismerősömnek egy szerény kis ösvény készül majd, de akkor az összes hozzáférhető kontaktot alaposan meg fogom pucolni és stabilra rögzíteni a villanyóra szekrényben. Ennek kellett volna lennie a nullás lépésnek anno, még az erősítő megvásárlása előtt.:) És akkor még ott van a villanyóra, meg az az előtti rész a ház előtt álló oszloptól befelé, amit sajnos nem lehet kezelésbe venni.... Kár.
Nálam nagyon bejött a villanyóra előtti kábel "kezelés", akárcsak a magában a szekrényben lévő mérők, kismegszakítók, mágneskapcsoló, stb. kezelése. Nem ördöngösség és nem egy vagyon, többen megcsinálták már, nem hinném, hogy az áramszolgáltató bele tudna kötni.
Háát nálam a villanyóra kötése hozzáférhetetlen a plomba miatt - mondjuk az órát két éve cserélték, akkor kellett volna szólnom az Elműsöknek. Meg van egy szintén plombált doboz a ház sarkán, amibe az oszlopról bejövő vezeték egy, a háztetőn lévő árbocon keresztül érkezik. Na ez a kötés 2007-ben volt bolygatva utoljára, biztosan ráférne egy kis kondicionálás:).
Hivox Alces3->Pc-Bodor Usb V2->Teac Nt-503->Myryad MI120->AE Aelite2
Kábelek: NHXMH-J ösvény/Tmp-Belden tápok/Harmonic Technology usb/Siltech New York IC/Belden 9497 hf

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7782

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

hollohazi írta:

Ezek szerint Nálad még régi tíusú fogyasztásmérő szekrény van.
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

hollohazi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 309

Hozzászólás Szerző: hollohazi »

andrasth írta:
2020.02.09., vas. 19:06
Sziasztok! Egy részlegesen felújított családi ház 16 nm-es dolgozószobáját neveztem ki otthon zenehallgató helységnek, kellemest a hasznossal alapon. A ház teljes elektromos hálózata fel lett újítva 2010 körül, egyedül ez a sokáig használaton kívüli mostoha helység maradt ki a buliból, ezért itt maradt az 1970-es évek állapota(aluvezetékek védőföld nélkül.) Aztán jó pár éve a szobát kineveztem dolgozónak és a padláson keresztül behúztam a kismegszakítótól 3 ér, 4 mm MHT-t egy dupla aljzatba. Akkor még nem volt szempont a zenehallgatás, ezért nem 2,5 mm tömör halogénmentes lett, de ez lesz majd a tavaszi projekt.

A sok blabla után jöjjön a lényeg: Nézegettem a kismegszakító dobozt, mert szeretném lecserélni ennek a szobának a kismegszakítóját olvadóbiztis szakaszolóra. Ha már úgyis levettem a fedelet - a Long kolléga blogján olvasottak alapján - picit meglazítottam, aztán meghúztam az összes vezetékrögzítő csavart - jó pár éve nem lettek piszkálva. Aztán amikor leültem dolgozni és mellesleg bekapcsoltam a zenét, eléggé meglepett, hogy ennek a 2 perces műveletnek mekkora hatása lett a hangra. Teljesen egyértelműen hallható, dinamikusabban szól, a tér is mélyült. Kb a jövő hónapban megveszem a halogénmentes kábelt és ha lesz ráérős ideje a villanyszerelő ismerősömnek egy szerény kis ösvény készül majd, de akkor az összes hozzáférhető kontaktot alaposan meg fogom pucolni és stabilra rögzíteni a villanyóra szekrényben. Ennek kellett volna lennie a nullás lépésnek anno, még az erősítő megvásárlása előtt.:) És akkor még ott van a villanyóra, meg az az előtti rész a ház előtt álló oszloptól befelé, amit sajnos nem lehet kezelésbe venni.... Kár.
47 Lab Midnight Blue Cd játszó, 47 Lab Midnight Blue elő-és végerősítő, 47 Lab Lens Alnico széles sávú hangsugárzó , Funk Vector III lemezjátszó, Funk FX 3 kar, Hana SL MC hangszedő,  47 Lab Shigaraki MC phono, Tiglon, Shun Mook, Schallwand, Schnerzinger

andrasth
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 28

Hozzászólás Szerző: andrasth »

Hivox Alces3->Pc-Bodor Usb V2->Teac Nt-503->Myryad MI120->AE Aelite2
Kábelek: NHXMH-J ösvény/Tmp-Belden tápok/Harmonic Technology usb/Siltech New York IC/Belden 9497 hf

LIMAR
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 3333
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: LIMAR »

istvan01 írta:
2020.02.07., pén. 12:22
Erről jut eszembe, talán éppen egyik-másik Levinson végfokban volt olyan megoldás hogy kétfokozatú trafós táplálása volt. Az első egy fajta hibrid leválasztó, passziv-valamiben aktív szűrőként működött és ennek szekundere adott áramot a szokásos táp trafónak.
Erről talám Limar HG tudna többet mondani.
A teljesítmény erősítők között az ML No.33-asnak volt belső szinusz oszcillátora, ami stabil és kis torzítású 60Hz-et állított elő. Az ment egy hagyományos transzformátorra, majd egyenirányítóra, stabilizátorra. Ez a hálózat független tápfeszültség látta el a feszültség erősítő fokozatot. Az áramerősítő fokozat hagyományos stabilizálatlan puffertápról ment.
Az előerősítők közül az ML No.32-esnek volt 400Hz-es belső oszcillátora, majd ezt használták fel transzformátoron keresztül a különböző fokozatok tápegységeiben.
A többi Mark Levinson elektronikában tudásom szerint nem volt tápfesz oszcillátor.

Töki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 627

Hozzászólás Szerző: Töki »

Töki írta:
2020.02.04., kedd 20:35
Az utóbbi időben felkeltették érdeklődésem a GigaWatt hálózati szűrői: http://www.gigawatt.eu/produkt/power-li ... -pc-3-evo/. Eléggé jól megépített készüléknek tűnnek és a technikai infókkal sem fukarkodnak (nem mintha teljesen tudnám értelmezni a leírtakat).
Igen nívós gyártók termékeiből építkező rendszerekben is feltűnnek, mint Vitus Audio, MSB, Magico stb.
Ha valakinek van személyes tapasztalata ilyen készülékkel - köszönettel venném, ha megosztaná.
A szakértők véleményét szintén, pl.- hogy a készülékről leírtak, illetve a belső fotók mire engednek következtetni.

T
Továbbra is :quetionmark:

@Wittao, ehhez lehet pluszba rendelni dc blokkolót a gyártótól ;) ;) ;)
MZX Audio PDU-F07 hálózati szűrő
Taiko Extreme DIY PC Sabo AC/DC
Dangerous Music CONVERT-2
MZX PRE-NR1
MZX 3.5 way Active Speaker IRS-AmpPack
Cables Z & Z+ / WW Platinum

pet525TT
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

istvan01 írta:
2020.02.07., pén. 12:22
pet525TT írta:
2020.02.07., pén. 12:08

A régi rendszerben használtam a P10-et.
Itt régi Ref. Levinsonok voltak.
336,31.5,30.6, 30.5 326S sf extrema, transparent ref kábelek....
Erről jut eszembe, talán éppen egyik-másik Levinson végfokban volt olyan megoldás hogy kétfokozatú trafós táplálása volt. Az első egy fajta hibrid leválasztó, passziv-valamiben aktív szűrőként működött és ennek szekundere adott áramot a szokásos táp trafónak.
/nem, P300 semmiképpen sem tudnám használni, nem csak a 115V és főleg amiatt hogy kevés a teljesítménye. Nekem csak végfokok mennek PPP-ről, a forrás akkumulátorról. Majd ha egyszer kipurcan a PPP-m akkor P15-re váltok/
A 336-ban két db egyforma toroid van.kb 2500Va.
A jelenlegi csövi végfokban van leválasztótrafó.
A gyártó nem is javasolja az egyéb tápszűrő készülékek használatát.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

pet525TT írta:
2020.02.07., pén. 12:08

/nem, P300 semmiképpen sem tudnám használni, nem csak a 115V és főleg amiatt hogy kevés a teljesítménye. Nekem csak végfokok mennek PPP-ről, a forrás akkumulátorról. Majd ha egyszer kipurcan a PPP-m akkor P15-re váltok/

pet525TT
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

wittao írta:
2020.02.07., pén. 11:35
pet525TT írta:
2020.02.07., pén. 11:06
cables írta:
2020.02.07., pén. 07:30
Kb. 15 éve járt nálam egy amerikai (Topaz gy.) leválasztó trafó (ld. alább). Ha jól emlékszem 15 eFt-ért vettem. Hatalmas, súlyos darab volt. Pár hétig volt nálam, aztán eladtam. Levett a dinamikából.

leválasztotr.JPG
Ez sem volt sokkal drágább:) inkább a szállítás....
Én nem tapasztaltam ilyet. Inkább tonálisan nem tetszett.
Ez csak egy kisérlet. Nem jött be, de adok neki még egy kis időt. Szeretem kipróbálni azokat a dolgokat amiröl véleményt mondok.
De pl a P10 sem tetszett. Szinezi a hangot.
Ha valahová elhajigálnád szólj légyszi, szívesen kipróbálnám!
Eléggé szenvedek a DC-től, illetve a toroidjaim és ezek mellé még 243V párosul.

Viszont eddig amiket használtam aktív tápregenerátorok (P10 is) nem igazán nyerték el a tetszésemet. DC blokkoló Humbuster III is volt nálam, segített, de csak tüneti volt a kezelés.

Furcsa volt, hogy az sokkal többet segített, amikor a P10-nél a kimenő feszültséget 220V környékére vittem. Akkor a toroidok násztánca jelentősen csökkent.

Összességében mit ajánlanátok, ha mondjuk a pénz nem számítana? (természetesen költői a kérdés :) ) :
Adott a probléma: Saját fázis, 25A, tápösvény ... ezen 2db olvadóbiztis kismegszakító, egyik a forráskészülékeknek, másik a két végfoknak
243V bejövő feszültség, ha jól emlékszem a mérésre olyan 2.5-3V DC-t mértem
P10-en 1.6-1.8 sőt néha 2% körüli THD
A szinusz az oszciloszkópon igencsak négyszögesedik és fodrozódik, úgy gondolom messze van az ideálistól.

A hangzás természetesen mindezek ellenére nagyon kellemes irányba ment el a külön tápösvénnyel, olvadóbiztik használatával, külön fázissal stb. Elgondolkodtam egy leválasztó trafón is, csak nem tudom mi lenne az ideális típus (lemezes, toroid?). Bejövő feszültség csökkentésére amit használtam egy feszültség stabilizátor volt, de mérve vagy 4% THD-t vitt a rendszerbe. Persze a feszültség értéke mint a szög úgy állt 230V-on. Végül mégis kikötöttem és jobb lett vele a hang. Tehát magamnak azt a következtetést vontam le, hogy a kapott hangban (nálam) a THD érték leszorítása fontosabb a feszültség értéknél. Erre viszont a P10 cáfolt rá, amikor is levitte 0.1%-ra, akkor meg dinamikavesztést tapasztaltam, és ugyanez volt a kis Vibavoice-szal is. Még mindig jobbak voltak a legtöbb passzív szűrőnél, de végül ezeket is kikötöttem.

Ezért megköszönném ha esetleg hasonló utat bejártatok és megvan már a nirvanához vezető út :)

pet525TT
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

istvan01 írta:
2020.02.07., pén. 11:30
pet525TT írta:
2020.02.07., pén. 11:06

De pl a P10 sem tetszett. Szinezi a hangot.
Ez engem is érdekelne, ha tudnád részletezni.
Nekem PPP van, ami tudhatóan durvábban korrigálja a hálózati áramot, feszültséget mint a P10. Ennek durvasága az, hogy jól megszórja visszafelé a fali hálózati feszültséget és még a kimenete sem mentes ettől a kapcsolási zajtól. Ennek ellenére jobb vele mint nélküle. Nálam a fali hálózat PPP által mért torzítása 2,9-3,8% között ingadozik, ebből a PPP csak 0,4-0,8% output torzítású áramot képes kihozni a csöves erősítőim max 800W együttes terheléséhez. Ezekkel a furcsa anomáliákkal is tényleg jobb a hang vele, mint ha csak egy minőségi passzív elosztó lenne a helyén, sokáig kísérleteztem ezzel a változattal is. Színezés jellegű változást végképp nem hallok PPP-vel.
Ehhez képest a P10 sokkal finomabb módszerkel végzi a feszültség-áram korrekciót, nincs ez a környezeti kiszórása, 3-4% input torzításból képes 0,1% output torzítású áramot előállítani.
Persze a hálózati áram hangzás minősége nem csupán a szinusz tisztaságától függ. A torzítási értékeket max 10kHz-ig terjedő filharmonikusok számolásából adják a Psaudio regenerátorai.
Esetedben az a változat nem merült fel, hogy a P10 szolgáltatta áram többet engedett megjeleníteni a rendszer másik eszközeiből annak esetleg színezett hangjából?
Próbáltam mindenféle beállítást de mindig magasba húzó idegesítő volt a hang.
Ez egy folyamat volt. Amikor megvettem akkor még viszonylag egyszerű készülékek voltak, itt hozta azt amit kellett. Valóban tisztább és torzítatlanabb volt a hang de már itt sem tetszett igazán.
Ahogy picit javultak a komponensek azt vettem észre hogy harsány lett és idegesít. Tonálisan nem volt jó.
Kivettem a rendszerből és minden visszabillent.
Az is lehet amit mondasz hogy az egységek hibáit hozta elő de nem gondolnám mert a garrard vagy az sf extrema minden csak nem harsány.
Nem passzolt hozzám. Lehetett install hiba is de kétlem.
Van egy p300-am.
Azt szeretem. Csak kár hogy 115 jön ki belőle.
Ha tudod használni oda adom hogy összevesd a ppp-vel.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

wittao írta:
2020.02.07., pén. 11:35

Eléggé szenvedek a DC-től, illetve a toroidjaim és ezek mellé még 243V párosul.

Viszont eddig amiket használtam aktív tápregenerátorok (P10 is) nem igazán nyerték el a tetszésemet. DC blokkoló Humbuster III is volt nálam, segített, de csak tüneti volt a kezelés.

Furcsa volt, hogy az sokkal többet segített, amikor a P10-nél a kimenő feszültséget 220V környékére vittem. Akkor a toroidok násztánca jelentősen csökkent.
DC-ről. A PPP és nagyon valószínű P10, P15, P20-ban sincs direkt DC csökkentő megoldás beépítve. Az sem véletlen a Psaudio leállt a Humbuster gyártással, mert több bajt csinál hangzásban mint hasznot a toroid trafók búgás csökkentésével.
Sőt, én egyértelműen tapasztaltam, a PPP inputján megjelenő RMS DC a kimenetén még erősebb hatású ahhoz képest mint amikor PPP kihagyásával jött az áram. A PPP szinusz jel alak korrekciója részben javítja a DC szint elsődleges okát, viszont a PPP output nem túl csontos impedanciája miatt az a csökkent DC RMS mégis jobban meg tudta rázni a toroidot. A P10 és pláne a P15, P20 sokkal kisebb output impedanciásak, tehát az kevesebbet vagy semmit nem tud rontani a DC szintenten.

Igen, a feszültség csökkentés teljesen logikusan javítja nem a DC szintet, hanem a toroid trafó lemezek mágnesezési könyökpontja megközelítést, ami ha mégis megtörténik, ott drasztikusan csökken az induktív ellenállás, amitől a primer áram ugrik hatalmasat rövid impulzussal, az impulzus megrántja a primer tekercset és a trafó lemezeket.

A valóban hatásos megoldás az, amikor a toroid trafó lemezek névleges gerjesztésében hagynak 20-30% headroom-ot. Láttam olyat, nem is rossz :)
Másik megoldás, nem használni toroid hálózati trafót, az EI és C magos trafók sokkal kevésbé DC érzékenyek.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2615

Hozzászólás Szerző: supravox »

istvan01 írta:
2020.02.07., pén. 09:24
istvan01 írta:
2020.02.07., pén. 09:09
pet525TT írta:
2020.02.06., csüt. 22:48
a hifinél maradjunk pl olvasni néhány sort az Audio Consulting cégről.
https://www.6moons.com/industryfeatures ... ing/1.html
Évtizedek óta gyártanak pl. trafókat, szakmailag folyamatosan kritizálják őket, de a megmondó emberek valahogy a végén csak ugyan azokra a következtetésekre jutnak mint ők. Csak egy jó pár évvel le vannak maradva..........

ps: Egy fórumtársunk jóvoltából van nálam egy Audio Consulting trafó is. Nem rossz:)
Feltételezem hogy észrevetted, ez a cég nem tartja alkalmasnak zene eszközök táplálásra a hálózati áramot, persze kivéve a tonnányi akkumulátor telepei töltését.
/a pókháló szerelésű papírfecnikkel támogatott otthoni demo rendszere meg semmiféle terméknek nem lehet a mintapéldánya, ezt felesleges magyarázni miért. Otthon magának elpepecselhet vele persze. Azon is el lehet gondolkozni, ezek az laza vékony ezüst szálas drótozások hangosabb zenéléskor táncot járnak és szépen modulálják a zenét, okozva egy mechanikusan gerjesztett intermodulációt./
Lébenguth Tamásnak (egykori hificity forumlakó) volt teljes Audio Consulting alapú hifije. A hifi helysége melletti szobában raklapnyi targonca akkumulátorokat tartott, egyiket-másikat plafonról lógatva. Egyik barátom járt nála, érdekes hangnak hallotta. Az érdekessége fő jellemzője a nehezen elviselhető torzítás volt.
Tamásnak volt egy másik specialitása. Kidolgozott egy hétfázisú LP mosó technológiát.
Jó pár évvel ezelőtt felszámolta ezt a hifi rendszerét, a hifi fórumokról is eltűnt.
Persze mert az a 3 lemez amit hallgatott mind elkopott a sok mosástól😃
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

pet525TT
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

istvan01 írta:
istvan01 írta:
pet525TT írta:
Évtizedek óta gyártanak pl. trafókat, szakmailag folyamatosan kritizálják őket, de a megmondó emberek valahogy a végén csak ugyan azokra a következtetésekre jutnak mint ők. Csak egy jó pár évvel le vannak maradva..........

ps: Egy fórumtársunk jóvoltából van nálam egy Audio Consulting trafó is. Nem rossz:)
Feltételezem hogy észrevetted, ez a cég nem tartja alkalmasnak zene eszközök táplálásra a hálózati áramot, persze kivéve a tonnányi akkumulátor telepei töltését.
/a pókháló szerelésű papírfecnikkel támogatott otthoni demo rendszere meg semmiféle terméknek nem lehet a mintapéldánya, ezt felesleges magyarázni miért. Otthon magának elpepecselhet vele persze. Azon is el lehet gondolkozni, ezek az laza vékony ezüst szálas drótozások hangosabb zenéléskor táncot járnak és szépen modulálják a zenét, okozva egy mechanikusan gerjesztett intermodulációt./
Lébenguth Tamásnak (egykori hificity forumlakó) volt teljes Audio Consulting alapú hifije. A hifi helysége melletti szobában raklapnyi targonca akkumulátorokat tartott, egyiket-másikat plafonról lógatva. Egyik barátom járt nála, érdekes hangnak hallotta. Az érdekessége fő jellemzője a nehezen elviselhető torzítás volt.
Tamásnak volt egy másik specialitása. Kidolgozott egy hétfázisú LP mosó technológiát.
Jó pár évvel ezelőtt felszámolta ezt a hifi rendszerét, a hifi fórumokról is eltűnt.
Minden papírforma szerint alakul.....
Hát ez van, én szeretem ezeket a gagyi intermoduláló
szerkezeteket és a torzitást.:)
Kétségtelen hogy a fickó nem normális jaj.gif
Csak azt nem értem hogy egyszer a drága high end a rossz mert parasztvakítás, máskor meg a lógó drótos
Audio Consulting......
Zárójelben jegyzem meg hogy semmilyen termékem nincs tőlük csak arra szerettem volna rávilágítani hogy mindent és mindenkit meg lehet magyarázni.
Kérdés hogy van- értelme...
Lehet néha el kellene gondolkozni rajta...
Feltételezem hogy te is észrevetted hogy ez egy bemutatóterem és azt is feltételezem hogy felismerted a hölgyet a képen. És ugye azt is tudod hogy a hölgy világ szinten milyen elismert.
És talán nem voltál elég alapos és nem vagy tisztában azzal hogy ez a cég milyen emberekkel köt üzleteket. De biztosan mindegyik jó nagy marha....
Javaslom egyszer halgasd meg a rendszert. Én ezt fogom tenni és utána mondok véleményt.
Objektíven!
Az építő szakmai hozzászólásokat továbbra is nagy lelkesedéssel olvasom.

istvan01 írta:
istvan01 írta:
pet525TT írta:

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”